Vertrouwen in de toekomst
Vertrouwen in de toekomst

De toekomst, niemand weet hoe die zal gaan, maar we hebben wel allerlei verwachtingen over de toekomst. Ook als je juist bewust niet wilt denken aan de toekomst, kun je toch denken aan de richting waarop het in het algemeen beweegt. Je denkt dan bijvoorbeeld aan de toekomst van de Nederlandse maatschappij en bekijkt de toekomst los van jezelf.

Wat zorgt er nu voor dat je vertrouwen in de toekomst hebt?

Bijna om de zoveel maanden lees je weleens iets in het nieuws over het consumentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen in de toekomst. Dit wordt maandelijks gemeten door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Hierbij kijken ze alleen naar de financiële situatie. Ze stellen een grote groep mensen vragen over de financiële situatie van het laatste jaar, het toekomstige jaar en of mensen het nu een goede tijd vinden voor het doen van een grote aankoop, zoals een huis of auto. Vervolgens wordt er gekeken naar het percentage van die groep mensen die positief is en die negatief is en daaruit wordt een soort berekening gemaakt.

De vraag of het een goede tijd is voor een grote aankoop is hierin erg belangrijk. De meeste mensen moeten geld lenen voor het kopen van een huis en/of een auto. Dan moet je er wel vertrouwen in hebben dat je die lening kunt terugbetalen.

Vertrouwen wordt dus voor een deel opgebouwd door je financiële situatie, maar het CBS vraagt ook eigenlijk alleen naar die financiële situatie en niet naar het vertrouwen in bijvoorbeeld het vinden van geluk of liefde.

Voor sommige mensen hangt geld daar wel mee samen, maar andere mensen vinden geld ook weer totaal onbelangrijk. Wat dat betreft kan een financiële pessimist toch vertrouwen hebben in de toekomst. 

Wat bepaalt vertrouwen in de toekomst

Vertrouwen in de toekomst hangt dus voor veel mensen in ieder geval samen met het financiële perspectief dat ze hebben. Mensen met een vaste baan hebben vaak vertrouwen in de toekomst in de zin dat ze voorzien zijn van een bepaalde hoeveelheid geld elke maand. Toch kan dit ook pessimistisch maken, als je bijvoorbeeld telkens net geen promotie maakt of niet meer kunt verdienen bij je vaste baan.

Ondernemers en kleine zelfstandigen hoeven dus echt niet minder vertrouwen in de toekomst te hebben, omdat die vaak meer directe invloed op hun inkomen kunnen uitoefenen.

Daarnaast kun je ook in het algemeen kijken naar de toekomst. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het nieuws te lezen. Hierin lees je niet alleen hoe het met de economie gaat. Je leest namelijk ook hoe het met de maatschappij gaat. Hoe gaat het met het onderwijs, de zorg, veiligheid en noem zo maar op.

Het nieuws dat je leest heeft daarom ook veel invloed op het vertrouwen dat je in de toekomst van de maatschappij hebt. De krant die je leest heeft daarom erg veel invloed op het vertrouwen dat je in de toekomst van de wereld hebt. Zo schijnen mensen die de Telegraaf lezen daar minder positief tegenover te staan dan mensen die Trouw lezen.

Wat bepaalt vertrouwen in de eigen toekomst?

Wat betreft het vertrouwen in je eigen toekomst, de meeste mensen zijn daar over het algemeen wel positief over. Zelfs als ze negatief zijn over de toekomst van de maatschappij.

Als je op het punt staat om risico te nemen over je toekomst, bijvoorbeeld door een woning te kopen, kun je toch weer wat negatiever worden. Als je door omstandigheden gedwongen wordt om bewust na te denken over je toekomst wordt je vaak wat voorzichtiger in het maken van beslissingen en de mensen die je vertrouwt. Ook al ben je op dit moment positief, je bent je er bewust van dat zaken niet altijd verlopen zoals je verwacht.

Voor vertrouwen in de toekomst van je persoonlijke leven zijn de volgende zaken van belang:

  • Familiebanden.
  • Werk.
  • Gezondheid.
  • Vertrouwen dat andere mensen de “juiste” dingen doen.

Voor vertrouwen in de toekomst, en deze factoren, kun je het beste kijken naar de piramide van Maslow. Hij heeft ergens in de eerste helft van de vorige eeuw aangegeven wat mensen nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. Iedereen weet dat dat niet over 1 dag ijs gaat.

Hij geeft aan dat je een goede basis moet hebben. Een (t)huis, voeding en goede gezondheid. Dan heb je in ieder geval de basis om zelf te werken aan je eigen projecten. Daarnaast heb je ook een sociale kring nodig, zoals je familie, die je hulp kan bieden. De banden van je familie met jou zijn dan ook van belang. Als je bijvoorbeeld een ondersteunende familie hebt kan dit je ontwikkeling ontzettend helpen, maar heb je een familie met problemen, zoals alcoholisme o.i.d. dan is het lastig om jezelf te ontwikkelen zoals jij wilt omdat je al die familieproblemen eerst moet oplossen. Het vertrouwen in je familie en andere mensen in je sociale kring is dus van belang.

Een slechte gezondheid, geen werk en geen familie kan je daarom een beetje een hopeloos gevoel geven over je toekomst. Wat komt er van je terecht?

Wat kun je doen als je geen vertrouwen in de toekomst hebt?

Als je geen vertrouwen in de toekomst in het algemeen, in de maatschappij, hebt kun je in ieder geval beginnen met het lezen van ander nieuws. Mensen lezen en horen graag nieuws wat in lijn is met hun eigen opvattingen. Als je pessimistisch bent wil je stiekem pessimistisch nieuws horen dat jouw opvattingen bevestigt.

Door heel bewust ook nieuws uit andere bronnen te lezen kan je beeld al iets verschuiven. Er zijn ook mensen die het nieuws überhaupt niet meer lezen en zich baseren op de mensen om hun heen.

Vertrouwen in gezondheid

Laten we het vertrouwen dicht bij ons zelf het sterkste houden. In Nederland is de kans heel groot dat je een dak boven je hoofd en geld om te eten hebt. Misschien niet alles wat je wilt, maar genoeg om jezelf te verzorgen.

Het vertrouwen in je gezondheid kun je vrij eenvoudig verbeteren door gezond te eten en door regelmatig te bewegen. Daarbij maak je door beweging ook stofjes aan waardoor je een gelukkig gevoel krijgt, iets dat ook goed is voor je vertrouwen in de toekomst.

Heb je een beetje last van hypochondrie, bijvoorbeeld doordat je in het verleden eens ziek bent geweest? Dan kan een hypnotiseur je helpen om je overtuigingen over jouw gezondheid te verbeteren.

Daarnaast, meten is weten! Dus als jij het gevoel hebt dat er iets niet goed is, dram dan bij je arts net zo lang door totdat er ten minste een onderzoek is uitgevoerd dat verder gaat dan wat kloppen op de buik of iets dergelijks. Dat is de beste manier om je gevoel van vertrouwen te herstellen.

Vertrouwen in je familie/vrienden

Heb je het idee dat de band met je familie en/of vrienden beter kan? Spreek dan bewust met ze af. Reserveer 1 dag in de week om met familie of vrienden af te spreken. Je kunt je ook focussen op een aantal mensen zodat je daarmee de band kunt verdiepen.

Om een goede vriendschap te ontwikkelen moet je minimaal 200 uur samen hebben gespendeerd.

Je moet dan wel wat anders doen dan werken. Dus ook die aardige collega waarmee je misschien vrienden wilt worden moet je eens buiten het werk zien.

Als je het spannend vindt om met mensen af te spreken kan een hypnotherapeut je helpen om die blokkade weg te halen. Dit kan bijvoorbeeld met visualisaties over zo’n vriendschappelijke interactie en hypnotische suggesties over je eigenwaarde en je sociale vaardigheden.

Vertrouwen in werk

Werkeloosheid, een onderbetaalde baan of net kunnen rondkomen als zelfstandige; dit kan allemaal afbreuk doen aan je vertrouwen in de toekomst wat betreft werk. Een manier om je vertrouwen te herstellen is door je eigenwaarde te verhogen. Hiermee kun je alles al wat positiever inzien. Een hypnotiseur kan je hiermee helpen.

Een andere manier om je vertrouwen in werk te versterken is door je vaardigheden op te poetsen. Dit kan al vrij kosteloos door een boek uit je vakgebied te lezen. Als je daar geen geld voor hebt kun je hiervoor naar de bieb gaan. (Je kunt ook in de bieb lezen als je eigenlijk ook geen abonnement hebt voor een bieb.)

Als je het spannend vindt om naar de bieb te gaan of om überhaupt aan je vaardigheden te werken of het idee hebt dat dat niet hoort kan een hypnotiseur je ook hiermee helpen. Je overtuigingen die je blokkeren worden dan bijvoorbeeld onderzocht met een Socratisch Gesprek en vervolgens kan de hypnotiseur met andere technieken ervoor zorgen dat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen van zelfontwikkeling.

Vertrouwen in vreemden

Dit gaat eigenlijk over je gevoel van veiligheid. Hoeveel vertrouwen heb je erin dat als je wat overkomt, mensen om je heen je helpen. Dit gevoel van vertrouwen wordt vooral beïnvloed door het nieuws wat je leest.

Toch kun je zelf het goede voorbeeld zijn door mensen te helpen als hen wat overkomt. Iemand die de boodschappen laat vallen kun je helpen met alles oprapen. Iemand in nood kun je tenminste helpen door 112 te bellen, zodat jij niet de persoon in nood wordt en je er niet tussen hoeft te springen. Dit zijn wat mij betreft allemaal manieren om karma-punten te verzamelen en dan krijg jij het terug als jij in nood bent.

Daarnaast kun je er invloed op uitoefenen door heel specifiek iemand aan te wijzen en te vertellen wat hij moet doen. Stel je hebt net een auto-ongeluk gehad? Stop dan 1 auto en vertel de persoon dat hij 112 moet bellen als iemand gewond is. Of als je op straat wordt lastiggevallen “Jij daar met die rode trui, bel de politie!” Dit vergroot de kans dat er wordt ingegrepen.

Mensen doen namelijk vaak wat andere mensen doen. Als 1 iemand begint te helpen, volgen er meer. Maar hoe langer het duurt voordat iemand helpt, hoe kleiner die kans wordt.

Wil je meer weten over mentale technieken om jouw vertrouwen in de toekomst te verbeteren? Kom dan eens naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/soco.2017.35.1.66

http://go.galegroup.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA494889937&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=fulltext&issn=1524833X&p=AONE&sw=w&authCount=1&isAnonymousEntry=true

https://www.scientias.nl/een-goede-vriend-krijgen-kost-je-ongeveer-200-uur/

Boek: Persuasion, Cialdini.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen