Brandwonden: Hypnose helpt tegen de pijn en meer

Brandwonden zijn ontzettend vervelend, het doet zeer en zorgt voor aparte littekens die je uiterlijk drastisch kunnen veranderen. Daarbij kunnen sommige spieren blijvend korter zijn door een ernstige brandwond wat voor pijnlijke problemen kan zorgen. Dit wordt meestal met een chirurgische ingreep verholpen.

Heb je last van brandwonden of help je mensen die brandwonden hebben? Dan is dit blog iets voor jou om te lezen. In dit blog wordt dieper ingegaan op de rol die hypnose kan hebben om minder last te hebben van brandwonden.

Brandwonden

Bij brandwonden denken veel mensen dat je die alleen kunt krijgen van vuur, maar helaas is niets minder waar. Natuurlijk komt vuur vaak voor bij brandwonden, maar je kunt ze ook krijgen van chemische substanties.

Direct na of tijdens het oplopen van een brandwond krijgt je lichaam te maken met veranderingen. Doordat je een deel van je huid kunt kwijtraken heb je direct een probleem met het regelen van je lichaamstemperatuur waardoor je meer energie verbruikt.

Daarbij is de werking van je immuunsysteem verminderd.

Een negatieve uitkomst van een brandwond is groter wanneer je een vrouw bent of van oudere leeftijd bent.

Gradaties brandwonden

Er zijn vijf gradaties van brandwonden, maar deze worden over het algemeen gezien als vier omdat de tweede gradatie wordt ingedeeld in een A- en B-gradatie.

1e graad brandwond: Bij een eerstegraads brandwond is vooral een stukje van de opperhuid van de huid verbrand. Dit is te zien aan een rode huid. Alleen de bovenste laag van de huid is hierdoor beschadigd. Je hebt hierdoor last van pijn en je huid kan opzwellen.

2e graad brandwond: Bij een tweedegraads brandwond krijg je ook last van blaren omdat ook de lederhuid is beschadigd, de laag onder de opperhuid. Afhankelijk van hoe diep de lederhuid is beschadigd gaat het om de A- of B-versie. Bij de B-versie wordt de huid ook bleek.

3e graad brandwond: Bij een derdegraads brandwond sterft de huid af. Je krijgt dan last van necrose, de huid wordt zeg maar zwart omdat het afsterft. De huid is ook weg tot op de onderhuid.

4e graad brandwond: Bij een vierdegraads brandwond kan de huid zelfs tot op het bot afgebrand zijn. De huid wordt dan zelfs omgezet in koolstof en dit kan doorgaan tot op het bot.

Brandwonden verzorgen

Als iemand last heeft van brandwonden heeft het de eerste 20 tot 30 minuten nut om de brandwonden af te koelen met het liefst stromend water, daarna is het niet meer nuttig. Vooral als iemand naar de eerste hulp wordt gebracht vanwege grote brandwonden kan je denken dat je de hele weg de brandwonden moet verkoelen, maar als dit langer duurt dan 30 minuten loop je kans dat je de lichaamstemperatuur te ver laat zakken.

Klachten brandwonden op de lange termijn

Aan ernstige brandwonden kun je allerlei klachten overhouden op de lange termijn. Dit gaat om fysieke klachten en psychologische klachten.

Niet meer zweten

Bij ernstige brandwonden doen de zweetklieren het niet meer. Dit is een belangrijke huidfunctie om je lichaamstemperatuur te reguleren. Daarom is het van belang om te letten op welke vorm van lichaamsbeweging je hebt, omdat te fanatiek sporten voor een te hoge lichaamstemperatuur zorgt. Ook het klimaat waarin je leeft kan dan voor problemen zorgen, zoals hitte met veel vocht.

Geen hydratatie

Om de huid soepel te houden zijn er ook bepaalde huidfuncties die het vaak niet meer doen als je last hebt van brandwonden. Daarom is het voor veel slachtoffers van brandwonden belangrijk om de huid dagelijks te hydrateren met lotion.

Andere kleur

De huid heeft na een brandwond vaak een andere kleur. In de loop der tijd kan de kleur weer normaliseren, maar dan zul je dit toch in de zomer zien wanneer de gezonde huid bruiner wordt door de zon.

Ander gevoel

De huid is ontzettend belangrijk voor al je sensaties. Hitte en kou, scherpe en botte voorwerpen of het gevoel van lichte aanrakingen kunnen lastig of niet waarneembaar zijn. Hierdoor is het belangrijk om je huid regelmatig te inspecteren om zo wondjes te ontdekken die je moet verzorgen.

Wat wel apart is, is dat mensen met brandwonden vaak wel gevoeliger zijn voor een daling van de temperatuur.

Trauma

Een brandwond oplopen gebeurt meestal in een traumatische gebeurtenis, dus naast de ongemakken van de brandwonden is er ook nog een trauma en eventuele angst die behandeld moeten worden.

Hypnose helpt mensen ook om beter te kunnen leven met een trauma. Voor PTSS en angst is hypnose een techniek om er beter mee om te gaan. Dit komt doordat hypnose cognitieve gedragstherapie (CGT) versterkt.

CGT wordt over het algemeen ingezet om trauma’s te verwerken. Zodat je bijvoorbeeld minder last van nachtmerries of flashbacks hebt.

Identiteitsproblemen

Je gezicht en uiterlijk zijn vaak onderdeel van je identiteit. Vooral als je functioneren en/of aangezicht door brandwonden veranderd zijn kan dit voor problemen zorgen in je zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Ook hiervoor helpt hypnose. Er zijn verschillende technieken die een hypnose-expert kan gebruiken om het zelfbeeld te verbeteren en om de focus van het uiterlijk naar het innerlijk te verleggen voor het bepalen van je identiteit.

Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met hypnotische suggesties die je herhaald tijdens zelfhypnose. Dit oefen je eerst met de hypnose-expert voordat je thuis tijdens zelfhypnose met de suggesties aan de slag gaat.

Deze suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Mijn gedrag laat zien wie ik ben.”

“Mensen die alleen om het uiterlijk geven zijn mijn tijd niet waard.”

“Mijn littekens zeggen dat ik een overlever ben.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties die gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van je problemen met brandwonden en overtuigingen over je identiteit kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven om tijdens zelfhypnose te herhalen.

Wanneer er nog plastische chirurgie wordt toegepast of chirurgie om de werking van ledematen te verbeteren kan hypnose ook helpen om de angst voor de operatie te verminderen.

Depressie

Doordat het lichaam soms niet meer alles kan doen wat het eerder kon en hierdoor in sommige gevallen de levensstijl ontzettend moet veranderen kan dit een depressie triggeren. Als je bijvoorbeeld altijd een ontzettend actief persoon bent geweest en nu niet meer kunt zweten kan dit ervoor zorgen dat je het leven even niet meer ziet zitten.

Hypnose helpt dan ook om een depressiebehandeling te ondersteunen.

Hypnose en brandwonden

Hypnose wordt ook al tijdens een ziekenhuisopname voor brandwonden getest. Uit het onderzoek Psychological approaches during dressing changes of burned patients: a prospective randomised study comparing hypnosis against stress reducing strategy uit 2001 blijkt dat het toepassen van hypnose voor en tijdens een stressvolle behandeling de angst voor de behandeling kan verminderen, helaas blijft de pijn hetzelfde als bij een behandeling met rustgevende medicatie.

Bij een behandeling waarbij necrotische huid wordt verwijderd helpt hypnose echter wel tegen de pijn. Dit bleek uit een onderzoek (A randomized controlled trial of hypnosis for burn wound care, 2007) bij 46 personen met brandwonden die hypnose kregen voor pijnvermindering tijdens de behandeling waarbij dus necrotische huid wordt verwijderd. Niet alle pijn ging weg, maar de ervaring van de pijn werd duidelijk verminderd.

Om de pijn te verminderen wordt er vaak gebruikgemaakt van een geleide visualisatie van een prettige plaats waarin de patiënt kan ontspannen. Omdat dit voor sommige mensen lastig is om uit te voeren als hypnose-expert is er zelfs al getest of een VR-bril in combinatie met hypnose kan helpen om de pijn te verminderen tijdens pijnlijke behandelingen. Uit het onderzoek Hypnosis Delivered Through Immersive Virtual Reality for Burn Pain: A Clinical Case Series uit 2007 bleek dat dit hielp om angst en pijn te verminderen. Het gebruik van pijnstillers werd zelfs gehalveerd.

Geleide visualisatie van een prettige plaats

Voor een geleide visualisatie van een prettige plaats om minder last te hebben van pijn en angst zal een hypnose-expert eerst in een gesprek aan je vragen op welke plaatsen je fijne ervaringen hebt gehad, of waar jij jezelf wel ziet ontspannen. Dit kan een plek op de wereld zijn, of een plaats in je fantasie, zoals bij zweven op de wolken.

Met deze informatie kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie ter ontspanning en voor het verminderen van de pijn.

Een geleide visualisatie voor ontspanning kan als volgt gaan:

“Je bent op je favoriete vakantiebestemming bij de zee. Je loopt over de duinen en geniet van het verfrissende windje met de zoute zeelucht. Je kunt het gewoon ruiken. Het is mooi weer en de zon verwarmt je huid. Het zand is ook lekker warm en je trekt je slippers uit om met blote voeten richting de zee te lopen. Het zand kietelt je voeten een beetje en het is fijn, vooral als het zand wat vochtiger wordt. Dan verkoelt het je extra. Je loopt de lekkere warme zee in en hoe dieper je loopt, hoe lichter je wordt. Je laat het water je optillen en je drijft heerlijk in de zee. Het water is kalm en zorgt ervoor dat je je spieren goed kunt ontspannen. Elk minigolfje zorgt voor meer ontspanning in je spieren.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw favoriete vakantieplaats of problematiek kun je een andere visualisatie krijgen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hier jezelf of anderen mee kunt helpen? Kom dan eens naar een evenement of bekijk onze opleidingen.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2770215/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305417901000353

http://psycnet.apa.org/buy/2007-12188-001

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140500528182