Gesprekken voeren we doen het allemaal, maar weet jij na een gesprek nog wat je eigenlijk allemaal hebt gezegd? Heb jij het gevoel dat je echt invloed hebt op hoe het gesprek verloopt of gaat het zoals het gaat? Heb je ook weleens het idee dat een gesprek heel veilig begint en opeens ben je bij een controversieel onderwerp beland zonder dat je er blijkbaar wat aan kon doen? En betrap jij jezelf er weleens op dat je maar met een half oor luistert?
Als dit je herkenbaar voorkomt kan een goed gesprek voeren soms lastig zijn. Gelukkig kun je met mindfulness een gesprek in de goede banen leiden.
Een gesprek voeren is iets dat de meeste mensen dagelijks doen. Doordat je zo vaak gesprekken voert kun je automatische patronen krijgen in die gesprekken. Hierdoor let je bij sommige gesprekken gewoon niet meer zo goed op.
Bijvoorbeeld zakelijke gesprekken waarbij je iets nieuws wilt van iemand bij wie je vaker iets besteld hebt. Of een gesprek met je partner over hoe de dag eigenlijk ging.
Dit zijn momenten waarop veranderingen, zoals de prijs of een slechte dag van je partner, zomaar aan je voorbij kunnen gaan doordat je volgens een script werkt omdat je die gesprekken al veel vaker hebt gevoerd.
Een goed gesprek is meestal geen gesprek op de automatische piloot.
Mindfulness
Mindfulness is een manier om bewust te zijn van je lichaam, je gedachten en je emoties. Mindfulness kan je in principe de hele dag uitvoeren, maar je kunt er ook heel bewust voor kiezen om tijdens bepaalde activiteiten of op bepaalde momenten mindful te zijn.
Het voordeel van mindfulness is dat je je bewust bent van de invloed die je gedachten hebben op je lichaam en op je emoties. Ook word je je bewuster van de invloed van je lichaam op je emoties en ook van je emoties op je lichaam. Dit is een goede driehoeksverhouding die van belang is voor veel wat we doen en voelen.
Door je bewust te zijn van dingen kun je eerder ingrijpen als iets mis dreigt te gaan. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde patronen herkennen.
Een van de belangrijkste dingen die mindfulness voor mensen kan doen is je ervan bewust maken dat je de hele dag wordt afgeleid. Als je bijvoorbeeld achter een pc werkt kun je zomaar “afgeleid” raken door je social media of het nieuws.
Ook tijdens telefoongesprekken kan die afleiding de kop op steken. Door mindfulness tijdens gesprekken te gebruiken zorg je ervoor dat je minder snel afgeleid raakt en kun je een betere gesprekspartner zijn.
Een goed gesprek
Een goed gesprek kan voor iedereen iets anders betekenen. Voor mij betekent een goed gesprek dat de gespreksbeurten elkaar afwisselen en je tot allerlei nieuwe inzichten kunt komen.
Bij een goed gesprek heb je ook aandacht voor elkaar en voor waar het gesprek naartoe gaat.
Iedereen kan een goed gesprek voeren. Jij kunt zelfs met je kleuter een goed gesprek voeren, maar ook voor andere relaties is een goed gesprek van belang.
Door een goed gesprek waarin je aandacht hebt voor elkaar kun je banden verdiepen en begrip krijgen voor standpunten van anderen, ook al zijn het niet jouw standpunten. Het wordt dan ook veel eenvoudiger om te accepteren dat je het oneens bent dan om het gesprek te moeten “winnen” van de ander.
Een leuke bijkomstigheid van mindfulness in gesprekken is dat je achter grappige, of voor anderen irriterende karaktertrekken kunt komen. Zo is een vriendin van mij erachter gekomen dat ze altijd, maar dan ook altijd, het laatste woord moet hebben. Al is het maar een “oké”.
Doordat ze hierachter kwam kon ze dat heel bewust loslaten. Dat voelde in het begin nog wel onwennig, maar gesprekken met anderen zijn er wel op vooruit gegaan.
Als je mindfulness gebruikt heb je ook sneller in de gaten dat je opeens van een goed gesprek veranderd bent naar een discussie of wedstrijd van standpunten waarin jij gewoon gelijk moet krijgen.
In sommige gevallen is dat handig, maar in andere gevallen staat winnen gelijk aan verliezen. Dit komt doordat de ander je bijvoorbeeld maar laat “winnen” maar zich eigenlijk ergert aan de competitie in het gesprek.
Een zakelijk telefoongesprek
Een zakelijk telefoongesprek voeren kan soms knap lastig zijn. Je bent immers op je werk waar veel afleiding is. Wellicht ligt je agenda voor je en denk je tijdens het gesprek al aan de volgende afspraak of probeer je te multitasken door tegelijkertijd gegevens in een programma in te voeren.
Het recept om per ongeluk een zakelijk telefoongesprek niet in de gaten te hebben en akkoord te gaan met iets waarmee je helemaal niet akkoord wilt gaan.
Gelukkig biedt mindfulness ook een oplossing bij zakelijke telefoongesprekken.
Dit begint al voordat je de telefoon pakt. Je kunt bijvoorbeeld even afleidende voorwerpen, zoals je agenda of programma’s die je kunt gebruiken afsluiten of uit de buurt leggen.
Vervolgens kun je voor het gesprek een korte mindfulness bodyscan doen. Daarmee sluit je heel bewust de activiteit voor het zakelijke telefoongesprek af en ontspan je zodat je met je volle aandacht bij het zakelijke telefoongesprek bent.
Je pakt dan je telefoon en gaat bellen.
Mocht je tijdens het gesprek erachter komen dat je alsnog afgeleid raakt. Focus je dan weer even op de stem van de andere persoon aan de lijn. Als je toch denkt dat je iets gemist hebt kun je de volgende dingen doen:
- Aangeven dat je de ander niet verstond.
- Wat de ander zegt samenvatten en vragen of het klopt.
Wat ook altijd verstandig is na een zakelijk telefoongesprek is om na afloop een mailtje te sturen waarin je de gemaakte afspraken bevestigt met een vraag of alles klopt.
Sollicitatiegesprek
Natuurlijk ben je tijdens een sollicitatiegesprek helemaal bezig met het gesprek, of toch niet? In het hier en het nu zijn tijdens een sollicitatiegesprek is een van de meest lastige dingen die er zijn. Dit komt voor een belangrijk deel door de zenuwen die je hebt voor zo’n gesprek.
Je maakt je druk over de hand die je geeft. Over het onthouden van de naam van de persoon die tegenover je zit.
Dit zijn allemaal dingen die je tijdens zo’n gesprek kunnen afleiden. Opeens kan de gedachte “wat is zijn naam ook alweer?” door je hoofd spoken en als je dan het antwoord niet weet kan dat je de rest van het gesprek moeizaam verloopt.
Door mindful te zijn tijdens een sollicitatiegesprek en te reageren op de vragen vanuit jezelf is de kans op een baan groter dan als je je helemaal druk maakt over de ander. Uiteindelijk wil de persoon jou leren kennen en niet de versie waarvan jij denkt dat die de baan krijgt. Als je de baan krijgt en je blijkt iemand anders te zijn dan is dat ook geen fijn vooruitzicht.
Een goed voorbeeld is dat twee personen in mijn omgeving op een sollicitatiegesprek mochten komen voor hetzelfde bedrijf. De ene persoon maakte zich altijd al druk over wat andere mensen van hem dachten. De antwoorden die hij op vragen gaf waren daardoor de antwoorden waarvan hij dacht dat ze dat wilden horen. Hij was dus de hele tijd aan het nadenken over hoe hij over kwam.
De andere persoon gaf gewoon het eerste antwoord dat in haar opkwam. Een antwoord dat uit haarzelf kwam en dat niet werd opgepoetst om te voldoen aan wat het bedrijf wil. Je raadt het al, de tweede persoon kreeg uiteindelijk de baan.
De manier om je minder druk te maken is door je voor te bereiden op het gesprek. Zorg ervoor dat je leuke kleding aanhebt en dat je iets weet over de functie die je wilt vervullen en hoe jij dat wilt doen.
Ontspan tijdens het gesprek en probeer je aandacht bij de gesprekspartners te houden.
Een 1 op 1 gesprek
Een 1 op 1 gesprek kan voorkomen in allerlei omstandigheden. Een functioneringsgesprek kan bijvoorbeeld een 1 op 1 gesprek zijn, maar de meest bekende zijn gesprekken met een coach of psycholoog.
Ook bij een 1 op 1 gesprek is mindfulness van belang. Door mindful te zijn tijdens een op een gesprekken heb je meer grip op de onderwerpen en op wat je wel en niet gaat zeggen. Doordat je je bewust bent van wat je doet flap je er niet zomaar iets uit dat je helemaal niet wilt vertellen.
Mindfulness is dus een manier om je lichaam, emoties en gedachten in de gaten te houden. Hierdoor kun je reacties die normaal automatisch gebeuren beter in de gaten houden en veranderen als die reactie je niet verder helpt.
Door in gesprekken mindfulness toe te passen heb je meer aandacht voor je gesprekspartner. Kun je beter anticiperen op veranderingen in het gesprek en heb je meer invloed op hoe het gesprek verloopt. Dit is zowel in je privéleven als voor je werk ontzettend nuttig.
Wil je meer weten over mindfulness en andere mentale technieken om je leven makkelijker te maken? Bekijk dan de opleidingen of kom eens naar een seminar.
Bronnen:
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03637759209376271?journalCode=rcmm20