Voetenfobie: Waarom is het een probleem en hoe overwin je het?
Voetenfobie: Waarom is het een probleem en hoe overwin je het?
Angst
Edwin Selij
Angst
10/11/2018
6 min
0

Voetenfobie: Waarom is het een probleem en hoe overwin je het?

10/11/2018
6 min
0

Angst voor voeten lijkt heel gek, maar het is een angst waar veel mensen last van hebben. Wist je dat de rapper Puff Daddy last heeft van deze angst? Bij hem is het vooral de angst voor tenen en als er een teen langer is dan de grote teen. Toen hij nog op dates ging moesten vrouwen ook hun voeten laten zien, zodat hij direct wist of ze last hadden van die “afknapper” of juist niet.

Wat is podofobie?

Als je last hebt van podofobie heb je last van angst voor voeten. Het kan hierbij gaan om angst voor voeten van andere mensen, zoals de rapper Puff Daddy heeft, en/of angst voor je eigen voeten.

Veel mensen met voetenangst vinden het vervelend om voeten te zien. Voeten zijn of vies of gevaarlijk, afhankelijk van de oorzaak van de angst voor voeten.

Als je bang bent voor je eigen voeten houd je deze ook liever verborgen. Je vindt je voeten dan bijvoorbeeld lelijk of vies. De meeste mensen met angst voor hun eigen voeten houden altijd hun sokken aan, zelfs als ze slapen.

Voetenfobie symptomen

Heb je het idee dat je last hebt van angst voor voeten, maar weet je het niet zeker? Ga dan eens na of je last hebt van een van deze symptomen als je je eigen voeten, die van een ander of een specifiek soort voet ziet:

 • Je ademhaling verandert als je je voeten ziet (meestal sneller).
 • Je denkt de hele tijd aan voeten en wat ze voor erge dingen kunnen doen.
 • Het zweet breekt je uit.
 • Je krijgt last van trillingen.
 • Je krijgt last van misselijkheid.
 • Je voelt je duizelig.
 • Je verbergt je eigen voeten of vraagt mensen hun voeten te verbergen.
 • Je wilt niet over voeten praten of onderwerpen die daarbij horen, zoals sokken en/of schoenen.

Zijn deze of een van deze symptomen herkenbaar? Dan kan je last hebben van een voetenfobie.

Waarom is angst voor voeten erg?

De angst voor voeten is in het geval van Puff Daddy nog wel iets om over te lachen. Het grootste nadeel is dat hij de liefde van zijn leven misloopt, maar als je bang bent voor je eigen voeten is het een ander verhaal.

Doordat mensen met voetenfobie voor hun eigen voeten vaak hun sokken aanhouden is de kans op de ontwikkeling van schimmels en allergieën groter. Daarbij is het belangrijk om je voeten in de gaten te houden om te voorkomen dat zo’n schimmel tot een infectie leidt of nog erger.

Omdat het dus een gevaar voor je gezondheid en sociale leven kan zijn is het belangrijk om voetenfobie te overwinnen.

Voetenfobie overwinnen: De oorzaak

Soms is het overwinnen van een fobie ontzettend eenvoudig. Wanneer je weet waarom je bang voor voeten bent kan het soms een fluitje van een cent zijn om ervan af te komen.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor angst voor voeten:

Trauma: Waarbij iemand je geschopt heeft met blote voeten.

Overgedragen: Angst kan door ouders worden overgedragen aan kinderen.

Pijnlijke voeten: Als je last van je voeten hebt kan angst voor de pijn tot voetenfobie leiden.

Adrenalinetekort: Mensen met angsten en tekorten kunnen sneller angst voor voeten krijgen.

Bij een trauma, pijn of het erven van de voetenfobie van je ouders kan hypnose ontzettend veel doen om de angst voor voeten te overwinnen. Traumaverwerking kan al ontzettend veel doen. Om een trauma te verwerken wordt over het algemeen gebruikgemaakt van neuro linguïstisch programmeren. Als je bijvoorbeeld de angst hebt gekregen omdat iemand je geschopt heeft met blote voeten kan een anker-techniek ervoor zorgen dat je aan voeten kunt denken zonder dat je dit direct koppelt aan de traumatische gebeurtenis.

Wanneer je last hebt van pijnlijke voeten door een aandoening kan hypnose helpen om minder last te hebben van de pijn. Hypnose helpt namelijk bij het omgaan met chronische pijn en tijdelijke pijn. Er zijn meerdere technieken waar een hypnose-expert gebruik van maakt om pijn te verminderen. Visualisaties zijn hiervoor erg belangrijk.

Bij het erven van de angst voor voeten heb je overtuigingen van je ouders meegekregen over voeten. Je vader of moeder kan bijvoorbeeld panisch hebben gereageerd als je een keer je sloffen niet aanhad of als een vreemde het huis in kwam met teenslippers. Afhankelijk van je leeftijd en afhankelijk van hoe vaak je ouders apart reageerden op voeten kan dit ervoor hebben gezorgd dat je ergens de connectie hebt gemaakt dat voeten eng zijn.

Een Socratisch gesprek onder hypnose kan je dan helpen om te zien dat er geen basis is voor je voetenfobie, waardoor je snel nieuwe overtuigingen over voeten kunt leren met hypnose.

Heb je geen duidelijk idee waar je voetenfobie vandaan komt? Dan kan een hypnose-expert je helpen met regressie. Omdat veel overtuigingen die voor angsten zorgen in de kindertijd ontstaan ben je je niet altijd bewust van dat moment. Met regressie kun je juist wel terug naar dat moment en met de kennis van nu kun je die gebeurtenis met meer emotionele afstand bekijken. Hierdoor kan de voetenangst al drastisch verminderen.

Voetenfobie confronteren

De beste manier om je angst te overwinnen is door hem te confronteren. Dit kun je samen met een hypnose-expert doen. Je maakt eerst een top 10 van angsten met betrekking tot voeten. Bijvoorbeeld:

 1. Praten over voeten.
 2. Voeten in een foto of video zien.
 3. Voeten op 10 meter afstand.
 4. Voeten in een doorzichtige panty.
 5. Voeten met tenen die langer zijn dan de grote teen.
 6. Voeten met een kalknagel.
 7. Voeten met zwemmerseczeem.
 8. Voeten met “normale” tenen.
 9. Harige voeten.
 10. Natte voeten.

Als je onpasselijk wordt bij sommige voorbeelden van deze lijst kun je ervan uitgaan dat je een vorm van voetenfobie hebt. Vervolgens sorteer je de lijst van minst erge angst naar ergste angst. Daarna ga je samen met de hypnose-expert de angst confronteren. Je begint met de kleinste angst, bijvoorbeeld met het praten over voeten. Terwijl je dit doet leert de hypnose-expert je technieken om kalm te blijven en om de fysieke reactie op angst te kunnen negeren waardoor je angst niet erger wordt.

Hoe beter dit gaat, hoe verder je kunt gaan. Je gaat dan bijvoorbeeld de type voeten in foto’s of video’s bekijken en vervolgens in het echt. Totdat je de angst overwonnen hebt.

Overtuigingen over voeten veranderen

Wanneer je overtuigingen hebt die zorgen voor de angst voor voeten kun je die ook veranderen met zelfhypnose. De suggesties die je tijdens zelfhypnose herhaalt om nieuwe niet-angstige overtuigingen over voeten te krijgen zijn afhankelijk van de overtuigingen die juist voor de angst zorgen.

Daartegenover wordt dan een positieve overtuiging over voeten geplaatst. Bijvoorbeeld:

Overtuiging: Voeten met ongelijke tenen zijn vies.

Suggestie: De vorm van de voet is wat anders dan de hygiëne van de voet.

Overtuiging: Voeten maken andere mensen ziek.

Suggestie: Zolang je de voeten van iemand met een voetziekte niet aanraakt is er niets aan de hand.

Overtuiging: Voeten zijn een signaal van gevaar.

Suggestie: Mensen hebben voeten nodig om te lopen.

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over voeten kun je andere suggesties mee naar huis krijgen.

Voordat je thuis begint met zelfhypnose ga je zelfhypnose oefenen met de hypnose-expert. Je leert dan hoe je het beste kunt ontspannen om jezelf in hypnose te brengen. Meestal moet je hiervoor fijn zittende kleding aanhebben, een comfortabele plaats in je huis hebben en daarna gaat het om je eigen ontspanning en ademhaling.

Afhankelijk van de therapeut en angst kun je een mp3 meekrijgen die je alleen maar hoeft te beluisteren om je voetenfobie te overwinnen of moet je de suggesties zelf hardop herhalen om op die manier minder last van angstige overtuigingen te hebben.

Om te oefenen kan je hieronder al beginnen met zelfhypnose.

Post-hypnotische suggestie tegen angst voor voeten

Als je merkt dat je angst voor voeten veel invloed heeft op je gedrag en jij je niet meer kunt focussen als collega’s of mensen op een feestje aan komen lopen met open sandalen kan een post-hypnotische suggestie je helpen om jezelf te blijven tijdens zo’n moment.

Meestal wordt een post-hypnotische suggestie gegeven aan het einde van een geleide visualisatie over hoe je positief met je voetenfobie om kunt gaan. Het is een soort opdracht over wat jij kunt doen als je met je angst geconfronteerd wordt. Een post-hypnotische suggestie kan op de volgende manier verwoord worden:

“….Als je onverwacht geconfronteerd wordt met je angst voor voeten blijf je kalm. Je kijkt je gesprekspartner in de ogen aan en luistert aandachtig. Je blijft met je aandacht bij waarmee je bezig bent en ontspant je lichaam. Het moment van angst passeert en er is verder niets aan de hand.”

In zo’n post-hypnotische suggestie wordt je onderbewuste eraan herinnerd om kalm te blijven in een spannende situatie waardoor de spanning zich eigenlijk niet kan ontwikkelen.

Hypnose kan op allerlei manieren ervoor zorgen dat je je angst overwint. Als je hier meer over wilt leren of anderen wilt helpen met het overwinnen van angsten kun je eens meedoen met de gratis online masterclass of schrijf je direct in bij een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic:

voetenfobie

Bronnen:

https://psychologenie.com/podophobia-fear-of-feet

Fear of Feet Phobia – Podophobia


Reacties
Categorieën