Overwin de controlfreak in jou
Overwin de controlfreak in jou
10 september 2016 
6 min. leestijd

Overwin de controlfreak in jou

Plannen, perfectie, altijd stijlvol, nooit een boete, altijd op tijd en altijd de controle over de situatie en andere mensen willen houden. Dit word je dan ook nog eens niet in dank afgenomen en omdat het onmogelijk is om alles onder controle te hebben is het ook een grote bron van stress. Uiteindelijk kun je last krijgen van je behoefte om altijd de controle te willen hebben en om altijd te weten wie wat doet en waarom.

Om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van je behoefte om controle te hebben en om los te laten ga ik in dit artikel in op het zijn van een controlfreak en de manier waarop meditatie en hypnose kunnen helpen. 

De controlfreak in jou

Iedereen heeft behoefte aan een beetje controle in zijn/haar leven, maar dit moet eigenlijk buiten jezelf om niet de overhand krijgen. Natuurlijk moet je controle hebben over je eigen doen en laten, maar als je daarbij ook controle wilt hebben over je omgeving en mensen in je omgeving kan dit doorslaan en erg vervelend worden.

Soms kan het zijn van een controlfreak lijken op perfectionisme, maar dat je dat verder uitbreidt dan jezelf. Ook je partner, huis, werkplek en collega’s moeten perfect zijn.

Daarnaast kun je ook denken dat het controleren van alles je helpt in het behalen van succes. Dit is ook niet vreemd want bekende personen, zoals generaal Wellington (van de slag van Waterloo) en Steve Jobs (oprichter van Apple) zijn ook bekende controlfreaks.

Maar zakelijk succes betekent niet dat je ook gelukkig bent.

Kenmerken van een controlfreak

Mensen die veel controle willen hebben, hebben vaak de volgende eigenschappen:

  • Een controlfreak wil andere mensen veranderen, al is het maar een beetje.
  • Wil controle hebben over zij/haar gebied, zoals huis of werkplek.
  • Een controlfreak wil niets aan zijn/haar eigen handelen veranderen. (Maar als je dit leest als controlfreak heb je de eerste stap in loslaten al gezet.)
  • Zijn bang om kwetsbaar over te komen.
  • Een controlfreak kan bang zijn om verlaten te worden.
  • Jaloers gedrag.
  • Dictatoriaal gedrag.
  • Een controlfreak is pusherig om dingen op zijn/haar manier te laten gaan.

Ontstaan van controlerende behoefte

Er zijn meerdere redenen waarom iemand een controlerende behoefte kan hebben. Meestal wordt iemand een controlfreak doordat hij/zij zelf weinig controle heeft of heeft gehad. Soms kunnen ze de controle over een bepaald onderdeel in hun leven zijn verloren en in plaats van de controle daarover terug te winnen proberen ze controle te krijgen over meer irrelevante zaken, zaken die eenvoudiger (in hun gedachten) te controleren zijn.

Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door:

  • De jeugd
  • Een ziekte
  • Een relatie
  • Werk

De jeugd kan op meerdere manieren de oorzaak zijn voor het ontstaan van een controlerende en een perfectionistische behoefte. Als je bijvoorbeeld zelf controlerende ouders hebt gehad en je daardoor niet zelf controle hebt gehad, kun je dit in je volwassen leven willen goedmaken door nu wél de controle te hebben.

Als je in je jeugd of op een ander moment in je leven ernstig ziek bent geworden is dit een grote confrontatie met het gevoel dat je alles in de hand hebt. Als je lichaam je in de steek laat kan dit veel indruk op je maken. Hierdoor kun je er alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven en dit kun je ook aan je kinderen en partner opdringen. Uiteindelijk wil je gewoon niet dat zij ook ziek worden.

In sommige gevallen kun je dan doorslaan dat ook op het werk alles goed moet gaan omdat als je toch ziek wordt je die financiële ruimte wilt hebben.

Een slechte relatie kan je het gevoel geven van “dat nooit weer”. Hierdoor kunnen toekomstige of huidige partners telkens vergeleken worden met je voorgaande partner die wellicht vreemd is gegaan. Om te voorkomen dat je huidige partner hetzelfde doet kun je erg controlerend worden, wat juist weer een afknapper kan zijn.

Daarnaast kan je werk er ook voor zorgen dat je thuis (of op het werk) controlerend bent. Als het bijvoorbeeld op het werk niet goed gaat kan men dit compenseren door thuis alles onder controle te willen hebben. Het huis moet dan bijvoorbeeld altijd opgeruimd zijn en iedereen moet zich voorbeeldig gedragen.

Dit is natuurlijk een onrealistische verwachting. In een huis wordt geleefd en soms lopen emoties hoog op. Vooral als deze gecontroleerd worden.

De omgeving van de control freak

Door altijd in controle te willen zijn kunnen andere mensen het gevoel krijgen dat ze zich altijd en voor alles, al is het maar het inschenken van een kopje thee, zich moeten verantwoorden. Dit kan erg vermoeiend zijn en dit is eigenlijk in relaties niet normaal.

Daardoor kunnen irritaties ontstaan die uiteindelijk leiden tot het totale verlies van controle en zelfs tot het verlies van de relatie.

Controle loslaten

Om minder last van stress, perfectionisme en verstoorde relaties door behoefte aan controle is het belangrijk om die behoefte los te laten, vooral waar het niet jezelf betreft (1).

Voordelen van controle loslaten

Er zijn meerdere voordelen aan het loslaten van controle:

  • Je kunt je eindelijk ontspannen.
  • Je hebt minder last van stress.
  • Je ziet sneller de positieve dingen van andere mensen.
  • Je bent niet meer gefocust op alles wat “fout” gaat.
  • Doordat je niet meer focust op controle van anderen of je omgeving controleer je alleen nog jezelf.
  • Je eigen problemen worden daardoor minder erg.
  • Je relaties worden juist sterker in plaats van zwakker.
  • Je kunt weer normale gesprekken voeren.

Manieren om los te laten

Loslaten klinkt soms makkelijker dan het is. Gelukkig kun je hulp krijgen om controle over anderen en situaties los te laten. Je kunt bijvoorbeeld hypnotherapie en meditatie gebruiken om los te laten.

Hypnotherapie voor loslaten van controle

Zoals je hebt kunnen lezen kan iedereen een controlfreak worden als de omstandigheden het toelaten. Als je zelf last hebt van controlerende gevoelens is het belangrijk om te achterhalen waarom je die gevoelens hebt.

Een therapeut kan je helpen om tijdens hypnose in je onderbewuste te graven naar de oorzaak van de controlerende behoefte.

Dit kan op meerdere manieren, namelijk door er gewoon naar te vragen en er steeds dieper op in te gaan of door middel van regressietherapie.

Als je bijvoorbeeld zelf geen duidelijkheid hebt over waarom of wanneer dit is ontstaan, kan regressietherapie je helpen om dit moment in je leven op te zoeken. Dit moment kenmerkt zich als een moment waarop er iets is gebeurd dat je overtuigingen over het belang van controle hebben beïnvloed.

Vervolgens wordt er gekeken naar je overtuigingen en hoe die precies in elkaar zitten. De vraag waarom je die controle zo nodig hebt wordt dan beantwoord.

In de meeste gevallen zal je merken dat de overtuiging eigenlijk helemaal niet logisch is, of dat die gebaseerd is op een onderliggend probleem.

In eerste instantie kan de hypnotherapeut je de bizarheid van de overtuigingen laten zien waardoor die hun kracht verliezen.

In tweede instantie kan de hypnotherapeut het onderliggende probleem aanpakken. Als het onderliggende probleem bijvoorbeeld onzekerheid is krijg je handvatten om je zelfvertrouwen weer op te krikken.

Zelf-hypnose voor loslaten

Tevens krijg je van de hypnotherapeut huiswerk mee voor zelf-hypnose. Tijdens zelf-hypnose ontspan je en herhaal je voor jezelf de suggesties die de hypnotherapeut je heeft meegegeven. Als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt met zelfvertrouwen kan dit zijn:

Ik ben helemaal geweldig.

Ik ben slim.

Ik ben iemand om van te houden.

Dit zijn er maar een paar, maar iedereen krijgt uiteindelijk verschillende suggesties (soms met overlap) omdat iedereen uniek is.

Meditatie voor loslaten

Naast hypnotherapie kun je ook meditatie gebruiken om los te laten. Meditatie lijkt op zelf-hypnose. In beide gevallen begin je met het vinden van een comfortabele plaats en vervolgens met de focus op je ademhaling. Als je dan helemaal in het hier en nu bent begin je bij zelf-hypnose met het opnoemen van je suggesties.

Bij meditatie ga je juist weer anders te werk. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een mantra of elke gedachte die in je opkomt observeren. In plaats van je te identificeren met die gedachte observeer je hem. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het onderwerp van de gedachte te benoemen en de emotie die je erbij krijgt. Vervolgens focus jij je weer op je ademhaling om de gedachte te laten gaan.

Daarnaast zijn er nog veel andere meditatietechnieken die je kunt uitproberen om los te laten. 

Het zijn van een controlfreak is erg vervelend, voor jezelf en voor je omgeving. Daarom is het zo belangrijk om die controle los te laten.

Door minder controlerend te zijn kun je beter ontspannen en zelfs de relaties die je hebt versterken. Daarbij geeft dit je ook weer de ruimte om je juist op jezelf te focussen en daarmee je eigen problemen eerst onder ogen te zien en op te lossen.

Om controle los te laten is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen, zoals een gebeurtenis uit je jeugd of relaties waarin je totaal geen controle had. Hypnotherapie en meditatie kunnen helpen om het loslaten van controle te bevorderen.

Wil je meer weten over mentale technieken die jezelf en anderen kunnen helpen? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

controlfreak

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-second-noble-truth/201106/let-go-be-happy

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen