Geen zin om te werken: wat te doen
Heb jij een baan, maar heb je gewoon geen zin om te werken. Of heb je zelfs geen baan, en moet je er ook niet aan denken om een baan te vinden. Word je helemaal gek van de sollicitatieplicht die bij een uitkering hoort en raak je gedemotiveerd van het geluid van de wekker. Dan kan er van alles aan de hand zijn.
Lees hier wat je kunt doen als je geen zin hebt om te werken.
Zin hebben om te werken heeft te maken met je motivatie om te werken. Er zijn allerlei factoren die een rol spelen bij die motivatie. Zo heb je intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Het probleem bij gedwongen sollicitaties is dat de overheid je extrinsiek probeert te motiveren om te solliciteren met als dreigement dat je anders gekort wordt op je uitkering.
Hierdoor kun je soms solliciteren op baantjes die je eigenlijk helemaal niet wil hebben.
Maar extrinsieke motivatie kan je op andere manieren juist wel motiveren. Als dat baantje wat misschien niet zo leuk is bijvoorbeeld wel veel geld oplevert.
Daarnaast zijn de volgende factoren ook van belang:
- Doel van het doel
- Hoogte van het doel
- Waarde van het doel
- Waarschijnlijkheid dat het doel behaald wordt
- Moeite
- Wilskracht
- Strategieën
- Aandacht
Het doel
Zoals je ziet speelt het doel wat je wilt behalen een grote rol bij de zin om te werken. De waarde van het doel kan bijvoorbeeld over geld gaan, maar ook over hoe belangrijk jij het vindt dat je kunt zeggen dat je werk hebt of dat je een bepaald soort werk kunt doen.
De hoogte van het doel, kan ook gaan over de moeite die je moet doen om het doel te behalen. Dit heeft gelijk een correlatie met de waarschijnlijkheid dat het doel behaald wordt.
Hoe lastiger het doel is, hoe lager je de waarschijnlijkheid inschat.
Daarom is het belangrijk om een groot doel in subdoelen op te splitsen. Hierdoor kun je naar elk subdoel uitkijken, wiens waarschijnlijkheid dichter bij het punt staat waar je nu zit. Waardoor het haalbaarder is. Dit maakt je zin om te werken naar het doel toe al groter.
Moeite
De moeite die je moet doen om een doel te behalen heeft ook een grote invloed op je zin om te werken. Als iets ontzettend veel denkkracht, of fysieke kracht, kost is dat vaak geen motiverende factor. Gaat iets je juist met gemak af? Dan komt het wel goed.
Maar het moet ook weer niet te eenvoudig worden, want dan loop je weer kans op een bore-out. Als jouw werk totaal geen uitdaging biedt kan dit er na verloop van tijd voor zorgen dat je geen zin meer hebt om te werken.
In dat geval kun je het beste bij een leidinggevende vragen of je nieuwe taken kunt krijgen die iets meer van je vragen dan wat je nu gewend bent. Vind je dat juist weer spannend om te doen? Dan kan een hypnotherapeut je helpen. Bijvoorbeeld door met je te oefenen om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan, zoals met een geleide visualisatie.
In eerste instantie helpt de hypnotiseur je te ontspannen om zo hypnose bij je te induceren. Vervolgens vertelt hij je hoe jij je leidinggevende kunt vragen om uitdagender werk op zo’n manier dat je je kunt voorstellen dat dit ook goed gaat. Zoals:
“Je hebt bij je werk een gesprek met je leidinggevende aangevraagd en komt nu op zijn/haar kantoor. Je geeft aan hoe jij je nu voelt op je werk. Het werk gaat je eenvoudig af, maar je merkt dat het zo eenvoudig is dat het je demotiveert. Je kijkt je leidinggevende aan met een open houding en vraagt of hij/zij ander en meer uitdagender werk voor je heeft. Hij/zij geeft aan dat dit inderdaad het geval is, maar dat hij eerst een aantal zaken moet uitzoeken. In ieder geval zijn er een aantal opleidingen binnen het bedrijf die je kunt volgen om waardevolle kennis op te doen.”
Dit soort visualisaties kunnen je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen om lastiger werk aan te vragen wat meer past bij jouw capaciteiten. Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van jouw overtuigingen en werk dat je hebt kan de visualisatie verschillen.
Wilskracht
Als je op deze website bent gekomen omdat je op een zoekmachine hebt ingetypt: Ik heb geen zin om te werken. Dan is je de wilskracht voor het werk dat je doet al vergaan.
Wilskracht kun je op een aantal manieren verhogen, namelijk:
- Door jezelf te belonen als iets is gelukt.
- Door je te focussen op wat positief is.
- Door je te omringen met mensen die wilskrachtig zijn.
- Door een gewoonte te maken van werk.
Wilskracht vergroten kan heel goed door jezelf te belonen als je iets lukt. De eerste keer kan dit nog lastig zijn, maar als het je is gelukt en als je jezelf echt beloond kan dit heel motiverend werken voor het volgende (sub) doel dat je wilt behalen.
Je focussen op de positieve kant kun je doen door na elke werkdag 3 zaken/dingen/momenten op te schrijven die je leuk vond aan het werk dat je die dag hebt gedaan. Hierdoor ga je je meer focussen op de positieve kanten waardoor het leuker kan zijn om de volgende dag weer aan het werk te gaan.
Je wordt besmet met waarmee je omgaat. Men zegt weleens dat je het meest lijkt op de 5 mensen met wie je omgaat. Door je te omringen met mensen die hard werken voor hun doelen kan dit je motiveren om zelf ook weer zin te krijgen in werken. Een hypnotiseur kan je helpen met technieken om nieuwe relaties aan te gaan, zoals de geleide visualisatie.
Een gewoonte van werk maken klinkt misschien heel gek, maar als je elke dag in ieder geval 4 uur per dag werkt kan dit ervoor zorgen dat je automatisch op tijd wakker wordt en naar je werk gaat. Dit is ook een strategie die je kunt toepassen voor je werk.
Strategieën
De strategieën die je hebt voor je werk hebben ook veel invloed op de zin in werk die je hebt. In de voorgaande voorbeelden zijn al wat strategieën besproken om je zin in werk te verbeteren, daarnaast kun je ook nog gebruikmaken van:
- To-do-lijstjes.
- Elke 45 minuten bewegen.
- Meditatie.
Het gebruikmaken van een to-do-lijstje is heel handig, omdat het afvinken van taken een fijn gevoel geeft. Zorg er wel voor dat je een kort to do lijstje maakt. Je kunt het beste aan het begin van de dag een lijstje maken. Nieuwe taken moet je er vooral niet bij op zetten, maar bewaren voor het to do lijstje van de volgende dag.
Beweging is iets dat je hersenen actief maakt. Door minimaal om de 45 minuten iets te bewegen. Door je bijvoorbeeld op te drukken of squats te oefenen zorg je voor een frisser gevoel waardoor je vaak ook weer creatiever wordt. Dit is een handige strategie als je een kantoorbaan hebt.
Meditatie is ook een handige strategie als je door stress geen zin meer hebt om te werken. Door voor het werk en tijdens je pauze de tijd te nemen om je even op niets te focussen behalve je ademhaling en spierontspanning doe je al ontzettend veel om je motivatie weer te verhogen.
Vind je het raar om in je kantoor te bewegen of te mediteren? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om van die blokkade af te komen zodat je dit gewoon kunt doen. Je leidinggevende zal alleen maar blij zijn omdat je actief bezig bent om duurzaam inzetbaar te zijn.
Een hypnotiseur kan je bijvoorbeeld helpen met hypnotische suggesties die je ook tijdens zelfhypnose kunt herhalen, zoals:
“Ik mag op mijn werk voor mijn gezondheid bezig zijn.”
“Het is goed voor mijn productiviteit om rust te nemen.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen.
Aandacht
Wordt de zin om te werken vooral onderbroken door fantasie over wat je kun doen als je niet werkt? Dan helpt het heel erg om af en toe mindfulness meditatie toe te passen tijdens het werk. In dat geval focus je je op het hier en nu.
De focus verleg je van je gedachten wereld naar de werkelijke wereld. Dit doe je door meer te letten op de input die je krijgt van je zintuigen.
Depressie?
Werken deze praktische tips niet om je zin om te werken te verbeteren? Dan kan je ook last hebben van depressieve klachten. Ga in dat geval naar je huisarts. Een hypnotiseur kan je helpen om de behandeling tegen een depressie te ondersteunen. Soms is dat genoeg, soms is meer hulp nodig.
Wil je meer informatie over hypnose en mentale technieken om jezelf te motiveren, of zelfs om anderen te helpen? Kom dan eens naar een playshop of ga naar de andere evenementen die in onze agenda staan.
Bronnen:
Boek: Striving and Feeling: Interactions Among Goals, Affect, and Self-regulation (1996)