Creativiteit stimuleren met hypnose en 16 andere tips
Creativiteit stimuleren met hypnose en 16 andere tips
30 augustus 2017 
6 min. leestijd

Creativiteit stimuleren met hypnose en 16 andere tips

Creativiteit is erg belangrijk in ons dagelijks leven. We hebben het nodig om problemen op te lossen, hoe creatiever je bent hoe sneller en beter je problemen kunt oplossen. Dit is ook wel waarom veel ondernemers zoeken naar mensen die “out-of-the-box” denken. Daarnaast is creativiteit ook een uitlaatklep voor frustraties en om lol te hebben.

Het is niet voor niets dat veel mensen in creatieve beroepen, zoals kunstenaars en cabaretiers, hun creativiteit gebruiken om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen.

Om ervoor te zorgen dat jij je creativiteit verbetert ga ik in dit blog in op manieren om je creativiteit te stimuleren.

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het proces waarbij iets nieuws wordt gevormd wat toegevoegde waarde heeft. Dit hoeft niet per sé een nieuw product te zijn. Het kan ook gaan om een idee, een wetenschappelijke theorie, kunst of zelfs een grap.

Vaak wordt iets dat al bestaat veranderd in iets beters.

Creativiteit is daarom vaak een systeem dat we gebruiken om problemen op te lossen. Daar hebben we namelijk ideeën voor nodig.

Dit maakt dat creativiteit meer is dan leuke verhalen kunnen schrijven of mooi kunnen tekenen. Creativiteit is iets waar we dagelijks mee te maken krijgen, al is het maar om elke dag te bepalen wat we dan weer eens gaan eten.

Creativiteit in de hersenen

Het oplossen van problemen is iets wat over het algemeen in de voorste hersenkwab wordt gedaan, maar dat is niet helemaal hoe onze hersenen werken. De linker hersenhelft is namelijk bezig met logica en de rechter hersenhelft is meer met kunst en schoonheid bezig.

Voor sommige vormen van creativiteit zijn dus beide helften nodig en voor andere vormen van creativiteit is alleen de rechter hersenhelft nodig.

Uit onderzoek blijkt dat als je een oplossing moet vinden voor iets, of een creatieve taak hebt, zoals een tekst schrijven, mensen vaak bewust beginnen aan het creatieve proces. Vervolgens iets totaal anders gaan doen, waarin het onderbewuste de “oplossing” taak van de creativiteit overneemt en waarna men daadwerkelijk aan de slag gaat om hun creativiteit in tekst om te zetten.

Voor creativiteit ben je dus zowel bewust als onbewust bezig.

Oefening om creativiteit te stimuleren

Er zijn manieren om je creativiteit te stimuleren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die zeer hypnotiseerbaar zijn moeiteloos bepaalde hypnotische suggesties opvolgen, zelfs als daar creativiteit voor nodig is.

Dit kan veroorzaakt worden doordat creativiteit en hypnose beide op en in ons onderbewuste werken.

Hypnose kan creativiteit ook verbeteren doordat het je overtuigingen en gedachten die creatief denken beletten kan veranderen.

Hypnose oefening voor creativiteit

Om je creatief denken te verbeteren is het belangrijk om alle overtuigingen die je hebt over “hoe het hoort” los te laten.

Als je bijvoorbeeld creativiteit nodig hebt voor je werk en je daarin belet wordt omdat je je druk maakt om wat je collega’s ervan vinden is het belangrijk om die overtuigingen los te laten.

Door het herhalen van hypnotische suggesties kun je dit soort sociale angsten kleiner maken.

De mening van andere mensen vragen

Een andere manier om je creativiteit te verbeteren is om de mening van andere mensen te vragen over het onderwerp waarmee je bezig bent in het creatieve proces.

Juist de kijk van iemand met een frisse blik kan je nieuwe invalshoeken geven en je een creatieve boost geven.

Schrijfoefening

Een andere manier om je creativiteit te verbeteren is door te schrijven. Het bijhouden van een blog, al dan niet informatief, zorgt ervoor dat je duidelijk maakt aan jezelf en andere mensen hoe je over bepaalde zaken nadenkt.

Dit zorgt er vaak ook voor dat je dieper nadenkt over bepaalde zaken.

Vooral schrijven met de hand helpt om creativiteit te stimuleren (daarbij is het beter voor je ogen dan een beeldscherm).

Bewegingsoefening

Uit meerdere onderzoeken blijkt ook dat beweging helpt om je creativiteit te verbeteren. Een bedrijf dat vergaderruimtes verhuurt heeft een aantal activiteiten met elkaar vergeleken en in hoeverre dit de creativiteit tijdens vergaderingen bevorderde.

Beweging met een groep zoals Zumba deed het wat dat betreft veel beter dan een uurtje Netflix kijken.

Dus ga lekker sporten om je creativiteit de ruimte te geven.

Sociale oefening

De deelnemers aan het onderzoek gaven ook aan dat het sporten in groepsverband ervoor zorgde dat ze zich met elkaar verbonden voelden waardoor ze met elkaar creatiever waren.

Het uitvoeren van iets sociaals, zoals een teamsport, een keer naar een escape-room of een andere activiteit die je samen kunt uitvoeren.

Mediteer

Dagelijks mediteren helpt ook om je creativiteit te verbeteren. Het mediteren vermindert stress en storende gedachten waardoor je je eenvoudiger op je taak kunt focussen.

Dagelijks 10 minuten mediteren doet wonderen!

Speel een spelletje

Bordspellen, videospellen het maakt niet uit. Het spelen van spelletjes en het proberen te winnen zorgt ervoor dat je in de oplossingmodus komt die je ook in het dagelijks leven helpt om meer creatief te zijn.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat het spelen van commerciële computerspellen goed kan zijn voor kinderen met ADHD.

Daarbij is het spelen met andere mensen weer een leuke sociale activiteit om te ondernemen.

Neem een dutje

Ja een middagdutje kan ook een goede activiteit zijn om je creativiteit voor de rest van de middag een boost te geven. Als je een eigen kantoor hebt met plaats voor een chaise longue is het geen slecht idee om die tijdens je pauze te gebruiken om een half uurtje weg te doezelen.

Je bent daarna weer verfrist en kunt er weer tegenaan.

Ga eens werken in een café

Veel zelfstandig ondernemers die de vrijheid hebben om te werken waar ze willen kunnen dit beamen. Door eens te werken in een café kun je onverwacht nieuwe inzichten krijgen en je creativiteit een boost geven.

Verandering van spijs doet eten en wellicht dat een verandering van de omgeving doet denken.

Luister naar muziek

Kun je helaas niet naar een andere locatie voor je werk? Dan kan rustige muziek ervoor zorgen dat je meer creativiteit hebt tijdens de activiteit waarmee je bezig bent. Op sociale media zoals YouTube en tools zoals Spotify kun je vaak Playlisten vinden speciaal als achtergrond voor het werk.

Er is zelfs de optie om “Coffeeshop muziek” te luisteren. Van een café dan, niet de Nederlandse Coffeeshop 😉.

Neem altijd en overal een notitieboekje mee

Juist omdat creativiteit een onbewust proces kan zijn kun je soms op de meest onhandige momenten de “oplossing” hebben voor je probleem. Het onthouden van die oplossing is niet altijd even makkelijk. Door het notitieboekje vergeet je het niet en kun je er later zelfs nog dieper op in gaan.

Het notitieboekje kun je ook gebruiken om juist problemen in op te schrijven zodat je onderbewuste creativiteit ermee aan de slag kan gaan.

Maak je niet druk over hoe je iets noteert, als het er maar staat.

Geloof me, zelfs Richard Branson gebruikt notitieboekjes voor al zijn ideeën en overdenkingen.

Blijf positief

Een positieve mindset zorgt er vaak voor dat je creativer bent dan als je pessimistisch bent. Om positief te blijven is het van belang om mindfulness toe te passen. Met deze techniek houd je jouw gedachten in de gaten om in het hier en nu te leven.

Een bijkomend voordeel is dat je negatieve en pessimistische gedachten snel een halt kunt toeroepen zodat die je creativiteit niet kunnen blokkeren.

Visualiseer

Het visualiseren van je doelen of positieve emotionele staten zorgt er ook voor dat je weet waarvoor je iets doet. Dit komt je creativiteit ten goede.

Voor het visualiseren zie je niet alleen voor je hoe iets eruit ziet. Je voelt ook hoe jij je gaat voelen. Je visualiseert de geur. Je kunt bijvoorbeeld de zee ruiken als je een strandvakantie visualiseert. Je visualiseert de warmte of kou en de bewegingen die je maakt.

Probeer je visualisatie zo compleet mogelijk te maken.

Bedenk je dat iemand anders moet voortborduren op jouw werk

Uit experimenten blijkt dat als je denkt dat je werk door anderen gebruikt gaat worden dit ervoor zorgt dat je creatiever wordt. Dus als je je bedenkt dat iemand anders naar je werk gaat kijken om erop voort te borduren kan dit ervoor zorgen dat je extra ideeën krijgt en je dus creatiever met het werk omgaat.

Bedenk je dat je niet creatief moet zijn

Je moet zoveel doen in je leven dat bijna alles als een verplichting gaat voelen. Door het moeten los te laten leg je veel minder druk op jezelf. Door juist te denken dat van alles mag in plaats van moet zorg je ervoor dat je meer vrijheid in je denken krijgt wat je creativiteit ten goede komt.

Doe iets nieuws

Nieuwe situaties zorgen ervoor dat je alles met een frisse blik moet bekijken. Door dagelijks of in ieder geval wekelijks iets voor het eerst te doen train je jouw brein om flexibel te blijven. Hierdoor kun je ook nieuwe inzichten krijgen om bij dagelijkse activiteiten, die je al jaren uitvoert, toch eens iets nieuws en creatiefs te doen.

Wil je meer weten over mentale technieken? Kom dan eens naar een seminar of playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/rethinking-mental-health/201708/whats-more-likely-increase-creativity-netflix-or-zumba

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2162-6057.1985.tb00640.x/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990058/

https://search.informit.com.au/documentSummary;dn=219960669928648;res=IELHEA

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207147808409320

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1087054705278771

http://99u.com/articles/16136/7-ways-to-boost-your-creativity

https://greatist.com/happiness/ways-to-boost-creativity

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen