Van baan veranderen met hulp van hypnose
Van baan veranderen met hulp van hypnose
21 maart 2018 
5 min. leestijd

Van baan veranderen met hulp van hypnose

Aan deelnemers van het Breek je Vrij seminar vraag ik altijd wat voor effect dit heeft gehad. Ik was erg onder de indruk van een vrouw die na 12 jaar een nieuwe werkgever zocht en had gevonden. Ze was zichzelf gebleven en was voor zichzelf opgekomen tijdens de onderhandelingen van het salaris. Als dit gebeurt bij deelnemers, dan ben ik daar zo trots op!

Wil jij ook van baan veranderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit blog voor handige tips en tricks.

Lef nodig om nieuwe werkgever te vinden

Om een nieuwe stap in je leven te zetten moet je soms kunnen zeggen: “just do it”, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om dit ook echt te doen heb je soms een dosis lef nodig.

Als je een gebrek aan lef hebt, heb je vaak een gebrek aan vertrouwen dat je iets kunt doen. Dat je er als het ware “mee weg komt”. Het zal je verbazen met hoeveel dingen je wegkomt als je dit vertrouwen opkrikt en gewoon doet.

Het opkrikken van vertrouwen in dat je gewoon iets kunt doen is iets waarmee hypnose je kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld door een geleide visualisatie waarin je doet wat je wilt doen, maar waar je op dit moment nog niet genoeg lef voor hebt.

Als je bijvoorbeeld van baan wilt veranderen, maar het spannend vindt om contact te leggen met een nieuwe werkgever kan een geleide visualisatie je helpen om dit vertrouwen te versterken. Door voor je te zien hoe je iets gaat doen, krijg je ook meer vertrouwen dat je iets kunt doen en dit vergroot de kans dat je het gaat doen.

Wanneer je je nu niet kunt voorstellen hoe je contact legt met een nieuwe werkgever helpt een geleide visualisatie je hiermee.

Jezelf zijn in de gesprekken

Om het juiste personeel te vinden voor een bepaalde baan vinden werkgevers het belangrijk om mensen te kiezen die zichzelf zijn tijdens het gesprek. Als je je anders voordoet dan je bent kan dit toch nep en fake overkomen waardoor je geen nieuwe baan vindt.

Jezelf zijn is echter iets wat niet voor iedereen van nature lukt. Je kunt bijvoorbeeld problemen hebben met je identiteit, met sociale angsten, faalangst, eigenwaarde en andere problemen met je zelfvertrouwen.

Om jezelf te kunnen zijn is het belangrijk om je overtuigingen te onderzoeken die je tegenhouden om jezelf te zijn. Misschien vind je jezelf niet normaal genoeg en probeer je daarom om zo ‘normaal’ mogelijk te zijn.

Die overtuigingen kun je veranderen met hypnotische suggesties. Deze krijg je in eerste instantie van een hypnotherapeut en die kun je vaak daarna thuis oefenen met zelfhypnose. Vaak krijg je een mp3-bestand mee naar huis, maar je kunt ze ook zelf hardop herhalen.

Zelfhypnose is iets wat je kunt leren tijdens een workshop en je hypnotherapeut zal je ook uitleggen hoe het werkt en met je oefenen. Als je dan onder hypnose bent herhaal je positieve suggesties, zoals:

“Ik ben leuker als ik mezelf ben.”

“Ik ben het waard om echt te leren kennen.”

“Iedereen is normaal, dus ik ook.”

Goed onderhandelen

Bij het vinden van een nieuwe baan is het belangrijk om ook goed te onderhandelen voor je nieuwe loon. Hiervoor moet je sterk in je schoenen staan, want je wilt natuurlijk niet onderbetaald worden.

Om een goed loon te onderhandelen kun je in eerste instantie vooronderzoek doen naar wat gebruikelijk is in je vakgebied en met het aantal jaar ervaring dat je hebt. Dan weet je in ieder geval wat het minimum moet zijn dat je ongeveer wilt hebben.

Daarna is het belangrijk om je eigenwaarde goed in kaart te brengen en om het desnoods te versterken.

Vooral als jij het gevoel krijgt dat je het gemiddelde bedrag in je branche met jouw werkervaring niet verdient is het belangrijk om je eigenwaarde te vergroten.

Eigenwaarde is afhankelijk van het vertrouwen dat je hebt dat jij je werk kunt uitvoeren. Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om je eigenwaarde te versterken. De geleide visualisatie, zoals met lef, is een oefening die je hierbij kunt uitvoeren met hypnose.

Maak een lijst van zaken die je bereikt hebt

Een andere oefening is dat je een lijst maakt van alle zaken die jij in het leven hebt bereikt, zowel zakelijk als privé. Bijvoorbeeld:

  1. Een feest organiseren (zoals een verjaardagsfeest).
  2. Middelbareschooldiploma halen.
  3. Opleiding afronden.
  4. Een conflict oplossen (zoals ruzie met de buren om het een of ander).
  5. Een workshop volgen.
  6. Een cursus afronden.
  7. Enz. enz.

Door een dergelijke lijst te maken herinner je jezelf eraan hoe geweldig je eigenlijk wel niet bent en dit kan in je onderbewuste je eigenwaarde al behoorlijk vergroten.

Volg een opfriscursus

Ben je even uit de running geweest of heb je het idee dat je je bij je huidige baan niet hebt kunnen ontwikkelen door gebrek aan uitdaging? Schrijf je dan in voor een cursus waarin je jouw kennis even opkrikt. Met je nieuwverworven kennis krijgt je gevoel van eigenwaarde ook een betere positie.

Je oude baan opzeggen

Als je van baan verandert moet je ook je oude baan opzeggen. Dit is vaak een lastig en spannend moment. Voor de vrouw die na 12 jaar een nieuwe baan vond bleek dit uiteindelijk spannender dan het vinden van een nieuwe baan.

Als je het lastig vindt om je werkgever aan te spreken op jouw keuze voor een andere baan is het verstandig om met zelfhypnose je zelfvertrouwen voor dit gesprek op te krikken, want waar ben je nu eigenlijk bang voor?

Natuurlijk kan een werkgever teleurgesteld zijn dat je weggaat, maar die teleurstelling komt ook doordat hij/zij dan weer op zoek moet naar nieuw personeel en dat is voor hem/haar weer een heel gedoe. Dit kan hij/zij dan een beetje op je afreageren.

Het is dan belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat het probleem van je (binnenkort ex-)werkgever niet jouw probleem is. Dit is een zakelijke overeenkomst en het is niet alsof je een vriendschap verbreekt.

Omscholen voor een andere baan

Soms wil je niet alleen van baan veranderen, maar zelfs van het type werk dat je doet. Onlangs zag ik zelfs een verhaal van mensen die zich lieten omscholen voor banen in de zorg. Dat hun inkomen hierdoor met 50% (!) zou dalen, met de helft dus, namen ze voor lief.

Dat zegt dan vaak wel iets over hoe klaar je bent met de situatie waarin je zit. Sommigen zaten in de bijstand en zouden er ten opzichte van hun vorige baan op achteruit gaan. Ten opzichte van de bijstand moet werken natuurlijk altijd wel lonen.

Ontzettend bijzonder vond ik dat om mensen zo onzelfzuchtig bezig te zien zijn.

Ook voor het omscholen kan hypnose helpen. Er zijn bijvoorbeeld technieken die je kunt gebruiken om je focus bij het huiswerk te houden. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, op elke leeftijd kun je iets nieuws leren.

Mocht je hier onzeker over zijn, dan kan een hypnotherapeut je helpen door hypnotische suggesties.

Zelfvertrouwen om faalangst te overwinnen

Alle voorgaande problemen hebben natuurlijk iets te maken met je zelfvertrouwen. Faalangst is een fobie die je tegen kan houden als je eigenlijk van baan wilt veranderen of iets nieuws wilt leren.

Je denkt dan dat je dit allemaal niet kunt en dat het heel erg is als het je niet lukt. Dat zou dan voor je gevoel het einde van je leven betekenen.

Om verandering in je leven, zoals in je baan, te krijgen is het erg belangrijk om faalangst te overwinnen. Ook hiervoor zijn meerdere hypnosetechnieken mogelijk.

Daarnaast kan mindfulness helpen om ervoor te zorgen dat je gefocust blijft op waarmee je bezig bent in plaats van op wat er in de toekomst allemaal mis kan gaan of op wat wellicht in het verleden is misgegaan waardoor je faalangst hebt gekregen.

Wat betreft een gebeurtenis in het verleden kan regressie je helpen om de gebeurtenis die voor faalangst heeft gezorgd te overwinnen. Tijdens regressie kun je namelijk met meer emotionele afstand naar de gebeurtenis kijken. Hierdoor kun je ook andere verklaringen vinden voor wat er is gebeurd zonder dat dit direct betekent dat jij hebt gefaald. Dit kan al een ontzettend opluchtend gevoel geven.

Om van baan te veranderen is het dus belangrijk om lef te hebben. Om lef te hebben is het belangrijk om faalangst te overwinnen en om vertrouwen te hebben in je eigen kunnen. Door dit vertrouwen sta je sterker in je schoenen tijdens het solliciteren en zelfs tijdens loononderhandelingen.

Mindfulness en vooral hypnose helpen je om het vertrouwen te krijgen dat je nodig hebt om van baan te veranderen. Wil je meer leren over hoe hypnose dat precies kan doen? Kom dan eens naar een playshop of volg een opleiding aan het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen