Meditatie op het werk: Verhoog je productiviteit en verlaag je stress
Meditatie op het werk: Verhoog je productiviteit en verlaag je stress
31 augustus 2016 
6 min. leestijd

Meditatie op het werk: Verhoog je productiviteit en verlaag je stress

Chaos, deadlines, collega’s die je de hele tijd lastigvallen, altijd dat stomme stempel apparaat of de nietmachine kwijt. Of een hamer, afhankelijk van wat voor werk je hebt. Werken hoort nu eenmaal bij het leven, want zonder werk geen geld en zonder geld geen fijne toekomst. Dit kan erg veel stress opleveren en onrust in je gedachten en activiteiten wat uiteindelijk niet goed voor je is.

Meditatie kan helpen om ook op het werk meer rust te ervaren en heeft daardoor allerlei voordelen. Daarom ga ik in dit artikel in op de effecten van meditatie op de werkvloer.

In Nederland is het ziekteverzuim op de werkvloer een steeds groter probleem. Dit is op zich ook niet vreemd doordat het een trend is geworden dat we met minder mensen dezelfde hoeveelheid werk moeten doen. Hierdoor komt het erop neer dat het individu in het bedrijf het opeens veel drukker heeft dan anders en zijn/haar tijd strakker moet inplannen.

Als er dan dingen fout gaan, wat hoort bij het leven, dan raakt alles in de knoop en krijg je last van stress. Als de knoop lastig te ontrafelen is krijgt het individu last van langdurige stress wat kan resulteren in een depressie of een burn-out.

Stress op het werk is in 40 procent van de gevallen de oorzaak dat iemand ziek wordt door zijn werk. Uit Brits onderzoek (1) blijkt dat 1 op de 5 Britten gestrest is door het werk. Aangezien de Nederlandse maatschappij lijkt op de Britse is de kans groot dat die cijfers ook in Nederland gelden.

Stress verminderen is daarom vaak iets dat we al snel onbewust doen.

Merk jij bijvoorbeeld dat je bij een stressvolle dag veel liever nog een paar keer naar de printer loopt of een kopje thee/koffie pakt? Dit kan komen doordat dat eigenlijk momenten zijn van rust en waarbij je iets aan het doen bent, zoals lopen of erop letten dat je geen hete drank over je handen morst. Daardoor ben je op dat moment erg gefocust.

Dit is eigenlijk een vorm van meditatie en dat kan verklaren waarom dat kopje thee naar je bureau brengen, zonder te morsen, toch zo’n fijn gevoel van het volbrengen van een taak kan geven.

Een andere manier om op je werk de stress te verminderen en op die manier helder naar je taken te kunnen kijken is door regelmatig te mediteren en dan ook heel bewust en niet alleen doordat je met dat kopje thee/koffie in de weer bent.

Welk effect heeft mediteren op het werk?

Door regelmatig te mediteren kun je de volgende voordelen krijgen:

  • Beter welbevinden op het werk.
  • Betere productiviteit.
  • Minder psychologische stress.
  • Vermindering van de scheiding tussen eigen doelen en bedrijfsdoelen.
  • Zelfs je baas kan denken dat je jouw werk beter doet.

Voor het laatste punt is het wel nodig dat je baas even een nulmeting doet voordat je begint met mediteren en vervolgens een aantal weken erna ook een moment heeft om erbij stil te staan, maar wellicht valt het hem/haar ook op als hij/zij er niet specifiek bij hoeft stil te staan.

Deze voordelen blijken uit Brits onderzoek dat is uitgevoerd in 2014 (1) bij middelmanagement functies. Dit komt omdat deze groep meestal de meeste stress ervaart doordat ze ook graag promotie willen maken en daarbij vaak tussen de werkvloer en het management in staan als een soort buffer waartussen de middel manager moet navigeren. Dit vraagt natuurlijk om problemen die stress veroorzaken.

Wanneer mediteer je op het werk?

Mediteren op het werk hoef je niet op vaste tijden te doen. Als je dat prettig vindt kan het natuurlijk wel, maar als je flexibele mogelijkheden nodig hebt voor het mediteren kan dat ook.

Vooral als je je erg gestrest voelt en gedachten zich onsamenhangend aan je opdringen, kun je een moment van rust gebruiken om eventjes, al is het maar een minuutje, te mediteren.

Wat voor meditatie is het beste op het werk?

Er zijn meerdere meditatievormen die je op het werk kunt uitvoeren. Mindfulness meditatie is de bekendste vorm van mediteren die op het werk te gebruiken is. Dit komt ook doordat mindfulness meditatie de werkzaamheden niet hoeft te stoppen, maar je juist mindful wordt op de werkzaamheden waarmee je op dat moment bezig bent (2).

Ademhalingsmeditatie

Daarnaast is ademhalingsmeditatie een vorm die je kunt uitvoeren als je jouw werk vanachter het bureau uitvoert. Bij deze vorm van meditatie focus je jouw aandacht op je ademhaling. Door even daarop te focussen, eventueel met je ogen dicht zodat je jouw werkplaats ook niet ziet kun je kalmeren. Als je wilt kun je hierbij ook diep ademhalen.

Dit kun je voor 1 minuut doen. Het kan prettig zijn om dit elke 90 minuten (anderhalf uur) te doen.

Na het mediteren focus je je langzaam weer op de kamer. Eerst focus je je op de geluiden en dan open je jouw ogen, waarna je rustig bekijkt hoe alles eruitziet en verdergaat met waarmee je bezig was of waarna je een nieuwe activiteit begint.

Deze vorm van meditatie helpt erg goed als je je even overweldigd voelt over alle activiteiten die je moet uitvoeren of als je net een nare gebeurtenis op het werk, zoals een heftige discussie, hebt meegemaakt.

Liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie

Vooral als je veel collega’s hebt en graag samen met iedereen door een deur wilt kunnen is deze meditatievorm de vorm voor jou. Deze vorm kun je ook aan het einde van je ademhalingsmeditatie plakken want je gaat dan 10 tot 15 seconden liefdevolle gedachten naar boven halen over je collega’s. Dit hoeft niet gelijk te zijn alsof je houdt van je collega’s, maar je kunt hun positieve punten voor jezelf benadrukken, zoals:

“Piet heeft altijd zin om een gezellig praatje te maken.”

“Marieke is erg gezellig tijdens de lunch.”

“Henk staat altijd voor je klaar als je koffie of thee nodig hebt.”

“Sterre is heel goed in het terugvinden van kwijtgeraakte spullen.”

Dit zijn slechts voorbeelden die je kunt gebruiken voor collega’s bij jou op de werkvloer. Daarnaast kun je aan het einde van de werkdag de moeite doen om naar je collega’s te (glim)lachen en iedereen een fijne avond te wensen. Dat is misschien geen meditatie, maar helpt wel om een positieve vibe op de werkvloer te creëren.

Bodyscan

De bodyscan is de manier om even niet meer in je hoofd te leven, maar ook in je lichaam. Vooral als je een kantoorbaan hebt ben je je niet altijd heel bewust van je lichaam. Dat is zonde want je lichaam geeft je allerlei signalen af, waardoor je zelfs gestrester kunt worden dan nodig is.

Door je lichaam te scannen verbind je jouw brein weer met je lichaam en kun je heel bewust ontspannen.

Het enige dat je nodig hebt is een rustige plaats waar je kunt zitten of zelfs liggen. Deze vorm van meditatie kun je het beste in je pauze houden zodat je jouw lichaam grondig kunt onderzoeken en ontspannen.

De hele oefening heb ik in een blog over de bodyscan beschreven.

Welk effect heet mediteren tijdens werk op de gezondheid?

Mediteren kan stress dus verlichten en ervoor zorgen dat je daardoor je taken beter uitvoert omdat je minder bezig bent met stress vergrotende gedachten. Dit is onder andere te bereiken met de ademhalingsmeditatie en liefdevolle vriendelijkheidmeditatie.

Bij ademhalingsmeditatie kan het diep ademhalen ervoor zorgen dat je minder cortisol in je lichaam hebt. Hierdoor verlaagt je stressniveau letterlijk.

Liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie versterkt positieve emoties, maakt dagelijkse gebeurtenissen leuker en zorgt ook voor minder stress.

Door stress te verminderen sla je eigenlijk twee vliegen in één klap wat betreft je gezondheid. Stress is namelijk een grote oorzaak van een hoge bloeddruk, wat tot hart- en vaatziekten kan leiden, en die kans verlaag je dan weer en wellicht zelfs je bloeddruk als die te hoog was.

Het andere directe voordeel is dat je door jouw stress te verminderen je immuunsysteem weer aanzet. Stress schakelt die namelijk uit, of zet het ten minste op een lager pitje, zodat je meer energie hebt om te vechten, vluchten of bevriezen in een stressvolle situatie. Daar je dat over het algemeen niet nodig hebt op het werk is het alleen maar beter om je stressniveau te verlagen.

Een ander voordeel is dat je de kans op een burn-out of depressie verlaagt. Langdurige stress kan daar namelijk voor zorgen. Er zijn dus ontzettend veel manieren waarop meditatie ervoor kan zorgen dat je niet ziek thuis komt te zitten, of in ieder geval die kans een stuk verlaagt.

Onderzoekers weten nog niet waarom, maar door meditatie krijg je ook een beter concentratievermogen (3). Dit kan natuurlijk verklaren waarom die productiviteit op de werkvloer een stuk hoger wordt na meditatietraining.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven, zowel op je werk als privé, eenvoudiger te maken? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://link.springer.com/article/10.1007/s11469-014-9513-2

http://www.visualistan.com/2016/05/meditation-in-the-workplace-and-why-we-need-it.html

http://www.webmd.com/balance/features/meditation-heals-body-and-mind

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen