Gevolgen van gedachten: Hoe zit het nu?
Veel mensen hebben het idee dat gedachten geen gevolgen hebben, maar dat is niet helemaal het geval. De gevolgen van gedachten zijn alles wat je ziet. Alles wat je ziet is namelijk het gevolg van je gedachten. Die gedachten kunnen waar of onwaar zijn. Een ware gedachte schept zijn eigen evenbeeld en een onware gedachte schept zijn evenbeeld.
Loze gedachten zijn er niet, want wat aanleiding geeft tot waarneming van een complete wereld kan je niet loos noemen.
Elke gedachte die je hebt, breidt of waarheid uit of vermenigvuldigd illusie.
Naast het idee dat gedachten nooit loos zijn is het handig voor het loslaten dat je erkent dat een neutraal resultaat als gevolg op gedachten nooit kan.
Gedachten hebben vaak een soort gevoel, zoals
- Angst gedachten
- Vredige gedachten
- Bezorgde gedachten
- Enz.
Een neutrale gedachte is onmogelijk.
De verleiding om bijvoorbeeld een angstgedachte af te doen als “ach ja, dat is niet belangrijk” is zo groot dat je daardoor vaak niet in ziet dat dit soort gedachten destructief en onwerkelijk zijn.
Kwantumtheorieën en gedachten
Dan is er ook nog een wetenschappelijke theorie dat gedachten dingen worden. In deze kwantumtheorie zijn er drie onderdelen die hiervoor zorgen.
Je hebt dan namelijk:
- Een gedachte dragend deeltje (TCP, thought carriying particle)
- Een gedachten houdend deeltje (TRP, thought retaining particle)
- Gedachte kracht (Tf, Thought force).
Deze drie delen spelen een rol bij het universele bewustzijn wat bestaat naast het universum. Het individuele bewustzijn wordt gecreëerd door gekwantificeerde energie, deze energie is ook verantwoordelijk voor de gedachte kracht. Het bewustzijn zorgt voor een constante projectie van gedachten, waardoor gedachten dingen worden[1].
Dit is een interessante theorie, want eigenlijk zegt hij dat iets wat wordt, omdat je eraan denkt.
Maar we gaan nu even meer kijken naar de gedachten zoals we die allemaal begrijpen.
Bewezen effecten van gedachten
Dat gedachten gevolgen of effecten kunnen hebben is ook onderzocht door wetenschappers en daar komen interessante uitkomsten uit.
Als je vaak rumineert, lang denkt aan zaken uit het verleden, heb je vaker last van ongewenste gedachten die opeens in je opkomen[2]. Dit is onderzocht omdat dit soort ongewenste gedachten ook vaak voorkomen bij mensen met obsessief gedrag (OCD).
Een gedachte aan zelfmoord zorgt uiteraard ook voor versterkte emotie, maar daarnaast zorgt het ervoor dat stress in je lichaam maar langzaam verdwijnt. Daarnaast krijg je dan ook meer last van woede, angst, verdriet en gevoelens van hopeloosheid[3]. Als je wel eens dit soort gedachten hebt is het altijd handig om hier hulp voor te zoeken.
Negatieve gedachten zijn ook een factor, naast omgevingsfactoren, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van depressie bij vrouwelijke jongeren en jongvolwassenen[4].
Ook hebben positieve en negatieve gedachten invloed op hoe je zaken daarna ziet. Als je vaker positieve gedachten hebt, oordeel je meestal positiever op zaken die je ziet en als je negatieve gedachten hebt, oordeel je meestal negatiever op zaken die je ziet. Je krijgt als het ware een bias[5].
Moet je gedachten dan onderdrukken?
Het onderdrukken van negatieve gedachten gaat je gek genoeg niet helpen. Onderzoek laat zien dat wanneer je dit soort gedachten onderdrukt dit gevolgen heeft voor je zelfvertrouwen en het last hebben van andere mentale stoornissen[6].
Het hebben van een negatieve gedachte is altijd nog beter dan het onderdrukken van een negatieve gedachte.
Je kunt dus beter de gedachte hebben, maar hoe ga je er dan vervolgens mee om?
Oefening om met gedachten om te gaan:
Eerst ga je een minuut lang met gesloten ogen je denkgeest te onderzoeken. Probeer ook geen enkele gedachte over te slaan, zelfs als het een kleine gedachte is of een waar aan je gewend bent.
Herhaal tijdens de periode eerst het idee
“Ik heb geen neutrale gedachte”
En houd elke gedachte even vast en zeg dan tegen jezelf:
“Deze gedachte die ik heb over … is geen neutrale gedachte.”
“Die gedachte over… is geen neutrale gedachte.”
Dit kan gaan over maatschappelijke kwestie, de vaatwasser uitruimen of wat dan ook. Het is allemaal hetzelfde.
Gebruik dit idee ook als je je bewust bent dat een gedachte iets bij je oproept.
Dan kan je ook zeggen:
“Deze gedachte over … is geen neutrale gedachte, want ik heb geen neutrale gedachte.”
Als je merkt dat dit goed gaat kan je dit 4 tot 5 keer per dag doen. Heb je spanning? Doe het dan maar 3 keer en maak de oefening korter als hij je een gevoel van onbehagen geeft.
Beluister hier ook de uitleg van de oefening:
https://www.buzzsprout.com/195236/7311526-eciw-les-16?play=true
Gedachten voor depressie en angst behandelen
Gedachten kunnen in het slechtste geval voor depressieve en angstige klachten zorgen.
Dit wordt meestal behandeld met cognitieve gedragstherapie, maar hypnose speelt ook steeds vaker een rol. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die last hebben van depressieve klachten meer baat hebben bij cognitieve hypnotherapie dan bij cognitieve gedragstherapie[7].
Na de hypnotherapie waren:
- Klachten over depressie waren 6% lager dan bij cognitieve gedragstherapie.
- Klachten met angsten waren 5% lager dan bij cognitieve gedragstherapie.
- Klachten over hopeloosheid waren 8% lager dan bij cognitieve gedragstherapie.
Zes en 12 maanden later was dit verschil nog steeds even groot.
Oorzaak van problematische gedachten wegnemen
Als je gedachten hebt die ervoor zorgen dat je je slecht voelt of compulsief gedrag krijgt, je moet bijvoorbeeld 3 keer met je voet tikken voor je door een deur loopt, is het handig om daar iets mee te doen.
Vaak hebben negatieve gedachten ergens een begin gehad. De meeste kinderen zijn immers van nature heel vrolijk en nieuwsgierig. Je moet ook wel als je klein bent, want hoe leer je anders hoe de wereld werkt.
Als je last hebt van negatieve gedachten is het gevolg vaak dat je minder nieuwsgierig wordt naar nieuwe ervaringen en minder vrolijk bent. Dit is iets waar de meeste mensen wel last van hebben, dat ze niet meer zo vrolijk zijn als toen ze een kind waren.
Maar wanneer is dat begonnen?
Werd je al serieuzer toen je 5 was, of was je 15 of zelfs 21? Vaak kun je als je teruggaat naar zo’n moment, naar het eerste moment waarop je een bepaalde negatieve gedachte gaat de oorzaak van die negatieve gedachte wegnemen.
Dit is iets wat met hypnose kan, dan wordt de regressie-techniek bij je uitgevoerd. Een hypnotherapeut helpt je dan om dat moment te identificeren. Meestal wordt dit gedaan door stapsgewijs terug te denken aan het eerste moment dat een bepaalde negatieve gedachte naar voren kwam.
Vervolgens doe je iets met dat moment. De hypnotherapeut helpt je hiermee. Dit kan van alles zijn. Soms is het herinterpreteren van het moment met je volwassen kennis voldoende, maar soms kan je ook met je fantasie iets doen om het moment te veranderen.
Afhankelijk van je probleem helpt de hypnotiseur je met de juiste manier om het probleem weg te nemen.
Vervolgens wordt gecontroleerd of je het gevoel van die negatieve gedachten nog kan oproepen. Is dit niet het geval? Dan kan er nog een techniek komen om je nieuwe staat wat meer solide te maken. Kan je het wel oproepen? Dan kan je nog een herinnering bekijken die misschien toch een grotere invloed had.
Na zo’n regressie kan je ook wat suggesties krijgen die je meeneemt naar huis om te herhalen zodat je de nieuwe mindset eenvoudig kunt vasthouden.
Dit kunnen suggesties zijn zoals:
“Ik accepteer mezelf volledig.”
“Ik hou volledig van mezelf.”
“De wereld is er voor mij.”
“Ik kan alles.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw gedachten en de gevolgen die je ervan ondervindt kan je andere suggesties meekrijgen om thuis te herhalen.
Het gevolg van een negatieve gedachte aanpakken
Soms is het gevolg van een negatieve gedachte ook iets wat je kan aanpakken. Veel mensen gaan bijvoorbeeld eten wanneer ze last krijgen van negatieve gedachten.
Met hypnose kun je dergelijk automatisch gedrag ook veranderen. Je vervangt dan het ene automatische gedrag voor het andere.
Zo heb ik eens een vrouw geholpen die elke keer als ze de keuken inliep een koekje pakte. Met hypnose hebben we dat automatische gedrag veranderd naar even de vloer dweilen.
Toen ik later vroeg hoe het ging zei ze dat haar keukenvloer nog nooit zo schoon is geweest.
Dit kan indirect ook weer tot gevolg hebben dat het hebben van die negatieve gedachte niet zo erg is, want het betekent immers niet meer dat je iets slechts gaat doen. Je gaat juist iets goed doen. Dat is ook een goede manier om aan jezelf te laten zien dat gedachten in principe niet zo erg is, wat je ermee doet is weer wat anders.
Wil je meer weten over dit soort hypnose technieken en hoe je hiermee jezelf of juist anderen kunt helpen om het leven te verbeteren? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Super leuk als je coach bent of voor je persoonlijke ontwikkeling. De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht.
Bronnen:
[1] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=Interpretation+of+the+Fact+That+%E2%80%9CThoughts+Become+Things%E2%80%9D+Through+the+Consciousness+Model+&btnG=
[2] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2043808720912583
[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178121003243
[4] https://link.springer.com/article/10.1007/s10802-009-9325-1
[5] https://psycnet.apa.org/record/2007-06782-013
[6] https://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/jscp.24.2.172.62269
[7] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140601177897