Hypnose voor bewustzijn en verandering
Hypnose voor bewustzijn en verandering
18 februari 2020 
6 min. leestijd

Hypnose voor bewustzijn en verandering

Hypnose, je blijft erin als je het antwoord zoekt buiten jezelf. Je komt eruit als je het antwoord vindt in jezelf. Iedereen is in hypnose. Misschien denk je nu dat dat helemaal niet kan. Lees jij dat iedereen in hypnose is, ongelofelijk!

Maar de definitie van hypnose, heel veel mensen denken ja heel heel gekke dingen over hypnose. Jij misschien ook als je dit blog lees. Misschien denk je “Dan ben je toch helemaal weg? Dan ben je toch je hele bewustzijn zijn kwijt? Dan ben je overgeleverd aan de hypnotiseur of al dat soort gekke dingen.

Wat mensen denken is gewoon niet waar.

Als we het gewoon heel wetenschappelijk gaan benaderen, met andere woorden: Hoe werkt dit in het brein? Dan zien we dat kinderen van 0 tot en met 7 jaar in de staat zijn van hypnose. Als we het brein scans vergelijken met mensen die in diepe hypnose zijn met die van kinderen, dan zijn die gelijk.

Dat betekent dus dat iedereen sowieso ooit in hypnose is geweest. Nu denk je, maar je zei toch dat iedereen is hypnose?

Laat het eerst tot je doordringen dat je sowieso als kind in hypnose bent geweest. Of je nu gelooft of het bestaat of niet. Of je nu zegt dat je niet in hypnose kan, dat is dus niet waar. Want je hebt het ooit gekund en als je iets hebt gekund kan je het altijd.

Dus het hele ding van wel of niet geloven doet eigenlijk niet eens ter zake.

Breinactiviteit en hypnose

De breinactiviteit, hersengolven van kinderen, zijn identiek aan die van mensen in hypnose.

Er zijn een aantal soorten breingolven.

Gamma golven, dan ben je heel geconcentreerd bezig.

Betá golven, dan ben je een beetje druk, het is een beetje hyperactief. Daar zitten veel mensen de meeste tijd in.  93% van de tijd zit je in die betá-golf.

Alpha golven, dan ben je ontspannen. Dit hoort bij meditatie, ontspannen, mijmeren lekker relaxed. De meeste mensen zitten hier niet vaak in, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Dan heb je nog de theta-golven. Dit is een nog lagere breinactiviteit dan de Alpha golven. Dit gaat over wat je je kunt voorstellen, je fantasie. Daar krijg je ook de inzichten uit. Net voordat je in slaap valt, of net voordat je wakker wordt. Het is ook de droomstaat, dan kun je van die inzichten krijgen of als je even lekker op de bank ligt of zo. Het is ook de staat van hypnose[1].

De delta is nog lagere breinactiviteit daar zitten vooral baby’s in, of als jij heel diep slaapt.

Wat je onbewust leert in je kindertijd

Kinderen zitten in theta, diepe hypnose is theta. Dan sta je zo open voor suggesties. Je download alles maar gewoon wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft en daar maak je iets van. En dat programma vanaf je 8ste ben je daar de hele tijd mee bezig. Tot nu.

Nu denk je misschien: Ja, maar ik heb wel wat meer geleerd daarna. Gelukkig en dat is waar, maar het leren daarna was wel lastiger.

Misschien herinner je nog je eerste autorijles. Dat was heel veel herhalen, herhalen, herhalen en herhalen. Totdat je het kan en zo doe je het nu nog steeds. Je leert met herhalen, en dan moet je er best veel moeite in steken. Als kind leer je moeitelozer omdat je in die theta-staat bent.

Je hebt dan geen kritisch denken, natuurlijk ook met herhalen, maar het wordt onbewust beter opgeslagen.

Denk aan praten, lopen, lezen, eten, alles wat je nu onbewust automatisch doet.

Maar ook aan programma’s als: Ik ben niet goed genoeg, overtuiging. Ik ben waardeloos. Ik doe het toch nooit goed. Programma’s van pleasen of agressie om iets voor elkaar te krijgen en dat doe je ook nog steeds.

Ga dat maar eens afleren.

En als je dan 93% van de tijd die onbewuste programma’s, wat je onbewust geleerd hebt, mee bezig bent. 93% van de tijd voorspelbaar bezig bent, aldus onderzoeken. Dan zitten we 93% de hele tijd te doen wat we vroeger hebben geleerd. Hoe we vroeger zijn gehypnotiseerd.

Natuurlijk niet alles. Maar tussen 0-8 jaar hebben je ouders en omgeving alles doorgegeven. School nog meer en dan de pubertijd, nog meer. Dus je bent nog steeds in die hypnose.

Wie ben jij dan? Dat is wel interessant, wie ben je als je jezelf bent?

Dus de uitspraak iedereen is in hypnose is eigenlijk wel correct. Wie is er uit hypnose? Als je nu denkt dat je altijd je eigen zin hebt gedaan. Nooit gekeken naar de massa. Je bent los van het systeem, maar wat is het systeem en de massa dan. Je idee daarover en dat je er los van staat is ook een vorm van hypnose.

Het maakt niet uit welke kant je opgaat, je komt altijd in een soort hypnose terecht. En dat is prima. Ik leef nu bijvoorbeeld anders dan in mijn vorige hypnose van verslaafde bouwvakker. Daar ben ik gelukkig uit en nu zit ik in een hypnose die werkt voor mij.

Het is allemaal wel redelijk maakbaar.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/852967-iedereen-is-in-hypnose

Afleren van onbewuste programma’s

Op gegeven moment kun je opmerken dat bepaalde strategieën die je hebt om doelen in het leven waar te maken niet helpen. Wanneer je bijvoorbeeld onbewust hebt geleerd dat agressie helpt en je daardoor toch al je vrienden en levenspartners kwijtraakt is dat toch een teken aan de wand dat je een niet helpend onbewust programma hebt.

Net zoals ik de openbaring had dat mijn verslaafde bouwvakker hypnose me niet verder hielp in mijn leven kun jij je ook beseffen dat wat je nu doet gewoon niet echt helpt. Dit besef alleen al is voldoende, want dat betekent dat je ook wilt veranderen.

Maar hoe ga je die onbewuste programma’s dan afleren.

Zoals gezegd leren kinderen heel snel in de theta-staat en die staat bereik je dus ook met hypnose. Hypnotherapie kan je daarom heel snel helpen om informatie toe te voegen aan een onbewust programma waardoor je die transformeert en op een andere manier kunt interpreteren.

Dit kan je hele onbewuste gewoontes of programma veranderen waardoor je eenvoudig je gedrag verandert. Je wordt bijvoorbeeld vredelievender waar je normaal gebruik had gemaakt van je agressie. Je wordt dapper in plaats van angstig.

Je verandert dus heel snel je “normale” gedrag naar nieuw “normaal” gedrag. Je schept je nieuwe hypnotische staat waarin je een leven leidt waar je wel verder komt.

Hypnose helpt op allerlei vlakken

Hypnose kan voor allerlei problemen een oplossing bieden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om van verslavingen af te komen (waar ik elke dag nog dankbaar voor ben), om af te slanken, om te stoppen met roken, tegen alcoholisme, om pijn te verminderen, wratten en zelfs tegen astma[2].

Veel van dit soort problemen hebben te maken met de onbewuste programma’s. Verslavingen zijn meestal het programma dat je pijn probeert te verdoven. Ook bij afslanken spelen emoties vaak een grote rol en kan voeding bijvoorbeeld gebruikt worden om negatieve emoties weg te werken.

Misschien heb je gezien hoe je ouders met negatieve emoties omgingen en omdat je alles snel leerde was dit een soort “lesje” over hoe je met die emoties om moet gaan.

Een hypnose techniek die helpt om dit soort “lesjes” uit de kindertijd te veranderen is regressie. Deze techniek krijgt veel aandacht in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. Met deze techniek ga je terug naar het eerste moment waarop je dacht dat een bepaalde problematische gewoonte de “oplossing” was om iets in je leven te bereiken.

Vervolgens ga je met behulp van de hypnotiseur dit moment opnieuw bekijken. Want in de tussentijd heb je inderdaad nieuwe dingen geleerd, maar die zijn niet per se aan je onbewuste programma toegevoegd. Dat ga je nu juist wel doen. Je gaat je inleven in de mensen om je heen op dat moment en waarom ze deden wat ze deden. Je gaat bedenken hoe ze ook hadden kunnen reageren, misschien zelfs hoe jij had kunnen reageren. Misschien plaats je zelfs je volwassene zelf in de situatie om de hele boel te veranderen.

Dit doe je met je fantasie. Want voor je brein en voor het veranderen van dat lesje maakt het helemaal niet uit. Je hoeft in de theta-staat niet eerst in het “echte” leven nieuw gedrag te herhalen om het op den duur te veranderen. Nee, je verandert de informatie uit het lesje.

Daarmee verander je je overtuigingen en dit kan je gedrag vervolgens heel snel zodanig beïnvloeden dat je niet meer verslaafd doet. Niet meer te veel ongezond eet, niet meer rookt en andere problemen eens anders aanpakt dan normaal.

Wil jij weten hoe het is om in hypnose te zijn, nog zonder dat je therapie krijgt, en hoe je mensen in hypnose kunt brengen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. De playshop wordt gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je meer leren over wat hypnose kan doen en hoe je mensen een goed gevoel kunt geven met hypnose? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je direct aan de slag en meer leren over technieken waarmee je de onbewuste programma’s kunt veranderen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] http://jurnal.unpad.ac.id/jiif/article/view/20620

[2] https://psycnet.apa.org/record/1982-12762-001

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen