Hernia’s genezen met hypnose
Hernia’s genezen met hypnose
16 maart 2019 
1 min. leestijd

Hernia’s genezen met hypnose

Jaren geleden kwam er iemand bij mij met een hernia en die vroeg of de pijn ook verlicht kon worden met hypnose. Dat kan zei ik, maar het kan ook opgelost worden.

Die pijn? Nee, die hernia.

Die hernia? Dat kan toch helemaal niet, dat is iets fysieks en dat kan je niet met hypnose oplossen. 

Nou…

Dr. Sarno heeft een interessant boek daarover geschreven genaamd: ‘The Divided Mind’. Daarin stelt hij dat hernia’s komen door onbewuste woede. Hij stuurde zijn patiënten eerst naar een psychotherapeut en dan keken ze of ze nog geopereerd moesten worden.

Niet dus.

Hij zei dat de ergste patiënten, de patiënten waren die met een röntgenfoto toch echt dr. Sarno wilden overtuigen dat ze geen psychotherapie nodig hadden, maar een operatie. Sarno adviseerden ze stellig om toch psychotherapie te doen.

Sommige deden het en hoefden geen operatie. Anderen deden het niet en moesten wel een operatie. Duizenden casussen heeft hij beschreven en uiteraard was hij controversieel. Dat is iedereen die zoiets beweert.

Het enige verschil is, is dat de man heel veel casussen heeft vastgelegd. Maar goed, nog steeds is hij een kwakzalver volgens velen.

Hij stelde dat een fysiek probleem voortkomt uit een emotie. In het geval van een hernia stelde hij dat het voortkwam uit onbewuste woede.

‘Maar Ed ik voel helemaal geen woede!’ Klopt, die is ook onbewust oftewel je bent je er niet bewust van.

Nu ben ik het daar ook niet helemaal mee en over eens dat het allemaal onbewuste woede zou zijn, maar dat er een emotie achter zit of een traumatische gebeurtenis, is voor mij een 100% waarheid.

Ga jezelf maar eens na in dit subjectieve onderzoekje. Als je gestrest bent of heel emotioneel, ervaar je dan fysieke verschijnselen en zelfs soms klachten? Ja, wie niet. Je hart gaat sneller kloppen, misschien ga je hoger ademhalen en wellicht gaan je schouders omhoog en voel je allerlei spanningen.

Doe je dat structureel dan creëer je klachten. Geen hogere wiskunde.

Dus voordat je überhaupt een operatie voor iets ondergaat, ga eerst eens diepziel duiken. Ga eerst eens na wat dat misschien veroorzaakt zou kunnen hebben.

Kijk, als je je enkel breekt, dan laat je hem zetten, simpel. Maar als je een ziekte krijgt en je moet geopereerd worden, dan is het wijsheid als je ook onderzoekt waar dat vandaan komt.

Een operatie kan levens redden, maar het opschonen van je verleden en emotionele trauma’s kan ervoor zorgen dat je wellicht nooit op die operatietafel belandt.

Ik ga voor de laatste variant als het even kan.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen