Je hebt het vast weleens gedacht of gezegd: “Kun je niet gewoon zeg maar niet depressief zijn?”. Nee, dat kan dus niet, maar jij kunt zeker op andere manieren helpen bij depressie om de depressieve persoon te helpen om toch weer vrolijk of in ieder geval tevreden te zijn over het leven.
Faciliteer de basale gezondheidsprikkels
Iemand die depressief is wil nog wel eens alles laten gaan. Een gezond dieet, basale hygiëne en even bewegen zit er niet meer in. Je hoeft de depressieve persoon niet te pushen, maar het is handig als er wel basale gezondheidsprikkels zijn.
Zorg er daarom voor dat er gezond eten in huis is. Fruit, groente, volkorenproducten, vis. Een gezonde geest is mede afhankelijk van gezond voedsel. Dus haal het junkfood uit je huis zodat de depressieve persoon wel gezond moet eten. Bied hem/haar eventueel een groene smoothie aan die makkelijk weg te werken is en toch vol gezonde vitaminen en mineralen zit.
Zorg ervoor dat de badkamer schoon en opgeruimd is waardoor hij uitnodigt om te gaan douchen. Even de handdoeken in een droger (desnoods die van je moeder) zodat ze lekker zacht zijn, zodat dit een momentje is dat de depressieve persoon lastig kan negeren.
Stel af en toe voor om samen te gaan wandelen. De depressieve persoon hoeft hier geen ja op te zeggen, maar niet gewaagd is altijd mis.
Daarnaast kun je zelf ook het goede voorbeeld geven door bewust gezond te eten en regelmatig te bewegen en positief te blijven.
Luisteren is belangrijker dan advies geven
Iemand helpen met depressie is wat anders dan iemand beter maken met depressie (en helpt ook met het beter maken). De kans is vrij groot dat je zelf gefrustreerd raakt van de depressieve persoon die je wilt helpen, maar onthoud dat een depressie overwinnen tijd nodig heeft.
Daarom kun je het beste een luisterend oor bieden aan de depressieve persoon. De adviezen kunnen namelijk eerst nog te moeilijk zijn om uit te voeren, zelfs al is het maar 10 minuten wandelen. Sommige alledaagse zaken kunnen voor iemand met depressie een torenhoge opgave zijn.
Door te luisteren naar de depressieve persoon voelt hij/zij zich meer gehoord. Wees niet oordelend in het gesprek, natuurlijk kun je iets stom vinden wat hij/zij zegt, maar houd dit voor je. Door oordeelvrij te blijven voelt de depressieve persoon zich veilig bij je en durft hij/zij je meer te vertellen wat heel erg kan opluchten.
Je kunt natuurlijk altijd vragen of de depressieve persoon eraan heeft gedacht om hulp te vragen.
Wat kun je wel en niet zeggen
Natuurlijk kun je tijdens het luisteren ook dingen zeggen[1]. De volgende zaken kun je beter niet zeggen:
- Het zit allemaal tussen de oren.
- Bekijk het van de positieve kant.
- Wat is er mis met jou?
- Moet je nu niet een keer beter worden?
De volgende zinnen kun je wel zeggen:
- Je bent belangrijk voor mij. Jouw leven is belangrijk voor mij.
- Als je wilt opgeven, zeg jezelf dan dat je nog een dag, of 1 uur moet proberen. Wat je maar kunt.
- Ik snap waarschijnlijk niet hoe jij je voelt, maar ik geef om je en wil je helpen.
Stimuleer de depressieve persoon om hulp te zoeken
De vraag of hij/zij eraan heeft gedacht om hulp te zoeken is de eerste stap om iemand te stimuleren om hulp te zoeken.
Daarnaast kun je ook zelf op zoek gaan naar mogelijke hulpbronnen, zoals het vinden van mensen die ook last hebben (gehad) van een depressie waarmee hij/zij kan praten over de ervaring en om praktische tips te krijgen van iemand die weet hoe het is om depressief te zijn.
Of zelfs het vinden van therapeuten en andere experts die een depressieve persoon kunnen behandelen. Vaak kan iemand met depressie terecht bij een psycholoog en/of hypnose-expert (soms is een psycholoog ook een hypnose-expert) en als dat allemaal geen nut heeft kun je vaak ook nog naar een psychiater die antidepressiva kan voorschrijven. Als de depressieve persoon geen pillen wil slikken zijn er dus zeker alternatieven.
Je kunt folders ophalen bij de experts en die voorleggen aan de depressieve persoon om “er eens een blik op te werpen”.
Bied ook aan om mee te gaan naar een arts. Dit kan hem/haar helpen om over angsten om die stap te zetten heen te komen.
Zorg ook goed voor jezelf
Alle bovengenoemde tips zijn echter maar op 1 manier uit te voeren, nadat je ook goed voor jezelf hebt gezorgd. Je kunt namelijk pas voor een ander zorgen als je dit ook voor jezelf doet.
Neem daarom af en toe pauze van de zorgtaken en neem tijd voor jezelf. Ga iets leuks doen met je vrienden, verwen jezelf met de schoonheidsspecialist of een uurtje op de sportschool (of in de sauna).
Neem de tijd voor jezelf om bij te komen wanneer het nodig is. Iemand die depressief is kan heel lastig zijn. Mannen kunnen soms heel anders op een depressie reageren dan vrouwen, waardoor ze eigenlijk veranderen in een totale lul in plaats van een huilerige vaatdoek.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die voor andere mensen zorgen een grotere kans hebben dan gemiddeld om zelf een depressie te ontwikkelen[2]. Zorg daarom ook goed voor jezelf.
Verantwoordelijk of niet
Als je je super verantwoordelijk voelt voor de persoon die depressief is kan een hypnotherapeut je helpen om je een verantwoordelijkheidsgevoel te geven die beter bij de situatie past. De grootste valkuil is namelijk dat jij je verantwoordelijk voelt voor wat de ander doet en zegt, terwijl jij daar vaak niet zo veel aan kunt doen.
Een manier om dit verantwoordelijkheidsgevoel te verbeteren is door middel van hypnotische suggesties die je vervolgens ook thuis kunt oefenen tijdens zelf-hypnose. De suggesties hangen af van je overtuigingen over wat wel en niet je verantwoordelijkheid is en in hoeverre jij iemand met depressie kunt helpen. Deze kunnen dus anders zijn dan deze voorbeelden:
“Je bent niet verantwoordelijk voor wat de ander doet.”
“Jij maakt geen keuzes voor de ander, die maakt de ander uiteindelijk echt zelf.”
“Soms kun je iemand niet fixen, maar alleen maar bijstaan.”
Afhankelijk van de problemen die je hebt met verantwoordelijkheidsgevoelens kun je dit soort suggesties krijgen van de hypnose-expert zodat jij de persoon met depressie beter kunt bijstaan omdat je ook je eigen grenzen goed bewaakt en goed voor jezelf kunt zorgen.
Grenzen aangeven
Wanneer iemand alleen maar in bed ligt en alle verantwoordelijkheid aan jou geeft is de kans groot dat je grenzen van wat menselijk mogelijk is om iemand te helpen overschreden worden.
Onbegrip dat jij moet slapen kan bijvoorbeeld zo’n grens zijn.
Het is daarom belangrijk om ook jouw grenzen aan te geven van wat jij voor de depressieve persoon kan doen. Dit kan heel spannend zijn omdat je je schuldig kunt voelen naar de depressieve persoon toe, omdat je tegen een ziek iemand een nee moet verkopen.
Vergeet dan niet dat je die nee verkoopt omdat je anders zelf ziek wordt.
Als je het lastig vindt om met deze gevoelens om te gaan kan een hypnose-expert je hiermee helpen door bijvoorbeeld een geleide visualisatie uit te voeren. Hiermee oefen je als het ware het gedrag dat je wilt hebben, namelijk het vertellen dat je een grens hebt en je hieraan houden.
Wanneer je het lastig vindt om je dit voor te stellen helpt hypnose hier dus mee. Het voorstellingsvermogen is namelijk van belang omdat je vaak pas bepaald gedrag kunt laten zien wanneer je voor je kunt zien hoe dat gaat. Een geleide visualisatie helpt hier dus mee.
Een geleide visualisatie kan dan de vorm hebben als:
“Je gaat in gesprek met de persoon met depressie. Alle goede tips uit het blog heb je al gebruikt, maar nu wil jij je grenzen aangeven. Namelijk ’s nachts moet je slapen en je wil ook een paar avonden in de week een paar uur “vrij” zijn om op te laden. Je gaat op de bank zitten en pakt de hand van de depressieve persoon. Je voelt de lichaamswarmte en de leerachtige structuur van de huid (maar dan levend) en je kijkt de persoon aan. Je zegt: “Ik probeer je zo goed mogelijk te helpen, maar ik merk dat dit mij ook veel energie kost. Dat geeft niet, dat hoort erbij. Hierom moet ik wel bepaalde zaken goed regelen zodat ik verder goed voor je kan zorgen. ’s Nachts tussen 10 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends is het voor mij tijd om te slapen, dan kan ik niet met je praten. Daarnaast heb ik een paar avonden per week nodig om even op te laden en om aan mijn eigen gezondheid te werken. Op die avonden probeer ik andere hulp voor je in te schakelen, maar als je denkt dat je alleen kunt zijn is dit ook goed.” Je blijft rustig terwijl je dit vertelt en je bent opgelucht dat je dit in ieder geval hebt kunnen zeggen. Wanneer de depressieve persoon hier toch geen begrip voor heeft, kun je zijn arts bellen en je eigen hulptroepen inschakelen.”
Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van de problemen die je hebt of zaken die je bespreekbaar wilt maken kan een hypnose-expert je helpen met een andere geleide visualisatie.
Wil je meer weten over hypnose, hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.
[1] https://www.helpguide.org/articles/depression/helping-someone-with-depression.htm
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0010440X16305673