Depressie man: Is het echt anders?
Depressie man: Is het echt anders?
01 november 2018 
5 min. leestijd

Depressie man: Is het echt anders?

Iedereen kan een depressie krijgen of het nu mannen of vrouwen zijn. Uit onderzoek naar tweelingen blijkt dat de genen voor 39% de kans bepalen op het krijgen van een depressie en dat omgevingsfactoren voor 61% bepalen of je een depressie krijgt of niet. Genetisch gezien is de kans dus hetzelfde, toch zijn vrouwen vaker depressief dan mannen. Desondanks ga ik in dit blog dieper in op wat een depressie met een man doet en hoe dit behandeld kan worden.

Wat is een depressie?

Wanneer je last hebt van een depressie is het onmogelijk om gewoon gelukkig of ten minste content te zijn op een dagelijkse basis. Een depressie heeft over het algemeen de volgende kenmerken:

  • Hopeloosheid
  • Geen interesse meer in hobby’s
  • Sociale en emotionele isolatie
  • Te veel of te weinig slaap
  • Te veel eten, te weinig eten of alleen junkfood eten
  • Schaamte
  • Schuldgevoel
  • Gevoel van waardeloosheid
  • Stemmingswisselingen
  • Geïrriteerdheid
  • Agitatie
  • Woede
  • Razernij
  • Anderen de schuld geven voor persoonlijke problemen
  • Gevoel van vast zitten
  • Onverklaarbare pijn of malaise
  • Gevoel hebben dat je anderen belast
  • Meer verslavingsgevoelig gedrag

Is een depressie voor mannen anders dan voor vrouwen?

Over het algemeen denken de meeste mensen dat wanneer iemand depressief is hij veel huilbuien heeft, de hele dag in bed blijft liggen, en verkeert eet. Dit is ook vaak het geval, maar er is dus ook een andere manier om depressief te zijn.

Veel mannen zijn vaak juist ongeduldig, snel geïrriteerd en hebben last van woede. Omdat dit niet veel gelinkt wordt met depressie lijkt de man daarom snel op gewoon een eikel, of in ieder geval een onaangename man.

Er zijn ook mannen die meer last hebben van de klassieke manier van depressief zijn en er zijn ook vrouwen die op de “mannelijke” manier depressief zijn.

Alleen een onaangenaam persoon wordt vaak niet opgemerkt als een depressief persoon.

Uit onderzoek blijkt ook dat emotionele stress die aan banden wordt gelegd door overtuigingen over mannelijkheid ervoor zorgt dat depressie bij mannen vaker over het hoofd wordt gezien dan bij vrouwen Daardoor wordt de depressie ook anders geuit dan over het algemeen wordt aangenomen hoe depressie eruitziet.

Aanleiding voor depressie bij mannen

Waarom iemand depressief wordt is niet altijd duidelijk. Langdurige stress en/of slapeloosheid kan tot een depressie leiden, dat is wel duidelijk, maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat een laag zelfvertrouwen en het verlies van een ouder tijdens de kindertijd bij mannen een grotere factor zijn voor het bijdragen aan de ontwikkeling van depressie dan bij vrouwen.

Leeftijd kan ook een aanleiding zijn voor een depressie bij mannen. Uit onderzoek blijkt dat oudere mannen vaker last hebben van een depressie dan oudere vrouwen. Dit kan ook komen doordat het leven niet verloopt zoals gewenst of gepland en dat je dan als man het gevoel van controleverlies kunt krijgen of zelfs het verliezen van wat je in je jongere jaren hebt opgebouwd.

Gevolgen van depressie bij mannen

Uit onderzoek blijkt dat wanneer jonge vaders depressief zijn dit grote gevolgen heeft voor hun kinderen. 7 jaar later kan je kind door een depressieve vader vlak na de geboorte last krijgen van psychische stoornissen die voor gedragsproblemen zorgen of die bijvoorbeeld de macht van een ouder of docent uitdagen.

Ook meer persoonlijk zijn de gevolgen ernstig, mannen gaan bijvoorbeeld sneller verslavende middelen gebruiken of het nu drugs, drank, porno of gokken is en in een uiterst geval plegen mannen zelfmoord (maar vrouwelijke depressieve patiënten doen dat ook in uiterste gevallen).

Behandeling van depressie bij mannen

Uiteraard kun je antidepressiva krijgen als je depressief bent, maar wanneer je dit niet wilt en liever op een natuurlijke manier van je depressie af wilt komen wordt er voornamelijk gebruikgemaakt van cognitieve gedragstherapie (CGT) en soms zelfs van relatietherapie.

Verlies van een ouder verwerken

Het is bekend dat hypnose cognitieve gedragstherapie ondersteunt. Als je kijkt naar de aanleiding van depressie kan een laag zelfvertrouwen en het verlies van een ouder als kind beide behandeld worden met CGT.

Het verlies van een ouder in je kindertijd kan gezien worden als een traumatische gebeurtenis. Trauma’s worden over het algemeen behandeld met CGT of NLP (Neuro Linguïstisch programmeren). Met NLP wordt ervoor gezorgd dat je aan de traumatische gebeurtenis kunt terugdenken zonder dat je hier direct weer angstig van wordt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met ankeren.

Hypnotische suggesties voor meer zelfvertrouwen

Als je kijkt naar de oorzaak van een laag zelfvertrouwen kan hypnose zeker helpen om dit zelfvertrouwen weer op te krikken. Er zijn talloze technieken om dit te doen. Een van de meest bekende technieken is het herhalen van hypnotische suggesties. Hiermee worden overtuigingen die je niet helpen vervangen met overtuigingen die je wel helpen.

Als je overtuiging bijvoorbeeld is:

“Ik ben een man en moet dus zorgen voor financiële zekerheid van mijn gezin.”

Kan de hypnotische suggestie zijn:

“Mijn vrouw is modern en heeft begrip voor moeilijke tijden en draagt haar steentje bij.”

Of als je overtuiging is:

“Ik moet voldoen aan alle verwachtingen, ook als dat betekent dat ik moet overwerken.”

Kan de hypnotische suggestie zijn:

“Het is beter als ik mijn grenzen duidelijk aangeef, dan weet iedereen waar hij aan toe is en zorg ik voor kwaliteit.”

Of als je overtuiging is:

“Ik ben een sterke man, en die huilen niet.”

Kan de hypnotische suggestie zijn:

“Een sterke man zoekt hulp als hij klem zit.”

Dit soort suggesties krijg je vaak ook mee op een mp3 om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose waardoor de effecten versterkt worden.

Visualisatie voor meer zelfvertrouwen

Een andere manier om meer zelfvertrouwen te krijgen is door een geleide visualisatie. Een geleide visualisatie helpt je om jouw voorstellingsvermogen te prikkelen. Je moet namelijk vaak eerst iets voor je zien om te geloven dat je het kunt of hebt. Een geleide visualisatie helpt je hiermee.

Een geleide visualisatie voor meer zelfvertrouwen kan als volgt gaan:

“Je wordt wakker met een goed gevoel. Je haalt een paar keer rustig adem en ontspant je spieren. Dan stap je uit bed, neem je een verfrissende douche en een gezond ontbijt van toast en een stuk fruit met lekkere koffie/thee. Je gaat naar je werk en voor een keer zit alles mee. Je voelt je goed, de stoplichten gaan snel op groen, de vogels fluiten vrolijk mee. Op je werk begroet je jouw collega’s energiek en je gaat aan de slag. Het zit mee en je voelt je in de flow.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie, afhankelijk van de onzekerheden die je hebt kun je een andere visualisatie krijgen.

Krachttraining voor een betere hormoonhuishouding

Ook mannen staan onder invloed van een hormoonhuishouding. De reden waarom de meeste mannen na verloop van tijd weer minder gespierd raken en een buikje krijgen is omdat ze stoppen met sporten, daarbij verlaagt je testosteron-niveau.

Door aan krachttraining te doen help je jouw lichaam gezond te blijven en om testosteron aan te maken voor een gezonde mannelijke hormoonhuishouding. Daarbij kan het helpen als je dit samen met een andere man of mannen doet (met je vrienden bijvoorbeeld) zodat je je meer verbonden voelt met andere mannen.

’s Avonds heeft krachttraining het meeste effect voor het verbeteren van testosteron.

Uit onderzoek blijkt dat je voelen als “een van de mannen” zorgt voor minder depressieve klachten.

Ook voor sporten kan hypnose helpen om de motivatie te vinden om dit te doen.

Een depressie voor mannen kan heel anders beleefd worden dan voor vrouwen. Het is voor mannen bijvoorbeeld vaak iets dat inbreuk maakt op het gevoel van mannelijkheid. Daarbij blijkt uit onderzoek dat blij zijn niet altijd iets is dat mannen zien als noodzakelijk. Terwijl het wel beter is voor je welzijn en gezondheid. Niet blij zijn wordt dus soms niet als probleem gezien, dat is erg jammer, want het is zeker een probleem.

Hypnose kan mannen helpen met het veranderen van overtuigingen, het verwerken van trauma’s en het verbeteren van het zelfvertrouwen zodat de depressie weer weggaat en je in de flow je ding kunt doen.

Wil je meer weten over hoe hypnose precies werkt, hoe je jezelf en anderen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of ga naar een ander evenement van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201810/talking-men-about-depression

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0890856709623947

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/204631

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/j.1440-1614.2005.01665.x

https://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.163.1.115

https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-015-0397-x

http://psycnet.apa.org/record/2005-02518-007

https://www.webmd.com/men/features/exercise-and-testosterone#1

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1557988309335823

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen