Hoe help je een alcoholist?
Hoe help je een alcoholist?
31 december 2016 
6 min. leestijd

Hoe help je een alcoholist?

Alcoholisme is een probleem dat niet alleen een plaag is voor de verslaafde zelf. Ook als familielid of goede vriend kun je veel leed ondervinden door een alcoholist. Het voeren van normale verbindende gesprekken wordt opeens een stuk lastiger. Er wordt wellicht tegen je gelogen en van je gestolen. Het vertrouwen dat je ooit had in je partner, vriend(in) of kind kan dan volledig in duigen vallen met emotionele chaos tot gevolg.

Er zijn manieren om een alcoholist te helpen of om in ieder geval het omgaan met een alcoholist te verbeteren. Daarom ga ik in dit artikel in op alcoholisme en wat je als omstander kunt doen. 

De reis met een alcoholist kan erg leuk beginnen. Je hebt een connectie, je hebt het gezellig en er mag ook een biertje of wijntje bij. Niets aan de hand! Iedereen drinkt immers weleens.

Dan merk je na verloop van tijd wellicht op dat hij/zij niet zonder de drank kan. Een voorstel voor detoxen wordt bijvoorbeeld in de wind geslagen. Na het 20ste biertje zeggen dat het nu wellicht wel genoeg is krijgt een “mietje” als reactie.

Bij een bezoek merk je wellicht op dat er wel erg veel lege wijn-, bier- of drankflessen in de prullenbak liggen.

Na een overnachting zie je opeens dat het eerste drankje al tijdens de lunch wordt genuttigd. Of zelfs tijdens het ontbijt “om de kater weg te werken”.

Na verloop van tijd wordt jou gevraagd om geld voor “boodschappen” of wellicht verdwijnen er spulletjes uit je huis als hij/zij bij je is geweest.

Een confrontatie met het gedrag loopt uit op ruzie, want blijkbaar verbeeld jij je van alles. Langzamerhand verziekt de relatie, ondanks de emotionele band die je nog wel voelt en ondanks dat je eigenlijk wel door het vuur wilt gaan voor de verslaafde.

Kenmerken alcoholisme

Voordat je zekerweet of iemand een alcoholist is, is het handig om de kenmerken van alcoholisme te kennen(1).

Een alcoholist …

  • Heeft problemen met op tijd komen op het werk of überhaupt aanwezig zijn.
  • Drinkt ook op risicovolle momenten, zoals tijdens het autorijden.
  • Heeft na het drinken geheugenproblemen.
  • Wordt door de politie aangehouden voor rijden onder invloed of andere problemen.
  • Bezeert zichzelf of anderen tijdens het drinken, door te struikelen of door geweld.
  • Blijft ook drinken als het een probleem is voor de gezondheid, zoals na een alvleesklierontsteking of met leverproblemen.
  • Koopt alcohol in meerdere winkels.

Drankprobleem herkennen

Een drankprobleem herkennen kan met meerdere indicatoren, bijvoorbeeld:

  • Je bent ongerust over de hoeveelheid drank die iemand drinkt.
  • De andere persoon kan veel meer drank hebben dan jij.
  • De persoon verbergt drank, je betrapt hem/haar met drank op vreemde plaatsen.
  • De alcoholist is sneller geïrriteerd dan eerst.
  • Hij/zij gaat niet naar plaatsen waar niet gedronken wordt.

Omgaan met een alcoholist

Als je samenleeft met iemand die alcohol problemen heeft kan dat erg vervelend zijn. Ook voor jou is het problematisch. Voor het gezond omgaan met een alcoholist moet je eerst ook voor jezelf een aantal dingen erkennen en realiseren.

  1. Geef aan jezelf toe dat je met een alcoholist leeft en dat dat een probleem is.
  2. Bekijk het gedrag en de symptomen van alcoholisme en geef toe dat die door de drank komt en niet door iets anders. (Nee hij/zij heeft geen evenwichtsstoornis.)
  3. Erken dat het gedrag van de alcoholist destructief is, voor zichzelf en voor jou.
  4. Geef jezelf niet de schuld van het alcoholprobleem. Dat ligt echt aan de alcoholist zelf.
  5. Gooi de drankflessen niet weg en doe niet alsof het er nooit was.
  6. Erken dat er niets is dat jij kunt doen om het probleem op te lossen en dat het ook geen karakterfout is van de alcoholist zelf.

Nadat je deze dingen hebt erkent zijn er andere dingen die je kunt doen om jezelf en de alcoholist te helpen.

Je kunt bijvoorbeeld met lotgenoten praten over de problemen die je ervaart. Door te praten met andere mensen die omgaan met een alcoholist kun je zien dat je niet de enige bent en je kunt inspiratie krijgen over hoe je de alcoholist het beste kunt helpen.

Stoppen met het in staat stellen van alcoholisme

Een manier om jezelf op de korte termijn te helpen is bijvoorbeeld door de alcoholist te geven wat hij wil, zodat jij verder kunt met je dag. Op de lange termijn is dit echter niet goed voor jou en ook niet goed voor de alcoholist. Er zijn daarom een aantal dingen die je vooral niet moet doen. Hierdoor stop je ermee om de alcoholist in staat te stellen om ongestoord te blijven drinken.

  • Stop met het bedenken van smoesjes voor het alcoholisme.
  • Neem géén verantwoordelijkheden van de alcoholist over. Hij/zij moet bijvoorbeeld echt zelf het huishouden doen.
  • Help de alcoholist niet met het verbergen van de verslaving.
  • Geef de alcoholist geen drank.
  • Drink niet samen met de alcoholist.
  • Ga geen discussie aan met de verslaafde als hij/zij gedronken heeft.
  • Laat je niet meeslepen in de problemen van de alcoholist.

Als hij/zij bijvoorbeeld wordt aangehouden door de politie is dat zijn/haar probleem en hoef jij dat niet op te lossen. Haal hem/haar bijvoorbeeld niet (direct) op van het bureau. Laat de drankrijder lekker een poosje op het politiebureau om zijn/haar zonden te overdenken.

Zelf hulp krijgen als je samenleeft met een alcoholist

Voor jezelf is het samenleven met iemand die last heeft van alcoholisme ook zwaar. Het kan je zelfvertrouwen ondermijnen en voor andere problemen zorgen. Daarom is het verstandig om met een therapeut te praten of zelf dingen te doen om bij jezelf te blijven.

Praten met lotgenoten kan ook goed helpen om zelf stabiel te blijven.

Drankprobleem oplossen

Een drankprobleem oplossen is uiteindelijk iets dat een verslaafde zelf moet doen, maar hij/zij kan hier zeker hulp bij gebruiken.

Ikzelf ben ook verslaafd geweest en heb veel aan hypnotherapie gehad om te stoppen. Hierdoor raakte ik geïnspireerd om andere mensen te helpen en nu leid ik ook anderen op om hypnotherapeut te worden.

Er zijn meerdere behandelingen voor een drankprobleem, maar de overeenkomst van de meeste behandelingen is dat de oorzaak van het probleem gevonden en opgelost moet worden.

Meestal zijn er 2 manieren waarop die oorzaak gevonden wordt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar overtuigingen die iemand heeft of naar de herinneringen die iemand heeft.

Dit kan bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie. De gedachten en hoe je over bepaalde dingen denkt hebben veel invloed op je gedrag. Met cognitieve gedragstherapie worden gedachten in kaart gebracht en beïnvloed. Dit kan ook terwijl je onder hypnose bent. Sterker nog, dan werkt de therapie 9 van de 10 keer nog beter.

Een andere manier om het probleem te vinden is door regressietherapie. Je gaat dan terwijl je onder hypnose bent na welke gebeurtenis in je leven voor het huidige probleem heeft gezorgd. Dit kan tot verrassende inzichten leiden en al een hele stap zijn voor het oplossen van het probleem.

Een manier van hypnotherapie tegen een drankverslaving, of welke verslaving dan ook, is door het object waaraan je verslaafd bent afstotelijk te maken. Bij mij heeft dit heel goed gewerkt om te stoppen met bepaalde drugs.

Het afstotelijk maken van de drank wordt bijvoorbeeld gedaan met hypnotische suggesties. Terwijl je onder hypnose bent sta je meer open voor andere ideeën en daardoor kun je nieuwe overtuigingen krijgen waardoor drank afstotelijk wordt of waardoor gebruikmaken van iets vervangend eenvoudiger wordt.

Dergelijke suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Als je drank hebt gedronken proeft dat naar gras.
  • Drank smaakt voortaan naar dikke druiperige smerige drap.
  • Als je zin hebt in drank, pak je in plaats daarvan een glas water.
  • Dit glas water is heerlijk verfrissend en verzorgt je lichaam.

Iemand helpen die afkickt van de alcohol

Helaas is stoppen met alcohol ook iets gevaarlijks omdat je er fysiek van afhankelijk bent. Afkicken gebeurt dan ook meestal onder begeleiding. Praat daarom ook eerst met een arts. Die kan je aangeven of je thuis kunt afkicken of dat je toch beter opgenomen kunt worden.

Je kunt iemand die aan het afkicken is op de volgende manieren helpen.

Houd mensen die een slechte invloed op de verslaafde (binnenkort ex-verslaafde) hebben buiten de deur. Tijdens afkicken is het erg aantrekkelijk om te beginnen met drinken. Door mensen in huis te hebben die hem/haar daaraan herinneren is het des te lastiger om niet te drinken.

Haal voeding in huis die helpt om het lichaam te ondersteunen in het herstel. Zoals kruiden, vitaminen en mineralen.

Blijf minimaal 2 dagen bij de persoon die aan het afkicken is. Als je denkt dat je langer moet blijven vanwege emotionele behoefte kan dat altijd.

Afkicken is een ontzettende achtbaan van emoties, angst, depressieve klachten (dit komt nooit meer goed), nerveusheid, irritatie, nachtmerries, stemmingswisselingen en niet helder kunnen denken kan voorkomen. Steun de persoon in deze fases.

Houd de (binnenkort ex) verslaafde in de gaten op fysieke symptomen, zoals een gebrek aan eetlust, trillingen, zweten, overgeven, spastische bewegingen en andere symptomen. Als je het niet vertrouwt kun je een arts bellen.

Herinner jezelf er ook aan dat je bij de persoon moet blijven tijdens het afkicken. Jij bent op dat moment zijn/haar houvast. Er komen momenten waarop de twijfel toeslaat en de verleiding groot is om te gaan drinken. Herinner hem/haar er dan aan dat alles wat er gebeurt door het afkicken komt.

Moedig hem/haar ook aan om door te gaan door de positieve kanten van het afkicken te benoemen, zoals het krijgen van een betere relatie. Geld overhouden voor weekendjes weg of op termijn leuke dingen doen. Geen hoofdpijn meer. Een mooi huis of een dikke auto kunnen kopen van het geld dat nu verspild wordt aan drank(2).

Wil je meer weten over het helpen van anderen of jezelf door middel van mentale technieken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over Hypnose.

Of…

Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een seminar.

Pin ook deze handige infographic:

hoe help je een alcoholist

Bronnen:

  1. http://www.webmd.com/mental-health/addiction/alcohol-abuse-and-dependence-symptoms
  2. http://www.livestrong.com/article/31677-someone-detox-alcohol-home/
Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen