Hypnose en drugs: Drugsverslaving stoppen

Verslavingen: de een is er gevoeliger voor dan de ander. Het is dan ook erg vervelend als je door iets dat een experiment had moeten zijn opeens verslaafd bent geraakt aan drugs. Het gevoel dat je alles aankan, dat je super scherp bent in gesprekken, dat je de man (of de vrouw) bent of juist dat alle zorgen even niet aan je hoofd jengelen is vreselijk aantrekkelijk en daarom kun je er verslaafd aan raken. Daarom ga ik in dit artikel in op wat een verslaving met je hersenen doet en hoe hypnose je kan helpen om te stoppen met drugs.

Het is zo gezellig op het feestje dat ene lijntje, jointje, pilletje extra kan ook nog wel. Veel beter dan een vermoeid ingezakt gevoel en als eerste naar huis gaan.

Als de drugs daarna is uitgewerkt voel je je in plaats van normaal juist low en niet jezelf. Terwijl juist dan jij jezelf bent. Dit kan een gevoel zijn dat je ontzettend naar vindt en daarom is het voor de meeste mensen ook ontzettend lastig om zelfstandig af te kicken van drugs. Daarom is het helemaal niet raar om professionele hulp te zoeken.

Bij sommige drugsverslavingen is het ook verstandig om dit onder begeleiding van professionals te doen vanwege de lichamelijke afkickverschijnselen.

Drugsverslaving en je hersenen

Daarnaast verandert een drugsverslaving je hersenen [1]. Die verandering kan verklaren waarom je soms zelfs maanden na een verslaving kunt terugvallen in de verslaving. Dit komt doordat tijdens de verslaving het beloningssysteem van de hersenen totaal gedereguleerd wordt. Alle draadjes voor een normale beloning worden omgelegd, zodat die je het idee geven dat drugs het beste is dat er bestaat. Beter dan leren, sporten, eten, liefde en andere dingen die gezond voor jou en je omgeving zijn.

Die herinrichting van de hersenen zorgt er dan voor dat je compulsief drugs blijft gebruiken.

Voor opiaten krijgen verslaafden vaak medicatie om van de drugs af te blijven. Uit onderzoek [2] blijkt echter dat alleen het geven van medicatie, zonder psychologische hulp de verslaafde meestal niet uit zijn verslaving haalt. Dit komt omdat een verslaving niet alleen afhangt van biologische factoren, zoals een lichamelijke verslaving, maar ook van psychische en sociale factoren.

De psychische gesteldheid van de verslaafde, zoals gevoeligheid van verslaving of het willen verdringen van emoties met een verslaving, moet ook genezen worden. Als de verslaving is ontstaan door een onderliggend probleem kun je de verslaving niet weghalen zonder dit onderliggende probleem te vinden en op te lossen.

Daarnaast heeft de sociale omgeving ook invloed op de verslaving. Elke verslaafde die uit zichzelf probeert te stoppen kan hier moeite mee hebben als de sociale omgeving hem/haar juist aanspoort om drugs te gebruiken, zoals op feestje of tijdens vrienden bezoek. Daarom moet de verslaafde handvatten krijgen over hoe hij met deze situaties om kan gaan zonder dat hierbij zijn sociale omgeving verstoord raakt dat dit hem/haar negatief beïnvloedt.

Stoppen met drugs door hypnose

Alternatieve behandelingen worden steeds vaker wetenschappelijk onderzocht. Hypnose wordt zelfs al honderden jaren toegepast en al onderzocht sinds het begin van de 20ste eeuw. Nu wordt het effect van hypnose op verslavingen en het misbruiken van andere substanties, zoals voeding, na een dip van ongeveer 10 jaar weer vaker wetenschappelijk onderzocht.

Wetenschappers geven nu al aan dat de resultaten veelbelovend zijn en dat hypnose zeker een toevoeging kan zijn bij bestaande behandelingsmethoden. Dit komt doordat je tijdens hypnose in een staat van ontspanning komt die de verslavingstherapie ten goede komt. De volgende veranderingen maak je door als je in hypnose bent.

  • Je bent minder vatbaar voor de gebeurtenissen in je directe omgeving, zoals geluid van het verkeer.
  • Je denkt minder kritisch, waardoor je open staat voor de behandeling.
  • Je hebt een beter vermogen tot het visualiseren en fantaseren van scenes.
  • Je spieren zijn ontspannen.
  • Je perceptie van dingen kan veranderen.
  • Je kunt herinneringen anders bekijken dan normaal.
  • Je verhoogt je verwachtingen en motivatie.
  • Je accepteert sneller een andere kijk op je herinneringen.

Tijdens de hypnose ben je vatbaarder voor suggesties van de hypnotherapeut die jou helpen om van de drugs af te blijven. Hypnose heeft vooral effect op de cortex en subcortex. Dit is het deel in je hersenen dat je gedachten vormt en je gedrag beïnvloedt. Door hypnose kunnen verbindingen anders gelegd worden waardoor het makkelijker voor je wordt om gewenst gedrag, zoals van de drugs afblijven, te verwezenlijken.

Hypnose technieken om te stoppen met drugs

Niet alle drugs zijn hetzelfde, cocaïne is anders dan XTC en pillen zijn weer anders dan wiet. Voor de ene verslaafde is 1 hypnosesessie al genoeg om te stoppen met drugs, maar bij de andere is dat lastiger vanwege de lichamelijke afhankelijkheid waarbij hypnose juist een manier is om je door de ontwenningsfase heen te helpen. Daarom worden er ook verschillende technieken gebruikt door hypnotherapeuten om drugsverslavingen aan te pakken.

Opbouwen van zelfvertrouwen

Vooral als je al zelf hebt geprobeerd om te stoppen met drugs en dit niet gelukt is kan dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde verlagen. Om te kunnen afkicken is het belangrijk om in je eigen kracht te geloven en mentaal sterk te zijn. Gedachten zoals:

  • Ik kan dit niet.
  • Het lukt me toch nooit.
  • Drugs is niet zo slecht voor me.
  • Ik ga toch dood.

Worden omgevormd tot de volgende gedachten:

  • Ik ben sterk.
  • Het lukt me nu al, dus morgen ook.
  • Ik wil langer leven dan met drugs kan.
  • Ik wil zelfs kleinkinderen.
  • Het leven is het waard.
  • Ik ben het waard.

De hypnotherapeut zal daarom met speciale technieken je zelfvertrouwen weer op peil brengen. Als je langere tijd hypnotherapie nodig hebt vanwege de lichamelijke afkickverschijnselen of angst voor een terugval kan de hypnotherapeut je ook huiswerk meegeven in de vorm van zelfhypnose dat jou helpt gefocust te blijven op je doel en om je mentaal weerbaar te houden tegen de drugs.

Drugsrituelen onderbreken en veranderen

Het gebruik van drugs heeft vaak een ritueel. Het hoort volgens een verslaafde bijvoorbeeld bij een ritueel van gezelligheid, opstaan, eten, televisiekijken en nog meer gebeurtenissen kunnen een ritueel krijgen waarbij drugs een belangrijke rol spelen.

Een van de methoden waarbij hypnose helpt tegen drugs is door die rituelen op te sporen en daar een ander ritueel voor in de plaats te geven. De gebruikersrituelen worden daarmee gedestabiliseerd. In plaats daarvan geeft de hypnotherapeut toekomstige rituelen die de verslaafde kan toepassen in plaats van de drugsrituelen.

Reframing

Tijdens een verslaving kan een patiënt ontzettend egoïstisch worden. Dit komt doordat het verslavingsmonster gevoed wil worden en daar alles voor over heeft. Het is voor een verslaafde daardoor lastig om zich in te leven in zijn naasten die hem zien aftakelen en vooral bezorgd zijn.

Tijdens het reframen krijgt de patiënt de gelegenheid om zijn gedrag vanuit een ander perspectief te bekijken dan normaal. Ook gedachten zoals: “Mijn familie houdt toch niet meer van me.”, kunnen vanuit een ander perspectief worden bekeken om te zien waar die gedachte vandaan komt en of die gedachte terecht is.

Verbonden suggesties

Mensen die last hebben van een ernstige verslaving accepteren niet altijd wat de hypnotherapeut suggereert. Daarom kan het geven van 1 suggestie over gedrag of waarden die te maken hebben met drugs soms niet genoeg zijn. Het linken van deze suggesties zorgt ervoor dat er een grotere aanval is op de mentale barrière die de verslaving je hersenen heeft gegeven. Want dat monster geeft natuurlijk niet zomaar op.

De hypnotherapeut geeft de patiënt nieuwe suggesties over gedrag en waarden. Doordat verslaving hardnekkig kan is, zijn verbonden suggesties een sterkere methode dan een suggestie per keer. Door suggesties aan elkaar te verbinden worden deze namelijk sneller geaccepteerd door de verslaafde waardoor hij eenvoudiger van zijn verslaving af komt.

Paradox

De paradox laat patiënten zien dat hun gedrag destructief is en dat ze de verslaving anderen ook niet toewensen. Deze techniek moet onder begeleiding van een hypnotherapeut gebeuren. Mensen doen namelijk vaak het tegenovergestelde van wat ze moeten doen.

Je moet stoppen met drugs en daardoor ga je juist meer drugs gebruiken.

Hoe zou je reageren als je opeens niet meer onder de druk staat van het moeten stoppen met drugs? Je moet natuurlijk nog steeds stoppen, maar het gevoel van “moeten” valt op de een of andere manier weg. Als die druk wegvalt kan het weleens veel makkelijker worden om te stoppen met drugsgebruik. Onder begeleiding van een hypnotherapeut kan de druk om te stoppen met drugs verminderd worden waardoor het stoppen en afkicken een stuk eenvoudiger wordt.

Direct stoppen met drugs

Mensen helpen om te stoppen met drugs is wat ik doe. In sommige gevallen ben je na 1 hypnosesessie al af van een drugsverslaving en soms heb je meerdere sessies nodig. Tijdens deze sessie help ik je om weer de juiste mindset te krijgen om te stoppen met drugs.

Anderen helpen met een drugsverslaving

Hypnose is een goede toevoeging voor een behandeling met een langer traject. Als je graag zelf hypnotherapeut wilt worden om mensen te begeleiden met het afkicken van drugs kun je bij het Hypnose Instituut Nederland een opleiding volgen waar je alles leert wat je moet weten over hypnose. Met deze kennis kun je niet alleen zelf-hypnose toepassen, ook kun je andere mensen helpen om van hun drugsverslaving af te komen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Bronnen:

http://www.nature.com/npp/journal/v24/n2/abs/1395603a.html

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-45378-6_29

Handbook of Hypnotic Suggestions and Metaphors, Hammond, 1990.