XTC verslavend of niet: mentaal afkicken
XTC verslavend of niet: mentaal afkicken
17 januari 2016 
6 min. leestijd

XTC verslavend of niet: mentaal afkicken

Als voorbereiding voor het schrijven van dit artikel heb ik opgezocht wat mensen op internet opzoeken over XTC. Daarbij viel het mij op dat afkicken van XTC er niet tussen zat. Wel de vraag of XTC nu verslavend is of niet. Het feit dat er niet gezocht wordt op afkicken laat eigenlijk wel zien dat XTC super verslavend is. Want je denkt er in eerste instantie niet eens aan om af te kicken.

Als ex-XTC-verslaafde kan ik wel zeggen dat XTC verslavend is en dat je kunt afkicken van de XTC en dat dit niet eens zo moeilijk hoeft te zijn. XTC is voornamelijk een mentale verslaving, maar het kan ook lichamelijk verslavend worden. Als gevolg daarvan kun je een leven lang antidepressiva nodig hebben. Als je er op tijd bij bent, is dat niet nodig. Daarom ga ik in dit artikel in op wat XTC met je doet en hoe hypnose je kan helpen om mentaal af te kicken.

XTC pillen

XTC wordt meestal in pilvorm verkocht, maar kan ook in poeder of kristalvorm worden genomen. De werkzame stof in XTC is MDMA.

XTC effecten

Je hoort XTC-gebruikers vaak zeggen dat deze drugs de meest vriendelijke drugs is die er bestaat. Op een XTC feestje zal nooit een vechtpartij uitbreken. Een massale knuffelpartij heeft een grotere kans. Een van de effecten is namelijk dat je zin hebt om te knuffelen.

Een andere reden waarom er bij XTC feestjes bijna nooit ruzie uitbreekt is doordat het gebruik een gevoel van saamhorigheid en openheid kan geven. Je wilt juist contact maken met anderen en veel praten. Je bent minder geremd en kunt daardoor helemaal opgaan in de muziek. Dit zijn de ingrediënten voor een fijn feest.

Er zijn wel nare bijwerkingen, zoals:

 • Misselijkheid
 • Kaakzwaaien
 • Hartkloppingen
 • Onrust
 • Slapeloosheid
 • Stijfheid
 • Niet kunnen plassen
 • Darmklachten

XTC dip

Voor mensen die vaker drugs gebruiken in het weekend bestaat er de term “dinsdag dip”. Dit is een dip die voor mensen die nooit drugs hebben gebruikt het meest vergelijkbaar is met het gevoel dat je hebt als vrouw vlak voor of tijdens je ongesteldheid (heb ik gehoord van een vriendin).

Je weet niet wat je wilt. Alles is stom. Je hebt een gevoel van het verliezen van focus. Je weet niet eens meer of je jouw werk nog leuk vindt. Je relatie. Is dit leven wel het leven dat wat je wilt?

XTC serotonine

Deze “dinsdag dip” is het gevolg van de verstoring van je serotoninespiegel. Serotonine is een hormoon dat je hersenen afgeven om je een gelukkig gevoel te geven. Wat je doet bij het gebruik van XTC is eigenlijk het hormoon dat je lichaam op reserve heeft voor de volgende dag afsnoepen. Je steelt je eigen toekomstige geluk door XTC te gebruiken.

Je lichaam heeft gemiddeld zes weken nodig om te herstellen van XTC gebruik, maar voor sommige personen kan dit langer duren omdat niet elke persoon hetzelfde is en we niet allemaal gemiddeld zijn. Dus ook al houd jij je aan die “regel” dan nog kun jij jezelf schade aanrichten doordat jouw lichaam misschien wel 8 weken nodig heeft om te herstellen.

XTC verslavend

Om de dip te voorkomen kun je juist meer XTC gaan gebruiken op de dag van de dip. Op gegeven moment wil je het gevoel van XTC niet alleen tijdens een feest, maar op elk feest. Vervolgens ook bij familiebezoeken en je werk is ook veel leuker als je XTC gebruikt.

Het is opeens veel gezelliger op je werk en je collega’s zijn super vriendelijk. Dit is waar het fout gaat. Je gedraagt je namelijk niet meer professioneel. Je bent afhankelijk geworden van de XTC om voor je eigen gevoel “normaal” te functioneren, terwijl je juist abnormaal functioneert.

Door elke dag of wekelijks of zelfs maar maandelijks XTC te gebruiken verbruik je jouw reserves van serotonine.

Niet alleen verbruik je de reserve aan serotonine. Ook de receptoren in je hersenen voor serotonine raken beschadigd. Uit hersenonderzoek dat het verschil van deze receptoren in kaart heeft gebracht bij XTC gebruikers en mensen die nog nooit XTC hebben gebruikt, blijkt dat MDMA gebruikers een beschadiging aan die receptoren hebben waardoor ze serotonine minder goed in zich opnemen [1].

Als jij veel XTC hebt gebruikt en je voelt je depressief zonder XTC kan dat dus kloppen. Het is dus geen onschuldige drug. Door XTC gebruik kun je de rest van je leven last hebben van depressies doordat je door de beschadiging aan je hersenen nooit meer het normale geluksgevoel behaalt van de gemiddelde dag. Je zult je altijd down voelen. Meer XTC gebruik maakt dit alleen maar erger. Je moet dus stoppen. Je hersenen de kans geven zichzelf te helen en eventueel antidepressiva gebruiken die serotonine kan recyclen, zodat je op die manier toch een normaal gevoel kunt krijgen. Door de beschadiging aan die receptor kun je er lichamelijk van afhankelijk worden, maar dat is niet zoals bij een alcoholverslaving.

Mensen die nooit XTC hebben gebruikt hadden geen beschadiging aan de receptoren.

Stoppen met XTC

Als ex-XTC-verslaafde kan ik je zeggen dat het leven het waard is om te stoppen met XTC. Naar mijn mening is hypnose de beste manier om te stoppen met XTC omdat je er vooral mentaal aan verslaafd bent. Het zit allemaal in je hoofd.

Hypnose werkt net als XTC op de verbindingen in je hersenen. In dit geval op het beloningsgebied dat ervoor zorgt dat je extra serotonine vrijgeeft als je XTC gebruikt. Met hypnose worden er technieken gebruikt om XTC gebruik eenvoudig te kunnen stoppen.

Ontspanningsoefeningen

Bij de meeste drugsverslaafden is angst of een ander ongemakkelijk gevoel vaak een reden om drugs te gaan gebruiken. Al in de jaren 80 is er onderzoek uitgevoerd naar het effect van ontspanningsoefeningen ter ondersteuning van het afkicken. Uit dit onderzoek blijkt dat de ontspanningsoefeningen de proefpersonen een groter gevoel van controle geeft over hun leven en angsten.

Ontspanning is ook erg belangrijk tijdens hypnose. Door de ontspanning is het eenvoudiger om je te focussen op je doelen en op de therapie tijdens de hypnose.

Oorzaken voor drugsgebruik wegnemen

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt beginnen met drugs, deze zijn:

 • Groepsdruk.
 • Ontsnappen aan de realiteit.
 • Experimenteren.
 • Problemen oplossen met drugs.
 • Effecten leuk vinden.

Tijdens hypnose kun je achterhalen waarom je ooit bent begonnen met de drugs en ermee doorgaat. Vervolgens kunnen de gedachten die jij hebt over de drugs en de oorzaak van het gebruik aangepakt worden met hypnose.

Als jij bijvoorbeeld vooral XTC gebruikt vanwege de groepsdruk is het belangrijk om je daartegen weerbaar te maken. Dit kan de hypnose met je doen door je eigen ego te versterken en de groep zwakker te maken, zodat je minder vatbaar bent voor de groepsdruk.

Als het gaat om ontsnappen aan de realiteit ligt het probleem ergens anders dan bij de drugs. In dat geval kan er gekeken worden wat je zo vervelend vindt aan die realiteit en hoe je daar anders mee om kunt gaan.

Ego versterken

Door de gewenning aan drugs kun jij je zonder drugs down voelen en ook jezelf gaan afkraken. “Zie je wel dat ik het nodig heb.” Dat soort gedachten kunnen in je opkomen. Tijdens een hypnosesessie helpt een hypnotherapeut je om jouw ego weer sterk en krachtig te maken. Want natuurlijk kan jij wel zonder XTC. Je hebt immers ook jaren voor je XTC verslaving zonder XTC geleefd. Waarschijnlijk was je leven toen zelfs beter dan het nu is.

Tijdens de hypnose wordt je ego versterkt met suggesties die de hypnotherapeut je geeft over je ego. Daarnaast kun je huiswerk meekrijgen in de vorm van zelf-hypnose om in momenten van zwakte jezelf te versterken, maar dat is niet altijd nodig.

Beloningssysteem veranderen

Een verslaving zorgt ervoor dat je beloningssysteem helemaal op de hobbel raakt [2]. Alleen dat pilletje nemen geeft je nog een gevoel van voldoening. Zelfs als je weet dat het niet goed voor je is zal je verslaving je voorliegen dat XTC goed is. Dat is natuurlijk niet waar.

Door hypnose verandert het beloningssysteem weer naar oude waarden voordat je verslaafd was en nieuwe waarden die je helpen om van de XTC af te blijven.

Sterker nog: Door de hypnose ga je XTC verafschuwen. XTC is na een geslaagde hypnosetherapie iets wat je niet meer wilt en niet meer leuk vindt. Daardoor is het mentaal afkicken ook veel eenvoudiger.

Waarden over “normaal zijn” herschrijven

Door je XTC verslaving kun je denken dat normaal zijn altijd vrolijk, gezellig en energiek zijn is. Maar iedereen is weleens moe, iedereen wil weleens alleen zijn. Het is niet normaal dat het 24/7 gezellig en vrolijk is om je heen.

De hypnose helpt je om weer te normaliseren en om te herkennen wat een normaal gevoel is. Wanneer ben je eigenlijk echt down? Wat is normaal? En hoe herken je blijdschap en vreugde zonder dat je daarvoor een XTC pil hoeft te nemen?

Verschillende technieken worden door de hypnotiseur gebruikt om je voor de antwoorden op deze vragen handvatten te geven.

Wil jij met hypnose afkicken van XTC of juist andere mensen helpen met hypnose, dan kun je verschillende (zelf)hypnose opleidingen volgen aan het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic:

stoppen met xtc

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673698043293

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0306460384900066

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen