Hypnose en de huisstofmijt: Kun je van de allergie afkomen?
Hypnose en de huisstofmijt: Kun je van de allergie afkomen?
27 november 2017 
5 min. leestijd

Hypnose en de huisstofmijt: Kun je van de allergie afkomen?

Huisstofmijten komen in elk huis voor, maar in het ene huis meer dan in het andere huis. Sommige mensen krijgen last van een allergie voor deze kleine stoffige beestjes. Dit is ontzettend vervelend omdat dit invloed kan hebben op je ademhaling. Het goede nieuws is dat hypnose kan helpen tegen sommige allergievormen, zoals die van huisstofmijt.

Wil je weten wat hypnose kan doen tegen huisstofmijt? Lees dan even verder.

De meeste mensen denken dat een huisstofmijtallergie hoort bij astma, maar mensen kunnen dit ook later in hun leven ontwikkelen. Dit zorgt voor nogal wat veranderingen. Je hele huisinrichting kan erdoor veranderd worden.

 • Waar je eerst nog vloerbedekking had, moet je nu gaan voor zeil of laminaat.
 • Waar je eerst nog gordijnen had, gebruik je nu jaloezieën.
 • Waar je eerst nog eenvoudig een pakket beddengoed uit de winkel kon meenemen, moet je nu opletten wat je koopt.

Het is een vermoeiend proces dat nodig is om in ieder geval de rest van je leven minder last te hebben van de huisstofmijt allergie. Want heel geleidelijk kan de huisstofallergie in je lichaam sluipen, vooral als je huis eerst nog een beetje stoffig was.

Van de een op de andere dag kan je immuunsysteem bepalen dat een stofje van de huisstofmijt gevaarlijk voor jouw lichaam is, terwijl dat dus niet zo is, en daardoor kunnen je verdedigingsmechanismen in een onnodige overdrive raken.

Dit is precies wat Anne is overkomen toen ze 45 jaar oud was. Haar huis was altijd een beetje rommelig. Ze had veel kleedjes en het beddengoed kon ook rustig een paar weken in plaats van 1 week op bed blijven liggen.

Toch kreeg ze steeds meer last van dichtslaande luchtwegen en prikkende ogen. Omdat ze een bril had dacht ze dat dit kwam doordat haar ogen een andere sterkte nodig hadden, maar een nieuwe bril hielp niets.

De huisarts gaf na een test het verlossende antwoord en toen moest ze dus al die veranderingen in haar woning doorvoeren. Zo werd er een steamcleaner aangeschaft om alles wat niet met het oog te zien is te doden en schoon te maken. Dit koste behoorlijk wat spaargeld, waardoor de vakantie dat jaar even niet doorging.

Ook moest ze erg veel moeite doen om haar matras vrij te houden van huisstofmijt. De matras moest namelijk elke week gestreken worden met een laken ertussen zodat de matras niet beschadigd raakte. Dit was veel te veel gedoe voor haar.

Daarbij kreeg ze medicatie tegen de allergische reactie, maar de bijwerkingen vond ze naar.

Daarom probeerde ze andere methoden te vinden om van haar allergie af te komen. Zelfhypnose was voor haar de oplossing. Nu verschoont ze wel haar bed wekelijks en maakt ze graag schoon met de steamcleaner, maar het hoeft niet meer allemaal zo super nauwkeurig.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn hele kleine beestjes van ongeveer 0,2-0,3 millimeter groot die leven van dode huidcellen van mensen en dieren, stof en schimmels in je woning.

Een huisstofmijt leeft ongeveer 19 dagen, legt 60-100 eitjes en kan 2000 stukjes uitwerpselen achterlaten. Ook het skelet na het overlijden blijft liggen als er niet genoeg wordt schoongemaakt.

Waarom kun je een allergie voor huisstofmijt krijgen?

Het is niet per sé de huisstofmijt zelf waarvoor je allergisch bent maar het enzym peptidase 1, dat de huisstofmijt gebruikt om zijn voeding af te breken. Dit enzym blijft ook achter in de uitwerpselen en het lijkje van de stofmijt.

Als je dit inadement kun je bijvoorbeeld gaan niezen en op de huid kan dit irritaties veroorzaken die voor eczeem zorgen.

Mensen met astma hebben vaak een grotere kans op het ontwikkelen van deze allergie en mensen die te veel huisstofmijt in hun woning hebben ook.

Symptomen van een huisstofmijtallergie

Het hebben van een huisstofmijtallergie is te herkennen aan de volgende symptomen, die het hele jaar door kunnen aanhouden:

 • Niezen.
 • Loopneus.
 • Jeukerige ogen.
 • Waterige ogen.
 • Stoffige neus (veel drang om te neuspeuteren).
 • Jeukende neus, mond en/of keel.
 • Vloeistof/slijm die vanuit de achterkant van de neus je mond/keel inloopt.
 • Kuchen.

In combinatie met astma kan het ook nog de volgende symptomen hebben:

 • Moeite met ademhalen.
 • Strakke borstkas of pijn in de borst.
 • Piepend geluid bij het uitademen.
 • Moeite met slapen door ademhalingsproblemen.

Diagnose voor huisstofmijtallergie

Om te achterhalen of je last hebt van een huisstofmijtallergie voert de huisarts een test op je huid uit. Hierin wordt je huid in aanraking gebracht met het stofje dat voor de allergische reactie zorgt.

Ook kan de huisarts ervoor kiezen om juist een bloedtest af te nemen als je huid niet reageert om vast te stellen of je last hebt van deze allergie.

Wat te doen tegen een huisstofmijtallergie?

Voorkomen is beter dan genezen in het geval van een huisstofmijtallergie. Schoonmaken als je de allergie al hebt lijkt namelijk weinig invloed te hebben op de reactie van je lichaam. Probeer deze allergie daarom altijd te voorkomen en zet de volgende stappen (ook voor de zekerheid als je de allergie al hebt).

 • Was je beddengoed wekelijks op minimaal 60 graden Celsius.
 • Gebruik beddengoed met een antiallergische werking, meestal met een dichtheid van meer dan 250 draden.
 • Hang het beddengoed minimaal 3 uur in de volle zon.
 • Zorg voor een kamertemperatuur van onder de 22 graden Celsius.
 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in de woning onder de 45% blijft.
 • Stofzuig je woning regelmatig.

Artsen schrijven ook vaak antihistamine en andere medicatie voor om de allergische reactie te onderdrukken.

Helpt hypnose tegen een allergie voor huisstofmijten?

Hypnose kan zeker helpen tegen een allergie voor huisstofmijt. Veel allergieën die veroorzaakt worden door contact met iets kunnen door gebruikt te maken van hypnose worden verholpen. Ook een pollenallergie kan met hypnose getackeld worden.

Hoe dit precies werkt zijn onderzoekers nog niet over uit, maar het is al wel duidelijk dat de connectie tussen het brein en het immuunsysteem van belang is. Een goede band tussen lichaam en geest lijkt een positieve invloed te hebben op het verminderen van allergieën.

Daarbij zijn er ook theorieën dat een allergie aangeleerd gedrag kan zijn. Hypnose kan daarom op 2 manieren helpen om van de huisstofmijtallergie af te komen. In eerste plaats helpt het om de connectie tussen lichaam en geest te versterken. In de tweede plaats helpt het om automatisch gedrag te veranderen.

Welke technieken moet je gebruiken tegen deze allergie?

Er zijn meerdere technieken die je kunt gebruiken tegen huisstofmijtallergie. Zoals posthypnotische suggesties en ook neuro linguïstisch programmeren helpt om gedachten en gedrag te veranderen.

Posthypnotische suggesties

Verwachtingen die cliënten hebben over het resultaat van een behandeling tegen huisstofmijtallergie zijn belangrijker dan het krijgen van een pil die werkt. We weten bijvoorbeeld dat een placebo helpt tegen een allergie tegen huisstofmijt.

Post hypnotische suggesties over wat mensen kunnen verwachten als ze weer in de kamer zijn met huisstofmijt kunnen daarom goed werken om de allergische verandering te bewerkstelligen.

Je kunt dan denken aan suggesties zoals:

“Na deze hypnosesessie kom je thuis in de kamer waar je normaal gaat kuchen. In plaats daarvan merk je dat je juist wel kunt ademhalen en dat er niet zoveel gebeurt.”

Placebo-effect imiteren

Een andere posthypnotische suggestie die je kunt uitvoeren is er een waarin je het placebo-effect imiteert. Als iemand last heeft van huisstofmijt kun je hem/haar elke dag een glas water met een (kleine) vitamine C pil laten drinken. De suggestie die je dan geeft is de volgende:

“Vitamine C is erg belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Door dagelijks een (kleine) vitamine C pil te nemen zorg je ervoor dat je niet meer allergische bent voor de huisstofmijt.”

Ankeren

Ankeren is een techniek die veel gebruikt wordt tijdens NLP. Je gevoelens over een bepaalde ruimte, zoals dat je altijd in de woonkamer last hebt van huisstofmijt, moeten dan losgekoppeld worden en de gevoelens van die ruimte moeten dan gekoppeld worden aan een ruimte of moment waarop je geen last hebt van huisstofmijt.

De hypnotherapeut kan je verwachting over een bepaalde kamer koppelen aan een kamer waar je nooit last hebt van huisstofmijt, zoals de badkamer.

Jezelf symptoom vrij visualiseren

Visualisaties spelen ook een belangrijke rol bij hypnose en zo ook bij het tegengaan van een huisstofmijtallergie. Door jezelf te visualiseren zonder symptomen van de allergie wordt de kans veel groter dat je ook echt minder last hebt van de symptomen van de huisstofmijtallergie.

Om dit eenvoudiger te maken kun je jezelf visualiseren in een omgeving waarin je geen last hebt van een huisstofmijtallergie, zoals in de sneeuw of buiten aan de kust.

Daarnaast zijn er nog meer technieken die gebruikt kunnen worden om de huisstofmijt allergie aan te pakken.

Wil je meer weten over hypnose en NLP? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0079576

http://www.aafa.org/page/dust-mite-allergy.aspx

https://www.karger.com/Article/PDF/126074

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen