Hypnose tegen jeuk en krabben
Hypnose tegen jeuk en krabben
06 april 2016 
5 min. leestijd

Hypnose tegen jeuk en krabben

Jeuk is iets waar iedereen wel eens last van heeft, maar als de jeuk er juist altijd is wordt het vervelend. Jezelf continu krabben zorgt dan ook niet altijd voor een verbetering van de situatie. Bij sommige huidaandoeningen wordt alles zelfs erger, zoals bij eczeem of psoriasis. Soms heb je ook gewoon een aanhoudende jeuk op bepaalde plaatsen op je lichaam. Als er dan geen goede diagnose gesteld kan worden of aan je verteld wordt dat je ermee moet leren leven is dat lastig.

Daarom ga ik in dit artikel in op jeuk en hoe hypnose je kan helpen om het te verminderen en om niet te krabben.

Wat is jeuk?

Als je last hebt van jeuk is er een molecuul afgekort met Nppb dat wordt vrijgelaten door je zenuwen. Dat geeft een signaal aan je hersenen dat je jeuk hebt en dus dat je moet gaan krabben.

Eerder dacht men dat de signalen die het lichaam kreeg voor pijn, hitte en jeuk hetzelfde waren, maar bij pijn en hitte wordt Nppb niet afgegeven door de zenuwen en daardoor krijg je ook niet de behoefte om te krabben.

Jeuk heeft dus eigenlijk echt als functie dat jouw hand naar de plek gaat waar je jeuk hebt en om te gaan krabben.  

Waarom is ons instinct om te krabben bij jeuk?

Evolutionair gezien is dit een heel logische reactie op jeuk. Insecten dragen vaak ziektes met zich mee en je wilt dus niet dat die je prikken en dat je vervolgens het zika virus, de ziekte van lyme of een andere door insecten overdraagbare ziekte krijgt. Heel logisch dus dat je instinct wil dat je gaat krabben bij jeuk.

In sommige situaties krijg je jeuk die helemaal niets te maken heeft met insecten, maar met huidaandoeningen of juist doordat je te laat was en al een muggenbult hebt. In dat geval wil je juist niet krabben omdat je je huid alleen maar meer schade toebrengt.

Hypnose technieken om niet te krabben

Krabben kan na verloop van tijd een gewoonte worden op plekken waar je huid last heeft van jeuk. Doordat je ziet dat het krabben niet goed voor je is kun je gestrest raken en juist meer gaan krabben.

Hypno-desensibilisatie kan helpen om dit krabgedrag te verminderen. Een techniek is bijvoorbeeld de handschoenverdoving. Door middel van visualisaties is het mogelijk om je het gevoel te geven dat je hand verdoofd wordt. Vervolgens kun je met je hand dit gevoel doorgeven aan de plaats waar je jeuk hebt in plaats van te krabben.

Ook kan dit gebruikt worden om de plaats waar je jeuk hebt warmer te maken en de bloedtoevoer te verhogen en daarmee het helingsproces te versnellen. Dit lijkt beide op krabben, maar is niet hetzelfde als krabben.

Praktische tips om niet te krabben

Als je koud water of ijs bij de hand hebt kun je daar een koud kompres van maken dat tijdelijk je huid verdooft. Dit zorgt er wel voor dat de bloedtoevoer kleiner wordt waardoor het herstel vertraagd wordt.

Bij een muggenbult kun je er een pleister over plakken om niet te krabben.

Knip je nagels kort zodat het lastiger is om je huid kapot te krabben.

Aandoeningen met jeuk

Zoals ik net vertelde zijn er een aantal aandoeningen waardoor je langdurig last kunt hebben van jeuk. Huidziekten zoals eczeem en psoriasis zijn de bekendste voorbeelden, maar ook bij aambeien, brandwonden, contacteczeem, huidkanker, leukemie, nierfalen, verminderde leverfunctie, gordelroos en MS kun je last hebben van jeuk.

Als je geen duidelijk aanwijsbare reden hebt voor langdurige jeuk is het daarom altijd van belang om naar je huisarts te gaan om te achterhalen of je langdurige jeuk niet veroorzaakt wordt door een ernstige en levensgevaarlijke ziekte.

Hypnose technieken om het gevoel van jeuk te verminderen

Er zijn twee casestudies bekend waarin technieken worden beschreven die geholpen hebben om de jeuk en andere klachten van de huidaandoening significant te verminderen.

De techniek om te stoppen met krabben door een gevoel van verdoving is ook een techniek om jeuk te verminderen op het moment dat je er last van hebt. In eerste instantie leer je dit tijdens hypnotherapie, maar als je het doorhebt kun je het elk moment van de dag gebruiken met zelf-hypnose.

Daarbij zijn visualisaties van situaties waarbij je zelf merkt dat de jeuk minder wordt ook een goede techniek om de jeuk te verminderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je minder last hebt van een jeukende huid door de zon kun je visualiseren dat je in het park geniet van een zonnige dag en de warme van de zon op je huid. Wordt de jeuk bij jou juist minder als je een fris briesje voelt, dan kun je visualiseren dat je in het bos loopt en de frisse boslucht bries tegen je aan voelt waaien.

Een hypnotherapeut kan je helpen met het identificeren van situaties waarin je minder last hebt van jeuk. Als je het lastig vindt om dingen te visualiseren kan de hypnotherapeut je tijdens een sessie hiermee helpen en je praktische en persoonlijke tips geven die voor jou werken om goed te kunnen visualiseren tijdens hypnose en zelf-hypnose.

Ego-versterkende suggesties worden ook gebruikt om het gevoel van jeuk te verminderen door je een gevoel van controle te geven. Meer zelfvertrouwen kan helpen om de effecten van de andere hypnosetechnieken te versterken.

Uit een andere casestudie blijkt dat naast zelf-hypnose en visualisaties ontspanningsoefeningen ook helpen tegen jeuk.

Een goede ontspanningsoefening heb je ook nodig om in een goede hypnotische staat te komen. Daarom zal ik een paar tips geven om goed te ontspannen:

  1. Zoek een rustige en vooral comfortabele plek in je huis op waar je kunt zitten of liggen.
  2. Ga zitten of liggen en sluit je ogen.
  3. Haal rustig adem door je neus.
  4. Leg je handen op je buik om te controleren of je via je buik of borstkas ademt.
  5. Als het goed is merk je dat als je inademt je handen omhoog gaan en als je uitademt naar beneden. Zo niet, doe dan je best om via je buik adem te halen. Als je op je rug ligt gaat dit automatisch.

Laat alle gedachten die je hebt voorbij vloeien en focus je op je ademhaling en hoe comfortabel jij het hebt op je favoriete stoel of op je bed.

Als je goed ontspannen bent kun je beginnen met de zelf-hypnosetechnieken, zoals visualisaties of het herhalen van ego versterkende suggesties.

Praktische tips om jeuk bij huidaandoeningen te verminderen

Naast hypnotherapie en zelf-hypnose zijn er ook nog een paar praktische dingen die je kunt doen om jeuk door een huidaandoening te verminderen.

  1. Hydrateer je huid.

Je huid heeft zelf ook een soort olieachtig beschermlaagje. Uit onderzoek blijkt dat bij eczeem dit beschermlaagje allerlei gaten heeft waardoor je last kunt krijgen van eczeemklachten. Door je huid in te smeren met hydraterende producten sluit je jouw huid beter af en krijgen bacteriën en allergenen niet meer de mogelijkheid om meer schade aan te richten aan je huid en voor jeuk te zorgen.

Het is vooral belangrijk om dit te doen nadat je een bad of douche hebt genomen.

  1. Draag comfortabele kleding.

Draag kleding die niet te strak zit en van stoffen die je een goed gevoel geven. Niets is zo onhandig als een stof die ervoor zorgt dat je extra jeuk hebt in plaats van minder jeuk. Katoen en linnen zijn vaak stoffen die erg prettig voor de huid zijn. Wol en synthetische stoffen kunnen juist zorgen voor extra jeuk en irritatie aan je huid.

Een combinatie van hypnosetechnieken en praktische tips werken natuurlijk het beste om langdurige jeuk te verminderen.

Kortom

Jeuk is ontzettend vervelend en wordt door het zenuwstelsel net iets anders dan pijn of hitte doorgegeven aan je hersenen. Hierdoor heb je direct de reflex om te gaan krabben. Door hypnotherapie is het mogelijk om deze reflex te vervangen voor een soort verdovende of verwarmende reflex waardoor je ook minder last hebt van de jeuk zonder dat daarbij je huid beschadigd raakt.

Daarnaast kan hypnotherapie worden gebruikt om het algemene gevoel van jeuk te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen, ego-versterkende suggesties en visualisaties van situaties waarbij je persoonlijk echt minder last hebt van jeuk dan normaal.

Wil je meer weten over de kracht van hypnose? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/1999/05000/Hypnosis_in_a_Case_of_Long_Standing_Idiopathic.15.aspx

http://www.lcch.co.uk/hypnosisarticles/hypnosis_skindisorders2.htm

http://science.time.com/2013/05/23/solved-the-mystery-of-the-maddening-itch/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen