Ik ben raar: wat te doen
Je bent hier gekomen omdat je denkt dat je raar bent. Er gebeurt iets, mensen reageren erop en op de een of andere manier krijg je de gedachte “Ze doen dit omdat ik raar ben.”. Je hebt het gevoel dat je raar bent, anders dan iedereen en dat mensen dit zien en denken “Ja jij bent echt raar”. Maar waarom ben je raar en wat doe je ertegen. Kom erachter tijdens het lezen van dit blog.
De overtuiging: Ik ben raar
Als je denkt dat je raar bent, betekent dit niet automatisch dat je omgeving het hiermee eens is. Wat je denkt is iets innerlijks en zolang het geen gedrag wordt, gedraag jij je niet raar en ben je dus ook niet raar voor je omgeving.
Jezelf raar vinden betekent dus helemaal niet dat je ook raar doet of dat jouw omgeving je raar vindt.
Het is dus een overtuiging die jij hebt over jezelf. Een overtuiging is een idee die jij hebt over de wereld, hoe de wereld werkt en hoe jij je daarin verhoudt.
Als je denkt dat je raar bent betekent dit dat je ook overtuigingen hebt over wat er normaal is en waarom jij daar niet aan voldoet en waarom dit mensen zou opvallen.
Sociale vergelijkingen
Een manier voor veel mensen om te bepalen of ze ‘normaal’ zijn is om zichzelf te vergelijken met andere mensen( 1). Als je in een omgeving werkt met veel sportieve mensen kun je zomaar gaan denken dat 7 dagen in de week sporten de norm is. Terwijl dat voor de meeste mensen helemaal niet het geval is.
Jezelf vergelijken met andere mensen kan je ook erg kritisch maken. Je struikelt bijvoorbeeld een keer en schaamt je helemaal kapot. ’Iedereen’ heeft het gezien en ze vinden je nu vast allemaal dom, want volwassen mensen struikelen nooit.
Dit is eigenlijk een hele manke vergelijking, iedereen struikelt namelijk wel eens, alleen gebeurt dit niet altijd tegelijkertijd. Dus je kunt dat ook niet direct goed vergelijken.
Wetenschappelijk onderzoek vergelijkt ook vaak groepen met elkaar, maar een steekproef op de markt in je dorp is wetenschappelijk gezien een hele slechte vergelijking en een slechte manier om wat ’normaal’ is in kaart te brengen.
De mensen die jij om je heen kent zijn ook een kleine steekproef uit een hele grote populatie. Wat in die kleine groep de norm is, hoeft niet per sé normaal te zijn.
Wat normaal is, is dus eigenlijk zelfs onbekend en daarom is een overtuiging op wat normaal is ook voor iedereen verschillend, vooral wanneer die gevormd wordt door zo’n slechte steekproef.
Wist je dat kinderen met autisme zich ook vaak “raar” voelen of “fout”, dat is toch ontzettend jammer( 2)?
Tegen jezelf praten/denken
Daarbij zijn we ook nog eens hele kritische wezens, omdat we vaak invullen wat andere mensen wel niet denken. Zoals in het voorbeeld bij de sociale vergelijkingen kun je denken dat andere mensen denken dat je nu dom bent omdat je struikelde.
Je gaat kritiek die anderen kunnen hebben alvast aan jezelf geven.
Maar stel je nu eens even voor dat jij iemand anders ziet struikelen, wat denk je dan? Is je eerste gedachte “haha, wat een sukkel” of is je eerste gedachte “ik hoop dat die persoon niets bezeerd heeft”?
De meeste mensen zullen de tweede gedachte als eerste hebben. Er wordt dus eigenlijk helemaal geen oordeel gevormd, maar gedachten over zorg geuit. Iedereen weet namelijk hoe vervelend het is om te struikelen en dat je voordat je het weet je enkel verzwikt hebt. Niemand die dat een ander toewenst.
Zelfcompassie is daarom een van de eerste dingen die je kunt toepassen om je minder raar te voelen.
Veranderen van je overtuigingen
Zoals je ziet zijn er een aantal facetten van de overtuigingen die je kunt veranderen om te kunnen zeggen “ik ben normaal”.
Aandacht die andere mensen hebben
Overtuigingen van aandacht die andere mensen voor je hebben, zijn vaak overtuigingen waardoor je denkt dat je raar bent. Je loopt over straat en hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt, al is het maar vanuit hun ooghoek. Je hebt een presentatie en bent bang dat er meer op je uiterlijk dan op de inhoud van de presentatie wordt gelet.
Gelukkig hebben de meeste mensen niet zoveel oog voor detail. Op straat heeft iedereen zijn eigen bestemming waar hij nog naartoe moet. De meeste mensen zijn daardoor meer bezig met hun eigen beslommeringen dan dat ze op jou letten.
Geef je een presentatie? Kleding die past en die neutraal is zorgt er vaak voor dat ze niets op je aan te merken hebben, dit is ook waarom veel mensen grijze, blauwe, zwarte, witte of beige kleding aan hebben als ze op een kantoor werken. Daarbij letten de meeste mensen echt niet genoeg op je kleding om zich daar een oordeel over te vormen als je juist belangrijke informatie aan het delen bent.
Een manier om deze overtuiging te veranderen is door zelfhypnose toe te passen, en om bijvoorbeeld de volgende suggesties te herhalen:
“Ik ben als een figurant in het leven van een ander, als ik die niet persoonlijk ken.”
“De aandacht gaat naar de presentatie en naar de informatie.”
Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. Heb jij andere overtuigingen over waar mensen aandacht aan schenken, dan kan je samen met een hypnotherapeut andere suggesties bedenken en die thuis gebruiken tijdens zelfhypnose.
Of andere mensen de échte jij leuk vinden
Een ander probleem die sommige mensen hebben die denken: “Ik ben raar.” Is dat je je niet zo gedraagt als je eigenlijk bent wanneer je bij anderen bent. Je gedraagt je naar hoe je denkt je te moeten gedragen en hierdoor zien mensen eigenlijk een soort nepversie van jou.
Dit heeft allerlei effecten, je trekt dan bijvoorbeeld mensen aan die eigenlijk niet bij de echte jij passen. Terwijl mensen die zichzelf durven te zijn vaak de leukste mensen zijn en dan trek je ook mensen aan die echt bij je passen.
Om jezelf te zijn heb je eigenlijk ook het zelfvertrouwen nodig dat mensen je ook dan accepteren. Dit zelfvertrouwen is ook met hypnose te versterken. Een goede manier om te oefenen met jezelf te zijn is door dit te visualiseren.
Je kunt bijvoorbeeld visualiseren wat er kan gebeuren als je wel jezelf durft te zijn. Het is dan het doel om de visualisatie helemaal positief te maken. Je angsten moet je dan dus negeren. Zo’n visualisatie kan bijvoorbeeld zijn:
Je gaat uit en hebt een outfit aan waar jij helemaal blij mee bent. Je ziet er geweldig uit en je voelt je geweldig. Je vrienden zijn blij verrast met je uiterlijk en je krijgt allemaal complimenten over hoe geweldig je eruitziet. Je gaat gezellig met je vrienden mee naar de bar. Als er een liedje op komt dat je helemaal geweldig vindt, blijf je eens niet zitten zoals je normaal altijd doet. Maar je gaat juist dansen en je vrienden dansen met je mee. Je gaat weer naar huis met een heel fijn gevoel.
Als je het lastig vindt om zelf zo’n visualisatie te doen, kan een hypnotherapeut je ook helpen met een geleide visualisatie om op die manier je vertrouwen te versterken dat je mag zijn wie je bent.
Blijf met je aandacht in het nu
Zoals gezegd zijn overtuigingen en hoe jij tegen jezelf praat vaak een reden waarom je denkt dat je raar bent. Verwachtingen over de toekomst, of gebeurtenissen uit het verleden zijn vaak ook gedachten die niet helpen.
Je kunt bijvoorbeeld jaren terugdenken aan een gebeurtenis waar je achteraf beter of anders had kunnen reageren. Een vriend van je is bijvoorbeeld uit de kast gekomen en jij hebt je toen totaal homofoob gedragen waar je nu veel spijt van hebt en waardoor je nu de hele tijd denkt dat je raar bent, omdat dit echt niet meer van de tijd is.
Of je bent bang voor zaken die nog gaan gebeuren. Je hebt een kind en bent bang dat ouders op het schoolplein je raar gaan vinden of dat je per ongeluk iets doet dat voor andere mensen signaleert dat je raar bent.
Dit soort gedachten versterken je overtuiging alleen maar dat je vreemd bent. Door met je aandacht juist in het hier en nu te blijven zorg je ervoor dat je minder of niet aan dit soort scenario’s denkt. Hierdoor geef je jezelf ook veel minder negatieve feedback.
Merk je toch dat je aandacht naar het verleden of de toekomst gaat? Focus je dan op je ademhaling, op waarmee je echt bezig bent en welke input je krijgt van je zintuigen. Hierdoor verleg je de focus ook makkelijker terug naar waarmee je bezig bent.
Dit is een vorm van mindfulness.
Mindfulness en vooral hypnose zijn heel geschikt om overtuigingen en gevoelens over raar zijn te veranderen. Uiteindelijk is iedereen wel een beetje raar, maar dat zijn momenten die jij meestal niet ziet.
Wil je meer leren over hypnose en mentale technieken om beter in je vel te zitten en om jezelf te durven zijn? Kom dan eens naar een opleiding of lees het boek Breek je Vrij!
Of kom eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Bron:
- https://www.psychologytoday.com/blog/rethink-your-way-the-good-life/201803/you-re-not-awkward-you-think
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953617303301