Intuïtie: Wanneer moet je ernaar luisteren?
Intuïtie: Wanneer moet je ernaar luisteren?
27 mei 2017 
6 min. leestijd

Intuïtie: Wanneer moet je ernaar luisteren?

Iedereen heeft intuïtie. Dit is een gevoel dat je onderbewuste in sommige situaties naar je bewuste wil communiceren dat je iets anders met de situatie kan doen dan je bijvoorbeeld denkt. Het gevoel van een aanbieding die te goed is om waar te zijn is een duidelijk voorbeeld van intuïtie die je iets probeert duidelijk te maken en iedereen heeft dit weleens meegemaakt.

Om erachter te komen wanneer het verstandig is om naar je intuïtie te luisteren en of je intuïtie echt gelijk heeft ga ik in dit blog in op wat intuïtie is, wanneer je het moet volgen en of mannen en vrouwen een ander intuïtie hebben.

Wat is intuïtie?

Door de wetenschap zijn er meerdere definities bedacht voor intuïtie, namelijk:

1: “intuitions are affectively charged judgments that arise through rapid, non-conscious and holistic associations”

2: “intuition is a non-sequential information processing mode, which comprises both cognitive and affective elements and results in direct knowing without any use of conscious reasoning”

Je intuïtie is dus dat je gevoelsmatig direct iets weet zonder dat je hier eigenlijk feiten voor hebt. Je onderbewuste speelt een belangrijke rol voor je intuïtie. Juist doordat je niet altijd alle feiten hebt hebben sommige mensen problemen met het vertrouwen van hun intuïtie.

De aanbieding die te goed is om waar te zijn is bijvoorbeeld zo’n moment waarop je gaat denken dat er wel een addertje onder het gras moet zitten.

Soms kan je intuïtie inderdaad wat overdreven een alarm geven. Je bent bijvoorbeeld in het verleden eens gevallen of bent gekwetst en als je dan in een vergelijkbare situatie komt kun je heel erg veel last krijgen van onderbuikgevoelens.

Intuïtie wordt daarom ook wel een onlogisch denkproces genoemd, omdat de logica van de ratio ontbreekt.

Bij managers worden beslissingen op basis van intuïtie vaak analyse gewoonten genoemd die er door veel ervaring in zijn gesleten. Hierdoor kan een manager vaak snel beslissingen maken, doordat oefening kunst baart.

De mens en intuïtie

Het meeste onderzoek naar intuïtie en hoe dat werkt stamt van voor 1966. Dit laat ook direct zien dat we als samenleving ontzettend op de rationaliteit zijn gaan zitten en op kennis en argumentatie. Hierdoor is er ook veel minder over intuïtie bekend dan zou kunnen als we wel massaal door waren gegaan met onderzoek over intuïtie.

Factoren die bijdragen aan intuïtie

Toch komt intuïtie ergens vandaan. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan hoe onze intuïtie werkt, namelijk:

  • Ervaring
  • Impliciet leren
  • Uiterlijke kenmerken
  • Context
  • En ervaringen die je hebt met het maken van bewuste beslissingen (die zijn dan wel of niet goed gegaan).

Daarbij zijn er ook letterlijke onderbuikgevoelens die een rol spelen. Bij een onderzoek naar intuïtie geven veel mensen aan dat er een lichamelijke reactie plaatsvindt als er een moment is waarop je intuïtie je iets vertelt. Dit worden ook wel onderbuikgevoelens genoemd.

Maar iedereen die weleens ’s avonds heeft rondgelopen met een intuïtief gevoel van onveiligheid weet ook dat dit gevoel zelfs in je benen of armen te voelen is, want dan loop je toch een stuk sneller naar huis.

Intuïtie gaat dus over risico’s, maar ook over het gevoel dat iets gewoon helemaal klopt. Als iemand waarvan je al weet dat hij/zij betrouwbaar is met een aanbieding komt die gewoon geweldig is, voelt dat vaak niet als iets dat te goed is om waar te zijn, maar iets wat gewoon 100% klopt.

Naast die onderbuikgevoelens spelen ook opgeroepen emoties een rol bij het maken van die razendsnelle beslissing.

Op een hele snelle manier maak je een soort kansberekening of de beslissing die je gaat maken goed of slecht voor je is. Je berekent de kans dat iemand die je wat vertelt betrouwbaar is of juist niet.

Als het bijvoorbeeld gaat om uiterlijke kenmerken is dat een cue die je gebruikt bij de kansberekening om te controleren of iemand betrouwbaar is of niet. Dit hoeft niet voor iedereen hetzelfde te betekenen, omdat dit ook weer afhangt van ervaringen met mensen die een dergelijk uiterlijk hebben. Allerlei factoren worden gecombineerd in het onderbewuste om in een fractie van een seconde een soort beslissing te maken.

Intuïtie in je hersenen

Uit onderzoek blijkt ook dat er andere hersendelen worden aangestuurd als iemand bewust een beslissing moet maken of als er juist een beslissing wordt gemaakt op basis van intuïtie. In het geval van een intuïtieve beslissing wordt het deel van de hersenen dat ook belangrijk is voor reflexen aangestuurd en andere delen die dichtbij de hersenstam zitten.

Het ontkennen van intuïtie

Die razendsnelle beslissing kan ook de beslissing zijn dat je juist meer informatie nodig hebt om tot een goede beslissing te komen. Je eerste gevoelens zijn dus te ontkennen en uit te stellen om zo tot een keuze op basis van ratio te komen, maar dat hoeft dus niet.

Volg je intuïtie

Je intuïtie volgen is iets dat veel mensen doen. Uit onderzoek blijkt ook dat het volgen van je intuïtie vaak goed uitpakt. Vooral als je snel een beslissing moet maken onder stress blijkt je intuïtie vaak erg belangrijk te zijn. Ook als je een complex probleem moet oplossen kan je intuïtie je zeker van pas komen.

Vooral als je veel ervaring hebt bij het maken van bepaalde beslissingen kan je intuïtie bij een vergelijkbare situatie zeker te vertrouwen zijn.

Daarom is het ook belangrijk om je intuïtie te herkennen en te controleren of je jouw intuïtie kunt versterken.

Je intuïtie kun je daarom gebruiken in bijna alle delen van je leven, maar is vaak het meest belangrijk bij het vinden van vrienden en bij het nemen van zakelijke beslissingen of beslissingen waarbij geld een grote rol speelt, zoals de aankoop van een nieuw huis.

Intuïtie verbeteren

Je intuïtie is je onderbewuste die je bewuste iets duidelijk probeert te maken en die gebaseerd is op ervaringen uit het verleden.

Er is onderzocht of mindfulness helpt om je intuïtie te verbeteren. Tijdens het maken van beslissingen moesten mensen zich richten op hun gevoelens, maar in tegenstelling tot de verwachting hielp mindfulness juist níet bij het versterken van je intuïtie en voor het maken van betere beslissingen met je intuïtie.

Dit kan komen doordat je intuïtie je onderbewuste is en als je bezig bent met mindfulness ben je juist heel bewust van je bewuste wereld.

Hypnose is juist een mentale techniek die inspeelt op je onderbewuste. Een goede manier om dit te laten zien is hoe hypnose mensen vrijwel direct kan helpen om van irrationele angsten af te komen. In dat geval helpt je intuïtie je juist niet, want je bent ineens bang voor een goudvis en dan klopt dat onderbuikgevoel echt niet.

Door hypnose kun je achterhalen welke overtuigingen achter je intuïtie zitten en welke ervaringen ervoor zorgen dat je van de ene situatie een super goed gevoel krijgt en waarom je van de andere situatie juist een heel slecht gevoel krijgt.

Doordat je met hypnose je angsten kunt wegnemen kan dit ook helpen om juist te vertrouwen op je intuïtie.

Zelfhypnose om intuïtie te versterken

Dit kan onder andere met zelfhypnose oefeningen. Bijvoorbeeld met hypnotische suggesties over het vertrouwen van je intuïtie.

In eerste instantie ontspan je dan en ga je op een comfortabele plaats zitten of liggen. Je haalt adem door je buik en probeert de inhalen en uithalen even lang te maken. Dus 3 tellen inademen en 3 tellen uitademen. Je sluit je ogen en ontspan je.

Vervolgens kun je hypnotische suggesties gebruiken om je intuïtie en je vertrouwen erin te versterken, zoals:

Ik heb genoeg ervaring om op mijn gevoel te vertrouwen.

Mijn gevoel heeft het beste met me voor.

Mijn eerste gevoel is meestal juist.

Je mag mensen op hun uiterlijk beoordelen als het om je veiligheid gaat.

Je mag mensen op hun uiterlijk beoordelen als het gaat om vertrouwen.

Dit zijn algemene suggesties. Je kunt ook naar een hypnotherapeut gaan voor persoonlijke suggesties die van toepassing zijn op jouw gevoelens met betrekking tot je intuïtie.

Kop of munt oefening

Moet je een beslissing maken en weet je niet wat je intuïtie je vertelt? Dan kun je de kop-of-munt oefening doen. Je geeft de kop de keuze ja en de munt de keuze nee. Vervolgens gooi je de munt op en leg je die op je hand.

Als je vervolgens blij bent met wat de kop of munt zegt weet je dat die keuze de juiste is. Ben je juist niet blij met het kop-of-munt resultaat? Dan weet je dat je intuïtie je naar de andere keuze leidt.

Wil je meer weten over hoe hypnose je onderbewuste kan beïnvloeden en hoe dit je leven kan verbeteren? Kom dan eens naar een seminar of workshop. Daarnaast kun je ook de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland bekijken en volgen. Je kunt hiermee ook andere mensen helpen.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201506/when-should-you-trust-your-intuition

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0018726715602047

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen