Kennis houding gedrag: Gebruik hypnose
Kennis houding gedrag: Gebruik hypnose
09 januari 2021 
in Hypnose
5 min. leestijd

Kennis houding gedrag: Gebruik hypnose

Kennis houding gedrag is een model in de communicatie om projecten tot een goed einde te brengen, maar hoe zorg je er nu voor dat je de kennis op een goede manier kunt overbrengen? Hoe zorg je ervoor dat de houding goed is en je het gedrag van de mensen om je heen beïnvloedt?

Dit kan met hypnose. Hypnose heeft namelijk ontzettend veel invloed op je houding en gedrag, dan gaat het overbrengen van kennis ook een stuk beter.

Een hypnotiseur worden doe je met een opleiding hypnotherapie. Maar welke hypnose wil je leren om je communicatie te verbeteren? Wat is er allemaal te leren? De oude stijl van hypnose is bijvoorbeeld een vergeten kunst. Je ziet bij veel hypnose opleidingen een soort afgewaterde versie.

Hypnose leren met een opleiding

Als ik kijk naar de “moderne” hypnose opleidingen dan is daar weinig moderns aan. Het is een hele verwaterde versie van wat er mogelijk is. Sommige opleidingen omarmen het weer wel, zoals met snelle inducties, korte sessies en direct praten met het onderbewuste. Maar zelfs daar zie je vaak een iets verwaterde versie en de opleidingen zijn vaak heel kort.

Wanneer je kijkt naar de hypnotiseurs die alle geheimen weten, hun studenten zijn echt jaren misschien wel 10 tot 15 jaar in de leer bij zo iemand.

Ik weet ook niet alles en bij ons kun je dus ook 3 jaar aan opleidingen volgen.

Het is echt een kunst. Zoals oude goochelaars die geheime technieken doorverkopen aan 1 serieuze student. In de hypnosewereld is dit ook het geval en met name bij de oude hypnose van het mesmerisme.

Mesmer leefde in 1800 nog wat en hypnotiseerde of mesmeriseerde mensen. Tot wel 3000 per dag. Hij deed dit met suggesties, gazen (een soort hypnotische staar) en autoriteit. Ik heb ook een cursus Mesmerisme gevolgd. Die duurde een week, dat is natuurlijk heel kort. Dan leer je wat technieken en oefeningen. Je moet dan zelf ook veel oefenen.

We hebben toen dagen het gazen geoefend, het staren als het ware. Op gegeven moment gebeurt er dan iets in je systeem waardoor je veel intenser kan kijken en mensen meteen in een bepaalde staat van trance of hypnose kan krijgen.

Gisteren was ik in gesprek met iemand en die zei “Wat doe je?”

“Ik zei, ik doe hypnose en ik zet mezelf aan” en toen ging hij al in hypnose. We waren gewoon in gesprek en het was niet eens echt mijn intentie om hem in hypnose te brengen, maar dat is een van die geheimen.

Het geheim van hoe een bepaalde gezichtsuitdrukking of hoe je je ogen gebruikt. Je kunt ze heel erg open doen of juist heel erg dicht. Die kleine verschillen hebben ook al effect.

Dit zijn allemaal van die geheime trucs die maar heel weinig mensen kennen. Ik ken er ook maar een paar, maar als ik kijk naar veel opleidingen die gebruiken dat helemaal niet.

Dan wordt moderne hypnotherapie meer een geleide meditatie. Misschien komt iemand dan wel in een ontvankelijke staat en dan ga je de technieken doen en hoop je dat het werkt. Dit duurt ook veel te lang wanneer je gewoon een project op een soepele manier wilt laten verlopen.

Terwijl als je naar de oude hypnotiseurs kijkt, die hopen niet. Die weten dat het werkt.

Die hebben een hele andere intentie en andere manier van werken.

Het een is niet beter of slechter dan het andere, maar het is anders.

Hypnose leren voor het dagelijks leven

Ik denk dat een combinatie van beide heel krachtig is. Als je weet hoe je met je ogen, staat en intentie kan werken kan je dat ook in je dagelijks leven goed gebruiken. Je kunt dat in je communicatie, op je werk en in je relaties gebruiken. Het is niet zo dat je mensen dan meteen hypnotiseert of manipuleert.

Door je energie en je staat te gebruiken kun je dingen meer laten gaan zoals je wilt dat ze gaan en zoals het de bedoeling is als ze gaan.

Als het een win-win-win is voor veel mensen, waarom zou het dan niet mogen gebeuren? Waarom zou je het dan niet mogen beginnen.

Dan zie je toch veel mensen twijfelen en als hypnotiseur doe je dat niet. Dan zet je je intentie en energie neer en die rol kun je gebruiken om je doelen te behalen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2128296-word-wat-vaker-een-hypnotiseur?play=true

Hypnose en persoonlijke doelen

Een persoonlijk doel kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt slagen voor een bepaalde toets. De intentie kun je bijvoorbeeld sterker maken met visualisaties. Dit helpt bijvoorbeeld artiesten om over podiumangst heen te komen[1].

Je kunt met een visualisatie jezelf zien zoals je wilt zijn en dat geeft je onderbewuste een richting om naartoe te werken.

Ook sporters kunnen met hypnose hun techniek verbeteren[2].

Conversatieles hypnose

Zoals gezegd had ik per ongeluk eens in een gesprek iemand in hypnose gebracht. Hij was scherp en had het door, nog voor ik het doorhad en vroeg me wat ik deed. Dit laat zien dat je ook in een alerte staat in hypnose gebracht kunt worden.

Experts van conversationele hypnose geven zelfs aan dat hypnose onderdeel is van de evolutie van de homo sapiens, de mensheid. Zij geven aan dat de bevries reactie op iets angstigs een eerste stap is naar de hypnotische staat. In het voorbeeld dat ze weergeven hebben ze het over de reactie van de oermens op een leeuw. Hij kan vechten (zijn speer gooien) of vluchten (wegrennen) of kalm blijven de leeuw in de ogen aankijken en terug naar zijn stam lopen om uit te leggen wat er is gebeurd en om dan met een groep het probleem van de leeuw aan te pakken.

Die bevries of kalm blijf reactie is niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt in de dierenwereld. Bij bevriezen kun je een alternatief bedenken voor wat je instinct je ingeeft. Hypnose is eigenlijk de mogelijkheid dat je jouw emotionele wereld kunt loslaten om rationeel te denken over je probleem[3].

Daarbij kun je je ook bedenken hoe die persoon door zijn stam ontvangen werd. Hij had waarschijnlijk een soort energie om zich heen die duidelijk kon communiceren dat er actie van de hele groep nodig was om een bepaald probleem op te lossen. Dit is wat aan de hand kan zijn wanneer mensen je vragen “Is er iets?”, wanneer je heel druk aan het nadenken bent over hoe je een probleem wilt oplossen.

Die energie kun je dus ook op een andere manier gebruiken met een duidelijke intentie. Dan heb je het dus over conversationele hypnose.

In de zorg wordt conversationele hypnose gebruikt om patiënten te beïnvloeden[4].

In plaats van de inductie zijn de suggesties en jouw eigen intentie van belang bij conversationele hypnose. Wat je zegt roept namelijk gedachten en beelden op bij de persoon met wie je praat en jij kunt dus met een goede suggestie de focus op iets leggen[5]. Daarom is het belangrijk om vooral positieve en duidelijke taal te gebruiken, zodat mensen zich gaan focussen op wat je wilt in plaats van wat je niet wilt.

Dit betekent niet dat mensen slaafs gaan doen wat jij wilt, want je kunt mensen niet dwingen, maar ze zullen in ieder geval meer met je meedenken dat tegendenken.

Hypnotherapie om overtuigender te zijn

Als projectmanager is je communicatie ontzettend belangrijk. Je moet kennis overbrengen om de houding en het gedrag van mensen te beïnvloeden. Als je dit lastig vindt of merkt dat je dit niet goed doet kan je dus gebruikmaken van hypnotische technieken om met intentie te werken, maar misschien voelt dat toch apart.

Gelukkig kun je ook hypnotherapie gebruiken om overtuigender te zijn. Je kunt dan samen met een hypnotherapeut achterhalen waarom je nog niet overtuigend bent. Wat je tegenhoudt om je intentie te gebruiken of om te experimenteren met overtuigingstechnieken.

Na die therapie kan je ook een cursus of seminar volgen, bijvoorbeeld bij ons. Om de bovengenoemde technieken te leren zodat jij die kunt toepassen om je persoonlijke doelen te halen en om mensen mee te krijgen wanneer je hier hulp voor nodig hebt.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct aan de slag met hypnose om jezelf of juist andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven om continuïteit van de opleiding te garanderen. Er is voldoende assistentie voor 1 op 1 aandacht om jouw leerreis te optimaliseren.

Bronnen:

[1] https://search.proquest.com/openview/291c9d42c176ffbdec66dbb225cb3071/1?pq-origsite=gscholar&cbl=30864

[2] https://journals.humankinetics.com/view/journals/tsp/20/1/article-p94.xml

[3] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00029157.2018.1506636

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2018.1437710

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2016.1233093

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen