Meditatie voor, tijdens en na de bevalling
Meditatie voor, tijdens en na de bevalling
23 augustus 2016 
6 min. leestijd

Meditatie voor, tijdens en na de bevalling

De zwangerschap is een tijd waarvan je wilt genieten. Volgens sommige moeders is de zwangerschap een periode waarin je op een roze wolk leeft, voor andere moeders is de zwangerschap juist een periode waarin de angst voor de bevalling zelf de overhand heeft. Dit is erg zonde omdat stress tijdens de zwangerschap niet goed voor jezelf en je ongeboren kindje is.

Daarom ga ik in dit artikel in op hoe meditatie zwangerschap en de bevalling kan ondersteunen.

Meditatie tijdens de zwangerschap

Meditatie en andere mentale technieken om te ontspannen tijdens de zwangerschap hebben al goede effecten op de gezondheid van je kind en op de duur van de bevalling. Dit blijkt uit een meta-onderzoek dat in 2008 is uitgevoerd (1).

In dit onderzoek zijn veel resultaten van mentale behandelingen tijdens de zwangerschap met elkaar vergeleken op effectiviteit.

Helaas was er geen eenduidige behandeling in alle onderzoeken, maar toch konden de wetenschappers de conclusie trekken dat zwangere vrouwen baat hebben bij technieken om te kunnen ontspannen en om gedachten een plaats te kunnen geven.

Dit kwam doordat deze technieken de stemming tijdens de zwangerschap verbeteren. Het geboortegewicht met een behandeling hoger was dan zonder en dat de bevalling korter duurde dan als vrouwen geen meditatie of ontspanningstechnieken tijdens de zwangerschap toepasten.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat dagelijkse yoga en meditatie helpt om het gewicht op peil te brengen, de geboorte eenvoudiger te maken en om minder medische complicaties te krijgen bij pasgeboren kinderen (2).

Dit komt door directe en indirecte invloeden van meditatie. Meditatie helpt bijvoorbeeld om angst en stress te verminderen, door meditatie maak je meer endorfine aan, meer melatonine en een betere werking van het DHEA hormoon en een betere bloeddruk.

Daarbij versterkt meditatie de band tussen moeder en kind en is er minder vaak een keizersnede nodig of zijn er andere complicaties.

Vermindering van angst en stress en het effect op zwangerschap en bevallen

Angst en stress komen vaak voor tijdens zwangerschappen. Dit is erg jammer omdat het de normale functie van je lichaam en immuunsysteem ondermijnt. Door meditatie verminder je de angst en dat kan juist tot een optimaal gewicht van je baby leiden (3).

  • Angst tijdens een zwangerschap geeft namelijk de volgende “bijwerkingen”:
  • Een te laag gewicht
  • Meer complicaties tijdens de bevalling
  • Verhoogd risico op een miskraam
  • Verhoogd risico op geboorteafwijkingen
  • Het kan leiden tot een te vroege bevalling
  • Een verhoging van voorgeschreven medicatie (die je ongeboren kind dan ook krijgt)
  • Meer pijn tijdens de bevalling

Daarbij kunnen andere familieleden ook meer stress ervaren door een angstige toekomstige moeder.

Door de meditatie verlaag je de angst, waardoor je lichaam normaal kan functioneren. Daarbij draagt angst ook bij aan een lagere pijngrens. Dus hoe minder angst je hebt, hoe meer pijn je kunt verdragen.

Effect van endorfine tijdens de bevalling

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller. Door meditatie kun je het endorfineniveau in je lichaam verhogen. Als je dus tijdens je zwangerschap mediteert heeft dit uiteindelijk een pijnstillend effect tijdens de bevalling.

Melatonine tijdens de zwangerschap

Mediteren helpt ook met de aanmaak van melatonine. Melatonine staat bekend als het slaaphormoon, maar dat is niet het enige waar het goed voor is. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat jij je prettig voelt. Het heeft een kalmerend effect en geeft je gemoedsrust.

Hierdoor kun je goed ontspannen, daardoor helpt het natuurlijk ook om in slaap te vallen.

De melatonine bereikt ook je baby in de baarmoeder. Hierdoor kun je beide genieten van een kalme zwangerschap.

Verbeterde werking DHEA hormoon

Het DHEA hormoon zijn meerdere hormonen die allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Het is een prehormoon dat belangrijk is voor onder andere de aanmaak van oestrogeen, testosteron en androgeen. Deze en andere hormonen met deze basisstof zijn belangrijk voor:

  • Je immuunsysteem
  • Vitaliteit
  • Jeugdigheid
  • Verlagen van stress en angst
  • Een goed humeur
  • Een goede functie van het brein
  • Verbetering van de zintuigen
  • Bloeddruk

Verminderde complicaties tijdens de bevalling

Meditatie zorgt dus voor meer ontspanning en een hogere pijngrens, ook tijdens de bevalling. Hierdoor treden er minder vaak complicaties op en hoef je minder medicatie tijdens de bevalling zelf te gebruiken.

  • Als je mediteert tijdens de zwangerschap wordt de kans op een keizersnede met de helft verlaagd.
  • Meditatie tijdens de zwangerschap verlaagt ook de kans op het gebruik van de ruggenprik met meer dan 80 procent.

Meditatieoefeningen voor tijdens de zwangerschap

Nu je alle voordelen van meditatie tijdens de zwangerschap hebt gelezen wil je vast dolgraag beginnen met mediteren. Er zijn meerdere meditatietechnieken die je kunt gebruiken tijdens je zwangerschap (5).

Let op dat de baby op gegeven moment net zo bewust is van zijn omgeving als jij. Vibraties, zoals stemmingen, kan hij/zij opvangen.

Je wilt natuurlijk dat ook je kind een ontspannen zwangerschap heeft, de volgende oefeningen zijn ervoor om jou en uiteindelijk ook je ongeboren kindje te laten ontspannen.

Ademhalingsmeditatie tijdens de zwangerschap

In de eerste plaats kun je zittend mediteren en je daarbij focussen op je ademhaling. Door je ademhaling te voelen en te controleren kun je ontspannen. Je kunt je handen onderop je buik leggen om de ademhaling te voelen.

Als je het makkelijker vindt om deze oefening liggend uit te voeren mag dat ook.

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt mediteren en daarbij rekening kunt houden met je ademhaling. In eerste plaats kun je jouw ademhaling observeren. Hierbij wordt je je bewust van je ademhaling, maar controleer je deze niet.

Deze oefening dient het doel om jezelf en je huidige staat te herkennen. Aan je ademhaling kun je vaak al merken hoe jij je voelt. Als je gespannen bent heb je bijvoorbeeld vaak een ademhaling die meer vanuit de borstkas gaat dan vanuit de buik.

Vervolgens kun je die ademhaling wel gaan controleren. Je gaat vanuit je buik ademen. Je borstkas hoeft dan niet meer te bewegen voor het ademen. Je kunt in dit geval proberen de in en uitademing dezelfde tijdsduur geven.

Om je hoofd leeg te maken van zorgen kun je je door je ademhaling te tellen helemaal op jezelf focussen. Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk ademhalingen per meditatiesessie hebt. Daarom tel je tot de tiende ademhaling en vervolgens begin je opnieuw.

Liefde, rust en geluk meditatie met je kind tijdens de zwangerschap

Als je dit onder de knie hebt kun je je focussen op het sturen van liefdevolle gedachten of energie naar je kind. Je verspreidt je bewustzijn van je ademhaling naar je baarmoeder wat een veilige haven voor je kindje is.

Naarmate je kindje groter wordt, wordt het steeds eenvoudiger om je bewust te zijn van de zwangerschap. Want zijn/haar aanwezigheid zal letterlijk gevoeld worden, bijvoorbeeld als hij/zij met de beentjes gaat bewegen.

meditatie bevallingJe ademt diep in en visualiseert daarbij hoe de liefde je lichaam vult en via jouw bloed naar je kindje gaat. Bij de volgende ademteug visualiseer je hoe rust je lichaam vult en hoe rust via de placenta naar je kindje wordt getransporteerd.

Daarna is bij de ademhaling geluk van belang, hoe de ademteug ervoor zorgt dat je wordt opgevuld met geluk en hoe dat ook je kindje bereikt.

Deze drie gevoelens van liefde, rust en geluk kun je om en om naar je kindje transporteren via de ademhaling tot je helemaal ontspannen bent en een connectie met je kind voelt. Het geeft niet als dit niet direct lukt, oefening baart kunst (no pun intended).

 

Spier ontspanning meditatie tijdens de zwangerschap

Ontspannen zijn en liefdevolle gevoelens naar je kind zenden is natuurlijk heel leuk, maar een zwangerschap brengt soms ook praktische ongemakken met zich mee, zoals gespannen spieren.

Ga eerst liggen en zorg ervoor dat je rug goed ondersteund wordt. Je kunt hiervoor een kussen gebruiken. Vervolgens haal je eerst rustig adem zoals bij de eerste meditatieoefening in dit artikel.

Daarna begin je met het aanspannen van de spieren in je voeten en het ontspannen ervan. Vervolgens je kuiten, scheenspieren, bovenbenen (de voor- en achterkant), buik en borstspieren, de rug, je armen, nek en de spieren in je gezicht.

Je kunt dit vergelijken met de mindfulness bodyscan en de pose van het lijk bij yoga.

Meditatie oefeningen tijdens de bevalling

Door ook tijdens de bevalling te mediteren zorg je voor meer ontspanning en ook je kind kan erdoor meer ontspannen de wereld inkomen. Daarom kan het belangrijk zijn om artsen op de hoogte te stellen van je meditatie oefeningen, kinderen kunnen er namelijk heel relaxed uitkomen wat een beetje raar kan lijken.

Dit komt doordat meditatie ervoor zorgt dat je minder negatief reageert op stressvolle situaties, die minder negatieve reactie wordt ook aan je kindje doorgegeven. Je begint eigenlijk al voor de geboorte met een goede opvoeding.

Daarbij krijgt je baby na 32 weken ook je hormonen in zijn/haar bloed. Die hormonen geven je kindje een indicatie over de omgeving waar hij/zij naartoe gaat. Als je veel stresshormonen hebt kan dit betekenen dat je kindje denkt dat hij naar een enge wereld gaat, terwijl je bij minder stresshormonen meer de impressie geeft van een veilige omgeving van geborgenheid.

Meditatie zorgt voor die lagere stresshormoonspiegel in je bloed. Daarbij kun je ook meer pijn verdragen als je mediteert. Wat erg handig is als je moet bevallen.

Wil je meer weten over mentale technieken die je kunt gebruiken om spannende momenten in je leven aangenamer te maken? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom naar een seminar.

Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1552-6909.2008.00218.x/full

http://www.innovareacademics.in/journals/index.php/ijpps/article/view/3586

http://www.momjunction.com/articles/amazing-benefits-of-meditation-during-pregnancy_0098592/

http://www.mindbodygreen.com/0-24858/5-things-i-always-tell-pregnant-women-about-meditating.html

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen