Meeloper: Ben jij een kuddedier?
30 mei 2019 
6 min. leestijd

Meeloper: Ben jij een kuddedier?

Sommige mensen zeggen dat mensen net schapen zijn en een herder nodig hebben. Schapen zijn kuddedieren en lopen mee met andere schapen. Als mensen schapen zijn, zijn veel mensen dus meelopers. Gelukkig zijn er uitzonderingen op de regel en misschien is iedereen eigenlijk wel een uitzondering en zijn mensen die dat soort uitspraken doen gewoon raar. In dit blog ga ik in op het zijn van een meeloper en hoe hypnose ervoor kan zorgen dat jij je eigen pad kiest.

Wat is een meeloper?

Een meeloper is iemand die een persoon met leiderschapskwaliteiten volgt. De leider doet iets en de volger doet hem na of de leider geeft opdrachten en de volger voert die opdrachten uit.

Het meelopen zorgt ervoor dat er een bepaalde behoefte wordt vervuld. Dit kan van alles zijn, zoals herkenning van je talent tot het hebben van een veilig gevoel.

In het geval van herkenning van talent ben je bijvoorbeeld bij iemand in dienst die jouw talenten op waarde schat.

Daarnaast hebben volgers een aantal overtuigingen die ervoor zorgen dat het volgers zijn[1], zoals:

  • Ik ben niet beter dan andere mensen.
  • Ik weet niet of ik betrouwbaar ben.
  • Ik heb geen macht.

Deze overtuigingen hebben te maken met je zelfvertrouwen en overtuigingen over hoe de wereld werkt en wat voor rol jij hierin kunt spelen.

Overtuigingen en behoeftes zorgen er dus voor dat je een meeloper wordt.

Meelopers en pesten

Pesten is helaas iets wat jou je hele leven kan overkomen en afhankelijk van je mindset wordt je een pester.

Meelopers kunnen ook mensen gaan pesten omdat dit voorziet in de behoefte om zelf niet gepest te worden. Of omdat ze dan denken dat ze een talent hebben.

Gevolgen van meelopen

Wanneer jij een volger wordt genoemd of jezelf ziet als meeloper heeft dit effect op je. Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die gezien worden als volger (en dit weten) en mensen die zichzelf een meeloper voelen last hebben van minder positieve emoties dan mensen die zichzelf niet zien als volger.

Daarbij vertoonden deze mensen ook minder gedrag buiten hun rol van meeloper om. Dus ze deden vooral dingen die pasten bij hun meelopende rol.

Het nadeel hiervan is dat je als meeloper zelf het stereotype beeld van een meeloper versterkt. Dit doe je door bijvoorbeeld kansen expres te laten liggen en om je onafhankelijkheid vooral niet te laten zien[2].

Checken of je een meeloper bent

Het is op zich niet erg als je een meeloper bent, zolang je maar niet een pestende meeloper bent. Om ervoor te zorgen dat jij je eigen leven leidt en de kansen grijpt die er zijn is het handig om te achterhalen of je een meeloper bent, of je onbewust niet het beste uit jezelf haalt. Als je het weet kun je er namelijk wat aan doen.

Check daarom bij deze stellingen of deze waar of niet waar voor je zijn. Zijn merendeel van de stellingen waar? Dan kun je kijken hoe je jouw meeloopgedrag kunt stoppen.

  1. Ik doe meestal iets wat ik iemand anders heb zien doen.
  2. Ik doe meestal iets wat iemand anders bedacht heeft.
  3. Ik heb geen macht.
  4. Ik vind mezelf niet betrouwbaar genoeg.
  5. Ik vind mijn eigen plannen niet goed.
  6. Ik doe dingen die ik eigenlijk niet wil.
  7. Ik twijfel aan mijn beslissingen en leg keuzes vaak voor aan anderen.
  8. Ik vind het eng om iets te doen waar mensen een mening over hebben.
  9. Ik vind het belangrijk om normaal te zijn.

Heb je een meerderheid van waars, dan kan het zijn dat je last hebt van meeloopgedrag en je hierdoor je eigen leven belemmert. Het is voor je positieve emoties en het nemen van kansen belangrijk om te stoppen met meelopen, zodat jij een leven leidt waar je gelukkig van wordt.

Stoppen met meelopen

Stoppen met meelopen is makkelijker gezegd dan gedaan. In eerste instantie is het bijvoorbeeld van belang om je overtuigingen over hoe de wereld werkt te veranderen.

Een overtuiging die bijvoorbeeld totaal niet klopt is dat je als meeloper geen macht hebt. Je hebt namelijk samen met de andere meelopers alle macht. Vooral als je meeloopt met een pester is het stoppen met meelopen de manier om het pesten te stoppen.

Een leider krijgt zijn macht namelijk door de volgers, door de meelopers. Wanneer die niet meer meedoen verliest de leider zijn macht en dit komt doordat de meelopers hun macht inzien en niet weggeven aan de leider.

Het veranderen van overtuigingen

Het veranderen van overtuigingen kan onder andere met door kennis op te doen. Door jezelf te ontwikkelen kom je erachter dat de samenleving bijvoorbeeld anders werkt dan je eerst dacht. Zoals de uitleg over de werking van macht en dat die meer bij de volgers dan bij de leider ligt.

Als het gaat om overtuigingen over jezelf en hoe je doet en denkt en je je voelt is alleen het opdoen van kennis niet dé manier om deze te veranderen. In dat geval kun je bijvoorbeeld voor die negatieve gevoelens regressie toepassen.

Regressie is een techniek die onder hypnose wordt uitgevoerd waarmee je naar het eerste moment in je leven gaat dat je last kreeg van een bepaald negatief gevoel. Die voor een negatieve overtuiging heeft gezorgd. Door daar op een andere manier dan normaal naar te kijken kun je van de negatieve overtuiging afkomen waardoor je ook stopt met meelopen en je beter in je eigen kracht staat.

Regressie is een belangrijk onderdeel in de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Het veranderen van die overtuigingen zorgt voor een transformatie in je gedrag.

Nieuwe overtuigingen versterken

Door nieuwe overtuigingen te “installeren” zorg je ervoor dat de transformatie permanent is. Dit kan onder andere met zelfhypnose waarbij je gebruik kunt maken van verschillende soorten visualisaties. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe jij doet wat je wilt doen, of je kunt dit juist met taal doen, door het herhalen van hypnotische suggesties in je hoofd, zoals:

“Je kiest je eigen pad.”

“Jij hebt de macht.”

“Je mag doen waar je zin in hebt.”

“Zeg “nee” als het niet goed voelt.”

“Je bent goed genoeg.”

“Je mag gezien worden.”

“Er is geen normaal.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Je kunt deze hardop herhalen of in je gedachten. Dan kun je ook nog spelen met hoe je dit “hoort” in je hoofd, zodat het goed aankomt.

Visualiseren hoe je iets anders doet

Stoppen met meelopen is soms heel lastig, want hoe neem je verantwoordelijkheid voor wat je doet en hoe doe je eens iets wat niet “normaal” is. Een manier om dit te doen is door te visualiseren hoe het eruit ziet als je niet meeloopt. Het moment waarop je stopt en wegloopt van een situatie waaraan je niet mee wilt doen.

Een hypnose-expert helpt je met de visualisatie als het je niet lukt om dit zelfstandig te doen. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier gaan.

“Je bent weer op je werk en je ziet weer dat je collega geen koffie krijgt, een stom briefje op zijn stoel geplakt krijgt en ook jij wordt gevraagd om iets stoms te doen. Dit is het moment waarop je stopt met het krijgen van buikpijn omdat je iets doet wat je niet wil doen. Je zegt “Nee, dat ga ik niet doen, dat vind ik stom” zeg dit maar hard-op tegen die persoon. Je ziet hoe de persoon reageert en dat het goed is dat je dit zegt. Het is ok om niet mee te doen.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw meeloopprobleem kun je een andere visualisatie krijgen van je hypnose-expert. Als je het idee hebt dat je niet kunt visualiseren zijn er andere manieren om toch voor verandering te zorgen terwijl je onder hypnose bent.

Daarnaast zijn er nog praktische manieren die je mentaal helpen om de slag te maken waarbij hypnose ook werkt. Zoals:

Sta recht op

Door recht op te staan gebeurt er al iets in je brein waardoor je beter voor jezelf opkomt, dan als je ergens met gebogen schouders staat. Dit kleine verschil kan al een grote impact hebben op mensen die normaal gesproken dingen van je vragen die je eigenlijk niet wilt. Daarbij kun je eenvoudiger nee zeggen.

Denk na voordat je iets doet wat een ander van je vraagt

Heeft de persoon die iets van je vraagt autoriteit over je of niet? Een collega die iets van je vraagt doet dit omdat je misschien wordt gezien als collegiaal, maar als je het druk hebt (of gewoon dat niet wilt doen, kun je daar nee tegen zeggen. Nee tegen je manager zeggen is al lastiger, want die heeft meer autoriteit. Dan kun je jezelf nog altijd afvragen of het in het profiel van je werkzaamheden past.

Bepaal je eigen doelen

Om je eigen pad te gaan bewandelen is het belangrijk om te weten waar je heen wilt. Je kunt klein beginnen, zoals naar welke film je wilt gaan en uiteindelijk kun je dit uitvergroten door werk te vinden dat bij je past.

Hypnose en het uitvoeren van praktische stappen kunnen ontzettend goed helpen om te stoppen met meelopen. Wil je precies weten hoe hypnose voelt en hoe jij jezelf of andere mensen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://neuroleadership.com/your-brain-at-work/why-followers-follow/

[2] https://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1027/2151-2604/a000116?journalCode=zfp

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen