Met pensioen en dan: Geniet van je pensioen
Met pensioen en dan: Geniet van je pensioen
03 juli 2018 
6 min. leestijd

Met pensioen en dan: Geniet van je pensioen

Voor de ene persoon is het een zegen, voor de ander een vloek: Het pensioen. Er verandert veel als je met pensioen gaat. Je hoeft namelijk van de ene op de andere dag de rest van je leven niet meer te werken. Dit vinden veel mensen aangenaam, maar het kan ook zorgen voor een zwart gat. Zaken die in je privéleven op de plank zijn blijven liggen komen nu op de voorgrond. Wil jij weten welke factoren meespelen tijdens de beslissing om met pensioen te gaan en wat jij hieraan kunt doen? Lees vooral dit artikel even.

Met pensioen gaan

Mensen gaan om verschillende redenen met pensioen. Over het algemeen gaan mensen met pensioen wanneer ze de AOW gerechtigde leeftijd hebben behaald. De leeftijd is dan de trigger om met pensioen te gaan. Daarnaast zijn er ook nog andere triggers, namelijk:

  • Een aantrekkelijk financieel aanbod door de werkgever.
  • Afronden van een bepaald project.
  • Je ongewild voelen op je werk.
  • Desillusie door een organisatieverandering op je werk (je niet meer kunnen identificeren met de nieuwe koers).
  • Een openbaring na een belangrijke levensgebeurtenis (naaste of familielid wordt ziek of andere persoonlijke zaken).

Je zou verwachten dat de leeftijd voor de meeste mensen de trigger is om met pensioen te gaan, maar daarnaast is de desillusie waardoor iemand zich niet meer kan vinden in het combineren van eigen doelen met de doelen van de organisatie of het bedrijf ook een belangrijke factor voor veel mensen om met pensioen te gaan als die mogelijkheid er is.

Daarbij kun je soms ook gewoon de energie niet meer opbrengen om je werk goed te doen. Het enthousiasme dat je ooit had toen je begon met je baan is door allerlei factoren gedoofd.

Overtuigingen over met pensioen gaan

Met pensioen gaan hangt dus ook af van overtuigingen die je hebt. Er zijn bijvoorbeeld genoeg hoogleraren die nog niet klaar zijn met lesgeven als ze de 67 hebben gepasseerd. Soms worden die met zachte en dwingende hand toch de universiteit uitgewerkt, maar dan kunnen ze vaak nog wel een vergelijkbare baan vinden in het buitenland.

Er zijn ook mensen die juist wél met pensioen gaan omdat ze ervan overtuigd zijn dat het anders van die irritante oude mannetjes/vrouwtjes worden die zich niet realiseren dat ze passé zijn.

Om met een fijn gevoel met pensioen te kunnen gaan is het fijn om terug te kunnen kijken op je carrière en om het gevoel te hebben dat je genoeg invloed hebt gehad in het leven van andere mensen. Dit kan gaan om het leggen van de weg waar nu nog mensen dagelijks over rijden tot het ontwikkelen van medicatie waarmee levens gered worden. Uiteindelijk werken mensen om elkaar te helpen met het een of het ander, door na te gaan hoe jouw werk invloed heeft gehad op andere mensen kun je met een goed gevoel terugkijken.

Een hypnotherapeut kan je helpen om met een goed gevoel met pensioen te gaan. Bijvoorbeeld door het herhalen van hypnotische suggesties die je overtuigingen dat je werk goed is geweest sterker maken. Die kun je dan herhalen tijdens zelfhypnose.

Dit kunnen overtuigingen zijn zoals:

“Ik heb veel gedaan in mijn carrière.”

“Tientallen/honderden/duizenden mensen hebben baat gehad bij wat ik heb gedaan.”

“De volgende generatie mag het werk nu oppakken.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over je werk kun je van een hypnotiseur andere overtuigingen krijgen om thuis mee te oefenen om te genieten van je pensioen.

Doorwerken na pensioen

Er zijn echter ook steeds meer mensen die na het bereiken van het pensioen parttime door blijven werken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je niet met een goed gevoel kunt terugkijken opje carrière en als je dus gedwongen was om met pensioen te gaan.

Daarbij kunnen mensen die juist ongelukkig of gestrest raken van het pensioen besluiten om door te blijven werken.

Mannen werken ook vaker door dan vrouwen, dit kan komen doordat mannen traditioneel gezien voor het inkomen zorgen. Deze rolpatronen niet goed kunnen loslaten kan ertoe leiden dat je juist jouw rustmoment niet pakt.

Toch kun je soms niet blijven werken in de baan die je op dat moment hebt. In dat geval is het van belang om te controleren welke mogelijkheden je nog hebt om te werken. Vrijwilligerswerk is bijvoorbeeld iets wat je ook kunt aanpakken als je met pensioen bent. Daarnaast kun je een stapje terug doen en een parttime baantje vinden.

Als je het lastig vindt om dit te doen, bijvoorbeeld doordat je oude werk je een onwelkom gevoel gaf en dit je heeft geschaad in je zelfvertrouwen kan hypnose hier ook bij helpen. Een socratisch gesprek helpt dan bijvoorbeeld om de overtuiging te achterhalen waarom je denkt dat je niet verder kunt werken terwijl je wel verder wilt werken.

Tijdens dit gesprek wordt de waaromvraag een aantal keer herhaald om te achterhalen welke invloed je werkgever hierop heeft gehad en om te achterhalen waarom dit helemaal niet logisch is, gezien de staat van je verdienste. Alleen al hierdoor kan het eenvoudiger zijn om ook na je 67ste lekker door te gaan als dat iets is wat je wilt doen.

Afscheid van je collega’s nemen

Vind je het spannend om afscheid van je collega’s te nemen? Ben je bang dat je totaal emotioneel wordt en jezelf voor schut zet? Een hypnotiseur kan je helpen om kalm te blijven tijdens het moment waarop je afscheid neemt.

Dit begint voor het afscheid, want de hypnotiseur zal er niet bij zijn. Door te visualiseren hoe je afscheid neemt kun je al kennismaken met de reactie die je lichaam geeft op dit moment en tijdens deze visualisatie kan de hypnotiseur je helpen om kalm te blijven als je emotioneel wordt.

Een visualisatie kan de volgende vorm hebben:

“Het is de laatste dag voor je pensioen. Je weet dat je het op deze dag lekker rustig aan kunt doen. Collega’s komen bij je langs en maken lollige grapjes over uitslapen en rondreizen in een kip-caravan. Je lacht vrolijk mee en geniet van deze laatste momenten op je werk. Je ontspant je heerlijk op deze dag en houdt je aandacht in het hier en nu. Hierdoor blijf je kalm en kun je vrolijk reageren. Als je naar huis gaat bedank je jouw collega’s voor het leuke samenwerken en dat was dat.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw gevoelens over je werk kan de hypnotiseur je een andere visualisatie geven.

Gezond zijn tijdens je pensioen

Juist omdat met pensioen gaan zo’n grote levensgebeurtenis is, is dit een goed moment om veranderingen door te voeren als je jouw gezondheid moet verbeteren. Veel mensen die met pensioen gaan bewegen namelijk opeens nog minder dan ze al deden. Het gebruik van de pc gaat juist wel omhoog.

Terwijl het juist voor een lang en gezond leven van belang is om dagelijks te blijven bewegen.

Vind je het lastig om een nieuw schema met meer rust en matige beweging (zoals een wandeling) te implementeren? Ook dan kan een hypnotiseur je helpen met je overtuigingen over gezondheid en de oude dag.

Hoe vaak kom je niet oudere mensen tegen die alleen maar klagen over hoe slecht het met ze gaat en hoe alles zeer gaat doen, terwijl ze dus echt niet goed voor zichzelf zorgen. Door zelfhypnose kun je jouw overtuigingen zodanig veranderen dat je automatisch elke dag 30 minuten gaat wandelen of fietsen en dat je jouw focus verlegt naar wat je kunt, in plaats van naar wat je niet meer kunt.

Essentie pensioen en geluk

Gelukkig zijn tijdens je pensioen is erg belangrijk. Niets is vervelender dan terugkijken op een carrière vol spijt en negatieve gevoelens. Daarbij is het ook tijdens je pensioen belangrijk om naar de toekomst te kijken. Om lekker te genieten van je kinderen of kleinkinderen als je die hebt en om eens de tijd te nemen om de wereld te observeren zoals hij is. Het zal je verbazen wat voor mooie zaken je nog kunt ontdekken.

Gelukkig zijn tijdens je pensioen kan door te gaan doen waar je zin in hebt. Lekker bewegen, leuke reisjes of uitstapjes, een hobby waar je je uren mee bezig kunt houden. Als het maar is wat jij leuk vindt. De tijd van moeten is in ieder geval voorbij en dat kan al een behoorlijke opluchting zijn.

Voel je ook niet verplicht om oppas voor je kleinkinderen te worden. Dit kan natuurlijk wel als dit echt iets is waar je gelukkig van wordt, maar kies voor jezelf. Jij hebt al jaren achter de rug waarin je jouw steentje aan de maatschappij hebt bijgedragen.

Wil je meer weten over mentale technieken die je helpen om voor jezelf te kiezen en om gelukkig ouder te worden? Lees dan eens het boek Breek je Vrij of ga eens naar een van de evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://nrl.northumbria.ac.uk/24215/1/BAM%202015%20Development%20Paper%20Conference%20Presentation%20v%201%2020150902.pdf

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0091415016652403

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3792-4

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen