Gelukkig worden met behulp van zelf-hypnose
Gelukkig worden met behulp van zelf-hypnose
06 mei 2016 
6 min. leestijd

Gelukkig worden met behulp van zelf-hypnose

Gelukkig zijn is een staat die iedereen van nature wil bereiken, maar wat voor de een lastiger te realiseren is dan voor de ander. De laatste tijd circuleert er een foto met een uitspraak van Keanu Reeves, een acteur, op het internet dat de enige die jouw geluk in de weg staat jijzelf bent. Hij had een depressieve periode en toen hij zich realiseerde dat hij zichzelf gevangen hield in zijn dip is hij het anders gaan aanpakken.

Om ook jou te helpen uit je eigen dip te ontsnappen ga ik in op hoe zelf-hypnose je daarbij kan helpen.

In een ander blog heb ik het gehad over dat gelukkig zijn een keuze is. Als je nu kwaad wordt dat als het zo makkelijk was je dat echt wel had gedaan en dat dit totale bullshit is gaan we er eerst voor zorgen dat je brein gelukkig wordt, zodat jij daarna gelukkig kunt worden.

Daarvoor gaan we een paar simpele trucs toepassen. De eerste daarvan is lachen, daarmee bedoel ik niet eens per sé hardop lachen, maar glimlachen. Lachen zorgt ervoor dat bepaalde gebieden in het brein worden gestimuleerd die te maken hebben met een goed humeur (1). Dat helpt in ieder geval al iets om gelukkig te worden.

Zelf-hypnose oefening

Nu gaan we een zelf-hypnose oefening doen om je brein gelukkig te maken en jezelf een iets lichter gevoel te geven.

  1. Plak die glimlach op je gezicht en adem diep in door je neus. Houd je adem twee seconden vast en adem diep uit door je neus, totdat alle lucht uit je longen is. Vergeet niet om te blijven glimlachen.
  2. Herhaal de volgende uitspraken vijf keer tijdens deze ontspannen staat en blijf daarbij glimlachen:

Ik ben kalm.

Ik ben veilig.

Ik kies ervoor om in het nu te leven.

  1. Sluit nu je ogen en denk aan het schattigste, gelukkigste en vrolijkste ding waaraan je kunt denken. Voor mij zijn dat jonge geitjes die vrolijk aan het spelen zijn, maar voor jou kunnen het ook kittens of puppy’s zijn die nog wat klungelig zijn. Het weer is prachtig en ze spelen in een weiland vol bloemen. Voor jou kan deze visualisatie wat anders zijn, maar vergeet niet te blijven glimlachen en dat het om het schattigste, gelukkigste en vrolijkste ding gaat. Visualiseer dit voor ongeveer 1 minuut.
  2. Stel jezelf nu deze vragen: Waarom ben ik nu zo ontspannen? Waarom voel ik me nu enigszins (of misschien zelfs helemaal) gelukkig? En geef jezelf een minuut de tijd om dit te beantwoorden.
  3. Sluit het proces af door nogmaals al glimlachend diep adem te halen door je neus die vast te houden voor twee seconden en dan alle lucht uit te ademen door je neus. Vergeet niet om te blijven glimlachen.

Ben je nu in ieder geval iets lichter? Is er in ieder geval 1 waas van negatieve energie weggegaan? Ik zal je even uitleggen waarom dit kan werken.

Uitleg over de oefening van zelf-hypnose

Wat je net hebt gedaan is een vorm van meditatie en zelf-hypnose. Ten eerste ben je gaan ontspannen waardoor spierspanning, dat je een gevoel van stress kan geven, al opgeheven is. Door die spierspanning kwijt te raken versterkt je lichaam in ieder geval de gevoelens van angst of stress niet meer en kom je bij de basis uit.

Vervolgens heb je jezelf hypnotische suggesties gegeven. Die je een veilig gevoel geven en ervoor zorgen dat je even in het hier en nu leeft. Alles wat niet binnen je gezichtsveld is, is er dan niet. Het is er wel, maar daar denk je dan even niet aan (3).

Als je bijvoorbeeld veel bezig bent met het nieuws kan dit je een onveilig gevoel geven. Niet alleen doordat er een dreiging is van terrorisme, maar ook door het nieuws over de economie waarvan je kunt denken dat dit jou raakt. Terwijl de meeste mensen nooit met terrorisme of een echt slechte economische situatie, zoals dakloosheid, te maken hebben in Nederland. Er is dus eigenlijk helemaal geen reden om je humeur te laten verpesten door het nieuws. Je hoeft jezelf er niet door van streek te laten maken en kwaad te reageren dat alles verkeerd gaat.

Ook is alles uit het verleden even weg. Want je leeft eventjes tijdens die oefening in het hier en nu. Gedachten over iets dat ooit is gebeurd of wat had moeten gebeuren vallen je dan even niet meer lastig. Angsten over de toekomst zijn er dan ook even niet. In het hier en nu leven is eigenlijk heel vredig.

Met deze kennis en het uitvoeren van deze zelf-hypnose tip kun je ook de tips uitvoeren uit het blog over gelukkig zijn is een keuze, als je dit nog wat lastig vindt, lees dan nog even door.

De wetenschap over zelf-hypnose en geluk

Wetenschappers willen alles meetbaar maken, alles moet dus te “zien” zijn. Wist je bijvoorbeeld dat wetenschappers liefde niet kunnen definiëren? Wel affectie en vriendelijkheid, maar liefde niet omdat het een gevoel is en niet iets dat ze kunnen zien. Gelukkig kunnen ze geluk wel meten. Hierdoor is het mogelijk om onderzoek uit te voeren naar het effect van hypnose op je geluksgevoel (2).

Als je een baan hebt die veel stress oplevert of die je op een andere manier een ongelukkig gevoel geeft vallen gedachten daarover je ook eventjes niet meer lastig tijdens zelf-hypnose. Uit onderzoek naar zelf-hypnose bij mensen die in de zorg werken bleek dat zelf-hypnose hielp om ervoor te zorgen dat ze met plezier hun werk konden blijven uitvoeren, ze meer veerkracht hadden na een negatief moment en daardoor een hogere kwaliteit van leven hadden.

Ziek zijn kan je ook een ongelukkig gevoel geven. Als je ernstig ziek bent kan dit het vertrouwen in je lichaam schaden waardoor je in een dip kunt raken. Uit een onderzoek naar mensen die een hartoperatie moesten ondergaan blijkt dat zelf-hypnose in de nacht voor de operatie ervoor zorgt dat je de operatie kalmer kunt ondergaan. Daarbij verbeterde zelf-hypnose ook de kwaliteit van het leven doordat depressieve, angst en vermoeidheidsklachten verminderden. En dat dus al na 1 zelf-hypnose sessie.

Hypnotherapie en gelukkig worden

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat hypnotherapie op drie verschillende manieren kan helpen om je gelukkiger te maken.

Hypnotherapie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer dingen gaat uitvoeren die jij je voorneemt. Je krijgt meer focus over wat je aan het doen bent en meer controle over je emoties als dingen anders gaan dan verwacht.

Je kunt bijvoorbeeld in je “ongeluk” blijven zitten omdat je denkt dat je een bepaalde handeling niet kunt uitvoeren waardoor je gelukkig zal worden. Jouw hypnotherapeut kan je helpen om je te realiseren dat je die dingen wel kunt uitvoeren. Hierdoor stijgt ook je zelfvertrouwen en daarmee sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. Doordat je ervan overtuigd raakt dat je wel wat aan je geluk kunt doen en dat jij die dingen die daarvoor nodig zijn ook kunt uitvoeren wordt het een stuk makkelijker om de stappen te ondernemen. Want als je het kan, waarom zou je dan wachten?

De oefening van het visualiseren van iets schattigs was een kleine visualisatie van een soort doel. Door het visualiseren van je geluk wordt het idee dat jij dit zelf in de hand hebt en dat je de weg naar het geluk toe kent en kunt bewandelen sterker. Hierdoor onderneem je ook eerder de stappen die nodig zijn om gelukkig te worden, omdat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Zoals genieten van mooi weer of dat lekkere kopje thee. Het kan al in de kleine dingen zitten.

Daarbij helpt hypnotherapie niet alleen om emoties die worden opgeroepen door je verleden, huidige omstandigheden of gedachten voor de toekomst tijdelijk uit te bannen. Hypnotherapie onder begeleiding van een hypnotherapeut kan deze emoties zelfs veranderen. Hierdoor hoef je dus niet in een dip te zitten doordat iets niet goed is gegaan. Als het bijvoorbeeld gaat om emoties die veroorzaakt worden door dingen die in je verleden zijn gebeurd kan regressietherapie helpen.

Daarbij kan een hypnotherapeut je ook suggesties meegeven die je kunt gebruiken tijdens zelf-hypnose die helemaal op jouw situatie van toepassing zijn.

Kortom

Zelf-hypnose kan helpen om je gelukkiger te maken doordat het even alle zorgen en gedachten opzij zet, als je dit al glimlachend doet beïnvloed jij je hersenen ook direct om een positiever gevoel te krijgen. Door zelf-hypnose ontspan je wat al ontzettend ontstressend werkt. De suggesties zorgen ervoor dat je in een goede mindset komt over je kunnen en gevoel dat je op dat moment wilt hebben. Een visualisatie kan voor een vrolijk gevoel zorgen en je ook een doel geven om naartoe te werken.

Uit wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd bij hartpatiënten, zorgverleners en andere personen blijkt ook dat zelf-hypnose je meer greep geeft op je leven en je geluksgevoel.

Daarnaast kun je ook nog hulp krijgen van een hypnotherapeut om echt aan jouw gevoel van geluk te werken.

Wil je meer weten over hypnose en wat dit voor jou en anderen kan doen?

Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige oefening op Pinterest als een geheugensteuntje:

zelfhypnose

Bronnen:

http://pss.sagepub.com/content/4/5/342.short

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ch.382/abstract

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2013.846845

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Eva
Door

Eva

op 19 Aug 2016

Die had ik even nodig. Thanks for the reminder!

Reactie plaatsen