Negatieve gedachten loslaten: deze gedachte betekent niets

Negatieve gedachten loslaten is heel handig voor het krijgen van een positievere mindset en het krijgen van meer energie. Je kent het misschien wel dat wanneer je met het verkeerde been uit bed stapt, dit niet handig is voor de rest van de dag.

Effecten van negatieve gedachten

Negatieve gedachten lijken vaak iets te doen waardoor je meer vermoeid bent dan wanneer je positieve gedachten hebt. Zaken lijken vaak ook minder goed te gaan.

Onderzoek laat ook zien dat mensen die zich veel zorgen maken, een vorm van negatieve gedachten, meer moeite hebben om een denktaak uit te voeren dan mensen die zich niet veel zorgen maken[1]. Als je dan merkt dat zo’n taak niet goed gaat door de zorgen, zorgt dit ook nog eens voor meer negatieve gedachten.

Dit is onder andere waarom het zo belangrijk is om negatieve gedachten los te laten, want voordat je het weet heb je in gedachten een tsunami van negativiteit opgeroepen.

Alsof dat nog niet genoeg is kunnen negatieve gedachten ook invloed hebben op de pijn die je ervaart. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van de sikkelcelziekte, reuma en chronische pijn merken bij bepaalde negatieve gedachten dat ze meer last hebben van pijn.

In het onderzoek zijn negatieve gedachten over jezelf, negatieve gedachten over sociale zaken en jezelf de schuld geven onderzocht. Mensen die hier veel last van hadden, hadden ook meer last van pijn dan mensen die minder negatief dachten[2].

Negatieve gedachten maken het ook lastiger om terug te veren na een tegenslag.

Waar komen deze gedachten vandaan?

Negatieve gedachten worden vaak getriggerd door je overtuigingen en die overtuigingen ontstaan vaak in je kindertijd.

Uit Chinees onderzoek blijkt dat wanneer kinderen zijn mishandeld of verwaarloosd, ze vaker later in hun leven last hebben van automatische negatieve gedachten dan kinderen met een “normale” jeugd[3].

Al die vervelende gebeurtenissen in je jeugd kunnen je het gevoel hebben gegeven dat je niet goed genoeg bent of slecht of iets dergelijks en in gedachten kun je dan zaken herhalen die verzorgers of zelfs klasgenootjes tegen je gezegd hebben.

Dit is ontzettend jammer, want juist als volwassene hoef je niet meer bij die mensen in de buurt te zijn en dan zou het toch jammer zijn als hun uitspraken toch nog in je gedachten zitten.

Negatieve gedachten loslaten

Over het algemeen wordt cognitieve gedragstraining gebruikt om negatieve gedachten los te laten. Je kunt dan ook bepaalde oefeningen doen om de betekenis van iets los te laten en zo de negatieve gedachten los te laten.

In 1916 hadden mensen al ontdekt dat als je een woord heel vaak herhaald de betekenis ervan steeds minder wordt[4]. Opeens hoor je bijvoorbeeld hoe raar een bepaald woord eigenlijk klikt en luister je alleen nog naar de klanken van het woord.

Dit wordt ook mooi weergegeven door Hans Teeuwen als hij het woord boom een aantal keer herhaald in een van zijn optredens (die al wel minimaal 20 jaar oud zijn ongeveer).

Dit soort oefeningen helpen om het ongemak die negatieve gedachten je kunnen geven te verminderen en helpen je om de geloofwaardigheid van negatieve gedachten te verminderen.

Maar ja, welk woord moet je dan gaan herhalen?

Om het voor een willekeurig iemand iets makkelijker te maken heb ik ook een oefening voor je.

Oefening voor negatieve gedachten loslaten:

Je zou kunnen denken dat je in therapie moet om negatieve gedachten los te laten, maar soms kun je met bepaalde oefeningen ook al heel ver komen.

In een reeks spirituele lessen heb ik de opdracht gegeven om bij je gedachten een minuut lang te denken: “Deze gedachten betekenen niets.” Deze oefening kan je ontzettend helpen bij het loslaten van negatieve gedachten.

Sterker nog, alle gedachten die je hebt – ook positief of negatief – kun je even loslaten.

Eerst ga je gewoon even je gedachten observeren en hierbij denk je dat het niets betekent.

Doe dit niet langer dan een minuut en doe dit niet vaker dan drie of vier keer per dag.

Beluister ook deze podcast met de oefening en uitleg over de oefening:

https://www.buzzsprout.com/195236/7109677-eciw-les-4?play=true

Hypnose en negatieve gedachten

Een gedachte waar je ontzettend veel last van kunt hebben is de gedachte dat je niet geliefd bent.

Hiervoor is een vrouw behandeld met cognitieve gedragstherapie met hypnose. Ze leerde ook zelfhypnose om hier minder last van te hebben.

Hierin kreeg ze:

Dit hielp haar om zich weer normaal te voelen[5].

Je kunt negatieve gedachten loslaten, maar wat er dan vaak gebeurt is dat er een soort leegte ontstaat.

De positieve suggesties kun je dan gebruiken om die leegte die kan ontstaan door het loslaten van die negatieve gedachten op te vullen. Dan is er ook geen plek meer voor ze om terug te komen.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben geliefd.”

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

Dit zijn slechts voorbeelden, dit kan goed voor je werken, maar merk je toch van niet? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om suggesties te vinden die in jouw specifieke geval helpen.

Je bewust worden van negatieve gedachten

Een andere manier om minder last te hebben van negatieve gedachten is om – zodra je merkt dat je een negatieve gedachten hebt – tegen jezelf te zeggen:

“Deze gedachte betekent niets.”

En vervolgens ga je je dan met al je zintuigen volledig focussen op de taak waar je eigenlijk mee bezig was. Dit is een vorm van mindfulness meditatie. De bedoeling hiervan is dat je meer in het moment leeft en minder bezig bent met vroeger of je toekomst.

Visualisaties tegen negatieve gedachten

Een visualisatie kan je ook heel goed helpen tegen negatieve gedachten. Er zijn meerdere visualisaties mogelijk om ze op te lossen.

Zo kun je gewoon een ontspannen visualisatie hebben. Je visualiseert dan bijvoorbeeld een prettige plaats waar je heerlijk aan het ontspannen bent.

Maar je kunt ook die negatieve gedachte een vorm geven om die vervolgens te laten verdwijnen. Als een ballon vol negativiteit die je weg laat vliegen.

Soms visualiseer je juist de bron van je negatieve gedachte, bijvoorbeeld iemand uit je verleden die vaak negatief was, en ga je die persoon vergeven.

Of je visualiseert jezelf, je jongere zelf, en vertelt die jongere zelf dat het verleden al voorbij is en dat nu alles goed gaat.

Visualisaties kunnen heel veelzijdig ingezet worden. Welke visualisatie helpt tegen negatieve gedachten verschilt per persoon. Als je hypnose kent, kun je met zelfhypnose veel doen om visualisaties te gebruiken voor het loslaten van negatieve gedachten.

Welke visualisatie het beste is voor jou, kun je eerst vragen aan een hypnotherapeut.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken tegen negatieve gedachten helpen vooral om te herstellen van je fysieke reactie op die negatieve gedachten. Misschien merkt je dat je door negatieve gedachten heel gespannen wordt.

Als je dan de oefening uit deze tekst hebt gedaan, maar de spanning is niet weg uit je lichaam, kan dat heel vervelend zijn.

De ontspanning kan je ook helpen om de oefening eenvoudiger uit te voeren.

Het is bijvoorbeeld een belangrijke stap voordat je zelfhypnose uitvoert.

Er zijn een paar stappen die je helpen met ontspannen:

  • Stap 1: zoek een rustige plaats waar je comfortabel kunt liggen of zitten.
  • Stap 2: zorg ervoor dat je comfortabele kleding aan hebt en ga zitten of liggen.
  • Stap 3: sluit je ogen en haal rustig adem. Adem via je buik door je neus.
  • Stap 4: ontspan je spieren. Gebruik hier eventueel een mindfulness bodyscan voor.

Na een tijdje zul je merken dat je helemaal ontspannen bent en misschien heb je zelfs überhaupt minder gedachten in deze staat.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee negatieve gedachten loslaat?

Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Leuk om jezelf of juist andere mensen mee te helpen.

De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende assistenten voor een-op-een aandacht als dat nodig is. Dit wordt gedaan om de kwaliteit en continuïteit van de opleiding te waarborgen. Geen pauze in je opleiding door stomme regels waar je niets mee kunt.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1097-4679(199001)46:1%3C78::AID-JCLP2270460113%3E3.0.CO;2-R

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789405803363

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0886260520912582

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796703002894

[5] https://europepmc.org/article/med/32296221