Hypnose om reumatoïde artritis te verlichten
Hypnose om reumatoïde artritis te verlichten
13 april 2016 
6 min. leestijd

Hypnose om reumatoïde artritis te verlichten

Je gewrichten zijn niet meer wat ze ooit waren. Bij elke beweging word je eraan herinnert dat je wat wd-40 nodig hebt voor extra smering. Vooral in de ochtend kun je last hebben van stijfheid. Genieten van het leven wordt hierdoor soms lastig en dit kan je humeur dus ook echt verpesten. Toch is het belangrijk om manieren te vinden om wel te genieten van het leven ondanks de reumatoïde artritis.

Daarom ga ik in dit artikel in op wat reumatoïde artritis is en geef ik tips hoe je de klachten, zoals pijn, kunt verlichten.

Wat is reumatoïde artritis

Als je last hebt van reumatoïde artritis heb je last van ontstekingen in je gewrichten. Om het nog specifieker te maken is het slijmvlies in je gewrichten ontstoken. De WD-40 in je gewrichten is ontstoken en kan daardoor niet meer goed functioneren. Hierdoor is het lastig om goed en vloeiend te bewegen.

De oorzaak van reumatoïde artritis komt doordat je immuunsysteem enzymen aanmaakt die je eigen slijmvlies aanvallen. Het is dus een soort auto-immuunziekte. Door die aanval krijg je ook last van ontstekingsreacties, zoals zwellingen, roodheid, warmte en pijn.

Naast ontstekingen aan de gewrichten tast deze auto-immuunziekte ook de organen aan. Bij 30% van de mensen met reumatoïde artritis wordt ook de huid aangetast door de ziekte. Daarnaast kan het invloed hebben op de longen, nieren en leiden tot hart- en vaatziekten. Dit komt vooral door de verhoogde ontstekingswaarden die in het lichaam aanwezig zijn door de reumatoïde artritis.

Symptomen van reumatoïde artritis

Er zijn een aantal symptomen die je in de gaten moet houden als je last hebt van reumatoïde artritis. De meest duidelijke zijn pijn en zwellingen aan de gewrichten. Daarnaast kun je echter ernstigere symptomen krijgen waarvoor het verstandig is om een arts in te schakelen.

Koorts

Omdat reumatoïde artritis een auto-immuun ziekte is verzwakken sommige medicijnen je afweersysteem, maar daardoor ben je wel vatbaarder voor koorts. Koorts kan veroorzaakt worden door een ziekte, maar ook door een infectie. Juist bij een infectie is een verzwakt immuunsysteem een probleem. Laat je daarom altijd controleren om erachter te komen of je immuunsysteem nu wel wat hulp kan gebruiken.

Ademhalingsproblemen

Deze auto-immuunziekte heeft, zoals eerder gezegd, invloed op de longen. Je longen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van littekenweefsel. Ga daarom altijd naar een arts als je een kuchje hebt die gewoon niet overgaat of je ademtekort hebt bij normale activiteiten.

Stoelgangproblemen

Je maag en darmen kunnen ook aangetast worden door reumatoïde artritis. Je kunt bijvoorbeeld sneller een maagbloeding krijgen of een onbalans van de goede en slechte bacteriën in je darmen. Als je bijvoorbeeld last hebt van diarree of constipatie kan er iets mis zijn met de balans in je darmen.

Verdoofd gevoel

Door de verhoogde ontstekingswaarden die ook je bloedvaten treffen kun je een gevoel van gevoelloosheid ervaren of tintelingen doordat zwellingen je zenuwen afknellen.

Oogproblemen

Reumatoïde artritis kan problemen geven aan je oogwit en je hoornvlies. Als je pijn aan je oog hebt of rodere ogen dan normaal gesproken is het belangrijk om een arts te raadplegen. Als je zicht verandert binnen een paar dagen of weken is het ook belangrijk om naar je arts te gaan.

Botbreuken

Sommige medicatie zorgt er ook voor dat botten brozer zijn dan bij mensen die geen last hebben van de auto-immuunziekte. Hierdoor is de kans groter op botbreuken dan bij gezonde mensen. Vooral als je door de reumatoïde artritis minder beweegt is de kans hierop groter. Osteoporose is juist goed te behandelen en dat kun je ontwikkelen door deze ziekte.

Droge mond en ogen

De kans dat je door reumatoïde artritis ook last krijgt van een droge mond en droge ogen is aanwezig. Om dit te verminderen zijn vaak veranderingen in de medicatie en levensstijl nodig. Ga daarom altijd naar je arts als je opeens moeite hebt met slikken of het gevoel hebt dat je ogen niet meer mooi glad zijn.

Gehoor verlies

Sommige medicatie kan voor gehoorverlies zorgen. Als jij of je familie dit merkt is het belangrijk om met je arts te overleggen of je iets anders kunt krijgen.

Pijn in de borst

Als je last hebt van deze ziekte heb je vaak ook sneller last van je hart tijdens bewegen. Houd dit daarom goed in de gaten of sport onder begeleiding.

Stemmingswisselingen

Zoals kort aangestipt is dit geen leuke ziekte. Daardoor kun je ook last krijgen van depressieve of angstige gevoelens. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de mensen met reumatoïde artritis hier last van heeft.

Wat voor kenmerken heeft de pijn?

De pijn die je bij reumatoïde artritis hebt kan variëren tussen pijn in de gewrichten, tintelingen of juist een verdoofd gevoel.

Behandeling van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis wordt met medicatie behandeld en daarnaast kun je ook ondersteuning krijgen door een reumatoloog, fysiotherapeut en podotherapeut. Daarnaast kunnen alternatieve behandelingen de normale behandeling ondersteunen. Hierbij valt te denken aan een diëtist, homeopathie en hypnotherapie.

Reumatoïde artritis en voeding

Gezonde voeding en dan met name gezonde vetten en vitamine D hebben een goede invloed op reumatoïde artritis. Daarom kan een dieetverandering horen bij een ondersteuning van de verandering. Als je echter al bij de gedachte aan vette vis niet goed wordt kan hypnotherapie helpen om eenvoudiger de gezonde voeding te eten die ervoor zorgt dat je minder last hebt van de gevolgen van reumatoïde artritis.

Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat je nieuwe overtuigingen krijgt over de gezonde voeding waardoor het makkelijker is om dat te eten. Daarnaast kan hypnotherapie er ook voor zorgen dat voeding die je beter kunt laten staan ook afstotelijker wordt waardoor “nee” zeggen een stuk eenvoudiger wordt.

Hypnotherapie ter ondersteuning van de behandeling

Hypnotherapie kan ook de behandeling op andere punten ondersteunen en klachten verminderen. Hypnotherapie wordt bijvoorbeeld vaak ingezet om chronische pijn te verminderen of minder invloed te geven op jouw plezier van leven.

Uit een onderzoek uit 2000 blijkt dat hypnotherapie kan helpen om de auto-immuun activiteit te verminderen en ook om de zwellingen bij de gewrichten te verminderen. Dit werd onder andere gemeten met bloedresultaten en door subjectieve ervaringen van de deelnemers, in totaal zestig. Volgens de patiënten was de stijfheid en pijn bij de gewrichten ook minder na de hypnotherapie.

De hypnotherapie moest wel uitgevoerd worden naast de normale behandeling. Het is dus geen vervanging van de normale behandeling van reumatoïde artritis.

De effecten werden nog eens versterkt als de deelnemers regelmatig aan zelf-hypnose of hypnotherapie deden tijdens de follow-up periode. In dit onderzoek moesten de deelnemers vooral ontspanningsoefeningen tijdens hypnose uitvoeren.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2014 dat hypnotherapie je ervaring van pijn kan veranderen door je overtuigingen over pijn te onderzoeken en eventueel te veranderen. Overtuigingen die je bijvoorbeeld hebt over de invloed die pijn heeft op je dagelijks functioneren en dagelijkse geluk kunnen nader onderzocht worden om te zien of deze veranderd kunnen worden zodat je dagelijks meer leuke dingen kunt doen. Daarnaast kun je ook zelf-hypnose tips krijgen van je hypnotherapeut om thuis met de pijn om te kunnen gaan op momenten dat je het lastig te negeren vindt.

Als je door deze auto-immuunziekte last hebt van depressieve gevoelens of angst kan hypnotherapie ook helpen. Uit een meta-onderzoek in 2015 naar het effect van begeleide visualisaties, een techniek die bij hypnotherapie gebruikt wordt, tegen pijn en depressieve klachten bij mensen met reumatische aandoeningen blijkt dat deze techniek veelbelovend is in de strijd tegen pijn, angst en depressie door reumatische aandoeningen. Daarbij kan het dagelijks functioneren door deze techniek ook verbeterd wordt. De onderzoekers bevelen het daarom ook aan om in de toekomst meer onderzoek uit te laten voeren, omdat minder pijn ook betekent dat je minder afhankelijk bent van anderen.

Hypnotherapie kan dus zeker van toegevoegde waarde zijn naast de standaard behandeling van reumatoïde artritis.

Ontspan om de pijn te verlichten

Stress kan de pijn van reumatoïde artritis versterken. Probeer daarom dagelijks te ontspannen om stress dagelijks te verminderen. Dit kun je doen door op een rustige plek in je huis te gaan liggen en vijf minuten niets te doen en alleen te focussen op je ademhaling. Adem bijvoorbeeld drie tellen in door je neus, houd je adem een tel vast en adem vervolgens drie tellen uit door je mond.

Leg daarbij je handen op je buik zodat je voelt dat je door je buik ademhaalt. Ontspannen is ook de eerste stap voor zelf-hypnose.

Een andere manier om te ontstressen en iets tegen reumatoïde artritis te doen is door te stretchen. Dit kan bijvoorbeeld met yoga. Overleg wel eerst met je arts of fysiotherapeut. Bij yoga stretch je jouw lichaam terwijl je focust op je ademhaling. Uit onderzoek blijkt ook dat dit kan helpen tegen de pijn en om beter te slapen. Wel gaven de onderzoekers aan om jezelf niet te pushen met de yoga en het bij eenvoudige poses te houden.

Wil jij meer weten over de voordelen van hypnotherapie en hoe je jezelf en anderen ermee kunt helpen? Bekijk dan de seminars en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/features/10-serious-rheumatoid-arthritis-symptoms

http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/reumatoide-artritis

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08870440008407369

http://ard.bmj.com/content/73/Suppl_2/22.1.abstract

http://www.painmanagementnursing.org/article/S1524-9042%2815%2900011-9/abstract

http://online.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/acm.2014.5231.abstract

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen