Niet goed genoeg voelen: Wat te doen
Er zijn veel momenten in je leven waarop jij je niet goed genoeg kunt voelen. Tijdens onhandige momenten bijvoorbeeld, wanneer je je verspreekt tijdens een belangrijke presentatie op het werk, wanneer je over- of underdressed bent op een feestje. Heb je echter dagelijks en misschien zelfs de hele dag door het gevoel dat je niet goed genoeg bent en word je er echt ongelukkig van, dan is het tijd om iets aan dat gevoel te doen. Want, zoals ik eerder al zei, jij bent goed genoeg.
Niet goed genoeg zijn
Niet goed genoeg zijn is eigenlijk onzin. Dit is namelijk een gevoel dat je kunt hebben. Dit gevoel kan bijvoorbeeld komen op momenten waarop je kritiek krijgt, zoals tijdens een evaluatiegesprek op je werk of als je partner zegt dat het huis zo’n rommel is (blijkbaar moet jij dat opruimen en niet je partner???)
De grootste oorzaak van dit gevoel ligt meestal in je kindertijd. Een docent kan gezegd hebben dat je niet goed genoeg bent, of misschien zelfs een van je ouders. Ouders die niet goed in hun vel zitten kunnen namelijk soms hun problemen projecteren op hun kind.
Dan kan je ook nog indirect het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Stel dat je opgroeit in een familie die niet goed functioneert omdat een van je ouders bijvoorbeeld verslaafd is, een narcist is of omdat er geweld in huis is dan krijg je niet de liefde die je als kind graag wilt.
Liefde is juist iets dat je als kind nodig hebt, want je weet dat een ouder die van je houdt, je in leven houdt. Als kind begrijp je echter vaak niet dat een alcoholist soms er voor je is, en soms overmand door eigen emoties zijn/haar heil zoekt in de fles. Je begrijpt niet dat een narcist überhaupt niet echt in staat is tot het geven van echte liefde en bij geweld is er duidelijk iets totaal mis met de liefde en hoe dat zich uit.
Omdat je toch die liefde nodig hebt kun je als kind van alles proberen om geliefd te worden, maar als je ouders hun eigen problemen niet zelf oplossen krijg je eigenlijk nooit helemaal wat je nodig hebt. Waardoor je kunt denken dat je niet goed genoeg bent, wat je ook doet[1].
Afhankelijk van wat je kiest als onderwerp om de liefde te krijgen, zoals het goed doen op school, super sociaal zijn naar je ouders toe, sportief zijn of super muzikaal zijn, kan je ook in die onderdelen van je leven later denken dat je niet goed genoeg bent. Bijvoorbeeld op je werk als school hetgeen was waarmee je die liefde probeerde te krijgen.
Waarom ben ik niet goed genoeg
Als jij je afvraagt waarom je je niet goed genoeg bent, denk deze vraag dan eens om naar “waarom voel ik mij niet goed genoeg”, je bent namelijk wel goed genoeg ook al voelt dat nu niet zo.
Heb je al langere tijd last van het gevoel dat je niet goed genoeg bent, of is dit pas recent gebeurd?
Als je niet heel duidelijk kunt aangeven waarom je je niet goed genoeg voelt kan hypnose je helpen. Regressietherapie helpt je bijvoorbeeld het moment te bepalen waarop jij je voor het eerst niet goed genoeg voelde en wat dit gevoel destijds heeft veroorzaakt. Je kijkt dan naar het niet-goed-genoeg-patroon dat je onbewust in je leven hebt ontwikkeld en gaat ermee aan de slag om al die momenten op een andere manier te interpreteren dat je wel goed genoeg bent, en dat dit soort gevoelens vaak liggen aan de interpretatie van een situatie.
De hypnose-expert helpt je om de gebeurtenis vanuit een andere hoek te zien. Die kan bijvoorbeeld opmerken dat je moeder of vader onzeker is en die onzekerheid door kleine opmerkingen eigenlijk aan je doorgeeft. Hierdoor kun je anders tegen dat moment aankijken en je ouders zelfs vergeven.
Vergeven betekent in dit geval dat je accepteert dat dit is gebeurd en dat je ouders hun best hebben gedaan. Dit betekent niet dat je per sé bij ze op de koffie moet als dit een stadium is wat al lang niet meer in je leven past, maar als je wel een goede relatie hebt met je ouders kan dat natuurlijk wel ?.
Bekijk ook deze sessie over goed genoeg zijn:
Angst om niet goed genoeg te zijn
De angst om niet goed genoeg te zijn kan heel erg lijken op faalangst als deze angst vooral op je werk de kop op steekt. In sociale relaties kan deze angst heel erg lijken op de angst om afgewezen te worden.
Eerst zal ik ingaan op de angst om niet goed genoeg te zijn op je werk.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je ontzettend je best kunt doen. Je jouw verantwoordelijkheid neemt op je werk en collega’s steunt en dan nog het gevoel kunt hebben dat je niet goed genoeg bent.
Dit kan liggen aan het beloningssysteem op je werk[2]. Je krijgt bijvoorbeeld nooit een compliment van je leidinggevende en een bonus zit er ook niet in.
Soms kunnen ook de rolverdelingen op het werk ervoor zorgen dat je je niet goed genoeg voelt. Als je bijvoorbeeld nog bij een heel ouderwets bedrijf werkt als vrouw en ze verwachten dat jij wel even de afwas in het koffiehok doet kan dit je een waardeloos gevoel geven, omdat het blijkbaar niet uitmaakt dat je allerlei bedrijfsdoelen haalt.
Daarnaast kan deze angst je ook het gevoel geven dat je een oplichter bent. Ook al ben je goed genoeg, doordat jij je niet goed genoeg voelt heb je het idee dat je alles aan het toneelspelen bent. Hierdoor kun je stress krijgen dat je een keer betrapt wordt.
Deze stress kan ervoor zorgen dat wanneer je wel promotie maakt, je bang bent dat je dus niet goed genoeg bent en hierop betrapt wordt, je ontslag neemt. Wanneer je dit een aantal keer doet, kan een volgende werknemer denken dat je inderdaad niet goed genoeg bent voor een toppositie in een bedrijf omdat het net lijkt dat het je telkens boven je verstand is gestegen door de korte periodes waarin je een toppositie hebt gehad. Hierdoor blokkeer je dus jouw succes op de lange termijn.
Als je denkt dat het later altijd nog kunt doen, kunnen de acties die je nu uitvoert ervoor zorgen dat later mensen je gaan geloven dat je niet goed genoeg bent. Terwijl je duidelijk wel goed genoeg bent[3].
Je kunt ook last hebben van deze angst als je perfectionistisch ingesteld bent. Omdat jij het niet goed genoeg vindt, kun je denken dat je collega’s en leidinggevenden dit ook niet goed genoeg vinden.
In het geval van faalangst en het gevoel dat je mensen voor de gek houdt kunnen hypnotische suggesties ook ontzettend veel doen om minder last te hebben van dit probleem, naast het gebruik van regressie. Want ook bij angst om niet goed genoeg te zijn op je werk speelt de manier waarop je bent opgegroeid een rol. Als er bijvoorbeeld veel verwachtingen van je waren over je schoolprestaties en je verder weinig warmte kreeg kun je hier last van krijgen. Vreemd genoeg geldt hetzelfde als je uit een familie komt waarin juist niet verwacht wordt dat je succesvol wordt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om families met arbeiders of andere eenvoudige baantjes voor de ouders. Kinderen kunnen dan niet aangemoedigd worden voor succes omdat dit niet bij het patroon van de familie past. Je kunt dan ook de angst krijgen dat je “beter” wordt dan je ouders.
Dus naast regressie, hypnotische suggesties.
Dit soort suggesties hangen af van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:
“Ik ben goed genoeg, daarom heb ik deze baan.”
“Ik mag fouten maken, zolang ik er maar van leer.”
“Het moet goed, niet perfect.”
“Mijn baas is niet mijn vader/moeder.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen om minder last te hebben van de angst om niet goed genoeg te zijn op je werk.
Ik voel me niet goed genoeg voor hem/haar
Een andere plaats waar je je niet goed genoeg kunt voelen is in je relatie. Er zijn twee manieren waarop dit kan gebeuren. Aan de ene kant kun je zelf onzeker zijn over jezelf. Je kunt jezelf liefde en zorg niet waard vinden.
Aan de andere kant kan je partner je ontzettend ophemelen. Als je partner je inschat als beter dan je bent is dit eigenlijk goed voor je relatie, maar als je dan die droom een keer uiteen laat spatten kan dit natuurlijk wel erg teleurstellend zijn voor je partner. Als het verschil te groot is en jij dit merkt kun je dus ook last krijgen van het gevoel dat je niet goed genoeg bent voor je partner.
Je bent dan eigenlijk tijdens de relatie bang dat je partner op enig moment het licht zal zien en je zal verlaten.
Deze vorm van je niet goed genoeg voelen kan samenhangen met de vorm van je niet goed genoeg voelen voor je werk.
Daarnaast kan dit gevoel je ook nog eens het gevoel geven dat je relatie niet stabiel is, terwijl je partner misschien wel het gevoel heeft dat hij/zij in een stabiele relatie zit.
Ook in dit geval van je niet goed genoeg voelen kunnen regressie en technieken om je zelfvertrouwen te verbeteren helpen om hier minder last van te hebben[4].
Wil jij mensen met bijvoorbeeld deze angst helpen met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose playshop, ook in Zwolle, om te zien of dit wat voor je is.
Wil je juist direct veel meer leren? Kom dan naar een van onze seminars of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.
Pin ook deze handige infographic:
Bronnen:
[1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-legacy-distorted-love/201410/do-you-feel-not-good-enough
[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0305764960260309
[3] https://www.researchgate.net/profile/Manfred_Kets_De_Vries/publication/7592973_The_dangers_of_feeling_like_a_fake/links/546388100cf2c0c6aec4e06d.pdf
[4] https://dc.ewu.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://scholar.google.nl/&httpsredir=1&article=1276&context=theses