Out of the box denken is buiten je frame denken

In welk frame leef jij en hoe frame je de wereld? Misschien goed om eens over na te denken naar aanleiding van dit artikel.

In 2000 reed ik met een vriend uit Eindhoven weg vanuit Melbourne, Australië. We hadden nog drie andere passagiers mee, namelijk een Australiër en twee Engelsen. We kwamen uit Mildura, de druiven hoofdstad van Australië. Omdat we daar een paar weken in de bloedhitte hadden gewerkt. We waren de sterren in de lokale kroeg The Star Bar, en ze noemden ons de gun pickers, omdat wij verreweg de meeste druiven binnenhaalden met ons team. 

Politie magneet

Je moet weten dat die gast uit Eindhoven best wel een beetje apart was… Maargoed, soort zoekt soort, hè! We waren daarom best wel goede maatjes. 

Hij had het meesterlijke plan bedacht om van onze blauwe Ford Falcon een heuse Cop magnet te maken oftewel een politie magneet. Hij heeft er toen allemaal vlammen op airbrushed. Dat lukte prima, want we zijn in een half jaar zeker 15 keer aangehouden. We waren in Melbourne en ook daar gebeurde het weer en daar heb ik al iets geleerd over  framing, de mentale doos waarin je kunt zitten.

We hadden namelijk een klein bolletje wiet bij ons en aangezien we in een vreemd land waren sloeg de paniek een beetje toe.

Die gasten achterin de auto werden helemaal gek. ‘Verstop de drugs!’ Zei 1. “Verstop de drugs, ze mogen niks vinden man, dan zitten we hier straks vast!’ 

De wiet moest verstopt worden, al was het maar net genoeg voor 1 jointje. 

De politie stapte uit en met de handen op hun revolvers slopen ze dichterbij. We moesten uitstappen, kofferbak open. Ik vroeg “weet je het zeker?” want ik wist dat ergens onder in de kofferbak wat beschimmeld brood lag.

We hadden altijd het idee dat die auto dingen opat. Als je iets daar achterin gooide verdween het in “de poel van verderf”. Dus we moesten de kofferbak leegmaken en ik weigerde op gegeven moment omdat ik niet wist wat voor spul we tegen zouden komen.

Toen vroegen ze of we drugs bij ons hadden en liet ik ze het bolletje wiet zien. Ze vroegen of dat het enige was en toen ik “ja” zei schoten ze keihard in de lach.


'We dachten echt dat jullie een roofoverval gingen plegen ofzo. Blauwe auto, vlammen erop, twee gasten met lang haar voorin, zonnebrillen. We dachten minimaal hier een paar kilo heroïne te vinden of een zooitje wapens.’  


Ze hadden totaal wat anders verwacht en daarom konden we doorrijden.

Ze dachten namelijk dat we roofovervallers waren met  heroïne, maar we waren simpele backpackers. Dan ook nog dat mysterie van de kofferbak. Dit zorgde voor een shift dat we makkelijk wegkwamen met dat beetje wiet. Dit had heel anders kunnen aflopen als ze een ander frame voor ons hadden bedacht en dus niet het frame van overvallers.

De kracht van een frame valt echt niet te onderschatten.

Je hebt verschillende frames zou je kunnen zeggen.

Powerframe: de doos met macht

Een powerframe, een heel autoritair frame. Deze wordt gebruikt door mensen die hun autoriteit gebruiken om hun zin te krijgen.  Een hypnotiseur heeft wel een sterk frame in de zin dat je doet wat de hypnotiseur zegt.

Of misschien iemand anders die je autoritair vindt, zoals je baas of andere mensen. Die gebruiken dat frame om hun zin te krijgen. Die kunnen jou heel klein laten voelen of misschien minderwaardig, of wat anders laten voelen.

Waar het om gaat is dat het een soort spel is van frames. Wie heeft het frame?

De persoon met het frame heeft de macht in de communicatie.

Er is altijd iemand die het frame heeft. Bij vrienden gaat het over en weer, daar zit eigenlijk helemaal geen powerframe. Het is dus niet altijd erg als iemand het frame heeft.

Maar mijn huurbaas kon dit heel goed. Hij zei meteen wat er niet goed was en hoe hij wat wilde. Hij had een heel sterk powerframe. Hij was gewend dat mensen precies deden wat hij zei.

Tot het punt waarop ik bedacht dat die man zo doet en dit is een spelletje van framing. Toen ben ik powerframes teruggaan geven. Dan zei ik nadat hij alles had gezegd “Nou, we gaan dat later doen, we gaan eerst dit doen. Dit is eerst belangrijk” Ik pakte opeens het frame.

Je merkt dan aan hem dat hij dat gevoel had van “ik ben hier de baas, jij huurt gewoon, dus we gaan het zo doen”.

Maar als ik het spel bleef spelen lukte het me gewoon dat hij ging doen wat ik wilde. Puur omdat ik het spel speelde van framing. Niet dat ik mij daar meer of minder door voelde, zeker niet. Maar gewoon omdat het een spel was. En zo kun je het zien, als een spel dat mensen spelen.

Framing met zakendoen

Ook als je een afspraak hebt om een opdracht te krijgen bij het bedrijf. Als ze dan bij de receptie zeggen “Neem maar plaats, wacht maar even” dan is dat een powerframe van het bedrijf.

Stel je voor dat je om 3 uur hebt afgesproken en na 5 over 3 is hij er nog niet en je blijft daar zitten. Dan zit je in dat powerframe van die persoon. Als je dan juist opstaat en zegt dat hij moet komen verander je het frame, daar kan de receptioniste dan tegenin gaan.

Dan zeg je “Oké dan ga ik nu weg en kan hij me bellen als hij wel zijn afspraak nakomt, maar dan kom ik hier niet meer heen hij komt maar naar mij toe. Afspraak is afspraak en zo ga ik niet met mensen om. Dus hij kan bellen, maar hij komt dan wel naar mijn kantoor”. Zo heb jij het powerframe. Binnen 10 minuten was de man beneden.

Dit soort casussen kom je vaker tegen, zoals in het boek Pitch Anything. Dit gaat veel over framing. Powerframes en timeframes.

Therapie en frames

Als we kijken in therapie of communicatie, dan kijken we het even los van powerframes of timeframes. Als ik een techniek uitleg of als jij gelooft in een bepaalde handelwijze of in een bepaalde denkwijze, dan ben je zo geframed. Daar heb je dan bewijs voor, maar het blijft een frame het blijft een doos.

Mensen hebben het vaak over out of the box denken, maar het is meer out of the frame denken. Dat is nog best lastig, want je vindt bewijzen voor je eigen frame. Je zou ook kunnen zeggen overtuiging, maar ik vind framing mooier.

Stel je ervaart een probleem, dan zeg je dat dat ergens is ontstaan.

Daarvoor gebruiken we regressie. Regressie is teruggaan naar het moment dat het is ontstaan en dan lossen we het daar op.

Dat klinkt allemaal heel logisch, maar ik frame je nu in het idee dat het ergens ontstaan is en dat we het alleen daar kunnen oplossen.  Want je hebt nu ergens last van omdat dat vroeger is gebeurd.

Maar is dat echt zo? Daar kunnen we over discussiëren, maar het feit is meestal wel dat mensen dit een heel logisch idee vinden. Natuurlijk is het ergens ontstaan en gaan we terug in de tijd.

Maar ik kan ook zeggen, het frame: Alles is nu.

Het maakt niet uit waar het vandaan komt, want je hebt er nu last van en nu lossen we het op.

Dat is ook een frame en het is ook waar. Het is allebei waar zou je kunnen zeggen.

Dan zijn er ook nog andere frames, zoals dat het probleem al is opgelost. Het is al weg. Het is iets lastiger om dat te geloven, maar als ik het helemaal ga uitpluizen en doorvragen. Op gegeven moment denk je dan dat het weg is. Want er zat niets eens iets, je deed wel iets maar er zat niets. We hebben het probleem kapot-geanalyseerd.

Dat is een frame dat werkt, vorige levens is ook een frame dat werkt. Volgende levens is weer een heel ander frame en wat lastiger te geloven. Want wat moet je daar nu weer mee?

Een ander frame is bijvoorbeeld:

  • Het komt allemaal door de gedachte.
  • Alles komt voort uit wat je visualiseert.
  • Alles komt voort uit verkeerde voeding.

Je frame is wat je gelooft

Wat je gelooft qua frame is waar, want daar vind je bewijs voor. Alles wat ik net heb opgenoemd kan waar zijn, als ik je laat geloven in het frame. Dat is de kunst van therapie.

We kunnen niet per se zeggen dat hypnotherapie de beste therapie is die er is, wat natuurlijk wel zo is. Je kunt ook zeggen dat EMDR de beste is. Of EFT is de beste of cognitieve gedragstherapie is de beste.

Maar het is niet relevant, want het gaat erom wat je cliënt gelooft. Als iemand depressie heeft en hij gelooft dat dit is op te lossen met freudiaanse psychoanalyse dan is de kans zeer groot dat het gebeurt omdat hij het frame gelooft.

Wordt het lastiger voor de cliënt om in hypnotherapie te geloven of in hypnose, maar het bestaat wel. Het is ook wetenschappelijk bewezen, maar dan moeten mensen het nog steeds geloven.

Ik plaats wel eens advertenties op internet over hypnose. Ik geef aan dat het wetenschappelijk bewezen is en geef een link naar wetenschappelijk bewijs en dan nog reageren er soms mensen met ‘Dat is niet zo.’ Dan is het zelfs bewezen! Maar als jij het niet gelooft dan geloof je het gewoon niet. Ook al kom je met heel veel bewijs. Totdat je het gelooft, en dan vind je bewijs voor je geloof. Ook als dat bewijs niet eens wetenschappelijk bewezen is. 

In welk frame wil je zijn?

Dus dat framing is super belangrijk. Wat kun je daarmee?

Je kunt je afvragen in welk frame jij jezelf gevangenhoudt. In welke doos je zit. Bijvoorbeeld het meisje dat zichzelf niet mag laten zien of de jongen die gewoon zijn mond moet houden. Allemaal frames, allemaal regels en mensen willen je daar misschien ook wel graag in houden.

Denk er dus over na welk frame je eigenlijk wilt zijn.

Beluister ook deze podcast:

Hypnose en framing

Als je hypnotherapie geeft ben je zoals je hebt gemerkt veel bezig met framing. De meeste behandelingen duren 3 sessies. In de 1e sessie bepaal je als hypnotherapeut het frame die de cliënt gebruikt om naar zijn probleem te kijken. Dit kan je helpen te bepalen of regressie een handige techniek is of juist het frame dat alles nu is en dat je het nu gaat oplossen.

In de 2e sessie ga je aan de slag om het probleem op te lossen, bijvoorbeeld door de framing van regressie. Doordat je jouw cliënt helpt om out of the box naar het probleem te kijken kan er al veel gebeuren om het probleem op te lossen.

In de 3e sessie controleer je of je cliënt het nieuwe frame heeft weten vast te houden. Dat hij niet is gaan nadenken na de laatste sessie en zo zijn probleem weer heeft “opgeroepen”, maar dat de overtuiging die hem helpt om probleemloos te leven er nog steeds goed is.

Wil je meer weten over hypnose en framing? Kom dan eens naar de  gratis online masterclass over hypnose.

Heb je zin om je een paar dagen onder te dompelen in de wereld van hypnose en de mogelijkheden die het geeft? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je juist direct aan de slag om mensen te helpen met hun problemen? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.