Herkaderen: belangrijke tips voor succesvol herkaderen
Herkaderen: belangrijke tips voor succesvol herkaderen
29 juli 2020 
in Nieuws
5 min. leestijd

Herkaderen: belangrijke tips voor succesvol herkaderen

Je kijkt op een bepaalde manier naar de wereld en de gebeurtenissen in je leven. De manier waarop je ernaar kijkt kan soms problematisch zijn. Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals met jezelf. Je kunt last hebben van een laag zelfvertrouwen, doordat je jezelf niet de pluspunten geeft die je wel verdient.

Je kunt ook last krijgen van problemen in je sociale wereld. Door bepaalde interpretaties kun je door onbegrip kwaad worden en dit communiceer je dan ook. Dat kan dan weer voor vervolgproblemen zorgen.

Het herkaderen van die problemen kan ervoor zorgen dat je die problemen met jezelf oplost of zelfs met je omgeving, doordat je weer liefdevol en begripvol kunt communiceren (tenzij je omgeving gewoon echt ruk is, maar dat zal iemand die je helpt dan ook beamen).

Voor ouders kan herkaderen bijvoorbeeld helpen om beter grenzen te kunnen stellen aan hun kinderen en om minder beschermend te zijn wanneer ze overbeschermend zijn. Daarnaast kan dit er ook voor zorgen dat angsten van ouders, of de geschiedenis die de ouders hebben wat invloed kan hebben op hun gedrag, minder groot wordt en minder invloed heeft op de opvoeding[1].

Bij chronische pijn kan herkaderen er zelfs voor zorgen dat je beter met de pijn kunt omgaan[2]. Hypnose helpt ook bij chronische pijn en herkadering is vaak een onderdeel van de algehele behandeling.

Door het herkaderen ga je anders denken, luisteren en een situatie kan zelfs anders aanvoelen. Dit doe je door te herkaderen. Je kunt dat op drie manieren doen, namelijk:

Drie manieren van herkaderen

1 Het veranderen van de context

Stel je voor dat je iets doet wat je een probleem vindt. Dan kun je zeggen: “In welke context zou dit gedrag heel goed werken?”

Bijvoorbeeld uitstelgedrag, wat zou nou goed zijn om uit te stellen? Zoals boos worden op iemand of het eten van een chocoladetaartje. Of dat je roken de rest van je leven uitstelt, zodat je niet rookt.

Dus die vraag helpt je om het gedrag in een ander kader te zetten. Op die manier wordt het niet zo’n probleem meer. Doordat je het anders bekijkt kan het op die manier ook iets oplossen.

2 Content

Stel jezelf dan de vraag: “Wat zou dit ook kunnen betekenen?” Je denkt bijvoorbeeld dat iets het een betekent, maar het betekent het andere.

Een stel heeft relatietherapie en de man gaat tekeer over het shoppen. “Winkel in winkel uit, prachtige jurken, maar na 1,5 uur ben ik er wel klaar mee. Dus dat ze mooi is in een jurk komt er op een gegeven moment vermoeid uit en daar is ze dan niet blij mee. Terwijl als ik iets moet kopen ga ik een winkel in, pak een broek en past hij dan koop ik hem, klaar. Kan zij niet sneller een keuze maken? Ik word er helemaal knettergek van.”

De therapeut zegt: “Dus ze doet er heel lang over om een keuze te maken? Is het dan niet mooi dat wanneer je kijkt naar alle mannen in de wereld dat ze voor jou heeft gekozen? Dat ze een weloverwogen keuze heeft gemaakt om met jou een relatie aan te gaan?”

Ja, zo had die man het nog nooit bekeken.

Op die manier kijk je naar wat je denkt dat het betekent (zij is besluiteloos), naar wat het echt betekent (ze maak weloverwogen beslissingen).

3 Woord

Je kunt ook het woord herkaderen. Zo had ik een cliënt die emetofobie had, de angst om over te geven en misselijk te worden. Die belde mij op dat hij over een paar dagen chemotherapie zou krijgen en bang was om over te geven en voor de misselijkheid. Dus hij wilde een sessie.

De kanker vond hij eigenlijk geen probleem, dat had hij eerder gehad en overwonnen en hij wist dat dat wel goed zat.

Maar die misselijkheid, daar zag hij verschrikkelijk tegenop.

Dit vond ik wel heel bijzonder, omdat in mijn wereldbeeld kanker toch een stuk erger is dan misselijkheid.

Dus we deden een sessie en gingen het woord herkaderen. Chemotherapie betekent misselijkheid, dit hebben we herkaderd naar levenswater. Die chemo is levenswater en die maakt je helemaal schoon van binnen. Ik heb het ook nooit meer chemo genoemd, alleen maar levenswater.

Het woord heb ik tijdens de sessie de hele tijd gebruikt. Toen hij de chemo kreeg stuurde hij me een berichtje “het levenswater stroomt”. Hij werd niet meer misselijk, helemaal niets.

Door de herkadering van het woord en de nieuwe associaties die we eraan hadden gekoppeld had hij nergens meer last van.

Omdenken om te herkaderen

Dit herkaderen lijkt heel erg op omdenken.

We hebben ook het omdenkspel gedaan om het makkelijker te maken om een probleem anders te bekijken. In het spel zitten ook veel vragen om op een andere manier met een probleem om te gaan.

Dus ben je coach of help je mensen? Doe je voordeel met herkaderen en omdenken.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1352299-hoe-kan-je-het-nu-anders-bekijken-allemaal

Heb eerst een connectie met je cliënt

Er zijn wel factoren die bijdragen aan het succes van het reframen, zoals humor en een goede connectie tussen de cliënt. Die connectie is in eerste instantie ook nodig om het wereldbeeld dat je cliënt heeft goed te kunnen begrijpen. Door dit begrip kun je het namelijk op zo’n manier herkaderen dat je cliënt je ook begrijpt[3].

Voordat je een cliënt helpt is het in elke situatie handig dat je rapport hebt met de persoon die je helpt. Hoe dit voelt en hoe je dit bereikt is iets dat je leert tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. Ook leer je hoe je mensen kunt afwijzen als het rapport niet bereikt kan worden.

Onderdeel van het probleem reframen

Soms kun je niet het hele probleem reframen. Mensen kunnen ook vast blijven zitten in strategieën die eerder goed hielpen om met problemen om te gaan, maar die dat nu niet meer doen.

In dat geval kun je het probleem bijvoorbeeld in stukjes opdelen en een deel van het probleem reframen om mensen “uit” de strategie te halen die nu niet meer goed voor ze werkt[4].

De paradox van het probleem benoemen

Paradoxen, tegenstellingen, benoemen is een vorm van therapie die ook kan helpen om problemen op een andere manier te bekijken[5]. De manier om een probleem, zoals een angst, te overwinnen is bijvoorbeeld door hetgeen waar je bang voor bent te ondergaan.

  • Hoe erg is het probleem nu eigenlijk echt?
  • Vergaat de wereld als je faalt voor een test?
  • Houd het leven op als je stottert tijdens een presentatie?
  • Kijk eens wat er gebeurt bij een bepaalde angst.

Het leuke aan hypnotherapie is dat je met een geleide visualisatie je angst kunt overwinnen. Tijdens de geleide visualisatie kan je reactie op het probleem herkaderd worden. Je stottert en in plaats van gevoelens van schaamte krijg je juist gevoelens van kalmte mee en dat je gewoon kunt doorgaan met je presentatie.

Dit zorgt er ook voor dat wanneer je toch in die ongewenste situatie beland, je weet hoe je ermee om kunt gaan. Dit alleen al kan de angst verminderen.

NLP en herkaderen

Herkaderen, en zien of alles lukt, wordt met technieken van NLP komt ook steeds meer in belangstelling met de wetenschap. Bij het herkaderen van problemen kun je technieken van neuro-linguïstisch programmeren gebruiken. Signalen die de ogen van mensen afgeven, over begrip bijvoorbeeld, hebben zelfs overeenkomsten met kennis die inmiddels ook is opgedaan bij neurowetenschap[6].

Humor en herkaderen

Humor is ook ontzettend belangrijk om een goede band tussen de therapeut en cliënt te hebben en om ervoor te zorgen dat de behandeling goed gaat. Uit onderzoek blijkt dat het effect zelfs groter is bij ernstige ziekten[7], zoals die man die angst voor misselijkheid en overgeven had. Zelfs terwijl er bij ernstige aandoeningen minder humor in de sessies is.

Hoe NLP, humor, rapport en herkaderen werkt in een hypnosesessie leer je allemaal in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

Wil je weten of het je überhaupt lukt om iemand in hypnose te krijgen? Kom dan eens naar een van de hypnose playshops. De playshops worden gegeven in Wormerveer en in Zwolle.

Daarnaast kun je een demonstratie van een hypnosesessie zien tijdens een seminar en leer je hoe je mensen een goed gevoel geeft met hypnose.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0312407X.2015.1069865

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00325481.2019.1574403

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01926187.2012.755393

[4] https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/22824/seeingth.pdf (pag. 89)

[5] https://psycnet.apa.org/record/1986-17832-001

[6] https://jep.ro/images/pdf/cuprins_reviste/79_art_3.pdf

[7] https://psychotherapy.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.psychotherapy.20180021

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen