Persoonlijke effectiviteit verbeteren met hypnose
05 februari 2018 
6 min. leestijd

Persoonlijke effectiviteit verbeteren met hypnose

Hoe zorg je ervoor dat je krijgt wat je wilt in het leven? Hoe zorg je ervoor dat je persoonlijk effectief bent, zonder dat je hiervoor altijd afhankelijk bent van anderen? Persoonlijke effectiviteit wordt vaak genoemd samen met organisatie effectiviteit, maar persoonlijke effectiviteit is belangrijk op meerdere vlakken in je leven, zoals op je werk, tijdens het leren van nieuwe vaardigheden en in je privéleven. Het is dus belangrijk om onder de knie te krijgen voor een effectief leven.

Lees hier wat je kunt doen om jouw persoonlijke effectiviteit te verbeteren.

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Persoonlijke effectiviteit is de mate waarmee je doelen kunt bereiken en met problemen omgaan die jou in de weg staan om doelen te bereiken. Dit kan gaan om persoonlijke doelen, zoals het hebben van een fijne relatie en zakelijke doelen, zoals het ontwikkelen van vaardigheden voor je werk of het halen van deadlines.

Het gaat dus eigenlijk om hoe goed jij stappen kunt zetten en hoe snel of doordacht je dat doet.

Factoren die een rol spelen bij persoonlijke effectiviteit

Persoonlijke effectiviteit hangt van een aantal zaken af, zoals lef en vaardigheden. Je persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden en organisatorische vaardigheden zijn van belang voor een goede effectiviteit.

Persoonlijke eigenschappen

Je persoonlijke eigenschappen voor persoonlijke effectiviteit worden samengesteld uit zelfvertrouwen in het algemeen. Dus bijvoorbeeld je eigenwaarde en het gevoel dat je over jezelf hebt. Daarnaast is het vertrouwen in je eigen kunnen, in je eigen vaardigheid, van belang voor de persoonlijke eigenschappen voor effectiviteit.

Daarnaast is stressmanagement van belang. Kun je tegen stress of word je daar heel angstig en onzeker van? Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van je zelfvertrouwen en vertrouwen in eigen kunnen.

Open denken is ook van belang. Hiermee bedoel ik dat je out-of-the-box kunt denken. Kom je op nieuwe ideeën of moet alles via bewezen gebaande paden? Kun je creatief omgaan met problemen en oplossingen?

Om dit te doen is het van belang om verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomst van je beslissingen, want hiermee kun je verder gaan om de uitkomst van toekomstige beslissingen te veranderen.

Sociale vaardigheden

Mensen zijn sociale wezens en vaak moet je samenwerken om doelen te behalen. Een prettige relatie is bijvoorbeeld alleen te bereiken als je partner ook zijn/haar best doet om de relatie prettig te maken. Een gecompliceerd product neerzetten is alleen mogelijk door samen te werken met je team.

Sociale effectiviteit is dus ook van belang voor je persoonlijke effectiviteit. Hiervoor is het van belang dat je kunt samenwerken in teamverband als de situatie daarom vraagt en dat je leiderschapscapaciteiten hebt. Soms is het nodig om het voortouw te nemen om jouw doelen te behalen.

Organisatie vaardigheden

Met organisatie vaardigheden bedoel ik niet vaardigheden die je op je werk nodig hebt, maar ze zijn wel handig op je werk. Het gaat in dit geval om de vaardigheden om bepaalde handelingen te organiseren. Hiervoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed kunt inschatten hoeveel tijd het kost om iets voor elkaar te krijgen. Tijdsmanagement is daarom erg handig. Hieronder valt ook de discipline om bepaalde taken op tijd uit te voeren.

Daarbij is het goed om kwaliteit te wensen van de stappen die je zet. Het vinden van kwaliteit, zoals quality time met je partner waar je beide ook écht gelukkiger van wordt. Het afleveren van werk met puntjes op de i is van belang.

Als laatste is het belangrijk dat je kunt omgaan met verandering. Om effectief te zijn in je leven is verandering soms nodig.

Als een bepaalde aanpak keer op keer niet voor het gewenste gevolg zorgt is dit iets om in te zien. Vervolgens moet je dus een andere aanpak bedenken die wel voor het juiste gevolg zorgt.

Daarbij verandert de omgeving om ons heen ook. Ben je bijvoorbeeld in de jaren ‘80 geboren? Dan heb je de opkomst van internet en social media meegemaakt. Je hebt waarschijnlijk ook gemerkt dat je hiervan gebruik moet maken en dat je dus niet meer alles op papier kunt doen of alle informatie in de lokale bibliotheek kunt vinden. Je bent mee-veranderd met de maatschappij.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1721146-hoe-word-je-1600-keer-beter?play=true

Hoe hypnose kan helpen met het verbeteren van persoonlijke effectiviteit

Als je vaker op deze website bent geweest is het je wellicht opgevallen dat factoren die een rol spelen bij persoonlijke effectiviteit ook vaak ondersteund worden met hypnose.

Hypnose kan bijvoorbeeld helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen en het gevoel van eigen kunnen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met hypnotische suggesties om overtuigingen over jezelf te verbeteren. Daarbij kunnen visualisaties het vertrouwen in eigen kunnen versterken doordat je je dan beter kunt voorstellen hoe het eruitziet als je met iets bezig bent. Een geleide visualisatie is van belang als je dit zelf lastig vindt om te doen.

Wat betreft de sociale kanten van persoonlijke effectiviteit kan hypnose ook helpen. Wanneer je last hebt van sociale angsten, zoals spreekangst, kan hypnotherapie helpen om van dit soort angsten af te komen. Je wordt dan in een veilige omgeving geconfronteerd met die angst, zodat je beter leert om de fysieke kant van de angst weg te nemen waardoor de angst niet kan overslaan in een paniekaanval.

Voor de organisatie vaardigheden kan hypnose je helpen met verandering, zoals verandering van de manier waarop je met problemen omgaat of welke denkprocessen je automatisch aanzet als iets niet gaat zoals jij wilt. Die innerlijke dialoog leer je door hypnose beter te besturen.

Tips voor het verbeteren van persoonlijke effectiviteit

Hypnose en praktische tips zijn een goede combinatie om persoonlijke effectiviteit te verbeteren. Daarom nog een aantal tips.

Tip 1: Focus je op wat je wél wilt

Je weet vaak heel goed wat je niet wilt, maar wat wil je dan wel? Door te bedenken wat je wel wilt kun je duidelijker stappen zetten om je leven te verbeteren dan wanneer je je focust op wat je niet wilt. De kans is dan groot dat je aan iets begint, maar het niet afmaakt en dus halverwege weer aan iets nieuws begint.

Hierdoor kun je in een soort vicieuze cirkel blijven van telkens net niets bereiken.

Een goede manier om je te focussen op wat je wel wilt is door te visualiseren wat je wilt. Als je dit nog lastig vindt kun je een verzameling van plaatjes vinden van dingen die je wilt bereiken, zoals een vakantie in een zonnig (of juist winters) land. Een afbeelding van iemand met je droombaan. Hierdoor confronteer jij jezelf met je einddoel waardoor je ook al half aan het visualiseren bent. Dit kan de kickstart zijn voor jouw visualisatie.

Tip 2: Vraag jezelf hoe je daar komt

Als je weet wat je wilt is het waarom eigenlijk helemaal niet van belang. De waarom-vraag weet je waarschijnlijk direct te beantwoorden. Wat wél van belang is, is de hoe-vraag.

Hoe kom ik in de situatie van het droombeeld? Door jezelf de hoe-vraag te stellen weet je welke stappen je moet nemen om je droomdoel te bereiken. Op die manier zorg je er effectief voor dat jouw droom realiteit wordt.

Tip 3: Beloon jezelf na het zetten van elke stap

De tweede stap is erg belangrijk om het doel niet onoverkomelijk groot te maken. De hoe-vraag zorgt er bijna automatisch voor dat je allerlei tussenstappen bedenkt om je grote doel te bereiken.

Nu is het tijd om actief te worden en om de stappen daadwerkelijk te zetten.

Om dit aantrekkelijker voor je te maken is het belangrijk om jezelf te belonen na elke stap die je succesvol hebt gezet.

Tip 4: Ga uit de comfortzone

Stappen zetten kan heel eng zijn, omdat dit kan betekenen dat je iets moet doen waar je veel spanning van krijgt. Toch wil ik je aanmoedigen om uit je comfortzone te stappen. Dit helpt je namelijk om je motivatie te verbeteren en om verslechtering van je situatie tegen te gaan.

Als je dit lastig vindt is het verstandig om naar een hypnotherapeut te gaan. Deze kan samen met jou onderzoeken waar er een blokkade is om een stap te zetten. Overtuigingen kunnen hier namelijk voor zorgen en de hypnotherapeut kan je helpen om die overtuigingen te veranderen.

Tip 5: Koop een agenda

Je bent heel goed in het onthouden van afspraken, dus natuurlijk heb je geen agenda nodig! In dit geval wil ik juist dat jij je agenda heel anders gaat gebruiken. Aan het begin van elke maand kun je bepalen wat je die maand gedaan wilt hebben om je doelen te bereiken.

Door met jezelf afspraken te maken en door die letterlijk met pen op papier te zetten heb je een extra geheugensteuntje en bind je jezelf extra aan de afspraak met jezelf.

Tip 6: Volg workshops

Merk je dat het zetten van bepaalde stappen, zoals stappen die met sociale vaardigheden te maken hebben of stappen die met organisatie-vaardigheden te maken hebben, telkens verkeerd gaan? Ga dan eens op zoek naar een workshop waarin je die vaardigheden kunt trainen.

Tip 7: Vraag om hulp

Soms is het gewoon heel lastig om de juiste workshop of boeken te vinden die jou kunnen helpen. Geef dan bij betrouwbare mensen in je omgeving aan dat je hulp nodig hebt met het veranderen of bereiken van bepaalde zaken. Die mensen kunnen je op nieuwe ideeën brengen om jouw doelen te behalen.

Wil je meer weten over mentale technieken om jouw persoonlijke effectiviteit te verbeteren? Kom dan eens naar een gratis online masterclass of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Of lees het boek Breek je Vrij!

Bronnen:

http://173.201.177.158/tools/leq/RichardsEllisNeill2002ROPELOC.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen