Psychologen en psychiaters maken afhankelijk
Psychologen en psychiaters maken afhankelijk
29 april 2019 
1 min. leestijd

Psychologen en psychiaters maken afhankelijk

Afhankelijkheid of Zelfredzaamheid

Wat ik zo mooi vind aan sessies doen met mensen, is hoe je die sessies ingaat. Dat zal ik uitleggen. Je kan heel serieus een sessie ingaan en dan kijken wat er gebeurt. Of je kan een sessie zo beginnen dat het de cliënt direct op een spoor brengt van veranderen.

Als je serieuze boeken leest over therapie dan word je op die manier gehypnotiseerd dat dat de manier is om te behandelen. Studieboeken maken je een student die er veel van weet, maar niet perse een therapeut die het ook kan.

Afhankelijkheid of zelfredzaamheid

Als je andere boeken leest, zoals die van Bandler en Grinder bijvoorbeeld, dan krijg je een heel ander idee van therapie doen.

Het is ook een kwestie van wat jij gelooft over de cliënt die tegenover je zit.

Geloof jij dat de cliënt iets heeft waar die mee om moet leren gaan en jij moet hem daarbij helpen of geloof jij dat de cliënt er vanaf kan komen en zelfredzaam genoeg is om dat te kunnen.

Die twee startpunten zijn heel anders. Vroeger struinde ik wel eens fora af waar mensen bij elkaar kwamen met angststoornissen. Die hadden al jaren een therapeut en als het dan tegen de zomer liep waren ze helemaal van slag, want de therapeut gaat op vakantie.

‘Wat nu???’

Dat was voor mij zo vreemd, want mij was geleerd dat een angst in een of twee sessies weg kan en deze mensen zaten al maanden bij een therapeut. Ik vroeg mij altijd af wat die dan deden dus ben ik een keer van die sessies gaan volgen.

En toen snapte ik het.

Het vertrekpunt was heel anders. Eerst kwam de hypnose dat ik er nooit meer vanaf zou kunnen komen en daarna dat ik pillen zou moeten…

Ja, dan hou je wel je klanten op die manier. Kijk ik zal niet beweren dat die mensen die maanden lopen bij een therapeut in een of twee sessies er vanaf zou kunnen raken, maar in drie wel. Waarom? Het vertrekpunt is anders. Het geloof van de therapeut is zo belangrijk. Als ik al niet in jou geloof dat je het kan en dat je er vanaf komt, wie gelooft het dan?

En dat geloof zorgt ervoor dat het veel sneller gaat. Zo simpel is het.

De techniek die je dan doet werkt dan ook beter en de best werkende methodes kan je nu slechts voor 44 euro oppikken. Hier kan dat

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen