Rouwverwerking van iemand voor wie je zorgde
19 november 2018 
5 min. leestijd

Rouwverwerking van iemand voor wie je zorgde

Mensen verliezen hoort erbij in het leven. De begrafenis is vaak een afscheid van iemand en een viering van zijn of haar leven. Tijdens die viering worden herinneringen opgehaald aan goede en slechte tijden. Het herinneren van de goede tijden in iemands leven is soms echter heel lastig. Vooral voor mensen die mantelzorgden voor de persoon die overleden is kunnen die “verse” herinneringen de overhand hebben ten opzichte van de oude gelukkigere herinneringen.

Waarom foto’s maken zo belangrijk is

Foto’s maken lijkt heel erg ijdel, en in sommige gevallen is dat ook vast wel zo, maar het heeft ook een belangrijke functie. Foto’s zijn later in het leven een handig middel om herinneringen op te halen. Foto’s kunnen namelijk emotionele herinneringen ophalen en intense gevoelens[1].

Ook algemene foto’s zoals uit de krant kunnen hierbij een rol spelen. Er is dus ook zeker hoop als je uit een familie komt die niet veel gebruikmaakt van foto’s op speciale momenten, zoals het vieren van je verjaardag of een leuk dagje uit.

De tweede keer rouwen

Als mantelzorger ben je eigenlijk 2 keer aan het rouwen. In de eerste instantie kun je tijdens het mantelzorgen al gaan rouwen vanwege het verlies van iemands karakter, bijvoorbeeld wanneer iemand last heeft van alzheimer of dementie. Of je rouwt al doordat je weet dat je iemand voor wie je zorgt aan het verliezen bent. Vooral gedragsveranderingen zorgen er vaak voor dat je al rouwt voordat iemand overleden is[2].

Het is erg belangrijk om tijdens het mantelzorgen voldoende hulp voor jezelf te krijgen, omdat je anders last kunt krijgen van lange-termijnklachten[3], zoals alleen maar de vervelende herinneringen van het mantelzorgen en niet de leuke herinneringen van de momenten waarop je juist met elkaar gelachen hebt.

Rouwen na de daadwerkelijke dood van de persoon voor wie je mantelzorgde kan daardoor extra lastig worden. Juist omdat je ook de fijne momenten van iemands leven wilt vieren.

Waarom de positieve herinneringen lastiger te herinneren zijn

De eerste keer rouwen kan ook een verklaring zijn waarom het lastig is om die positieve herinneringen vast te houden. Elke keer als iemand een bepaald deel van zijn/haar persoonlijkheid verliest wordt daarom gerouwd door de mantelzorger of andere personen die veel omgaan met de persoon die duidelijk verandert door zijn/haar aandoening[4]. Hierdoor kan je dit ook sneller afsluiten waardoor je na de dood van die persoon die leuke karaktertrekken minder naar voren kunt halen.

Daarbij hangt het ook heel erg van jezelf af hoe jij je zaken herinnert. Je mindset en sommige karaktertrekken hebben invloed op of jij je de positieve zaken beter herinnert dan de negatieve zaken[5].

Een optimist zal zich bijvoorbeeld de positieve kanten van het leven beter herinneren dan de negatieve kanten, terwijl een pessimist zich de negatieve kanten beter kan herinneren. Iemand die extravert is, herinnert zich de positieve kanten vaak ook beter.

Met deze informatie kunnen we wat, want hoe is je mindset? Door het mantelzorgen kun je een beetje pessimistisch zijn geworden. Als je bijvoorbeeld veel voor de andere persoon hebt moeten doen wat hij eigenlijk zelf zou moeten kunnen doen kan dit ervoor zorgen dat je pessimistischer bent geworden[6].

Bekijk ook deze sessie over rouwverwerking:

Hypnose en het herinneren van de goede tijden

Een van de belangrijkste tips die je helpt om de goede tijden te herinneren is het bladeren in de fotoalbums die je hebt, maar dit is heel gecontroleerd herinneren.

Wat je minder kunt controleren zijn de herinneringen die je gedurende de dag te binnen schieten. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar je mindset. Uiteindelijk is extraversie een karaktertrek en iemands karakter veranderen is een stuk lastiger (en minder nodig) dan iemands mindset.

In eerste instantie gaat een hypnose-expert een gesprek met je aan over hoe jij in het leven staat, wat je normaal en niet normaal vindt en wat voor jou belangrijk is. Met deze informatie kan de hypnose-expert je veel beter persoonlijk helpen dan om alles via een onpersoonlijk script te doen (dat zijn vaak de voorbeelden op deze site).

Focus verleggen van het negatieve naar het positieve

Vooral als je door het mantelzorgen een pessimist bent geworden is het belangrijk nu je toch niet meer dagelijks getriggerd wordt om negatief te denken weer positief te gaan denken.

Gedrag veranderen is voor veel mensen erg moeilijk. Je moet telkens in de gaten hebben dat je met een negatieve herinnering bezig bent, die stoppen en bewust vervangen door een positieve herinnering die je dan ook nog moet vinden.

Een manier om dit meer onbewust te doen is door een post-hypnotische suggestie. Dit is een soort opdracht die je krijgt tijdens hypnose voor het gedrag dat je hebt na de hypnose. Meestal krijg je die opdracht na een geleide visualisatie.

Als je het je bijvoorbeeld maar lastig kunt voorstellen dat je een negatieve herinnering kunt stoppen en vervangen door een positieve helpt een geleide visualisatie hierbij. Die kan als volgt gaan, met de post-hypnotische suggestie:

“Je bent aan het werk en opeens moet je denken aan de persoon die overleden is. De negatieve herinnering wordt snel omgezet in een positieve herinnering van een leuke vakantie, etentje, autorit, wandeling. Je wordt gelukkig van de herinnering en kunt je weer focussen op je werk. Elke keer als je moet denken aan je dierbare zorg je ervoor dat je de herinnering kunt koppelen aan iets wat je ziet. Een plant voor de natuur, een auto voor een reis, mensen voor een wandeling of andere bijzondere ervaring die je samen hebt gehad.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie met een post-hypnotische suggestie. Afhankelijk van jouw voorkeuren en overtuigingen kun je een andere geleide visualisatie krijgen. Daarbij mist in dit voorbeeld ook de inductie van hypnose.

Omdenken

Daarnaast kun je in het dagelijks leven ook je focus verleggen van het negatieve naar het positieve. Bijvoorbeeld:

Als de trein te laat is: Dit is niet slecht, maar juist goed je kunt namelijk later beginnen met werken en hebt meer tijd om te ontspannen voordat je moet werken waardoor je focus beter is.

Als het regent: Dit is niet vervelend, regen is nodig om over de grens in Duitsland goedkoop te kunnen tanken. De lage stand van de Rijn zorgt ervoor dat de benzine nu “overal” duur[7] is en het is natuurlijk goed voor de plantjes.

Overtuigingen veranderen

Of je een optimist of een pessimist bent hangt ook heel erg af van je overtuigingen over de wereld en hoe jij hierin functioneert. Als je bijvoorbeeld denkt dat je geheugen verschrikkelijk slecht is kun je last krijgen van een zelf vervullende gedachte. Als je niet direct bij de positieve herinnering kunt komen zie je dit als bevestiging van je overtuiging en kun je te snel opgeven.

Het is daarom belangrijk om na te gaan welke overtuigingen je hebt die je beletten de goede momenten te herinneren. Hiermee kan een hypnose-expert je helpen.

Als je eenmaal weet welke overtuigingen dit zijn kan een hypnose-expert je helpen met hypnotische suggesties om die overtuigingen te veranderen zodat je positievere overtuigingen krijgt en optimistischer in het leven staat.

Deze suggesties krijg je vaak ook mee naar huis om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose. Dit oefen je eerst met de hypnose-expert voordat je hier thuis mee aan de slag gaat.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Je bent een positief ingesteld mens.”

“Je kunt genieten van de kleine dingen in het leven.”

“De zon schijnt elke dag, ook als je hem niet ziet.”

“Je content voelen is ook goed.”

Door dagelijks dit soort suggesties te beluisteren tijdens zelfhypnose komen deze op de voorgrond in je onderbewuste en zul je jouw hele manier van denken veranderen, waardoor ook blijere herinneringen sneller vindbaar zijn op het moment dat je ze nodig hebt.

Er zijn dus meerdere manieren die je helpen om ook de goede momenten te herinneren nadat iemand voor wie je zorgde is overleden. Een praktische tip is om foto’s terug te kijken, daarnaast is het handig om je mindset te veranderen. Als je denkt dat iets niet gaat lukken, dan gaat het vaak ook niet lukken. Door optimistischer in het leven te staan gun je jezelf ook meer tijd om te zoeken naar de positieve herinnering waardoor de kans groter wordt dat je deze krijgt. Hierbij kan hypnose helpen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online hypnose masterclass of volg een van de andere opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

[1] https://link.springer.com/chapter/10.1057/9780230120099_5

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07317111003793443

[3] https://journals.lww.com/jhpn/Abstract/2014/04000/Caregiver_Grief_and_Anticipatory_Mourning.10.aspx

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/153331759601100404

[5] https://www.moregooddeeds.org/blog/2017/5/17/how-to-remember-the-good-times-better

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08964289.1995.9933734

[7] https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4483626/omgekeerde-wereld-duitsers-komen-naar-nederland-om-te-tanken

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen