Samenwerken verbeteren met hypnose
Samenwerken verbeteren met hypnose
29 januari 2019 
5 min. leestijd

Samenwerken verbeteren met hypnose

Weet je nog dat je op de middelbare school in groepjes moest werken? Er was altijd iemand die er niet was, iemand die er was maar niets deed en dan 1 of 2 anderen die eigenlijk alles deden en dan kwaad werden vanwege het lage cijfer dat het project kreeg. Dat kan een reden zijn waarom jij nu denkt: No people, no problem. Helaas bevordert dat het samenwerken niet.

Wat is samenwerken?

Samenwerken betekent dat je met meerdere mensen werkt om hetzelfde doel te behalen. Dit hoeft niet te betekenen dat iedereen precies hetzelfde doet.

Het kan ook betekenen dat ieder een vaardigheid heeft die bijdraagt aan het behalen van het doel en door al die unieke vaardigheden samen te brengen wordt het doel dan eenvoudiger behaald dan wanneer iemand in zijn eentje al die vaardigheden onder de knie moet hebben.

Hiervoor is het ook belangrijk dat je als organisatie die kennis en kunde kunt organiseren zodat dit op het juiste moment wordt ingezet om het doel zo snel mogelijk te behalen. Daarbij kan het ook helpen als de kennis van de ene persoon naar de andere persoon wordt overgedragen[1].

Samenwerken in een team

Bij samenwerken in een team wordt er vaak aan teamsporten gedacht. Iedereen kent het voetbalspel en hoe daar iedereen zijn rol heeft in het team om ervoor te zorgen dat het team de wedstrijd wint, of ten minste niet verliest.

Wanneer je op je werk duidelijke teams hebt met taken is de samenwerking al van tevoren vastgesteld.

Er zijn drie manieren waarop naar teams wordt gekeken namelijk:

  1. Individuele factoren
  2. Groepsfactoren
  3. Omgevingsfactoren

Bij de individuele factoren gaat het erom wat elk lid van de groep meebrengt om de samenwerking tot een succes te brengen.

Bij de groepsfactoren gaat het om de grootte van de groep en de gemiddelde samenstelling.

Bij de omgevingsfactoren gaat het om de taken die de groep moet uitvoeren en welk beloningssysteem er is om samenwerking te bevorderen[2].

Hypnose heeft vooral invloed op de individuele factoren en hoe jij reageert op de taken die je team moet uitvoeren en het beloningssysteem. Hypnose kan daarmee helpen om samenwerking binnen het team te bevorderen.

Bijvoorbeeld: Met samenwerken is het belangrijk om andere teamleden credits te geven waar ze die verdienen en om ze aan te spreken op wanneer iets niet goed gaat. Bescheidenheid gaat ook ver in samenwerkingen zodat je niet de eer opstrijkt voor iets wat je niet gedaan hebt. Dat komt de samenwerking op de lange termijn niet ten goede.

Je overtuigingen over samenwerken in teams kunnen door een hypnose-expert onderzocht en verbeterd worden als dit nodig is. Wanneer jij merkt dat je niet goed kunt samenwerken met teamleden kun je eens kijken waardoor die blokkade om het achterste van je (zakelijke) tong te laten zien is ontstaan.

Hypnose-experts kunnen je dan bijvoorbeeld helpen met regressie. Tijdens een regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft bedacht dat het bijvoorbeeld niet goed is om zakelijk gezien alles te vertellen in een team.

Doordat veel overtuigingen ontstaan in de kindertijd, bijvoorbeeld tijdens de eerste keer dat je moest samenwerken, kun je overtuigingen krijgen die helemaal niet logisch zijn. Door daar nu met je volwassen kennis naar te kijken kan de overtuiging al snel minder invloed hebben waardoor je al beter kunt samenwerken in een team.

Samenwerken met collega’s

Uiteraard waar gewerkt wordt met collega’s kun je bijna altijd al spreken van een team, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Soms is het voor je werk nodig om samen te werken met je collega’s en om zelf die samenwerking op te zoeken.

Misschien vind je het heel eng om samen te werken met andere collega’s of wil je het liefste alles zelf doen. Dan kun je op gegeven moment toch jezelf tegenkomen omdat je in je eentje simpelweg niet alles kan.

In dat geval kan een hypnose-expert je helpen met overtuigingen die je helpen om de samenwerking met collega’s op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties die je thuis beluistert tijdens zelfhypnose op een mp3.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Door samen te werken met anderen maak je jezelf sterker.”

“Je mag hulp vragen.”

“Voordat je samenwerkt mag je kijken naar de talenten van mensen om je heen.”

“Het is goed om persoonlijk leiderschap te laten zien.”

“Je mag initiatief nemen om een project tot een goed einde te brengen.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties die samenwerking kunnen verbeteren. Afhankelijk van jouw overtuigingen over samenwerken kan een hypnose-expert ervoor kiezen om je andere suggesties mee te geven op een mp3.

Onderhandelen voor samenwerken

Als je dan eindelijk de stap durft te maken om meer samen te werken met anderen is het vaak ook nodig om de samenwerking aantrekkelijk te maken voor de persoon met wie je wilt samenwerken.

Hiervoor is het belangrijk om een beetje te kunnen onderhandelen.

Wanneer je bijvoorbeeld op de communicatie-afdeling van een bedrijf werkt kan het nodig zijn om iemand met een totaal andere functie te vinden voor een leuke interne-nieuwsbrief of om ontwikkelingen van het bedrijf op een goede manier te communiceren met andere mensen terwijl je misschien niet de kennis hebt om dat goed te doen.

Een IT-man kan dan bijvoorbeeld veel uitleggen over nieuwe systemen die geïmplementeerd zijn, maar dan moet jij die IT-man nog wel overtuigen tot samenwerking.

De IT-man komt dan bijvoorbeeld in het bedrijfsblad te staan of zelfs op de social media en website van het bedrijf om iets aan klanten uit te leggen. Misschien zit hij helemaal niet te wachten op die publiciteit, terwijl jij wel die talenten nodig hebt.

In dat geval moet je dus gaan onderhandelen om de samenwerking zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit kun je bijvoorbeeld oefenen met een geleide visualisatie. In zo’n visualisatie stimuleer je je voorstellingsvermogen over hoe je iets gaat aanpakken. Je ziet als het ware voor je hoe het gesprek verloopt.

Bijvoorbeeld:

“Je hebt hulp nodig voor een project en daar heb je iemand voor nodig die handig is. Op je werk observeer je een paar dagen je collega’s om te zien wie handig is. Je vraagt ook aan je collega’s wie jij het beste kunt vragen voor hulp bij je project. Als je uiteindelijk je beslissing neemt wie je moet vragen hoef je alleen nog de stap te zetten. Je gaat naar je collega toe. Haalt adem en ontspant je lichaam terwijl jij je collega glimlachend aankijkt. “Hallo X, het is me opgevallen dat je best goed bent in X en precies daarvoor heb ik hulp nodig. Het project gaat om X en X en als ik het goed afgerond krijg betekent dat heel veel voor mij. Als je mij wilt helpen kan ik je in de toekomst ook helpen met jouw projecten als je dat wilt en anders kan ik je iets vaker koffie brengen of zoiets. Wil je me helpen? Neem anders rustig de tijd om erover na te denken.” Nadat je de hulpvraag hebt geuit voel je je al beter omdat je deze stap al hebt gezet. Een ja of een nee maakt dan niet zoveel uit, want je hebt al een reservepersoon in je hoofd die je ook om hulp kunt vragen door de observaties van jezelf en adviezen van je collega’s.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw probleem om een samenwerking aan te gaan kan een hypnose-expert je een andere visualisatie geven.

In visualisaties wordt ook vaak aandacht besteedt aan het onder controle houden van je zenuwen en hoe je direct technieken kunt toepassen om kalm te blijven als je heel nerveus wordt van hulp vragen.

Samenwerken kan dus onder allerlei omstandigheden plaatsvinden. Je kunt samenwerken omdat het moet en je een team hebt waarin je bent ingedeeld of je kunt samenwerken omdat jij dat zelf wil om je eigen doelen te behalen.

In elk geval zorgt samenwerking voor het bereiken van complexe doelen en verzamel je verschillende talenten om je heen om dat doel te bereiken.

Hypnose kan op meerdere manieren helpen om samenwerking voor jou eenvoudiger te maken. Wil je meer weten over hoe hypnose jou of andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen aan het Hypnose Insituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat je voorkeur heeft.

[1] https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/mnsc.1050.0366

[2] https://psycnet.apa.org/fulltext/1998-02893-003.html

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen