Problemen met in slaap vallen. Problemen met doorslapen. Problemen met dromen of nachtmerries. Knarsetanden, slaapwandelen, bedplassen, eten terwijl je slaapt, verwarring tijdens het wakker worden. Slaapproblemen zijn veel gevarieerder dan je in eerste instantie zou denken. Het is al bekend dat meditatie kan helpen om beter te slapen, laten we dat eens verdiepen met hypnose en kijken wat dat kan doen met slaapproblemen.
In dit artikel ga ik in op hypnotherapie en het effect op slaapproblemen.
Problemen met in slaap vallen
Lang wakker liggen en je zorgen maken of juist allerlei plannen uitdenken. Dit is een symptoom waar veel mensen met chronische insomnia last van hebben.
Daarbij kun je ook nog reageren op allerlei factoren uit je omgeving, zoals dat ene lampje van een apparaat of een vogel die niet ophoudt met fluiten. Dit wordt door wetenschappers “hyperarausal” genoemd. Slapeloosheid is weer een van de symptomen van hyperarausal. Hyperarausal kan het gevolg zijn van een traumatisch stressvol moment, maar je kunt er ook genetische aanleg voor hebben.
Hierdoor kun je moeilijker ontspannen voor het in slaap vallen. Als je dan een tijdje niet geslapen hebt na een stressvol moment kan het nog lastiger worden.
Daarbij kun je er ook vanuit gaan dat je niet in slaap zal vallen. Daardoor wordt je nerveus en die nerveusheid zorgt er dan voor dat je niet in slaap kunt vallen. Het is een soort rare vicieuze cirkel.
De slaappatronen van mensen die moeite hebben met in slaap vallen kenmerkt zich vaak met overactiviteit van de hersenen en ontstane gewoontes die niet verenigbaar zijn met slaap. Daarbij komt dan ook nog onbewuste angsten waardoor je niet goed in slaap kunt vallen of die je slaap onderbreken. Als je dit herkenbaar vindt kan hypnotherapie je zeker helpen.
Daarom is het belangrijk om naast slapeloosheid ook de onderliggende oorzaak te behandelen om echt effect te hebben op het slaapritme van de patiënt.
Acute en chronische insomniapatiënten reageren meestal goed op hypnotherapie en instructies voor goede slaaphygiëne. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen met slapeloosheid die hypnotherapie ondergaan 16 maanden later nog steeds een verbeterd slaappatroon hebben, na slechts twee hypnosesessies.
Daarnaast kan zelf-hypnose gebruikt worden voor het in slaap vallen.
Dit lijkt misschien paradoxaal, maar de zelf-hypnose kan ervoor zorgen dat de nervositeit over het in slaap vallen achterwege blijft waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen.
Een techniek die bij zelf-hypnose toegepast kan worden is door eerst te ontspannen en jezelf voor te stellen alsof je zweeft. Vervolgens kunnen gedachten geprojecteerd worden op een bedacht scherm. Door de gedachten “buiten zichzelf” te plaatsen is het makkelijker om de lichamelijke reactie op de gedachten te voorkomen waardoor het eenvoudiger is om in slaap te vallen. Daarbij kun je het scherm uit zetten of op pauze zetten waardoor je aan jezelf signaleert dat je morgen verder kunt nadenken over die problemen en plannen.
Problemen met doorslapen
Een vriend van mij met slaapproblemen wordt sinds kort helemaal gek van een specht die een boom in de buurt perfect vindt om een nest te maken, om zes uur ’s ochtends zijn partner slaapt er dwars doorheen en hoort de specht niet eens. In zijn geval wordt het doorslapen door reacties op de omgeving lastiger gemaakt.
Er is een theorie dat als je last hebt van hyperarausal je een excessieve reactie hebt op dingen die je gestresst kunnen maken. Zo kan het kloppen van de specht lijken op iemand die aan de deur klopt. De natuurlijke reactie als iemand aan je deur klopt is om de deur open te doen, net zoals je een telefoon opneemt als hij overgaat. Dit kan een klein stressmomentje zijn en daardoor reageer je veel alerter dan mensen die geen last hebben van hyperarausal.
In dit geval is hypnotherapie tegen slapeloosheid en hypnotherapie stegen stress een manier om beter te kunnen doorslapen.
Als je last hebt van in slaap vallen of problemen met doorslapen hebt, wordt er vaak gebruik gemaakt van visualisaties. Er zijn drie soorten visualisaties die volgens onderzoek een succesgehalte hebben van 85% (dat is dus bijna 9 van de 10 mensen). Deze visualisaties vinden altijd plaats met begeleiding van een hypnotherapeut.
- Een visualisatie van een zacht gordijn met een warm gevoel. Tijdens de hypnosesessie mogen de patiënten hun gedachten projecteren op het gordijn waarna ze erdoorheen gaan naar de andere kant van het gordijn. Waarna de persoon met slapeloosheid kan nadenken over het gordijn.
- Een visualisatie waarbij je je als slapeloze voorstelt dat je op een veranda of iets dergelijks staat van een prachtig huis met tien traptreden naar beneden. Bij elke stap die je van de trap afzet kun je steeds meer laten gaan. Aan de bodem van de trap voel je je helemaal ontspannen en kun je genieten van de prachtige tuin vol kleuren, bloemen, vogeltjes en bladeren die geluid maken in een briesje.
- De laatste visualisatie is die van een speciale plaats voor de persoon met slapeloosheid. Onder begeleiding ga je naar een plaats die je heel leuk vindt. Misschien je favoriete kamer of een plaats waar je ooit op vakantie bent geweest.
Nachtmerries
Wist je dat kinderen tussen de 7 en 12 jaar erg gevoelig zijn voor hypnotische suggesties? Vooral vlak voordat ze in slaap vallen of als ze net wakker zijn geworden. Als je kind regelmatig last heeft van nachtmerries kun je even bij hem blijven. Als je dan ziet dat hij bijna in slaap valt kun je een positieve hypnotische suggestie geven zoals dat jij je kind altijd veilig houdt en beschermt.
Zelf-hypnose en ontspanningstechnieken kunnen je kind helpen om het weer leuk te gaan vinden om te gaan slapen. Daarbij kun je een dromenvanger boven het bed hangen. Volgens de Indianen houden die nachtmerries tegen, maar laten ze fijne dromen doorgaan. Als je kind die overtuiging krijgt kan dit helpen om ook echt geen nachtmerries meer te krijgen.
Bij volwassenen kan de therapeut de patiënt een soort droom laten beleven met een therapeutisch doel. Via deze weg kan de hypnotherapeut erachter komen wat je belangrijk vindt, welke conflicten er zijn en welke problemen je hebt. Dit kan een verklaring voor de nachtmerries geven. Vervolgens kan het onderliggende probleem worden opgelost.
Daarnaast kan de hypnotherapeut een hypnotische suggestie geven dat als de nachtmerrie begint hij deze keer een ander einde zal hebben. Je kunt bijvoorbeeld de held van je droom worden of gewoon zappen naar een andere fijnere droom.
Ook volwassenen hebben baat bij zelf-hypnose om nachtmerries uit te bannen.
Parasomnie en hypnose
Bij parasomnie vertoon je vreemd gedrag tijdens het slapen, zoals slaapwandelen, bedplassen en zo voort. In het geval van parasomnie klachten kan hypnose een manier zijn om zelf-controle te verbeteren. Voor parasomnie zijn nog geen grote onderzoeken uitgevoerd naar het effect van hypnose op de klachten, maar er zijn wel kleinere onderzoeken waaruit we informatie kunnen halen.
Bij een groep van 27 mensen die last hadden van parasomnie moesten ze tijdens de hypnose visualiseren hoe ze op een prettige plaats een scherm bekeken waarop ze zichzelf konden zien slapen op een vredige manier, in tegenstelling tot de werkelijkheid. Vervolgens kregen ze een post-hypnotische suggestie die hun gevoel van veiligheid moest versterken en die onzekerheid moest wegnemen. Ook kregen ze de suggestie dat ze vredig konden slapen zonder te veel te bewegen. Deze suggeties moesten ze aan zichzelf herhalen tijdens zelf-hypnose in huis. In totaal duurde de therapie 20 minuten.
De inductie die de personen kregen om in hypnose te komen werd opgenomen zodat die mee naar huis kon worden genomen om te gebruiken voor zelf-hypnose.
74 procent van de deelnemers gaven aan dat ze veel beter sliepen dan voor de hypnotherapie. De meeste mensen hadden 1 tot 6 hypnosesessies nodig voor dit resultaat.
Bekijk ook deze video over hypnose en slaap:
Tips voor slaaphygiëne
Omdat blijkt dat hypnotherapie met tips voor slaaphygiëne het beste werkt tegen slaapproblemen heb ik ook een aantal tips voor goede slaaphygiëne op een rij gezet.
Geef jezelf tijd om af te draaien
Direct in slaap vallen nadat je thuis komt van het werk is voor iedereen lastig. Geef jezelf daarom de tijd om te ontspannen voordat je in slaap valt.
Ga niet sporten voor het slapengaan
Sporten is leuk en gezond, maar zorgt er ook voor dat je energie krijgt. Daarom is het het beste om ’s ochtends te sporten of op zijn laatst voor 8 uur ’s avonds.
De slaapkamer is geen werkkamer
Als jij een bureau hebt in je slaapkamer om aan te werken is mijn eerste tip om die een andere plaats in het huis te geven. Op die manier is je slaapkamer een veilige plek die je niet herinnert aan al het werk dat je morgen moet doen.
Dim de lichten en maak je kamer donker
’s Avonds kun je het beste de lampen in je woning dimmen. Dit is een signaal aan je lichaam dat het tijd is om slaperig te worden. Houd je kamer zelfs helemaal donker. Bestel desnoods speciale gordijnen die voor het raam bevestigd kunnen worden.
Wil je meer weten over de voordelen van hypnose? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bron:
Els Rutgers Munnik
op 30 Mar 2016Ramonda
op 30 Mar 2016Apotheker
op 17 Jan 2020Slaapwijsheid
op 11 May 2020