Werken, iedereen moet het doen om echt iets van zijn leven te maken. Je kunt ervoor kiezen om je eigen pad te volgen als ondernemer en je kunt ervoor kiezen om dit in loondienst te doen (eventueel parttime om ondernemen te combineren met meer stabiliteit). Om een baan te vinden moet je solliciteren en daar komt ook het sollicitatiegesprek bij. Dit zijn ontzettend spannende momenten die juist door die spanning soms helemaal mis kunnen gaan. Hypnose helpt je om de kans op een baan te vergroten door deze spanning te verminderen.
In dit blog leg ik uit hoe dit werkt.
Voordelen van hypnose bij solliciteren
Als je succesvol wilt solliciteren is het belangrijk dat jij je zenuwen (enigszins) onder controle hebt. Dit is eenvoudiger als je vertrouwen hebt in je kwaliteiten die nodig zijn voor de baan en als je goed weet hoe jij je lichaam kunt controleren om kalm te blijven. Zelfs als je onzeker bent kan die controle over je lichaam ervoor zorgen dat je zekerheid uitstraalt waardoor die onzekerheid in ieder geval niet opvalt.
Al in de jaren 80 is er onderzoek gedaan naar het effect van zelfhypnose op de ontspanning die je hebt tijdens een sollicitatiegesprek. Uit dat onderzoek blijkt dat zelfhypnose een significant effect heeft om kalm te zijn tijdens dit gesprek[1].
Of je nu net begint met solliciteren of opnieuw moet beginnen na het verliezen van een baan, of weer bezig bent na de zoveelste afwijzing na een sollicitatiegesprek, het is een handige vaardigheid.
In het onderzoek uit de jaren 80 zijn vooral zelfhypnose technieken gebruikt om te kalmeren. Hierbij moet je denken aan het hebben van een gelijkmatige ademhaling door je buik. Het bewust ontspannen van je spieren en het visualiseren van een prettige omgeving.
Hypnose en het verbeteren van je zelfvertrouwen voor een sollicitatie
Hypnose staat er ook bekend om dat het je helpt met het verbeteren van je zelfvertrouwen en doet dit ook voor mensen die moeten solliciteren nadat ze ontslagen zijn. Uit onderzoek naar mensen die na ontslag weer een vaste baan moesten krijgen blijkt dat mensen bij wie het zelfvertrouwen werd verbeterd, het gevoel van kunnen en controle en de denkprocessen werd beïnvloed, onder andere door hypnose sneller weer een voltijdbaan hadden dan mensen die niet meededen aan dit programma[2].
Het verliezen van je baan of keer op keer afgewezen worden na een sollicitatie is namelijk niet goed voor je zelfvertrouwen en gevoel van controle. Je kunt jezelf waardeloos voelen terwijl jij de wereld echt wel fantastische zaken te bieden hebt.
Hypnose kan op meerdere manieren helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren. Een van de beste manieren is om eerst te achterhalen welke overtuigingen je zelfvertrouwen voor het vinden van een baan omlaaghalen. Dit kan op meerdere manieren zoals met regressie of een Socratisch gesprek. Vervolgens kunnen die overtuigingen zwakker gemaakt worden met hypnotische suggesties die je tijdens zelfhypnose kunt herhalen of die je beluistert als de hypnose-expert ze voor je opneemt op een mp3. Die suggesties krijgen dan de overhand in de overtuigingen die je gebruikt om je leven te leven.
Dit kan bijvoorbeeld om suggesties gaan zoals:
“Je hebt de mogelijkheid om je talent te laten zien.”
“Je bereidt je goed voor op een sollicitatiegesprek.”
“Je kunt rustig en gefocust blijven tijdens het gesprek.”
“Je mag de tijd nemen om antwoord te geven op een vraag.”
Tijdens zelfhypnose ga je op een rustige plaats in je huis zitten of liggen, maak je eerst gebruik van een ontspanningsoefening en vervolgens beluister je de suggesties.
Het zwakker maken van niet-helpende gedachten
Het doel van het veranderen van je overtuigingen is het veranderen van je gedachten. Soms gaat dit nog niet zo snel en kun je opmerken dat je toch heel streng bent voor jezelf. Je denkt dan bijvoorbeeld gefrustreerd “Ik ben echt dom bezig!”. Dit is een hele negatieve niet-helpende gedachte.
Om een dergelijke gedachte minder invloed op je te geven kun je de gedachte hardop uitspreken met een totaal andere emotie. Je kunt bijvoorbeeld met je meest zwoele en verleidelijke stem zeggen “Ik…ben echt dom bezig 😉 (strike a sexy pose)”. Door dit een aantal keer te doen, en je mag lekker overdrijven, wordt de gedachte lachwekkend waardoor hij je zelfvertrouwen niet meer naar beneden kan halen.
Gevoel van controle verbeteren
Het veranderen van niet-helpende gedachten helpt al een beetje om je gevoel van controle te verbeteren, maar je kunt natuurlijk nog veel meer doen.
In eerste instantie kun je jouw focus verleggen van waar je geen invloed op hebt naar waar je wel invloed op hebt. Kijk bijvoorbeeld nu eens om je heen. Misschien zie je wat je niet kunt veranderen, zoals het weer, je huisdier, het verkeer en wie weet wat nog meer.
Kijk nu eens in je directe omgeving, je gezichtsveld, wat je wel kunt veranderen. Je kunt je kleding veranderen, je kunt je daarmee aanpassen aan het weer, je kunt de muziek die je luistert veranderen (of aanzetten als het stil is), je kunt veranderen hoe je omgeving eruitziet, als er rommel ligt kun je het opruimen en als het opgeruimd is kun je het rommelig maken.
Door je focus te verleggen naar wat je kunt veranderen, vergroot je ook het gevoel van controle. Je kunt bijvoorbeeld de kleding die je uitkiest naar het sollicitatiegesprek veranderen. Je kunt je verdiepen in het bedrijf voordat je naar het gesprek gaat, je kunt bepalen op welke manier je naar die locatie gaat. Door je te focussen op wat jij kunt doen om een situatie te veranderen in jouw voordeel, krijg je meer het gevoel dat je controle hebt op wat je doet en wat er dan kan gebeuren.
Geleide visualisatie om een sollicitatie te oefenen
Spanningen wegnemen is allemaal leuk en aardig, maar je kent natuurlijk het gevoel dat dit op het belangrijkste moment toch weer de kop op steekt. Ook hiermee omgaan kan je verbeteren met hypnose. Dit kan bijvoorbeeld door het oefenen vanhet sollicitatiegesprek met een geleide visualisatie. In zo’n geleide visualisatie zie je met hulp van de hypnose-expert voor je hoe het gaat.
Tijdens de visualisatie kun je ook gespannen raken, maar leer je direct om de kalmeringstechnieken en zelfhypnosetechnieken toe te passen om van het gesprek een succes te maken. Een geleide visualisatie voor een sollicitatiegesprek kan bijvoorbeeld op de volgende manier gaan:
“Je bent bezig met de voorbereidingen voor je sollicitatiegesprek. Je zorgt ervoor dat je er goed uitziet en doet de kleding aan die je speciaal voor deze gelegenheid hebt gekocht zodat je weet dat je er professioneel uitziet. Je leest daarna nog even je aantekeningen door over het bedrijf en welke toevoegingen jij het bedrijf biedt. Je haalt rustig adem en ontspant je spieren en gaat op weg. Je gaat met je gekozen vervoersmiddel waarmee jij je het meest op je gemak voelt en waarmee je de grootste kans hebt om op tijd te komen. Je bent zelfs ruim op tijd en gaat nog even naar het toilet. Dat ontspant al behoorlijk. Je komt terug en wacht op de afspraak. Tijdens het wachten focus je je op je ademhaling en het ontspannen van je spieren. Je begroet de persoon die je ophaalt en eventuele andere mensen die aanwezig zijn tijdens het gesprek. Je neemt een glas water aan, dat geeft je tijd om te denken en om je mond minder droog te maken. Je neemt de tijd om antwoord te geven op de vragen en hoe apart je de vragen ook vindt, je geeft jouw eerlijke mening of informatie. Je glimlacht, zit rechtop en voelt je goed. Je merkt dat je voorbereiding zijn vruchten afwerpt en gaat hierdoor met een goed gevoel weer weg van het gesprek.”
Door een dergelijke visualisatie vergroot je de kans dat je het gedrag in de visualisatie daadwerkelijk uitvoert. Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw overtuigingen en zorgen over het solliciteren kun je een andere geleide visualisatie krijgen van een hypnose-expert. Ook de geleide visualisatie kun je meekrijgen om thuis te beluisteren tijdens zelfhypnose.
De powerpose voor een sollicitatie
Nog een techniek die je kunt gebruiken voordat je een sollicitatiegesprek hebt is het aannemen van een powerpose. Dit is een open houding. Je staat rechtop, hebt je borst naar voren, schouders naar achteren en je ontspant voor zover dat kan in die pose.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die een powerpose aannemen voor een sollicitatiegesprek een grotere kans hebben op succes dan mensen die een zwakke pose, zoals met de schouders naar voren en wat voorovergebogen, hebben[3].
Hypnose helpt dus om succesvol te solliciteren doordat het je zenuwen kan bedwingen, je zelfvertrouwen verbetert en je daadkracht om te doen wat goed voor je is vergroot. Hiervoor zijn allerlei technieken te gebruiken die de kans op succes verbeteren.
Wil je meer weten over deze mentale technieken en hypnose? Kom dan eens naar de hypnose playshop of volg een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
[1] https://vtechworks.lib.vt.edu/bitstream/handle/10919/76501/LD5655.V856_1987.A534.pdf?sequence=1
[2] http://psycnet.apa.org/record/2001-18751-004
[3] http://psycnet.apa.org/record/2015-04973-001