Stembanden disfunctie behandelen met hypnose
27 februari 2019 
6 min. leestijd

Stembanden disfunctie behandelen met hypnose

Stembanden disfunctie is een aandoening aan de stembanden die heel erg lijkt op astma. Door de disfunctie kun je namelijk last krijgen van benauwdheid en gaan piepen net als bij mensen die last hebben van astma. Soms kun je hierdoor ook de verkeerde diagnose krijgen en om het nog wat ingewikkelder te maken, je kunt de stembanden disfunctie hebben én last van astma hebben. Gelukkig zijn er manieren om deze ziekte te behandelen en om met deze onaangename gevoelens van benauwdheid om te gaan. In dit blog ga ik er dieper op in.

Wat is stembanden disfunctie?

Wanneer je last hebt van stembanden disfunctie (ook wel VCD genoemd, kort voor vocal cord disfunction) doen je stembanden niet normaal. Ze staan bijvoorbeeld normaalgesproken open als je ademhaalt, maar wanneer je last hebt van deze disfunctie gaan ze soms dicht zitten waardoor ademhalen heel lastig wordt en je kunt gaan piepen.

Het is niet alsof je stembanden de hele dag door dicht zitten. Iets triggert dat je stembanden dicht gaan zitten en dat gebeurt alleen overdag. Als je slaapt heb je geen last van deze aandoening.

Je kunt stembanden disfunctie herkennen aan de volgende symptomen:

  • Gevoel dat je lastig kunt ademhalen.
  • Gevoel dat je keel of borst niet goed kan bewegen.
  • Gevoel dat je je verslikt of stikt.
  • Veel kuchen.
  • Je maakt veel geluid tijdens het ademhalen.

Een aanval van VCD kan heel heftig zijn en soms moet je ervoor worden behandeld in het ziekenhuis.

Waarom krijg je disfunctie aan je stembanden?

De disfunctie van je stembanden wordt over het algemeen getriggerd door iets, dit kan zijn:

  • Een verkoudheid
  • Sterke geuren
  • Rook van een sigaret of sigaar
  • Overmatig veel slijm aan de achterkant van je keel
  • Zuurbranden
  • Sterke emoties
  • Stress
  • Sport

Welke behandeling is er voor stembanden disfunctie?

Je zou denken dat je voor VCD net als bij astma een soort inhalator moet kunnen gebruiken. Bij astma zorgt die namelijk voor verlichting van de klachten, bij stemband disfunctie helaas niet.

Voordat je een behandeling krijgt wordt natuurlijk gecheckt of je last hebt van VCD of astma of zelfs beide. De check of je last hebt van disfunctionele stembanden bestaat uit het controleren van je ademhaling en je stembanden. Er wordt bijvoorbeeld gecheckt of de lucht goed in en uit je longen komt. Dit kan laten zien of er iets is wat je ademhaling blokkeert.

Als je op dat moment geen last hebt van een opleving van VCD komt er niets uit de test omdat alles op dat moment normaal is.

Hierdoor is het erg lastig om een goede diagnose te stellen voor stembanden disfunctie. Daarom wordt aangeraden om tegen je arts te zeggen dat hij naar je stembanden moet kijken. Dit wordt gedaan met een klein apparaatje dat via je neus in je luchtwegen kan kijken. Dit hoeft meestal niet in het ziekenhuis zelf.

Soms kan tijdens de test ook gevraagd worden of je wilt sporten of krijg je een medicijn om VCD-symptomen op te wekken.

Als je dan uiteindelijk zeker weet dat je stembanden disfunctie hebt krijg je vaak therapie om hiermee om te gaan. Komt het door dik slijm, dan krijg je daar vaak advies over hoe je hier minder last van hebt en welke middeltjes hierbij helpen.

De therapie gaat juist om het controleren van je nekspieren zodat je die kunt ontspannen wanneer dit nodig is. Hiervoor heb je vaak meerdere sessies nodig om dit onder de knie te krijgen. Meestal krijg je die training van een logopedist of psycholoog die ervaring heeft met VCD.

Daarnaast kunnen stress en sterke emoties VCD triggeren. Dus dat is ook iets waarmee je moet leren omgaan[1].

Er is dus helaas geen pilletje tegen deze ziekte, maar met de juiste training en kennis over hoe om te gaan met stressvolle situaties en sterke emoties hoef je niet veel last te hebben van VCD.

Hoe helpt hypnose bij stembanden disfunctie

Hypnose kan gebruikt worden bij het stellen van de diagnose voor VCD en bij de behandeling van deze stoornis. Bij kinderen en volwassenen kan de techniek gebruikt worden.

In sommige gevallen kan het lastig zijn om de VCD te diagnosticeren, onder andere doordat het wellicht in combinatie kan zijn met astma of andere aandoeningen zoals GERD waarbij je heel veel last hebt van oprispingen. In dit geval is hypnose een eventuele oplossing.

Een casestudy[2] beschrijft hoe een elfjarig jongetje gediagnosticeerd is met hypnose als hulpmiddel. Hij had veel last van “nek-aanvallen” en daarnaast had hij dus al astma en GERD. Omdat de artsen sporten te gevaarlijk vonden besloten ze om het onderzoek met hypnose uit te voeren. Het apparaatje dat via de neus naar binnen gaat zodat zijn stembanden gecontroleerd konden worden werd ingebracht met behulp van zelfhypnose als verdoving en vervolgens werd een visualisatie gebruikt om een opleving van stembanden disfunctie op te wekken. Het jongetje moest zich een recente nek-aanval voor de geest halen. Hieruit bleek duidelijk dat zijn stembanden erop reageerden. Hierop kreeg hij de hypnotische suggestie om zijn nek te ontspannen wat ook direct werkte.

Met deze techniek is hypnose dus handig voor het vaststellen of je last hebt van stembanden disfunctie.

Hypnose voor de behandeling van stembanden disfunctie

Hypnose wordt gebruikt om beter met emoties om te kunnen gaan, te ontspannen en om stress te verminderen. Dit kan allemaal helpen om de stembanden disfunctie minder erg te maken[3] en daarbij kan het helpen met klachten die voortkomen uit CVD, zoals angst voor een opleving of aanval waardoor je niet meer ergens heen durft te gaan of andere angsten krijgt.

Omgaan met emoties

Sommige emoties kunnen je ontzettend van streek maken en dat kan de disfunctie aan je stembanden triggeren. Een van de eerste dingen die je doet met hypnose, nog voordat er wat met suggesties gebeurt, is ontspannen. Dit is ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de opleving van de disfunctie overgaat en je weer normaal kunt ademen.

Het ontspannen begint met een ademhalingsoefening waarbij je door de buik ademhaalt. Terwijl je ademhaalt ontspan je ook je spieren. Let hierbij ook op dat je jouw gezicht en nekspieren ontspant en je tong niet tegen je gehemelte drukt.

Daarnaast zijn er ook nog andere technieken die je helpen ontspannen en die je kunt leren met mindfulness, zoals de mindfulness bodyscan.

Achterhalen waar de heftige emotie vandaan komt is ook belangrijk. Je emoties zijn eigenlijk jouw reactie op een gebeurtenis die opgeroepen wordt door de overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert. Als er op een feestje een ruzie uitbreekt vinden veel mensen dit niet leuk. Bij veel mensen is er namelijk de overtuiging dat je het op een feest gezellig met elkaar hebt. Ruzie maken is daar het tegenovergestelde van. Als het jouw feestje is, kan je er natuurlijk erg heftig op reageren.

Daarom is het verstandig om naar de situaties te kijken wanneer je een opleving hebt om te achterhalen naar welke overtuigingen je moet zoeken. Hiermee kan een hypnose-expert helpen door het voeren van een Socratisch gesprek of het doen van een regressie.

Met regressie achterhaal je waar overtuigingen vandaan komen als die je niet helpen. Je gaat dan terug naar het moment waar je onderbewuste heeft besloten dat je een belangrijk inzicht had om een overtuiging van te maken. Dit zijn vaak momenten in je jeugd. Hierdoor kan een regressie helpen omdat je later in je leven meer kennis hebt en beter kunt bepalen hoe logisch die overtuiging is. Door het ontstaan ervan te achterhalen kan de overtuiging al direct een stuk minder invloed op je hebben.

Stress verminderen

Stress kan dus ook een VCD aanval triggeren. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen. Hiervoor kun je eerst een lijstje maken met zaken waar je stress van krijgt, zoals overwerken, problemen in de relatie (evt. met het onderwerp van het probleem), financiële zaken en zo voort.

Dan is het de vraag waarom je daar stress van krijgt. Ook hiervoor kun je dus de stappen zetten om overtuigingen te achterhalen die voor de extra stress zorgen en die je dus niet helpen.

Vervolgens kun je die verminderen door daar helpende overtuigingen tegenover te zetten. Bijvoorbeeld:

Wanneer je bang bent je baan te verliezen als je niet altijd overwerkt.

“Overwerken is iets dat af en toe normaal is, maar niet als dit de standaard wordt. Dan mag je nee zeggen en verwijzen naar collega’s die geschikter zijn om een keer over te werken.”

Wanneer je vriend(in) te veel bepaalt wat je doet.

“Een relatie gaat om partnerschap en niet om eigenaarschap. Je helpt elkaar met elkaars leven en leeft niet via de ander. Als jij iets heel graag wil doen moet dit kunnen.”

Wanneer je vaak de eindjes aan elkaar moet knopen.

“Leef in het hier en nu. De financiële problemen komen wel weer bij het maken van de maandplanning, in de supermarkt en bij het wekelijkse rondje rekeningen betalen, maar niet terwijl jij van je kopje thee en de opkomende zon wilt genieten.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen die emoties beïnvloeden of stress opwekken kan een hypnose-expert voor andere suggesties of een compleet andere techniek kiezen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe jij hiermee jezelf of anderen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of bekijk de opleidingen.

[1] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17623-vocal-cord-dysfunction

[2] http://pediatrics.aappublications.org/content/106/6/e81.short

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2014.989566

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen