Astma behandeling ondersteunen met hypnose
Astma behandeling ondersteunen met hypnose
08 december 2017 
6 min. leestijd

Astma behandeling ondersteunen met hypnose

Astma is ontzettend vervelend om te hebben en in Nederland heeft ongeveer 10% van de kinderen last van astma. Ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders hebben astma, maar niet iedereen wordt ervoor behandeld. Vrouwen hebben vaker last van astma dan mannen, maar als kind hebben jongens er juist meer last van. Omdat deze ziekte voor veel problemen kan zorgen en zelfs voor ziekenhuisopnames is het belangrijk om astma zo goed mogelijk te behandelen als je veel last hebt van deze longaandoening.

Hypnose kan ook helpen om de klachten van astma te verlichten. In dit blog leg ik je uit hoe dat werkt.

Wat is astma?

Astma is een aandoening die zich kenmerkt door ontstoken bronchiën in de longen en de luchtpijpen. Dit kenmerkt zich door een verdikking van de luchtpijpen en de aanmaak van meer slijm. Hierdoor is het lastig om goed adem te halen.

Hierdoor kunnen mensen met astma last krijgen van de volgende symptomen:

  • Kuchen, vooral ’s nachts.
  • Piepen.
  • Kortademigheid.
  • Druk, pijn of spanning in de borst.
  • Snel last van kortademigheid bij beweging.
  • Je voelt je heel zwak of vermoeid tijdens sporten.
  • Piepen of kuchen na sporten.
  • Vermoeidheid.
  • Irritatie.
  • Moeite met slapen.
  • Snel van streek.
  • Allergische reactie in je luchtwegen, zoals veel vocht, loopneus, hoofdpijn.
  • Moeite met slapen.

Daarbij kunnen mensen ook last krijgen van een astma-aanval. Tijdens zo’n aanval krijg je de eerste 4 symptomen tegelijkertijd. Je kunt ook last krijgen van onophoudelijk kuchen. Snel ademhalen. Spierspanning in de borst, nek en schouders. Moeite met praten. Bleke huid bezwete huid met blauwe lippen en soms ook blauwe nagels. Als het kuchen stopt is dat niet altijd een goed teken. Dit betekent soms ook dat er te weinig lucht in de longen zit om te kunnen kuchen. Bel daarom voor de zekerheid een ambulance als de inhalator de aanval niet stopt. Door een dergelijke aanval kun je last krijgen van angst en paniek.

Hoe eerder je stappen neemt om de aanval met medicatie te stoppen en om te kalmeren, hoe beter. Het gebruik van een inhalator is dan echt aan te raden.

Sommige mensen moeten in het ziekenhuis worden opgenomen om de aanval te stoppen.

Meestal is dit echter niet nodig omdat zo’n aanval maar een paar minuten duurt, of je kunt een paar uur slecht ademhalen waardoor je het heel rustig aan moet doen.

Sommige mensen hebben dagelijks last van de symptomen of een aanval, maar andere mensen hebben maar heel af en toe last van de symptomen.

Astma is niet voor iedere astmapatiënt hetzelfde. Sommige mensen hebben alleen last van astma als ze aan het sporten zijn, of in combinatie met een andere infectie zoals een verkoudheid of griep.

Als je bang bent dat je astma hebt kun je dit laten controleren bij een arts en kun je ook medicatie krijgen tegen de astma.

Welke factoren dragen bij aan een astma-aanval?

Een astma-aanval kan getriggerd worden, bijvoorbeeld door infecties of beweging. Dit geldt voor de mensen die eigenlijk alleen last van astma hebben als ze ook een andere ziekte onder de leden hebben of als ze een zware lichamelijke inspanning moeten leveren.

Daarnaast kunnen emoties ook de astma-aanvallen triggeren. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in een thuisomgeving zitten die emotioneel niet gezond is vaker depressieve klachten hebben en vaak een heftigere vorm van astma hebben.

Uit onderzoek dat in 2000 is uitgevoerd waarbij 20 volwassenen een dagboek bijhielden met hun emoties en longfunctie bleek dat sterke emoties, zowel de goede als de slechte emoties voor een verslechtering van de longfunctie zorgden. De onderzoekers geven wel aan dat er meer gekeken moet worden naar het effect van depressieve emoties.

In een ander onderzoek dat rond dezelfde tijd is uitgevoerd kregen 24 mensen met astma en 24 mensen zonder astma een film te zien die allerlei goede en slechte emoties moest oproepen. Het interessante aan dit onderzoek was dat wéér werd aangetoond dat versterkte emoties zowel goed als slecht een slechte invloed hadden op de longfunctie, maar het meest interessante was wel dat mensen met astma de emoties heftiger leken te beleven dan mensen zonder astma. Onderzoekers geven ook aan dat moet onderzocht hoe mensen met astma passiever kunnen omgaan met emotionele triggers.

In 2002 is al bekend dat stress, angst, verdriet en suggestie een astma-aanval kunnen veroorzaken naast omgevingsfactoren zoals allergenen, sport en infecties. In dit onderzoek wordt ook aangegeven dat emotionele triggers vermeden moeten worden en dat dit ook leidt tot een lagere mortaliteit onder mensen met astma.

Daarbij bevelen ze yoga, meditatie en hypnose aan als alternatieve behandeling.

Hoe kan hypnose bijdragen aan de behandeling van astma?

Hypnose kan op meerdere manieren bijdragen aan de behandeling van astma. Emoties zijn namelijk reacties van je psyche op bepaalde situaties en hoe die zich verhouden tot jouw wereldbeeld. Jouw overtuigingen hoe het leven en de wereld werkt.

Omdat suggesties al een aanval kunnen triggeren, kunnen hypnotische suggesties een aanval ook voorkomen.

Daarbij bevelen wetenschappers aan om op een andere manier naar de symptomen te kijken.

Dit zijn al 3 manieren waarop hypnose invloed kan hebben op de symptomen van astma.

Uit onderzoek blijkt dat een aantal sessies met een hypnotherapeut gecombineerd met zelfhypnose de beste resultaten leveren. Kinderen met astma reageren ook beter op hypnotherapie dan volwassenen.

Verminderen psychologische klachten

Hypnose kan helpen om psychologische klachten, zoals angsten, te verminderen. Uit een casestudie waarbij een vrouw zelfhypnose gebruikte om haar angsten te verminderen bleek dat ze minder vaak haar medische hulpmiddelen nodig had om met haar astma om te gaan dan voorheen.

Om angsten en andere psychologische klachten te verminderen moet de hypnotherapeut eerst samen met jou in kaart brengen van welke psychologische klachten je last hebt en wanneer. Dit kan namelijk iets zeggen over de overtuigingen die je hebt die alleen voor meer in plaats van minder angst zorgen.

Ben je bijvoorbeeld in een gebouw zonder lift en moet je traplopen? Dan kan dit voor sommige mensen met astma problematisch zijn. Vooral als je het belangrijk vindt om op tijd te komen en je dus snel de trap op wilt lopen terwijl je eigenlijk gewoon rustig aan moet doen.

In dat geval kan een hypnotherapeut je vragen waarom je het zo belangrijk vindt om op tijd te zijn.

Hierdoor kunnen overtuigingen naar boven komen die wellicht helemaal niet logisch zijn, zoals:

“Ik moet op tijd komen omdat ik dan professioneler overkom.”

“Ik moet snel de trap oplopen omdat mijn astma geen excuus mag zijn om te laat te komen.”

Dit soort overtuigingen kunnen er juist voor zorgen dat je net even wel in de problemen komt.

Een hypnotherapeut kan je dan helpen door aan te geven dat deze overtuigingen helemaal niet logisch zijn, bijvoorbeeld door te zeggen:

“Professionals zijn ook maar mensen. Iedereen kan een keer te laat komen, vooral als je nog onbekend bent met het gebouw. Dan kom je de volgende keer iets vroeger nu je weet dat er geen lift is.”

Of

“Er zijn ook mensen die het verschrikkelijk vinden om te zweten of om buiten adem te zijn. Die gaan ook gewoon heel rustig de trap op en die hebben niet eens astma. Die gebruiken normale lichamelijke processen, zoals harder ademhalen en zweten door intensievere beweging, als excuus om rustig de trap op te lopen in plaats van te rennen.”

Hierdoor kun je al minder last krijgen van de angst om te laat te komen. Heb jij geen last van deze specifieke angst? Ga dan naar een hypnotherapeut die jou helpt met jouw angsten.

Hypnotische suggesties

Omdat suggesties een astma-aanval kunnen triggeren, zouden suggesties ook een astma aanval kunnen voorkomen. Posthypnotische suggesties worden ook gebruikt om allergische reacties te stoppen en op die manier kunnen astma-aanvallen eventueel ook verholpen worden.

Een dergelijke suggestie kan dan zijn.

“Als je weer een half uurtje gaat wandelen merk je na 20 minuten dat je in plaats van moeite krijgt met ademhalen, je je juist fris en goed voelt. De frisse lucht vult je longen en voorziet je lichaam van de zuurstof die je nodig hebt om nu eens wel het half uurtje wandelen vol te maken.”

Deze suggestie is slechts een voorbeeld. Afhankelijk van jouw klachten en triggers kun je een andere hypnotische suggestie krijgen tegen astmaklachten.

Op een andere manier naar de symptomen kijken

Ben jij iemand die veel last heeft van astmasymptomen en daar catastrofale gedachten van krijgt? Dan is het belangrijk om op een andere manier met de symptomen om te gaan.

Als je last hebt van catastrofale gedachten betekent dit dat je een bepaald gevolg van een symptoom koppelt aan een nieuw gevolg en daarmee een soort negatieve spiraal van gevolgen aan elkaar vast knoopt. Hierdoor kun je ook last krijgen van paniek.

Wanneer je bijvoorbeeld door astma niet kunt sporten kun je hierdoor denken dat je niet gezond kunt zijn, eerder ziek gaat worden en ook eerder dood gaat dan gemiddeld. Dit kun je dan weer koppelen aan het vinden van een partner en vrienden waardoor je jezelf bij voorbaat in een sociaal isolement zet.

Met hypnose leer je om op een andere manier naar de symptomen te kijken en je leert dan ook hoe je dit soort catastrofale gedachten kunt stoppen. Dit kan bijvoorbeeld door visualisaties en ademhalingsoefeningen.

Ontspanningsoefeningen

Tijdens een astma aanval kun je ook last krijgen van paniek. Het is belangrijk voor je lichaam om kalm te blijven, want een kalm lichaam heeft minder zuurstof nodig. Hierdoor heb je meer tijd om medische hulp te bereiken.

Bij hypnotherapie en zelfhypnose leer je ook meer over ontspanningsoefeningen en technieken om direct te kalmeren.

Hypnose kan een astmabehandeling dus zeker ondersteunen, met name voor de emotionele kant van astma.

Wil je meer weten over hypnose voor jezelf of om andere mensen te helpen, zoals astmapatiënten? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/astma/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-van-astma-huisartsenpraktijk

https://www.webmd.com/asthma/guide/asthma-symptoms#1

https://academic.oup.com/jpepsy/article/32/5/542/929801

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2000/11000/Emotion_and_Pulmonary_Function_in_Asthma_.11.aspx

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2000/05000/Emotions_and_Stress_Increase_Respiratory.14.aspx

http://psycnet.apa.org/record/2002-01415-016

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/02770900009055424

https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2431-3-7

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen