Stress door collega: Hypnose helpt
Stress door collega: Hypnose helpt
01 mei 2019 
in Stress
6 min. leestijd

Stress door collega: Hypnose helpt

Je werk, het is ontzettend leuk, maar sommige collega’s… het liefst wil je ze wurgen. Helaas is dat totaal niet legaal en dus moet je op een andere manier omgaan met stress door collega’s. Gelukkig zijn er manieren om hypnose en krachtige hypnotische woorden te gebruiken om de collegialiteit op het werk te vergroten zodat je meer het gevoel krijgt van een team en dat iedereen er is om elkaar te helpen.

Mensen helpen is namelijk iets waar je gelukkig van wordt, maar hoe doe je dit nu op een subtiele manier als collega’s voor stress zorgen en als je wilt dat ze gewoon iets meer voor jou doen?

Hypnotische woorden voor medewerking

In dat geval kun je gebruikmaken van conversationele hypnose. In gesprekken kun je dan bepaalde woorden laten vallen die je collega’s iets duidelijk maken wat van belang is voor de medewerking met jouw plannen.

Nu

Het woord Nu is een heel krachtig en duidelijk woord. Het is direct duidelijk wanneer je iets van je collega nodig hebt, namelijk direct.

Er is ook geen ruimte voor discussie. Nu is nu en niet morgen, of binnenkort, of snel, of volgende week.

Het woord zorgt ervoor dat de focus van je collega direct gaat naar jouw verzoek. De focus van waar hij/zij op dat moment mee bezig is wordt verlegd naar de taak die jij direct van hem nodig hebt. Misschien is er nog wat strubbeling omdat hij/zij zijn werk ook van belang vindt, maar het is in ieder geval duidelijk dat ze niet om de hete brij heen kunnen gaan.

Daarbij kun je ook de belofte doen dat jij iets terugdoet voor je collega binnen een bepaalde tijd.

Bijvoorbeeld:

“Hey Piet, ik heb nu kopieën nodig voor de vergadering. Kun jij dit nu voor me doen? Ik beloof dat ik je terugbetaal voordat ik met meivakantie ga.”

Dit is een ideale situatie als je inderdaad voor je vakantie allerlei werk af wilt hebben en een kleine gunst van je collega nodig hebt.

Om zeker te weten dat je collega geneigd is om je te helpen kun je de dag beginnen met het aanbieden van koffie of thee, afhankelijk van de voorkeur die je collega heeft.

Help (mij)

Vleierij en slijmerij. Veel mensen vinden dat dat niet nodig moet zijn en zakken door de grond van plaatsvervangende schaamte als ze zien dat een collega dit bij de manager doet.

Toch helpt vleien heel goed en als je dit subtiel doet valt het niet eens op. Als je helemaal slick wilt zijn om medewerking te krijgen en tegelijkertijd te vleien vraag je jouw collega om hulp. Ja, je gaat zeggen dat je collega iets beter kan dan jij en dat je daarvoor zijn/haar hulp nodig hebt.

Bijvoorbeeld:

“Hey X, ik heb je hulp nodig bij de vormgeving van de uitnodiging voor het evenement. Daar ben jij veel beter in, kun je me helpen?”

Deze vraag geeft X het gevoel dat hij/zij goed is in vormgeving, het programma voor vormgeving goed onder de knie heeft en visueel sterk is.

Daarbij krijgt X het gevoel dat je hem/haar waardeert en de kwaliteiten hoog inschat. Dit moet natuurlijk bevestigd worden en daarom is de kans groot dat X je ook echt gaat helpen.

Een totale win-winsituatie.

Geheim

Geheimen zijn leuk en spannend en exclusief. Als je een geheim weet ben je deel van een exclusief groepje mensen dat op de hoogte is van iets wat niemand anders weet.

Als jij dus een nuttig geheim te delen hebt, maak hier gebruik van. Heb je toevallig HR-kennis over toekomstige promoties, loonsverhogingen of leuke bedrijfsuitjes of extra’s voor mensen die extra hard hun best doen?

Deel dit geheim met de mensen van wie je iets nodig hebt.

Door het geheim te delen met de mededeling dat dit ook echt geheim moet blijven zorg je ervoor dat je een soort team wordt. Je gaat dan een gezamenlijk doel hebben, bijvoorbeeld voor die betere kamer tijdens het personeelsuitje.

Jij

Dus niet je, maar jij. De woorden je en jij worden heel veel gebruikt in reclameteksten en dat komt omdat het een heel krachtig woord is.

Het woord jij is namelijk een vervanger voor de naam van iemand. Het woord jij zorgt ervoor dat je opeens het middelpunt bent.

De boodschap gaat opeens om jou.

Als je “Hey jij!” roept draaien meerdere mensen zich om, want wie weet gaat het over hen. Het woord jij maakt de ontvanger van het woord belangrijk en iedereen heeft er behoefte aan om belangrijk gevonden te worden of je nu een introvert of extravert bent.

Als je het nodig hebt dat iemand een kleine taak uitvoert kun je bijvoorbeeld zeggen:

“Hey ik heb het nodig dat jij iets voor een keer van me overneemt. Kun jij morgen als eerste beginnen met… (kleine taak).”

Dit is natuurlijk geen garantie dat het werk voor je gedaan wordt. Maar het zorgt er wel voor dat je collega zich superbelangrijk voelt. Wat net de trigger kan zijn om het werk beter uit te voeren en om meer mee te werken.

Want

Om mensen zover te krijgen om iets te doen is het belangrijk om de reden te geven. Waarom moet iemand iets voor jou doen? Want jij hebt andere belangrijkere dingen te doen (of want zie de bovenstaande manieren).

De reden waarom hoeft niet eens direct verbonden te zijn met de taak. Je kunt gewoon aangeven dat je wat anders moet of wilt doen.

“Kun jij de mails van vandaag nog even bekijken, want ik moet zo weg.”

Want is daarmee het antwoord op waarom moet ik dat doen.

Vooral als deze collega op goede voet met je staat is de kans groot dat hij/zij hier vatbaar voor is. Dus dit woord werkt misschien niet direct bij die collega waar je stress van krijgt. Maar als je alle andere hypnotische woorden hebt gebruikt en je na verloop van tijd dus wel een goede relatie krijgt is dit er een die je aan je repertoire kunt toevoegen.

Overtuigingen veranderen om je er minder van aan te trekken

Lees je deze hypnotische woorden en krijg je direct het idee dat je het wel kunt vergeten om enige vorm van medewerking te krijgen op je werk ondanks het effect van deze woorden, dan is het ook van belang om te kijken naar hoe jij denkt over het werk en hoe jij daar functioneert.

Waarom durf je de hypnotische woorden niet te gebruiken?

In dat geval kunnen je overtuigingen onderzocht worden, bijvoorbeeld met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste besloten heeft dat je bepaald gedrag van collega’s maar moet accepteren ook al krijg je er totale stress van.

Veel overtuigingen ontstaan in de kindertijd en omdat het hier over stress door collega’s gaat is de kans groot dat je de overtuiging hebt gekregen door een gebeurtenis op school waar je klasgenootjes je collega’s waren.

Er is wellicht een patroon ontstaan door die gebeurtenis waarin je stress van je klasgenootjes en later door je collega’s blijft accepteren.

Maar hoe logisch is dat?

Op school moest je zijn vanwege je ouders en de leerplicht, maar voor je werk zou je een andere oplossing moeten kunnen vinden. Je kunt ander werk zoeken, je kunt meer terugzeggen tegen je collega’s en thuiswerken wordt ook gestimuleerd (erg handig als je veel achter een computer werkt).

Door met je volwassen kennis terug naar dat moment te gaan kun je opnieuw kijken of je die overtuiging niet beter kunt laten gaan.

Nieuwe overtuigingen tegen stress door collega’s

Naast zelf gebruikmaken van hypnotische woorden kan hypnose ook bij jou werken om nieuwe gezonde overtuigingen in je op te nemen die je helpen om geen stress te krijgen van collega’s.

Dit kan bijvoorbeeld door het herhalen van hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose of het luisteren naar hypnotische suggesties, zoals:

“Neem je collega’s niet te serieus.”

“Je eigen leven heeft voorrang op het leven van je collega’s.”

“Zie je werk als een spel dat gespeeld mag worden.”

“Je mag afstand nemen van je collega’s.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw stresstriggers op je werk en overtuigingen kun je andere suggesties meekrijgen van een hypnose-expert.

Oefenen met het gebruik van hypnotische woorden

Soms kun je je ook gewoon niet goed voorstellen hoe je hypnotische woorden op je werk gebruikt of hoe je voor jezelf opkomt.

In dat geval kan hypnose ook helpen door een geleide visualisatie waarin je voorstellingsvermogen geprikkeld wordt over hoe je het aanpakt en hoe je dit doet met een goede afloop. Door de begeleiding van de hypnose-expert voel je ook spanningen die je kunt voelen en leer je direct hoe je daarmee omgaat.

Dit vergroot de kans dat je de hypnotische woorden en het opkomen voor jezelf in het echte leven toepast.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee je werk leuker kunt maken of hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen