Stress management met (zelf)hypnose: praktische tips
27 januari 2016 
in Stress
6 min. leestijd

Stress management met (zelf)hypnose: praktische tips

Voel jij je vaak als een hamster die hard aan het rennen is in het wiel? Ben je bang dat je verandert in de hamster die op gegeven moment in het wiel blijft liggen maar dat het wiel wel rond blijft draaien? Dat je ten onder kunt gaan aan de stress van het dagelijks leven? In dit artikel ga ik in op stress in het leven en hoe je daarmee om kunt gaan om ergere klachten te voorkomen.

Overtuigingen en stress

Ik heb het vaak over overtuigingen omdat die ons doen en laten beïnvloeden. Onze overtuigingen creëren onze werkelijkheid. Het verschil in overtuigingen tussen mensen bepaalt ook hoe vatbaar je bent voor stress. Iedereen heeft wel iemand in zijn/haar vriendenkring die altijd te laat komt of juist iemand die altijd stipt op tijd komt.

De overtuiging die iemand heeft over het belang van op tijd komen is hiervoor bepalend, maar op diezelfde manier zijn andere overtuigingen bepalend voor hoe jij je werk doet en hoe perfectionistisch of snel jij daarin wilt zijn.

Deze overtuigingen kunnen soms stress veroorzaken als ze onredelijk zijn. Als jij bijvoorbeeld van jezelf verwacht dat je altijd het hardste moet werken van iedereen kun je stressklachten krijgen.

Als je altijd verwacht dat alles foutloos moet gaan kun je daardoor gestrest raken, vooral als je ook nog eens moet presenteren voor een groep.

Om langdurige stress en alle nadelen die daar het gevolg van zijn te voorkomen is het belangrijk om strategieën te hebben om goed met stressvolle momenten om te gaan.

Door langdurige stress verzwak je jouw immuunsysteem stress schakelt het immuunsysteem namelijk uit. Nu is dat normaal gesproken geen probleem omdat een stressmoment binnen een uur weer voorbij is. Alleen bij langdurige stress is ook je immuunsysteem langdurig zwakker. Daardoor ben je vatbaarder voor een verkoudheid of griep.

Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zelf-hypnose en ontspanningsoefeningen de perceptie van stress kunnen verminderen. Dit onderzoek is uitgevoerd bij studenten en hieruit bleek dat mensen die geen zelf-hypnose toepasten meer last hadden van stress dan de studenten die wel zelf-hypnose uitvoerden. Zelf-hypnose blijkt dus een goede techniek te zijn om je stress in de hand te houden. Dit kwam tijdens het onderzoek vooral naar voren tijdens de examenperiodes. In sommige gevallen was zelfs het immuunsysteem minder zwak tijdens de examenperiode dan bij mensen die geen zelf-hypnose toepasten om met de examenstress om te gaan.

Naast een verzwakt immuunsysteem kun je door langdurige stress een depressie ontwikkelen of zelfs een burn-out krijgen waardoor jij je werk niet meer goed kunt uitvoeren en geen plezier meer haalt uit je leven.

Overtuigingen die stress veroorzaken

De eerste stap om je stress te verminderen met hypnose is door te bepalen van welke overtuigingen jij eigenlijk stress krijgt. Dit doe je door jezelf vragen te stellen over jouw stressmomenten.

  • Door welke ideeën werk je te lang door?
  • Door welke overtuigingen ga jij je druk maken over wat anderen denken?
  • Welk idee belet je om pauze te houden?
  • Welke overtuiging zorgt ervoor dat jij ’s nachts wakker ligt?

Door je overtuigingen die stress veroorzaken met deze vragen te vinden kun je beginnen met omdenken. Je begint dan met de mentale verandering waardoor je minder snel gestrest raakt. Dit doe je in eerste instantie door je overtuigingen verder te onderzoeken en ook het belang van die overtuiging voor jou te vinden.

  • Waarom heb ik die overtuiging?
  • Is die overtuiging echt zo belangrijk?

Vervolgens kun je overtuigingen tegenover je eigen overtuigingen zetten die jou stress veroorzaken. Dus je kunt een minder stressvolle overtuiging tegenover je eigen stressvolle overtuiging zetten.

Ombuigen van overtuigingen met zelf-hypnose

Als je mijn blogs vaker leest wordt het nu een beetje voorspelbaar, maar elke hypnosesessie begint met ontspanning. Ga daarom lekker zitten in je favoriete stoel, ga liggen op je bank of op je bed en focus je in eerste instantie op je ademhaling. Focus je op je lichaam en op je innerlijke wereld. Als je goed ontspannen bent begin je met het herhalen van de nieuwe overtuigingen die jij wilt hebben.

Je gaat als het ware je eigen overtuigingen herprogrammeren.

Daarnaast kun je visualiseren hoe jij met fouten om kunt gaan. Uiteindelijk is het leven in sommige gevallen een aaneenschakeling van fouten. Het is niet voor niets dat je als kind leert dat je na het vallen weer moet opstaan, want uiteindelijk val je veel vaker, al is het dan figuurlijk, en moet je telkens weer overeind komen.

Het leukste is natuurlijk als je die val kunt voorkomen. Is het je al opgevallen dat je als kind veel stabieler liep of fietste als je ontspannen was en minder bang was om te vallen? Wellicht omdat je minder bang was voor de gedachte dat je zou kunnen vallen?

Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je van fouten leert zodat je de volgende keer bij een vergelijkbare situatie beter omgaat met alle factoren. Zo kun je visualiseren dat je met een kano op een rivier vaart. Er komt een lastige bocht en die neem je misschien eerst nog wat schokkerig, maar bij de volgende bocht gaat alles al veel vloeiender.

Een andere techniek is om overtuigingen en gedachten waar je stress van krijgt uit te ademen en ontspannen lucht vol positieve energie weer in te ademen. Je kunt je dan voorstellen dat je al je stress uitademt en positieve energie inademt.

Depressie door stress en hypnose

Van langdurige stress kun je ook depressief raken. De laatste tijd zijn er steeds vaker onderzoeken naar het effect van hypnose op een depressie. Het vermoeden dat hypnose kan helpen tegen depressie kwam bij 1 onderzoeker tijdens het diner waarin een medicatiearts uitlegde dat de meeste medicatie niet significant beter werken dan een placebo tegen een depressie.

Als een placebo al kan werken tegen depressie betekent dat, dat een depressie in sommige gevallen echt een mentaal probleem is. Hypnose is de manier om mentale problemen aan te pakken. Vervolgens komt ook nog eens uit onderzoek naar voren dat slechts 1 hypnosesessie een depressie kan verminderen en zelfs helemaal kan laten verdwijnen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 hypnosessie depressieklachten al significant kan verminderen. In dit onderzoek werden proefpersonen 2 weken geobserveerd en op de 8ste dag kregen ze 1 hypnosesessie. Vervolgens bleek dat de klachten daalden.

Depressie verminderen kan dus al met 1 hypnosesessie.

Burn-out door stress en hypnose

Langdurige stress kan ook een burn-out veroorzaken. Een burn-out komt vooral voor bij beroepen met een zorgtaak, zoals bij artsen, verplegers en docenten. Ook mensen die familie en vrienden verzorgen, zogenaamde mantelzorgers, hebben relatief vaak een burn-out. Na verloop van tijd kun je het lastig vinden om je in te leven in je patiënten of heb je dat juist te veel gedaan waardoor alles je te veel wordt.

Het is voor zorgverleners daarom belangrijk om grenzen te stellen, veerkracht te behouden en om innerlijk sterk te zijn. Door gebruik te maken van hypnose kun je jezelf mentaal beschermen tegen veel negatieve energie waarmee je geconfronteerd kunt worden als je zorgt verleent. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat je door stemmingen aangestoken kunt worden. Als je dus in een kamer komt met een goede sfeer wordt je vrolijk, maar is de stemming depressief dan kun jij ook een dip krijgen.

Met hypnotherapie kun je bepalen wanneer je genoeg compassie hebt zodat je niet helemaal wordt meegesleurd in de zorgen en kwellingen van je patiënt of leerlingen. Daarmee voorkom je dat je juist totaal ongevoelig wordt en je helemaal niet meer inleeft doordat je last hebt van overspannenheid of zelfs tijdens je burn-out door blijft werken. Ook voorkom je dat de stemming in de kamer je kan aansteken en je de dip mee naar huis neemt.

Zelf-hypnose om te laten gaan

Een manier om de stress door emoties en meeleven te verminderen is door jezelf te distantiëren van de buitenwereld en je te focussen op je innerlijk. Je gebruikt hier zelf-hypnose voor. In eerste instantie ontspan je door een aantal keer diep adem te halen. Dan ga je even terug naar de basis. In plaats van te focussen op je omgeving focus jij je juist op jezelf. Wat voel jij?

Een andere manier om met de stress om te gaan is door tijdens de zelf-hypnose gedachten als wolken te zien om deze makkelijker te laten komen en gaan. Op die manier voorkom je dat je gedachten je emoties beïnvloeden.

Daarnaast kun je kracht halen uit je sessie door tijdens zelf-hypnose positieve momenten van je werk te herbeleven. Je kunt voor jezelf bepalen waarom dat moment nu zo positief was en hoe je die elementen ook kunt zien in situaties die in eerste instantie niet zo positief lijken.

Het stellen van grenzen kun je bijna letterlijk opvatten. Je kunt bijvoorbeeld een grens stellen tot waar de negatieve energie kan komen. Dit doe je door een luchtbel om je heen te visualiseren die jouw positieve energie bevat en de negatieve energie buitensluit. Op die manier kun je wel meeleven met mensen voor wie je zorgt, maar blijf jij je ervan bewust dat jij je eigen energie hebt en je niet laat aansteken door de emotie van de ander.

Dit zijn slechts een paar van de technieken van hypnose en zelf-hypnose waardoor stress te verminderen en te voorkomen is. Wil je meer weten over hoe jij jezelf en anderen kunt helpen met hypnose bekijk dan de opleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic:

stress management

Bronnen:

journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/1996/05000/Psychosocial_and_Immune_Effects_of_Self_Hypnosis.9.aspx

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2013.810485

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2013.741026?journalCode=ujhy20

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ch.382/abstract

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Tjitske
Door

Tjitske

op 04 Feb 2016

Herkenbaar, burn-out door een opeenstapeling van zorgtaken en veel negativiteit, waarvan ik niet wist hoe het bij mij vandaan te houden. Deze tips voor zelfhypnose ???

Richard oranje
Door

Richard oranje

op 04 Feb 2016

Ik zou het zelf wel eens willen onder vinden heb al jaren lang last van depressie en beurout heb al veel geprobeerd maar niks heeftiets op geleverd

Fedde
Door

Fedde

op 04 Feb 2016

Tot nu toe leverde niks iets op? Dan snap ik je wens nog meer! Indien je dit wil ondervinden met begeleiding, dan kan het Instituut je verwijzen naar mij of naar iemand dichter in jouw buurt. Welkom.

Schouren
Door

Schouren

op 05 Feb 2016

Bezoek eens een Ayurvedische therapeut, dan zie je dat jouw voeding jouw medicijn is, maar niet elke voeding is medicijn.

Wolter Otten
Door

Wolter Otten

op 06 Feb 2016

Als zorgverlener met 6 praktijken onder mijn beheer ben ik net deze week tot de conclusie gekomen dat ik te gestressed ben... en dan komt dit artikel, geweldig! Al tijdens het lezen voelde ik mij rustiger en meer gefocused worden; ik denk alleen al door de gedachte dat er een (eenvoudige) oplossing is. De tips zijn helder en geven een houvast om mee te beginnen. Alleen voor het voorbeeld van de kano had ik liever iets meer "uit het leven gegrepen"; bijv je zit achter je computer en leest een mail... Maar verder top artikel/blog!

Edith Pieterson
Door

Edith Pieterson

op 11 Feb 2016

De zorgen voor mijn dochter en de angst om haar te verliezen heeft mij helemaal leegezogen. Ik heb niet eens de puf voor de zelfhypnose, ik kan niet eens onthouden wat ik moet doen als ik dan ga ontspannen of ik val in slaap en als ik dan weer wakker word heb ik geen flauw benul meer wat ik aan het doen was. Ik ben gewoon zo moe. Soms voel ik me gewoon door mijn matras zakken. ....

Reactie plaatsen