Talent en vaardigheden niet durven laten zien

Angst is een slechte raadgever, al helemaal als je bang bent voor succes. Een angst die veel mensen onbewust hebben is de angst dat het ze lukt om daadwerkelijk succesvol te zijn. Geld te verdienen en de sociale ladder te beklimmen, maar daarbij het verschil groter maken tussen zichzelf en hun sociale omgeving. De angst is dan dat mensen jaloers worden of het succes niet accepteren. Dit kan ervoor zorgen dat je talent en vaardigheden niet durft te laten zien.

In dit blog ga ik in op deze angst en wat je kunt doen om talent en vaardigheden juist wél te laten zien.

Wat is talent?

In eerste instantie is het goed om je af te vragen wat talent nu eigenlijk is. Talent is volgens het woordenboek van Cambridge de vaardigheid om ergens goed in te zijn zonder dat je hiervoor heel hard je best hoeft te doen of zonder dat je hiervoor les hebt gehad.

Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld kinderen die zichzelf gitaar leren spelen. Misschien heb jij een natuurlijk talent voor je werk, en ben je nu nog beter omdat je je erin hebt verdiept. Talent en hard werken verslaat hiermee mensen die zonder het talent ook hard werken.

In het geval van angst voor succes probeer je juist jouw talent niet te laten opvallen. Je probeert mee te doen met de middenmoot om vooral bij een groep te horen en dat is erg jammer.

Talentmanagement: Talent in bedrijf

Het is jammer omdat de meeste bedrijven op zoek zijn naar talent in hun bedrijf. Deze talenten worden dan gepromoot en krijgen soms ook een leidinggevende rol.

Dat dit ervoor kan zorgen dat je niet meer bij de groep “medewerkers” hoort waar je eerst mee samenwerkte en waar je nu leiding over hebt, is niet een automatisch gegeven.

In de serie Friends zie je in het eerste seizoen dat Chandler hier ook mee te maken krijgt nadat hij een promotie heeft gekregen. Dit soort situaties op televisie zien kan ervoor zorgen dat je de angst krijgt om erbuiten te vallen, maar in dezelfde serie zie je ook dat dit voor het vriendengroepje waar hij deel van uitmaakt geen verschil maakt.

Daarbij is de Nederlandse werkvloer ook niet te vergelijken met de Amerikaanse werkvloer. Wij zijn een redelijk gelijkmatig land zonder een duidelijke hiërarchie op de werkvloer. Dit is ook te merken aan veel zelfsturende teams en tweezijdige communicatie.

Talent en salaris

Doordat bedrijven liever gebruikmaken van bekende mensen en dus talent binnen het bedrijf liever promoten is er ook een correlatie tussen talent en salaris. Als jij speciale vaardigheden of talenten hebt, die andere mensen binnen het bedrijf niet of in mindere mate hebben, dan is de kans groter dat je na verloop van tijd meer verdient. Dit komt omdat je noodzakelijker bent voor het bedrijf en wellicht ook omdat je meer productiviteit of omzet genereert.

Allerlei redenen dus om talent en vaardigheden te laten zien!

Talent stimuleren en laten zien

Slimme bedrijven stimuleren talent in hun bedrijf, juist door de groeimogelijkheden, maar dan is het nog aan jou om je talent te laten zien.

Als er speciale talent-programma’s zijn of cursusdagen kun je op die momenten je beste beentje voorzetten. Hier zit hem nu de crux als je juist jouw talent en vaardigheden niet durft te laten zien.

  • Je gaat dan liever op een onopvallende plek staan of zitten.
  • Je bent niet de eerste om jouw ideeën te laten horen.
  • Als je idee gewoon beter is dan die van je (aardige) collega zeg je liever helemaal niets (want je wilt geaccepteerd blijven).
  • Je maakt expres kleine foutjes.

Lef krijgen om je talent te laten zien

Herken jij jezelf in de bovengenoemde situaties, dan is het tijd om lef te krijgen om je talent te laten zien. Om dat lef te krijgen is het belangrijk om te weten waarom je het nu lastig vindt om je talent te laten zien in je werkomgeving.

Wees heel eerlijk tegenover jezelf over de angst die je hebt. Is het de angst om niet goed in de groep te passen op de werkvloer? Of ben je juist bang dat je privé contacten jaloers worden en je na verloop van tijd een rijke stinkerd gaan vinden?

Deze angst die je hebt is gebaseerd op overtuigingen die je hebt. Overtuigingen bepalen namelijk hoe je de wereld ziet en hoe jij denkt dat de wereld werkt. Veel overtuigingen zijn in je kindertijd ontstaan en daardoor kunnen sommige overtuigingen onlogisch zijn.

Bijvoorbeeld bij de angst voor succes kun je denken aan het kind met de rijke ouders. Wellicht werd hij/zij gezien als verwend en hoorde hij/zij daardoor niet bij jouw vriendengroepje. Hierdoor kan bij jou de overtuiging zijn ontstaan dat succesvol zijn, of rijk zijn, ervoor zorgt dat je wordt buitengesloten omdat je dit eerder in je leven hebt gezien.

Een manier om dit soort momenten die indrukwekkend genoeg waren voor het vormen van een overtuiging te achterhalen is met regressie. Je gaat dan onder hypnose terug naar een dergelijk moment om er nog eens naar te kijken, maar dan met de volwassen kennis die je nu hebt. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je jouw talenten durft te laten zien om voor het succes en geluk in je leven te gaan.

Een andere oorzaak voor angst voor succes kan bijvoorbeeld zijn dat je eens in het verleden super gelukkig was door een bepaald succes dat je gehaald had. Je kreeg bijvoorbeeld een hoge score met de Citotoets. Alles in je leven ging geweldig en opeens was er een dramatische verandering in je leven waardoor je juist ongelukkig werd, zoals een scheiding van je ouders. Dit kan ervoor zorgen dat je bang bent om gelukkig en succesvol te worden, omdat dit gevoel zo fragiel is. Het leven kan het geluk inhalen en die teleurstelling of die dip naar beneden wil je nooit meer voelen, helaas voel je daardoor ook nooit meer dat succes.

Technieken voor meer lef

Als je eenmaal de oorzaak kent van je angst om je talent te laten zien en om succesvoller te zijn kun je gebruikmaken van bepaalde technieken voor meer lef.

In eerste instantie kun je nieuwe overtuigingen naar jezelf toe herhalen tijdens zelfhypnose. Dit kun je ook nog eerst oefenen met een hypnotherapeut.

Je ontspant eerst op een fijne plaats, zoals je bed of favoriete stoel. Je focust je op een rustige ademhaling en sluit je ogen. Daarna herhaal je de hypnotische suggesties, zoals:

“Mijn stem mag gehoord worden.”

“Mijn collega’s accepteren mij ook als ik een meer leidinggevende rol heb.”

“Mijn familie en vrienden zijn trots op mij als ik meer successen behaal.”

“Ik mag gelukkig zijn en weer gelukkig worden.”

“Vooraan zitten is leuk.”

“Ik leer meer als ik actief meedoe aan workshops.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties, je kunt ze uitproberen, maar als deze niet voor je werken kun je naar een hypnotherapeut gaan om uit te vogelen welke suggesties voor jou beter werken voor het krijgen van meer lef om je talent te laten zien.

Visualiseer je talent blootstelling

Een andere manier om de kans groter te maken dat je jouw talent laat zien is door te visualiseren hoe je dit doet. Je visualiseert bijvoorbeeld dat je dat expres gemaakte foutje weer corrigeert naar wat goed is.

Of je visualiseert hoe je bij de volgende workshop op je werk actief meedoet. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen met een geleide visualisatie.

Net als bij zelfhypnose is het van belang dat je eerst ontspant, de hypnotiseur zal je hiermee helpen. Vervolgens krijg je een geleide visualisatie, zoals.

“Je loopt de workshopruimte in en gaat ergens vooraan zitten waar je het scherm en de begeleider van de workshop goed kunt zien. Je groet al je collega’s en drinkt rustig je kopje koffie of thee die heerlijk smaakt. Bij de oefeningen doe je actief mee. Je geeft antwoord op vragen en je geeft jouw eerlijke input in discussies. Het voelt goed om zo actief mee te doen en om waardering te krijgen voor jouw antwoorden en input. Je hebt voor je collega’s duidelijk meer inzicht in jouw talent en vaardigheden gegeven en je bent zelf blij dat je dit hebt gedaan. Je voelt je vrijer en meer opgelucht omdat je jouw kennis beter kunt delen en laten zien.”

Dit is ook slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Als er op jouw werk geen teamuitjes of workshops worden gegeven moet je op een andere manier jouw talent laten zien, ook als die workshops maar 1 keer per jaar plaatsvinden is het zonde om daarop te wachten.

Een hypnotiseur kan je helpen met het achterhalen van je blokkades en dus dit soort technieken meegeven om mee te oefenen voor het krijgen van meer lef om jouw talent en vaardigheden te laten zien.

Wil je meer over dit soort technieken weten? Bekijk dan eens de agenda van het Hypnose Instituut Nederland en geef je op voor een workshop of ander evenement.