Hypnose tegen jaloezie: de oorzaken en meer
Hypnose tegen jaloezie: de oorzaken en meer
04 april 2016 
in Angst
7 min. leestijd

Hypnose tegen jaloezie: de oorzaken en meer

Jaloersheid heb je in vele soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld jaloers zijn op iemands bezit, uiterlijk, succes en relatie. In de relatiesfeer kun je weer jaloers zijn als iemand met je partner aan het praten is. Jaloersheid kan nuttig zijn. Door jaloersheid kun je beter je best doen om bepaalde dingen te bereiken, zoals een succesvol leven net als die persoon waar je jaloers op was, maar jaloezie maakt vaak meer kapot dan het beter maakt. Vooral als jij last hebt van een destructieve vorm van jaloezie is dit artikel er een die je moet lezen.

In dit artikel ga ik namelijk in op jaloezie en wat hypnose eraan kan doen.

Jaloezie

Jaloezie is een emotie die veel mensen kennen. In eerste instantie kan jaloezie ook niet veel kwaad doen, maar je juist motiveren om het beste uit jezelf te halen.

Jaloezie in een relatie is een van de meest bekende vormen. Jaloezie kan de kop opsteken als een “rivaal” jouw relatie bedreigt. Naast jaloezie kun je dan ook last krijgen van een gevoel van hulpeloosheid, angst, woede, afkeer, afgunst, verraad, wraak, eenzaamheid, depressie en het gevoel van vertrouwen in de relatie kan ook geschaad worden.

Je kunt gedachten krijgen zoals: “Zij hebben iets dat beter is dan wat ik heb.”. Als de jaloezie langere tijd aanhoudt kun je het gevoel met de realiteit kwijt raken. Je kunt dan geen onderscheid meer maken tussen wat er echt gebeurt en wat jij denkt dat er gebeurd is. Bijvoorbeeld je partner is even naar buiten gelopen om frisse lucht te halen en een vrouw of man liep achter hem aan en vervolgens door. Jij kunt bij langdurige fantasie denken dat er iets is gebeurt terwijl er in realiteit niets is gebeurd.

Wetenschappers vinden het ook lastig om een goede definitie te geven aan jaloezie die nog acceptabel is en jaloezie die eigenlijk meer neigt naar morbide jaloezie. Dit is omdat iedereen zelf zijn grens bepaalt in wat betamelijk is en wat niet.

Laten we het erop houden dan als je een ander niet bedreigd in zijn of haar vrijheid of dit nu fysiek of mentaal gebeurt er niet zo veel aan de hand is en als je de realiteit in het oog kunt houden is het ook goed. En laten we dan als maatstaf nemen dat als jaloezie niet leidt tot jezelf pijnigen, bijvoorbeeld door jezelf uit te hongeren omdat je ook maatje XS wilt net als dat model, er niet zoveel aan de hand is.

Als jaloezie ervoor zorgt dat jij beter je best gaat doen en juist niet anderen naar beneden haalt is jaloezie oké. Maar als jaloerse gevoelens leiden tot pestgedrag of gedrag waarbij je jezelf schade aanricht dan is het wel een extreme vorm van jaloezie.

Morbide jaloezie

Morbide jaloezie is een vorm van jaloezie waarbij je gedrag erg extreem kan worden. Als je bijvoorbeeld erg jaloers bent op de aandacht die je partner geeft aan andere mensen kan je hem of haar aan een leugendetector test onderwerpen om “de waarheid” te achterhalen. Persoonlijk vind ik het dan knap als je die partner nog bij je kunt houden.

Ander gedrag wat hierbij past is dat je opzoek gaat naar bewijs van ontrouw terwijl je partner de onschuld zelf is. Deze controles kunnen de vorm van rituelen krijgen. Bijvoorbeeld dat je elke dag door de kledingkast van je partner gaat als hij/zij net naar haar werk is.

Psychiaters zien jaloezie vaak als symptoom van een ander mentaal probleem, zoals een verslaving en paranoia.

Ook als je geen last hebt van morbide jaloezie is het een vervelende emotie. Een beetje jaloezie kan geen kwaad en kan zelf het beste in jezelf naar boven halen, maar als je te veel last hebt van jaloezie kun je hier onzeker en onaardig van worden.

Om extreme jaloezie weg te nemen is het belangrijk om de oorzaak van jaloezie te vinden.

Oorzaken van jaloezie

De ene persoon is minder jaloers dan de ander. Jaloezie is ook een emotie die je hebt om je overlevingskansen en voortplantingskansen te vergroten. In sommige gevallen is het gewoon een karaktertrek, maar karakter wordt vaak gevormd door levenservaringen.

Kindertijd

Ervaringen als kind kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je jaloerser bent aangelegd dan anderen. Als je het oudste kind bent kun je bijvoorbeeld het idee hebben dat jij anders wordt behandeld dan je broertjes en zusjes.

Kinderen strijden ook vaak om de aandacht en als jij het gevoel had dat je te weinig aandacht kreeg ten opzichte van je broers en zussen kan dit gevoel van onrecht opgeroepen worden als je partner te weinig aandacht aan jou geeft in vergelijking tot anderen.

Kinderen die geen broers of zussen hebben kunnen vaker jaloers aangelegd zijn omdat ze geen ervaring hebben met het delen van de aandacht. Destructieve jaloezie in het volwassen leven wordt vaak veroorzaakt als een kind te veel verwend is en juist te veel aandacht kreeg van zijn ouders in plaats van te weinig aandacht.

Deze ervaringen hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van jaloersheid, maar kunnen wel een basis leggen.

Eerdere relaties (om je heen)

Als je ouders jaloers gedrag vertoonden of affaires aangingen is het heel normaal dat je wat minder vertrouwen hebt in de medemens vergeleken met iemand wiens ouders een ‘perfect’ huwelijk hadden. Verlatingsangst die is ontstaan door een scheiding kan in toekomstige relaties zorgen voor jaloezie.

Ook andere relaties in je omgeving, bijvoorbeeld als partners van broers of zussen of zelfs vrienden in hun relaties vreemdgaan wordt het wantrouwen naar anderen ook kleiner.

Als je zelf ooit bedrogen bent door je partner is die ervaring helemaal destructief in het vertrouwen in de medemens. Als je jaloers bent aangelegd kan deze ervaring ervoor zorgen dat je nieuwe partner niet vertrouwd wordt en dat je het op den duur onvermijdelijk vindt dat hij of zij je ook zal bedriegen.

Als je een band hebt met iemand die altijd liegt en je daar pas jaren later achterkomt helpt dit ook niet om jaloerse gevoelens te verminderen. Dit kan je gevoelens van vertrouwen voor altijd veranderen.

Angst voor vervangbaarheid

Ook de angst om vervangen te worden kan voor jaloerse gevoelens zorgen. Deze angst kan ontstaan zijn in je kindertijd, bijvoorbeeld als je nieuwe broertjes of zusjes kreeg. Naast de angst om door je partner vervangen te worden te worden voor een nieuw exemplaar kun je ook angst hebben op je werk om vervangen te worden. Door de nieuwe generatie, door iemand die goedkoper is of wat dan ook.

Deze angst kan niet alleen op je partner geprojecteerd worden, maar ook op je vrienden en je werk. Daardoor kun je heel wanhopig worden als je bang bent dat de vervanger klaar staat.

Je partner is van jou

Jaloersheid kan te maken hebben met het gevoel dat je partner letterlijk van jou is. Je partner is jouw speeltje en van niemand anders. Zoals je vroeger kwaad kon worden als iemand met jouw speelgoed speelde kun je nu jaloers worden als iemand met jouw partner praat, danst of ertegen lacht.

Je wilt verliefd blijven

Verliefdheid gaat vaak over in houden van en houden van is op de oppervlakte minder heftig en romantisch dan verliefdheid. Je kunt denken dat houden van hetzelfde gevoel moet zijn als verliefdheid. Dat die beginfase van je relatie en dat gevoel dat je erbij hebt altijd hetzelfde moet blijven, maar uiteindelijk kom je in wat rustiger vaarwater terecht in je relatie.

Om dit gevoel vast te houden ga je nieuwe dingen aan met je partner, zoals de aankoop van een huis, het krijgen van kinderen, een grote reis.

Alles om dat verliefde gevoel terug te halen.

Als dit niet lukt kun je jaloers worden op stelletjes om je heen die duidelijk nog wel in die verliefde fase van hun relatie zitten. Je kunt denken aan een ander om het verliefde gevoel terug te krijgen en daardoor kun je denken dat je partner dit ook doet en wellicht zelfs echt uitvoert. Daardoor kun je weer jaloers en bezitterig worden.

Onzekerheid

Als je onzeker bent over jezelf in een relatie is het vooral de gedachte dat je niet goed genoeg bent voor je partner. Misschien vind je jezelf niet knap genoeg, niet slim genoeg, niet aardig genoeg, niet grappig genoeg, het kan van alles zijn.

Je bent bang dat je partner dit na verloop van tijd ook realiseert. Dat hij/zij zich opeens beseft dat je helemaal niet dat engeltje bent waarop die is gevallen.

Als je partner op een feestje is of überhaupt praat met je “rivalen” kun je jezelf daarmee eindeloos vergelijken. Op die momenten stijgt je angst en bezittelijke gedrag.

Daarnaast kun je ook zelf het gevoel hebben dat je een goede relatie niet verdient. Daardoor kun je beter omgaan met een niet perfecte relatie en raak je in paniek als het juist heel goed gaat. Dan kun je je partner valselijk beschuldigen van ontrouw om de relatie minder perfect te maken.

Hypnotherapie tegen jaloersheid

Hypnotherapie kan op verschillende manieren helpen om jaloerse gevoelens en gedrag te veranderen. In eerste plaats is het belangrijk om de oorzaak van die jaloersheid te achterhalen. Welke van deze bovenstaande factoren is belangrijk voor het jaloerse gedrag? Welke overtuigingen heeft jou dat gegeven? Is er een ritueel dat je uitvoert naarmate een relatie vordert?

Regressie

Het achterhalen van de oorzaak van jaloezie kan met regressietherapie. Door de regressietherapie ga je naar het moment waarop extreme jaloezie is geboren. Dit kunnen momenten in je jeugd of volwassen leven zijn. Dit kan soms een ander moment zijn dan je in eerste instantie denkt.

Rituelen en gedachtepatronen

Het achterhalen van rituelen in je relatie is mogelijk door cognitieve gedragstherapie (CBT). CBT wordt ook vaak uitgevoerd terwijl je onder hypnose bent. De resultaten zijn dan vaak beter dan als je CBT krijgt zonder dat je onder hypnose bent.

Door rituelen te achterhalen is het mogelijk om bepaalde patronen in kaart te brengen, zowel gedachtepatronen als gedragspatronen.

Door hypnotherapie is het mogelijk om die gedachtepatronen te doorbreken en nieuwe rituelen in plaats te brengen in je relatie zodat jij en je partner minder last hebben van jaloers gedrag en eventueel onzekerheid. Een ritueel kan op een andere manier bekeken worden waardoor het je duidelijk kan worden dat wat je doet eigenlijk heel raar is.

Wil je meer weten over hypnotherapie? Bekijk dan vooral de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bron:

http://bjp.rcpsych.org/content/157/3/319.short

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Judith ter Mate
Door

Judith ter Mate

op 02 Mar 2017

Interessant artikel. Ik denk dat jaloezie in een relatie meestal voortkomt uit liefde. Je houdt zoveel van je partner dat je gewoon bang bent om hem of haar kwijt te raken! Groet Judith | Relatieinbeeld.nl

Reactie plaatsen