6 eigenschappen om een succesvolle hypnotherapeut te zijn
6 eigenschappen om een succesvolle hypnotherapeut te zijn
30 maart 2018 
6 min. leestijd

6 eigenschappen om een succesvolle hypnotherapeut te zijn

Bij het hypnose instituut Nederland helpen we niet alleen mensen met problemen, we helpen voornamelijk mensen die hypnotiseur willen worden. We hebben opleidingen voor beginners en voor gevorderden. Dus of je nu al psycholoog bent en je behandelmethoden wilt uitbreiden of als je gewoon als coach hypnose wilt toepassen om je cliënten te helpen, wij zijn er voor je.

Iemand onder hypnose brengen betekent echter niet direct dat jouw praktijk een succes wordt. Daarom heb ik een aantal eigenschappen op een rij gezet die ervoor zorgen dat jij een succesvolle hypnotherapeut wordt.

Eigenschap 1: Proactief zijn

Het hebben van je eigen praktijk maakt je een ondernemer en om van je onderneming een succes te maken moet je stappen zetten. Heb jij je eerste klant binnen? Vraag dan direct een review, vooral als het goed is gegaan. Een klant-ervaring is echt super waardevol omdat die de meeste andere mensen overtuigt of ze jou hun problemen toevertrouwen of niet.

Doe ook iets aan je marketing. Plaats bijvoorbeeld berichten op je social media om jouw praktijk onder de aandacht te brengen en om te laten zien welke positieve kanten hypnose allemaal heeft.

Zorg ervoor dat je zelf ook gezond blijft. Het hebben van je eigen praktijk kan vooral in het begin voor stress zorgen omdat je bijvoorbeeld nog niet de inkomsten hebt die je nodig hebt om normaal te kunnen leven. Blijf daarom ook heel bewust met je eigen gezondheid, zowel mentaal als fysiek, bezig.

Eigenschap 2: Begin met het doel

Als je weet wat je doel is, of juist het doel van je cliënt, dan kun je de stappen ernaartoe ook bedenken.

Stel je hebt een cliënt die last heeft van een gebrek aan zelfvertrouwen en die wil dat vooral oplossen. Vraag die persoon dan welk doel hij/zij heeft waarvoor hij/zij weer het stukje zelfvertrouwen nodig heeft.

Vraag bijvoorbeeld naar praktische problemen die veroorzaakt worden door het gebrek aan zelfvertrouwen. Misschien is het bijvoorbeeld lastig om goed te ontspannen op een date waardoor de liefde van zijn/haar leven aan hem/haar voorbijgaat.

In dat geval kun je bijvoorbeeld suggesties geven waardoor ze vertrouwen krijgen in hun innerlijke kracht en aantrekkelijkheid, zoals:

“Als je merkt dat je gespannen bent tijdens de date haal dan een paar keer adem en ontspan je spieren bewust. Plak een glimlach op je gezicht en je zult zien dat de spanning wegebt.”

Door het wegebben van de spanning krijgen ze waarschijnlijk al een leukere date wat ook weer goed is voor het zelfvertrouwen. Door het doel van je cliënt in de peiling te houden kun je hem/haar hypnotische suggesties geven die passen bij zijn/haar doelen en problemen.

Eigenschap 3: Niet alles tegelijkertijd doen

Dit lijkt tegenstrijdig met de eerste eigenschap, maar iedereen weet dat je niet alles in 1 keer kunt doen. Je hebt uiteindelijk een to-do-lijst waardoor je taken juist los van elkaar kunt afwerken op een effectieve volgorde.

Heb je supergemotiveerde cliënten die van hun leven een succes willen maken en daarom van hot naar her springen en taken nooit af lijken te maken omdat ze alweer beginnen met wat nieuws?

Of ze zijn heel druk met hun werk bezig in gedachten als ze niet werken, maar op het werk zijn ze weer druk bezig met andere zaken.

In dat geval is het belangrijk om je cliënt te helpen om te achterhalen of er een onderliggend probleem is waarom het lastig is om zich te focussen op 1 taak en om in het hier en nu te leven.

Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met overtuigingen over het werk. In dat geval kun je het belang van werk veranderen door suggesties, zoals:

“Werk is een belangrijk onderdeel van je leven en geeft je leven een vorm van betekenis.”

“Je hoeft niet alles alleen te doen en mag hulp vragen om taken af te krijgen.”

“Je mag nee zeggen.”

Soms is een post-hypnotische suggestie ook handig vooral als mensen het zo druk op het werk hebben dat ze overspannen raken of een burn-out dreigen te krijgen.

“Als iemand op het werk aanbiedt om je te helpen glimlach je en zeg je Ja, want je weet dat je geweldige collega’s hebt op wie je kunt bouwen.”

Door deze suggestie trappen ze minder snel in de val om altijd alles maar alleen te doen, terwijl ze daardoor in de problemen kunnen komen.

Eigenschap 4: Begrijp de ander, zodat hij/zij jou begrijpt

Luister goed naar je cliënten en probeer je ook in te leven in hun situatie en emoties. Empathisch begrip hebben over hun problemen helpt je om het probleem goed te doorgronden.

Wanneer je doorhebt welke emoties een rol spelen in het probleem kun je die emoties gebruiken om het probleem op te lossen. Dit kan zowel bij positieve als negatieve emoties.

Daarbij helpt begrip van de situatie om suggesties te bedenken die in 1 keer het probleem voor een groot deel oplossen. Als er geen begrip is voor de suggesties die je geeft kan dit ervoor zorgen dat je cliënt niet voldoende openstaat voor de suggestie.

Dit is ook een reden waarom de suggesties op deze site slechts voorbeelden zijn en mensen met problemen altijd worden aangemoedigd om ook naar een therapeut te gaan om suggesties te krijgen die inspelen op hun overtuigingen over het probleem.

Pas als de therapeut de cliënt begrijpt kan de cliënt de technieken van de hypnotiseur begrijpen en gebruiken.

Door goed te luisteren geef je mensen vaak al hoop. Alleen al de rust en ruimte die je jouw cliënt geeft om te praten over de problemen kan een gevoel van opluchting geven en hierdoor is de ontspanning die nodig is voor een effectieve hypnose ook al meer aanwezig.

Eigenschap 5: Samenwerken

Hypnose is niet iets dat je in je eentje doet. Je moet uiteindelijk samenwerken met je cliënt om hem/haar te helpen om bij een oplossing te komen. Door samen te werken, zelfs met andere hypnotherapeuten om van elkaar te leren, kom je vaak tot betere resultaten dan in je eentje.

Met een cliënt werkt dit hetzelfde.

Jij lost problemen van je cliënt namelijk niet op, dit is iets wat je cliënt uiteindelijk zelf doet met jouw hulp.

Door je te realiseren dat jij je cliënt helpt maar hij/zij het echt verder alleen moet doen zorg je ook voor een betere samenwerking. Jij wordt de persoon die hem helpt het slot open te maken naar eigenschappen waarvan je cliënt niet wist dat hij/zij ze had.

  • Je helpt ze om hun eigen hulpmiddelen te vinden die ze al die tijd nog achter de figuurlijke slot en grendel hadden en jij zorgt ervoor dat de sleutel past.
  • Je helpt cliënten met hoe ze zich voelen, denken, gedragen, doorgaan en helen.

Door goed naar je cliënt te luisteren en van ze te leren, kun jij ervoor zorgen dat ze ook wat van jou leren.

Eigenschap 6: Blijf scherp

Zoals gezegd biedt het Hypnose Instituut Nederland opleidingen voor beginners en voor gevorderden. Dat is niet voor niets. Je kunt jezelf tot drie niveaus door ontwikkelen bij het opleidingsinstituut. Hiermee zorg je ervoor dat jouw kennis over hypnose up to date blijft en je goed in de materie zit waarmee jij je cliënten helpt.

Lees daarom ook regelmatig nieuws en boeken over hypnose.

Door te blijven leren, blijf je groeien.

Daarnaast is het heel belangrijk om voor jezelf te blijven zorgen zodat je scherp blijft en de nieuwe informatie goed in je opneemt.

Eet daarom gezonde voeding die je helpt om je hersenen en lichaam gezond te houden. Dagelijks een handje noten, minimaal 2 stukken fruit en 2 porties groente doen wonderen voor je.

Maak een connectie met andere hypnotherapeuten, of mensen die hier meer over leren. Op deze manier verminder je de kans op isolatie en blijf je relevante informatie krijgen.

Kijk niet alleen naar de voordelen van hypnose, maar ga ook op onderzoek naar andere mentale technieken die jij zelf en jouw cliënten kunnen gebruiken. NLP (neuro linguïstisch programmeren) is bijvoorbeeld zo’n techniek. In het boek Breek je Vrij worden ook veel andere technieken besproken en je gaat er letterlijk mee aan de slag.

Gebruik zelfhypnose. Je kunt natuurlijk niet tegen elke cliënt zeggen dat hij/zij gebruik moet maken van zelfhypnose en er dan niets mee doen. Door dagelijks ook gebruik te maken van zelfhypnose zorg je voor rust en regelmaat. Daarbij kun je hiermee eigen problemen snel identificeren en aanpakken. Het helpt je ook nog eens om te ontspannen.

De eerste en laatste tip zijn vooral voor jou persoonlijk van belang om van je praktijk een succes te maken. Proactief zijn en blijven leren en toepassen van hypnose helpen je om de juiste stappen te zetten. De andere eigenschappen zijn van belang om voor jouw cliënt de beste hypnotherapeut te zijn. Blijf luisteren, werk samen, stel doelen vast en zorg ervoor dat alles overzichtelijk blijft.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je andere mensen hiermee kan helpen? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar de gratis online masterclass.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen