Trauma oplossen tijdens een hypnose seminar

In de jaren 80 begon hypnotherapie in Nederland op te komen en dat is geëvolueerd tot dit punt. Het punt waarop honderden mensen hypnotherapie willen leren.

Ik geef een hypnose seminar en dan zit je met 200 à 300 mensen in een zaal die hypnose willen leren en dat is geweldig. Ik weet niet eens of dit verder in de wereld gebeurt, volgens mij niet. Dus ik heb het idee dat we dan een record zetten en geschiedenis schrijven.

Wanneer ik voor de groep sta en ik kijk ernaar, dan is dat super om te zien. Iedereen gaat er vol voor. Een hele goede energie. Super veel liefde en gunnen. We hebben zoveel lol tijdens zo’n seminar.

Ik doe vaak een demonstratie. Zo deed ik eens een demonstratie met iemand die al 35 jaar getraumatiseerd was door een missie waarvoor hij was uitgezonden. Ik kreeg ongeveer veertig aanmeldingen binnen voor de demo. Hij was eigenlijk de eerste waar ik een streep door haalde en tegen mezelf zei: “Die ga ik niet doen.”

Iemand is al zo lang getraumatiseerd en dan wil je dat met een demo voor een groep even “fixen”? Ik twijfelde er heel erg over of ik dat zou kunnen. Dus die ging ik niet doen, er waren genoeg anderen.

Dus ik was bezig en toen kwam een coach binnen. Hij zag hem op de lijst staan en zei: “Oh, staat hij erop. Ja, hem moet je doen.” En alle andere coaches die binnenkwamen zeiden hetzelfde.

Bart, een coach die ik heb opgeleid, hypnotiseerde mij en zei dat ik het moest doen. Hij zei dat die man vanochtend zei “Ik ben hier in het seminar dag 2 en ik dacht ik rij terug en op het moment dat ik weg wilde rijden zei iets in mij ‘nee man, dit is een kans’”.

Toen dacht ik ook: “Ja, daar moet ik natuurlijk op reageren, dus het moet dan toch maar.”

35 minuten om 35 jaar leed weg te nemen

Dus we deden de demo. Die was heel intens. Hij duurde ook nog eens niet zo heel lang. Tussen de 30 en 35 minuten. Daarna was het hele gevoel van angst weg. De geluiden in zijn hoofd waren helemaal weg. Dit vond hij heel bijzonder, want hij had al 35 jaar lang therapie en medicijnen gehad en na de demo was het dus helemaal weg.

Dit raakt je dan. Een gevoel van “wat tof dat je die man zo hebt kunnen helpen”, maar het raakt me ook op een ander vlak. Dat je je afvraagt waarom hij niet eerder op deze manier is geholpen.

Daarom vind ik het zo belangrijk dat veel mensen hypnotherapie kunnen toepassen.

Want 35 jaar niet kunnen werken, altijd bang zijn en dan in een keer bevrijd raken van zoiets is gewoon te gek. Tegelijkertijd frustreert het mij dat binnen gesloten organisaties als de defensie, de ggz en de psychiatrie weinig ruimte is om behandelmethoden te introduceren die gewoon beter werken.

Voor hem is dit een stap in de goede richting, hij gaat gewoon zijn leven leiden. We hebben hem wel nazorg geboden, hij komt in het nazorgtraject. Want als het weg is, dan kun je je afvragen: “Wat nu?” Dus daar helpen we hem nu mee.

Dat is misschien wel het belangrijkste. Ik geloof wel in het behalen van resultaten binnen een sessie, maar dat betekent niet altijd dat het resultaat handig is voor de toekomst.

Effect van resultaat behalen binnen een sessie

Je gaat je namelijk twee dingen realiseren.

  1. “Shit man, wat moet ik doen met al die vrijheid?”

Nu kun je zeggen dat iemand dat zelf wel invult. Maar als je dat niet gewend bent is dit niet altijd het geval.

  1. “Waarom heb ik dit niet eerder gedaan of is dit niet eerder gedaan?”

Dan kun je er nog depressief van worden ook. Dus de sessies erna zijn belangrijk om je toekomst in te vullen en om te voorkomen dat je depressief wordt.

Ik hoor veel hypnotherapeuten zeggen dat je er met een sessie vanaf bent. Dit geloof ik wel, maar wat ga je dan doen? Wat ga je doen als je oorspronkelijke probleem weg is?

Als je dat niet weet, heb je direct een nieuw probleem. Als je niet weet hoe je je leven verder moet invullen. Als er bijvoorbeeld allerlei winsten aan het ziektebeeld zaten en dat de enige winst in je leven was. Dat is dan weg, dan had je beter het probleem kunnen houden.

Eén sessie geeft resultaat. Dit is altijd zo, maar is dit het gewenste resultaat?

Daar moet je altijd zorg voor dragen. Dit hoeft niet jaren te duren. Enkele (misschien vijf) sessies erna is zo’n persoon weer op de rit.

Het verbaast me dan dat 1 sessie van 35 minuten meer effect hebben dan de 35 jaar begeleiding. Als slechts een persoon in die 35 jaar kon wat ik kan, of wat mijn trainers aan die persoon kunnen leren, dan had hij waarschijnlijk niet al die tijd in de shit gezeten.

Hoeveel van die mensen lopen er nu getraumatiseerd rond?

Beluister ook deze podcast.

https://www.buzzsprout.com/195236/1288063-het-hypnose-seminar-kreeg-een-aparte-wending

Ik vind het geven van seminars in ieder geval zo tof en ben daarvoor zo dankbaar. Van veel mensen hoor ik ook bijzondere dingen. Als je denkt “dit wil ik ook eens meemaken”, kom dan eens naar een hypnose seminar.

Trauma en de wetenschap over hypnose

Nu kun je denken: “Ja, maar dit is maar een persoon? Wie zegt nu dat hypnose altijd helpt bij iemand met een trauma?”

Wetenschappers geven aan dat hypnotherapie ondergewaardeerd wordt. Dit komt doordat hypnose een individuele aanpak heeft. Niet iedereen krijgt precies dezelfde behandeling. Daarom is het ook zo lastig om algemene cijfers te krijgen over de effectiviteit van hypnotherapie.

Daarbij kun je met hypnose sneller bij bepaalde herinneringen komen, doordat suggesties gevoelens van schaamte over die herinnering kunnen wegnemen.

Hypnose helpt ook om traumatische gebeurtenissen op een minder destructieve manier te verwerken. Daarbij helpt het ook om de veiligheid van de cliënt tussen sessies door te verbeteren[1].

Onderzoek onder vrouwen met fibromyalgie laat ook zien dat je onder hypnose eenvoudiger bij herinneringen van traumatische gebeurtenissen kunt komen [2]. Dit helpt je om het trauma op te lossen.

Trauma loslaten met hypnose

Om het trauma op te lossen is van alles mogelijk. Bijvoorbeeld het loslaten terwijl je onder hypnose bent. Je kunt dan het moment vanuit een andere perspectief bekijken dan je normaal gesproken doet. Dit is iets waar de hypnotherapeut je mee helpt. Vervolgens kun je allerlei nieuwe inzichten krijgen  die de oude informatie vervangt, omdat je gewoon te veel nieuwe informatie krijgt om de ouder informatie over het trauma te laten bestaan[3].

Dit is iets wat je doet met regressie. Met regressie ga je terug naar een traumatische gebeurtenis. Vervolgens ga je die in jouw gedachten zodanig veranderen dat het niet meer het effect op je heeft dat het altijd had.

Dit kan op meerdere manieren. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in de mensen die ook aanwezig waren tijdens de traumatische gebeurtenis. Vervolgens ga je na waarom ze doen wat ze doen en wat ze hierbij denken. Dit werkt bij het ene trauma beter dan bij het andere. Als iemand je geweld heeft aangedaan kan ik het me voorstellen dat dit niet handig is, maar als je getuige was van geweld kan dit misschien wel helpen. Bijvoorbeeld als je ouders ruzie hebben gehad toen je klein was.

Is bovengenoemde geen optie voor jou? Dan kun je je misschien voorstellen hoe je huidige jij de situatie inloopt en jou daar weghaalt of verdedigt. Jouw hypnotherapeut zal je hiermee helpen.

Daarnaast kun jij je ook in gedachten voorstellen dat de hele situatie anders is verlopen dan hij werkelijk is gegaan. Je kunt bijvoorbeeld iets heel komisch maken, waardoor de kracht van de herinnering veel zwakker wordt en het trauma dat ook wordt.

Nazorg voor een leven ja trauma

Als nazorg kun je – naast suggesties – ook huiswerk meekrijgen. Je krijgt bijvoorbeeld een mp3, die je hypnotherapeut voor je heeft ingesproken, om thuis te beluisteren voor zelfhypnose.

Dit zorgt ervoor dat je tussen de sessies door geen terugvallen krijgt.

Je kunt dan zelfs de opdracht krijgen om in hypnose bepaalde affirmaties te herhalen. Die affirmaties worden per persoon herhaald. Het kenmerk van alle affirmaties is dat ze positief gesteld zijn. Dus geen ontkenningen of dingen die je niet wilt, maar erkenningen en dingen die je wel wilt, zoals:

“Ik ben sterk.”

“Ik kan alles.”

“Ik ben sociaal.”

“Ik ben dapper.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw trauma kun je andere suggesties meekrijgen.

Wil je meer leren over hypnose en weten of je te hypnotiseren bent? Kom dan eens naar een hypnose playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je juist een demonstratie van hypnotherapie zien? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je de technieken leren om jezelf of andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2016.1163659

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2018.1396104

[3] https://nvvh.com/wp-content/uploads/2015/04/From-the-influence-of-traumas-to-therapeutic-letting-go.pdf (pag 358)