De hypnose van de farmaceutische industrie
De hypnose van de farmaceutische industrie
25 april 2020 
6 min. leestijd

De hypnose van de farmaceutische industrie

De campagne van de overheid een tijd geleden dat het OK is om je depressie of angst bespreekbaar te maken vind ik echt verschrikkelijk. Mensen doen een shirt aan met daarop de tekst van hun angst of depressie en dan `zijn´ ze dat opeens. Dit is dan hun identiteit.

Alleen het bespreken en verankeren en herhalen helpt niet, je versterkt dat gevoel dat je het hebt alleen maar meer en dan word je een slachtoffer van de aandoening. Met die campagne wordt een slachtoffer maatschappij gecreëerd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als je een probleem hebt met depressie en je dan gaat praten over dit probleem dit de depressieve klachten versterkt. Praten over depressie helpt dus soms wel en soms niet[1].

Het is natuurlijk oké om te praten over je problemen.

Maar die shirts? Verbrand ze gewoon meteen! Je gaat jezelf toch niet zien als slachtoffer?

Uiteindelijk heb je het niet, maar doe je het.

Jij doet bang.

Jij doet de depressie.

Dit heb ik zelf ook gedaan. Nog steeds lig ik weleens op de bank en dan heb ik het even gehad. Vanaf mijn 15e tot mijn 30ste deed ik depressie en deed ik verslavingen. Dus ik begrijp je als je zelf met deze problemen zit.

Ik weet ook dat het moment waarop ik uit het idee stapte dat ik een slachtoffer was van mijn verslaving, familie, verleden of zelfs karma. Ik zei “ik doe het zelf”. Het zijn uiteindelijk geen dingen. Het is heftig wanneer je dit claimt dat je het zelf doet.

Maar wanneer je gaat geloven in de hypnose dat het komt door je verleden, wat vooral een ding is in je hoofd, maar alles is nu en je brein creëert een verleden ook de herinnering van dingen waarvan je zegt dat ze echt zijn, zijn vervormd.

Als je een slechte jeugd hebt gehad kan ik die met hypnose veranderen in je geheugen naar een goede jeugd.

Want als je het bespreekbaar maakt en je gaat het steeds herhalen, dan wordt dat ook de focus waarmee je naar je verleden kijkt. Dan denk je opeens: “Shit man, ik was altijd al depressief maar ik wist het niet.” Ik was één grote depressie als ik naar mijn verleden keek, maar nu zie ik dat niet meer zo. Natuurlijk is het nog steeds hetzelfde, maar mijn brein vervormt het doordat mijn focus nu anders is. Nu denk ik dat het op zich wel een leuke tijd was, natuurlijk weet ik ook wel dat het soms ook niet leuk was. Maar dat was toen ook zo, toen dacht ik dat het niet leuk was terwijl het ook wel eens wel leuk was.

Met zo’n shirtje ga je het vastpakken en zeggen dat je het hebt. Maar fuck dat, je doet het gewoon. Je snapt misschien niet hoe je het doet, maar claim het terug.

Ga niet allemaal geld steken in dat ze je kunnen hypnotiseren dat je een slachtoffer bent.

Je gaat je toch niet identificeren met een probleem? Jij bent een winnaar!

Mijns inziens is deze campagne een hele goede marketingtruc van de farmaceutische industrie. Want hierdoor ga je je zo voelen en heb je het idee dat je medicijnen nodig hebt.

Ik zeg niet dat zij het sponsoren, maar het zou me ook niets verbazen.

Er is ook discussie in de wetenschappelijke wereld of het advies van de World Health Organisation om te praten over depressie niet een soort systeem is om de invloed van de farmaceutische industrie uit te breiden naar minder ontwikkelde landen[2]. En dat de WHO beïnvloed wordt, daar zijn we inmiddels wel achter gekomen.

Want de enige die er een voordeel bij hebben zijn zij.

Want jij gaat erdoor meer pillen slikken. 1,2 miljoen mensen slikken antidepressiva in Nederland.

Het is een grote slachtoffer maatschappij.

Mannen mogen geen mannen zijn. Dan ben je een egoïst of zelfs een narcist. Als je alpha man bent dan ben je niet goed, dat mag allemaal niet.

Nederland is een ontzettend feminiene samenleving. Natuurlijk is het goed dat iedereen gelijke rechten moet hebben. Het is nu helemaal krom en scheef en dat is ook niet goed.

Het slaat echt helemaal door.

Vrouwen mogen ook geen vrouw meer zijn en iedereen is aan de pillen.

Dit is niet oké. Die slachtoffer mindset is ook niet goed voor veel mensen. Dan komt daar ook nog de neprealiteit van social media bij waardoor van alles getriggerd wordt.

Dus verbrand het shirt als je hem toevallig hebt. Neem voor jezelf de leiding. Zet jezelf neer als het wonder dat je bent. Claim dat, je laat je hart kloppen, bloed stromen, bacteriën uit je lichaam laten, je brein laat je werken. Je weet niet hoe, maar je doet het wel. Dus claim dat ook dan want depressie doe je ook, maar je weet niet hoe. Dus claim de goede dingen ook waarvan je niet weet hoe je ze doet.

Dan zeg je meer de waarheid dan als je jezelf gaat wegzetten als slachtoffer met een depressie. Want als je erover nadenkt heb je het niet, je doet het. Je kunt het niet eens vastpakken. Als je inderdaad gaat geloven kom je er niet meer vanaf, dan gaan ze zeggen dat je ermee om moet leren gaan.

Je doet iets en je kan ook wat anders gaan doen.

Al op school begint het met alle testen dat je denkt dat je misschien niet goed genoeg bent. Dan later met social media krijg je dat gevoel omdat iedereen alleen de goede dingen laat zien.

Die slechte gevoelens, daar kun je in gaan wentelen, daar heb ik zelfs jaren voor uitgetrokken, maar ik deed het. Je kunt leren om iets anders te gaan doen. Dit kun je op 4 manieren bekijken.

Fysiek, wat stop ik in mijn lichaam? Als je de hele dag roze koeken eet word je daar vanzelf depressief van en dik. Suiker is gif en dat triggert vaak ook zulke gevoelens.

Als je niet beweegt heeft dat ook effect. Sporten heeft ook effect. Geen zin in sporten is bullshit, je moet het gewoon doen. Dan voel je je beter.

Dit lukt niet altijd, dan kun je denken dat je gefaald hebt, maar je gaat gewoon door.

Het eten van groente is ook heel belangrijk. 500 gram groene groenten bijvoorbeeld, dat geeft heel veel effect. Spinazie eten geeft een heel ander effect dan roze koeken.

Het is geen hogere wiskunde.

8 uur slapen per dag is goed om te doen. Als dit je niet lukt, moet je dat trainen en oefenen.

Lukt niet, kan niet of wat dan ook? Goed slapen, eten en trainen zal al veel problemen oplossen.

Lukt het alsnog niet? Dan moet je in therapie, misschien heb je een trauma of een ander probleem. Dan los je het probleem op en kan je ook weer verder. Dit kan met hypnose

Als dat nog niet genoeg is, dan moet je kijken naar je overtuigingen over het leven. Je ideeën over hoe de wereld werkt en moet je die veranderen. Dit kan ook weer met hypnose.

Natuurlijk kan je wel eens opeens weer even gaan binge roze koeken eten en dan merk je direct het effect en verander je het weer. Dan ga je weer door. Jij doet het.

Ik deed depressief vanwege een emotioneel trauma. Omdat ik er niets aan deed werd het alleen maar erger. Het kan je ook overkomen en het is makkelijker om de schuld aan iemand anders te geven. Dat deed ik ook, maar op gegeven moment werkte dat niet meer.

Toen moest ik mijn emotionele trauma oplossen. Niet meer verslaafd doen. Ik ging hard trainen en goed eten en toen was ik een heel ander mens. Als ik het kan als junk naar een succesvolle ondernemer dan kan iedereen het.

Het lukte mij en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook jij geholpen kunt worden met depressieve klachten als je aan het herstellen bent van een verslaving. De combinatie van hypnose met cognitieve gedragstherapie helpt mensen om de depressie niet meer te doen[3]. Het was geen toeval dat dit bij mij lukte, het is onderzocht en kan dus zeker bij andere mensen ook helpen om af te komen van gedrag en gevoelens die niet handig zijn.

Het is niet per se makkelijk.

Maar ik wil graag dat je gaat inzien dat je een wonder bent. Je bent echt fantastisch. Je doet weleens stomme dingen, maar wie niet? En je doet veel geniale dingen, claim die ook!

Beluister ook deze podcast.

https://www.buzzsprout.com/195236/1078574-hey-het-is-ok-dus-niet

Omdat hypnose zo’n impact heeft gehad op mijn leven wil ik iedereen er van alles over vertellen en erover leren. Ik ben het zelf gaan leren en het is de basis van het Hypnose Instituut Nederland.

Wil jij jezelf of andere mensen helpen om van angsten, depressies en andere onhandige gevoelens of gedrag af te komen? Dan kun je je eens verdiepen in hypnose.

Bij het Hypnose Instituut Nederland kun je bijvoorbeeld een Hypnose Playshop volgen, naar een seminar gaan of je inschrijven voor de opleiding om zelf hypnotherapeut te worden. De opleidingen worden op locatie en online gegeven. Dus thuis meer leren over hypnose kan ook!

Klik hier om te zien wanneer je meer kunt leren over hypnose.

[1] https://www.jstor.org/stable/2137014?seq=1

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380305/

[3] http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_id=1541&slc_lang=en&sid=1&printcase=1&hbnr=1&hmb=1

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen