Vind het antwoord in jezelf: Hoe zit dat nu?
Vind het antwoord in jezelf: hoe zit dat nu?
17 januari 2022 
6 min. leestijd

Vind het antwoord in jezelf: hoe zit dat nu?

Je hoort wel eens “het antwoord zit in je”, maar dat is niet zo. Want als dat zo is, zou je niet naar school hoeven om rekenen te leren. Mijn zoon gaat bijvoorbeeld wiskunde studeren en die opgaves zeggen mij helemaal niets.

Vind het antwoord in jezelf werkt net even anders

Je moet dus eigenlijk zelf leren om het antwoord te vinden. Het antwoord zit vaak in andere mensen.

Nu zeg ik wel eens dat alles één is en ik ben ook de ander. Dan kun je zeggen dat het antwoord in je zit, maar dat is wel een grote omweg. Er zit meer nuance in.

Mij is dan afgesplitst in acht miljard deeltjes, dus het antwoord is wat verspreid. Dus je kunt zeggen dat het antwoord in je zit, maar dan moet je het op die manier zien.

Het zit in jouw essentie, maar niet in jouw persoon. Om bij die essentie te komen is het handiger om met andere mensen om te gaan die het antwoord weten.

In mijn familie zaten bijvoorbeeld geen ondernemers. Er was er één en daar werkte ik ook voor, dat was in de bouw. Maar dat was het.

Toen ik in de coaching wereld ging ondernemen om mensen te helpen had ik geen voorbeeld. Dus ik moest het antwoord over hoe dat werkte vinden. En dit antwoord zat niet in mij, maar er zaten wel dingen in mij waardoor ik het antwoord niet zag.

Dat is wel interessant, want je gelooft wat je ziet en je ziet wat je gelooft. Dus op een gegeven moment toen ik net begon en nog onder bijstandsniveau verdiende kwam ik erachter dat ik veelal werkte vanuit de overtuiging: “Ik ben geen ondernemer.” Dus dat moest ik veranderen naar: “Ik ben een ondernemer.” Het jaar erna kwam ik voor het eerst boven de 100.000 euro. Hiervoor was het meer rond de 30.000 euro, dan was de belasting er nog niet vanaf gehaald.

Maar door de overtuiging te veranderen kwam ik al op 100.000 euro, maar om van de 100.000 euro naar een miljoen euro te gaan, dat was lastiger. Toen wist ik het antwoord nog niet op de vraag.

Je komt niet naar het volgende level met dezelfde denkwijze als je altijd had.

Je denkwijze veranderen voor je toekomst

Stel je voor: ik ben heel goed in het versieren van vrouwen. Dan heb ik een goede skillset om vrouwen mee naar huis te krijgen, maar diezelfde manier van handelen brengt me niet twintig jaar verder met dezelfde vrouw. Dan moet ik dus weer iets nieuws gaan doen.

Wat dat dan is, dat antwoord ligt vaak buiten jezelf. Net zoals rekenen, lezen en een bedrijf leiden ook buiten jezelf ligt als je er niet mee bent opgegroeid. De meeste antwoorden liggen buiten jezelf, maar ook in jezelf.

Dit is een beetje een mindfuck en dat is interessant. Ergens zit het antwoord in je, maar dan is het de vraag wie je bedoelt met jou. Jouw persoon of alles om je heen? Het universum. Of jij die het hele verhaal om je heen projecteert, dan ligt het antwoord in je.

Je brein als ontvanger voor het antwoord

Maar de meeste mensen gaan diepzielduiken en die komen dan niet bij het antwoord. Je kunt ook een boek lezen of een cursus volgen, dat doe jij ook. Dat ligt ook in jou. Of je gaat in een mastermind groep, wat mijn favoriete manier is om antwoorden tot je te laten komen.

Je brein kun je zien als je ontvanger. Je hebt een lichaam en een brein. Dat is je vervoersmiddel en daarmee loop je door het leven. Je brein ontvangt informatie, dat is een ontvanger. Je brein is afgesteld op een bepaald station. Veel mensen zijn bijvoorbeeld met de radio afgesteld op Qmusic. Iedereen hoort dezelfde dingen en krijgt hetzelfde nieuws. Jij hebt je eigen Qmusic. Niet alleen het nationale of globale geluid, maar ook jouw persoonlijke nuance van Qmusic.

Dus hoe je bent opgegroeid, waar je bent opgegroeid, wat je ouders van je vinden, je leraren en je vriendinnetjes, al die nuances zitten ook in jouw persoonlijke zender. In dat radiostation. Dat is helemaal afgestemd op jou. In mijn geval Edwin FM. Die staat niet echt op Qmusic afgestemd. In de zin dat ik bij de massa hoor. Bij de meeste dingen niet.

Maar de meeste mensen hebben wel een soort Qmusic, bijvoorbeeld Anja FM. Stel ik ga nu meer met Anja om, dan gaan onze breinen verbinden en worden we meer hetzelfde. Dit is ook te zien in scanmetingen.

Mensen die veel met dezelfde mensen omgaan. Zoals je partner of vrienden of kinderen, die breinen worden hetzelfde. Je komt op dezelfde golflengte. Je wordt dan op hetzelfde afgestemd als de ander. Je hoort er dan ook hun FM’s doorheen.

Vooral bij romantische partners is dit verschil heel duidelijk als je dit vergelijkt met vreemden. Op het moment van communicatie wordt de breinactiviteit dan veel meer hetzelfde dan wanneer je communiceert met een vreemde[1].

Maar ja, als die vreemde opeens veel minder een vreemde wordt dan?

Je hoort dan opeens ook andere dingen. Je gaat net even anders denken. Dit is heel genuanceerd.

Waar je me omgaat word je mee besmet

Stel je voor dat je met topsporters of topondernemers omgaat. Hoe meer je brein dan ook hetzelfde wordt als die mensen en hoe meer je hetzelfde gaat denken als die mensen.

In hypnose noemen we dat een diepe trance identificatie. Kleine kinderen doen dit ook, omdat ze op die manier het snelste leren. Ze “zijn” dan de persoon die het al kan. Kleine kinderen hebben dezelfde breinactiviteit als iemand die in diepe hypnose is.

Dus het antwoord zit in jou, mits je omgaat met mensen die afgestemd zijn op de antwoorden die je nodig hebt. Dus ik betaal per jaar heel veel geld voor masterminds om met mensen om te gaan die antwoorden op mijn vragen hebben en die misschien zelfs vragen stellen die ik nog niet eens heb. Die vragen zijn wel belangrijk voor mij. Want soms weet je het gewoon nog niet, maar die mensen weten het al wel. Super toch?

Ik hoef ook niet het hele scala van radiostations te horen. Want 95% is bagger en ik wil die 5% horen waar ik wat mee kan.

Ik hoef 95% van wat uitgezonden wordt niet te horen, maar 5% dus wel. Ik weet dat de mensen die op de golflengte zitten, afgestemd zijn op de informatie die ik wil. Als ik daar vaak mee omga, dan kan ik ook op die mensen afstemmen en dan ben ik daar.

Het antwoord is dus aanwezig. En als je zegt dat je alles bent, dan zit het ook in jou. Maar niet als je “mij” gaat definiëren als persoon Edwin. Dan is het pas zo als Edwin lang genoeg omgaat met Harry, Edwin hetzelfde gaat denken en leren als Harry en als hij de antwoorden heeft, dan krijgt Edwin die antwoorden ook tot zich.

De vraag zit in mij en ik kan het antwoord krijgen

Daarom is het belangrijk om te denken: “Het antwoord zit niet in mij, maar de vraag zit wel in mij.”

De vraag is een uitnodiging om op zoek te gaan naar de mensen die het antwoord op de vraag hebben. Dan gaat er weer een nieuwe deur open. Dan kunnen er ook weer nieuwe vragen komen en zo gaat het pad zich steeds verder voor je openbaren.

Dit is een interessant hulpmiddel om in actie te komen. Om te stoppen met het zoeken naar het antwoord in jezelf, zodat je op zoek gaat naar het antwoord buiten jezelf. Met de vraag: wie heeft het antwoord op mijn vraag? Hoe kan ik met die mensen omgaan die het antwoord lijken te hebben op mijn vraag?

Dan krijg je vaak meer dan alleen het antwoord op je vraag.

Dat is wat mij betreft zo interessant aan masterminds. Na een jaar merkte ik dat ik anders begon te denken en te doen. Dit kan voor jou ook interessant zijn.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/1hEoYPMk7YMPSgtsA4wmag?si=9529cf98d9f3442f

Hulp om het antwoord te vinden

Dus als je dan toch dat lichaam van jou en die ontvanger voor het antwoord moet laten bewegen om dit antwoord te ontvangen, hoe doe je dat dan? Hoe ga je erop uit? Hoe spreek je die mensen aan van wie je het antwoord wel wilt horen?

Als je dit spannend vindt of als iets je blokkeert om het antwoord te vinden, dan kun je met hypnose onderzoeken wat er in jou voor zorgt dat dit niet lukt (in dat geval zit het antwoord wel even in jezelf). Een hypnotherapeut kan je helpen dit soort onbewuste blokkades te achterhalen en weg te nemen.

Vervolgens kun jij de wereld in om alle antwoorden te vinden in en buiten jezelf om jouw levenspad vol goede moed te bewandelen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe het werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Na het volgen van de opleiding ken jij alle trucs en manieren om antwoorden in en buiten jezelf te vinden. Ook ideaal om andere mensen te helpen met het vinden van hun antwoorden.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen