Vrouwen hebben meer last van pijn dan mannen

Natuurlijk is pijn erg vervelend of je nu een vrouw of een man bent. Het punt wat ik wil maken is dat vrouwen vaker last hebben van chronische pijnklachten dan mannen. Daarbij gaan vrouwen in het algemeen anders met pijn om dan mannen. Gelukkig kan hypnose veel doen om pijn te verminderen of je nu een man of een vrouw bent.

Het verschil tussen mannen en vrouwen bij pijn

Er zijn een aantal logische verklaringen waarom vrouwen meer last hebben van pijn dan mannen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer zenuwen die pijn doorgeven dan mannen.

Je huiddikte en lichaamsgrootte kan al ontzettend veel invloed hebben op je gevoel van pijn. Vrouwen zijn over het algemeen kleiner dan mannen en hebben een dunnere huid.

Daarbij letten vrouwen ook meer op pijn dan mannen. Vrouwen voelen dat er iets verkeerd is, want pijn, en gaan dan naar een arts. Terwijl mannen de pijn nog wel eens willen negeren als die niet al te extreem is. Hierdoor kunnen sommige mannen daardoor helaas te laat bij een arts aankloppen. Ga dus altijd naar een arts als je last hebt van pijn en deze gedurende langere tijd, zoals een week, aanhoudt.

Hierdoor krijgen vrouwen ook vaker een diagnose, wat ook kan verklaren waarom de statistieken zeggen dat vrouwen meer last hebben van pijn dan mannen.

Daarbij spelen de mannelijke en vrouwelijke hormonen ook een belangrijke rol bij de pijnperceptie en aangezien die toch in verschillende hoeveelheden aanwezig zijn bij mannen en vrouwen kan dit ook het verschil in pijnperceptie verklaren. Tussen jongens en meisjes zijn er bijvoorbeeld maar weinig pijnverschillen en dan zijn er ook nog maar weinig verschillen in de hormoonhuishouding.

Chronische aandoening

Zoals gezegd hebben vrouwen vaker last van chronische aandoeningen dan mannen. Aandoeningen zoals fibromyalgie, endometriose, chronische blaaspijn, vulvodynie en Temporomandibulaire disfunctie komen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Bij drie van die aandoeningen kan het ook alleen maar bij vrouwen voorkomen.

Daarbij geven vrouwen ook bij ziektes zoals kanker vaker aan dat ze last hebben van pijn en de intensiteit is dan ook erger.

Hypnose bij chronische pijn

Hypnose kan op meerdere manieren helpen tegen chronische pijn. In eerste instantie worden je overtuigingen over de pijn en invloed van de pijn op je leven onder de loep genomen door de hypnose-expert. Vervolgens krijg je technieken waarmee je leert om minder last te hebben van de pijn.

Eén zo’n techniek is een visualisatie waarmee de chronische pijn verminderd wordt. Je kunt dan bijvoorbeeld visualiseren hoe een warmtelamp de pijn uit je haalt door de ontspannen warmte die je ervan krijgt. Of je kan een ander soort visualisatie krijgen die meer op fijne herinneringen en gedachten en momenten ingaat op symbolen die belangrijk voor je zijn.

Bijvoorbeeld: Je houdt van de kleur groen en wordt rustig in het bos. In dat geval kan een geleide visualisatie de volgende vorm krijgen.

“Je loopt door het bos. Het is een heel mooi bos met gras op de bodem en loofbomen. Je hoort een lekker briesje door de bladeren waaien en af en toe bereiken de stralen van de zon je. Het is lekker warm in het bos en de bladeren zorgen ervoor dat het niet te heet wordt en niet te koud. Op een stukje waar het gras lekker dik is ga je liggen. Je ontspant je en laat al het groen om je heen je ontspannen. De zon schijnt door de groene bladeren en het groene licht bereikt je lichaam. Het groene licht zorgt ervoor dat alle pijnlijke plekjes lekker verwarmd worden waardoor de pijn steeds minder heftig wordt. Het is een heerlijk ontspannen gevoel en je voelt dat je ademhaling dieper en dieper wordt terwijl je je steeds beter gaat voelen.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie tegen de pijn. Afhankelijk van jouw symbolen kan je een andere visualisatie krijgen.

Pijn na een operatie

Als je geopereerd bent is het heel logisch dat je last hebt van pijn. Toch valt de medici ook hier het verschil tussen mannen en vrouwen op.

Direct na de operatie gebruiken vrouwen meer pijnstillers dan mannen, maar nadat er meer tijd is verstreken gebruiken mannen juist weer meer pijnstillers dan vrouwen.

Zelfs de pijnstillers kunnen verschillend werken. Vrouwen worden bijvoorbeeld vaker misselijk van morfine en codeïne dan mannen en sommige pijnstillers hebben een sterkere werking op vrouwen dan op mannen.

Hypnose voor en na een operatie

Hypnose wordt in ziekenhuizen steeds vaker toegepast rondom operaties en soms zelfs tijdens een operatie. Hypnose voor de operatie wordt veel gebruikt om angst weg te nemen. Angst voor de narcose of angst voor het totale gebrek aan controle wat je op dat moment hebt.

Na de operatie krijg je juist hypnose die je helpt om om te gaan met de pijn. Beweging bevordert namelijk de genezing na een operatie en als je dan last krijgt van bewegingsangst door pijn is dat nadelig voor hoe snel je weer uit het ziekenhuis weg mag.

Ook tijdens operaties kun je gebruikmaken van hypnose, maar dit is iets wat je echt vooral aan de echt getrainde hypnose-expert kunt overlaten, zelfs dan is een plaatselijke verdoving prettig.

Een manier om minder last te hebben van de pijn is door na te gaan wat je allemaal nog wel kunt. Een hypnose-expert zal het met je hebben over de invloed van de pijn op je leven en wat je ondanks pijn kunt om je kwaliteit van leven te optimaliseren. Vervolgens krijg je hypnotische suggesties mee die je thuis kunt oefenen tijdens zelfhypnose.

Bijvoorbeeld:

“Als ik meer beweeg heb ik minder last van pijn op de lange termijn.”

“Ik kan nog wel lopen.”

“Mensen geven om mij en niet om de pijn.”

“Ik kan me ook vermaken zonder te sporten.”

“Ik blijf wie ik ben, pijn of geen pijn.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van je klachten en overtuigingen kun je andere suggesties meekrijgen van de hypnose-expert.

Voordat je thuis gaat oefenen met zelfhypnose leer je dit van de hypnose-expert.

Emoties en pijn

Helaas zijn vervelende gebeurtenissen uit het verleden ook te vinden als oorzaak voor pijn. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die in hun verleden gepest zijn of zijn mishandeld vaker last hebben van pijn rond de genitaliën en de blaas.

Dit komt doordat je na een traumatische gebeurtenis alert blijft. Je lichaam blijft alert op gevaar en prikkels, zoals pijn, zodat je weet dat je weg moet wezen. Helaas is die alertheid vaak niet nodig en is dus ook de pijn onnodig.

Als je in het dagelijks leven veel last hebt van stress is je lichaam ook alerter, omdat dit de instinctieve reactie is op gevaar. Wanneer je dus veel stress en negatieve emoties hebt kun je ook last hebben van meer pijnklachten.

Hypnose tegen stress en trauma

Gelukkig biedt hypnose soelaas als je last hebt van een trauma of van stress. Er zijn meerdere technieken die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld minder last van stress te hebben.

Bij stress zijn er een aantal ontspanningsoefeningen waarvan je gebruik kunt maken, zoals:

  • Visualisatie van een fijne plaats.
  • Ademhalingsoefening.
  • Spierontspanningsoefening.

Voor een visualisatie van een fijne plaats zal de hypnose-expert je vragen naar zaken die je leuk vindt of naar plekken waar je ooit bent geweest waar je helemaal tot rust kwam. Deze zaken worden dan verwerkt in een geleide visualisatie over de fijne plaats.

De ademhalingsoefening is iets wat ook gebruikt wordt om zelfhypnose te induceren. Dus het is heel handig als je die onder de knie hebt. Voor de ademhalingsoefening ga je op een comfortabele plaats zitten of liggen. Je sluit je ogen en ontspant je spieren. Vervolgens haal je rustig adem door je buik. Drie tellen in en drie tellen uit. Door dit een paar minuten te doen zorg je voor rust en meer ontspanning.

Soms kan het heel lastig zijn om je spieren te ontspannen. In dat geval ga je dit heel bewust doen, bijvoorbeeld met een mindfulness bodyscan. Je spant en ontspant je spieren dan per lichaamsdeel. Je begint bijvoorbeeld bij je voeten en eindigt bij de spieren in je gezicht. Door op deze manier bewust te ontspannen merk je ook sneller spierspanning op en kun je daar meer controle over uitoefenen.

Bij trauma wordt er vaker gebruikgemaakt van NLP (neuro linguïstisch programmeren). Bijvoorbeeld met ankeren. Deze techniek zorgt ervoor dat je de emoties van het trauma loskoppelt. Dit betekent niet dat de emoties weggaan, maar wel dat gebeurtenissen en voorwerpen die normaal gesproken voor een flashback zorgen dit niet meer doen en je minder last krijgt van paniek omdat je iets ziet wat je aan het trauma doet herinneren.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je jezelf of anderen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de andere evenementen in onze agenda.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-healing-works/201808/why-is-it-more-painful-be-woman?collection=1079908