Verslaafd aan morfine: wat te doen?
Verslaafd aan morfine: wat te doen?   
04 november 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan morfine: wat te doen?

Wie langdurig in het ziekenhuis ligt en daar morfine krijgt kan verslaafd raken aan deze pijnstiller. Morfine wordt bijvoorbeeld gebruikt als pijnstiller na operaties en tijdens behandelingen tegen kanker. Het is ontzettend fijn als alles goed afloopt, maar in sommige gevallen gaan patiënten weg met een verslaving aan deze pijnstiller. Sommige mensen kunnen door pijn morfine voorgeschreven krijgen, maar als de klachten weg zijn is er geen noodzaak meer om morfine te nemen. Het is dan belangrijk om af te bouwen, maar dat is soms eenvoudiger gezegd dan gedaan. In sommige gevallen kan ook de anesthesist zelf verslaafd zijn aan de morfine die voor zijn patiënten bedoeld is.

Om je te helpen van je morfineverslaving af te komen ga ik in dit blog in op de behandeling tegen een morfineverslaving.

Afbouwen van de morfine is belangrijk

Als eerste wil ik je waarschuwen om niet in 1 keer te stoppen met de morfine. Dit kan namelijk behoorlijke bijwerkingen hebben, zoals geheugenverlies.

Een kennis van mij heeft dit aan den lijve ondervonden toen hij voor een specifieke operatie in een Duits ziekenhuis lag. Hij kreeg na de operatie namelijk morfine. Op gegeven moment wilde hij naar huis en kreeg hij door dat hij dan eerst met de morfine moest stoppen. Omdat hij snel naar huis wilde besloot hij in 1 keer te stoppen.

Toen ging hij even een dutje doen, werd wakker en wist niet meer wie hij was en waar hij was. Op gegeven moment kreeg hij wel door dat hij in een Duits ziekenhuis lag, maar hij wist ook niet waarvoor. Dus hij ontsnapte als een echte James Bond uit het ziekenhuis, voor zijn gevoel dan.

Hij had het helemaal gered tot aan de uitgang. Toen kreeg hij door dat hij last had van zijn buik. Tilde zijn shirt omhoog, zag het verband en de drainage en besloot dat hij blijkbaar niet voor niets in het ziekenhuis lag.

Dus hij sneakte weer terug naar de kamer waar hij uitkwam en drukte op de knop voor de zuster. Toen die zijn naam noemde wist hij gelukkig wel alles weer en speelde hij voor mooi weer. Want hij wilde nog steeds snel naar huis.

Die avond kwam de hoofdarts langs en vertelde hem dat hij het die dag knap had gedaan met de ontwenningsverschijnselen.

Dit zegt ook iets over hoe moeilijk en gevaarlijk het is om in 1 keer te stoppen. Want hoewel die kennis zich op dat moment sneaky James Bond waande, hadden de artsen hem wel goed in de gaten gehouden. Als hij verder was gelopen was hij waarschijnlijk tegen gehouden voor zijn eigen veiligheid.

Dit is nog het minst erge ontwenningsverschijnsel. Mensen die langdurig morfine gebruiken kunnen door abrupt te stoppen ook zelfmoordneigingen krijgen, hartaanvallen, beroertes, epileptische aanvallen krijgen en gedehydrateerd raken. Je kunt er dan zelfs epilepsie aan overhouden.

In dit verhaal van mijn kennis gebruikte hij nog maar 5 dagen morfine. Dus je snapt dat je nog heel wat anders kunt verwachten als je echt weken of maanden morfine gebruikt.

Morfine afbouwen

Het is dus belangrijk om de hoeveelheid morfine geleidelijk af te bouwen. Dit doe je altijd in overleg met je arts, vooral als je thuis gaat afkicken waar niet een heel team medisch specialisten je amnesie avonturen in de gaten kunnen houden is het belangrijk om je aan deze doseringsverlaging te houden.

Je kunt natuurlijk het gevoel krijgen dat je toch meer morfine nodig hebt dan je op dat moment mag hebben van je arts. Dat kan ontzettend vervelend zijn.

Om te helpen van de morfine af te blijven is het belangrijk om op een andere manier om te gaan met pijn dan je tot dan toe hebt gedaan. Wellicht denk je door de verslaving dat je elk pijntje moet onderdrukken met morfine, terwijl dat lang niet altijd nodig is.

Beweging

Lichaamsbeweging kan helpen om geen morfine te gebruiken tot het volgende moment in je schema. Uit onderzoek naar ratten die geboren worden van verslaafde ratten blijkt dat beweging kan helpen om gedragsstoornissen te verminderen.

Vervelende gedachten kun je bijvoorbeeld door het sporten wegdenken omdat je je meer moet focussen op je lichaam om bijvoorbeeld te voorkomen dat je je evenwicht verliest.

Daarbij kun je van sporten ook het beloningssysteem in de hersenen activeren, net zoals morfine dat doet.

Omgang met pijn veranderen

Uit onderzoek dat is gepubliceerd in 2016 blijkt dat de pijngrens door het gebruik van morfine verlaagd kan worden. De ratten die morfine kregen hadden daarna een andere werking van de neuronen die pijn aangaven.

Onderzoekers geven daarom aan dat dit belangrijke implicaties heeft voor het gebruik van morfine op de lange termijn omdat dit voor chronische stoornissen kan zorgen, zoals chronische pijn. Dit terwijl je daar juist vanaf wilt komen.

Het is daarom belangrijk om pijn op een andere manier te ervaren. Hypnotherapie wordt veel gebruikt om pijnervaring te veranderen. Dit betekent niet automatisch dat de pijn weggaat, maar wel dat je er minder last van krijgt.

Een techniek die bij hypnose bijvoorbeeld gebruikt wordt is het visualiseren van een soort volumeknop. Met die knop kun je de pijn harder en zachter zetten. Hierdoor kun je minder last hebben van de pijn.

De eerste keer oefen je dit samen met een hypnotherapeut. Daarna kun je deze oefening tijdens zelfhypnose in je eigen woning uitvoeren, of wanneer jij dit maar nodig vindt.

Daarnaast kun je ook visualisaties gebruiken waarin je visualiseert dat jij lekker aan het ontspannen bent in een fijne omgeving, zoals op het strand in een lekkere warme zon of juist in het bos als je dat fijner vindt.

Deze visualisatie helpt je om te ontspannen en om even aan iets anders te denken dan aan de pijn.

Mindfulness om morfine te verminderen

Iets anders waar je op moet letten is dat je de neiging gaat krijgen om gewoon morfine wat eerder te nemen. Dit is eigenlijk toegeven aan je verslaving.

Mindfulness kan heel goed helpen om dit soort impulsen te onderdrukken. Door met je gedachten in het hier en nu te zijn kun je je beter focussen op waarmee je dan bezig bent. Als je aan het afbouwen bent, kan dit wel veel moeite kosten.

Na verloop van tijd kan de mindfulness echter een soort automatisme worden waardoor je beter bestand bent tegen impulsieve beslissingen.

Daarbij vermindert het ook de stress waardoor je ook minder de neiging krijgt om morfine te gebruiken.

Stress verminderen

Als je een beroep hebt met veel stress en toegang hebt tot morfine kan de stress een trigger zijn om morfine te gebruiken. Door de invloed van morfine krijg je dan het gevoel dat de scherpe kantjes van je werk opeens niet meer zo scherp zijn.

Werk je bijvoorbeeld veel met mensen waarbij emoties hoog oplopen? Dan is zo’n lekker verdoofd gevoel heerlijk terwijl iemand anders super emotioneel tegen je aan het doen is.

Toch is dit niet de juiste manier om met emoties van jezelf of anderen om te gaan. Dit kan namelijk ook je gedrag beïnvloeden waardoor je zaken doet die eigenlijk niet door de beugel kunnen.

Het is daarom belangrijk om stress te verminderen om zo de morfine minder nodig te hebben.

Stress verminderen met hypnose

Stress verminderen kan ook met hypnose. In eerste plaats is het dan belangrijk om te achterhalen wat stress veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan traumatische gebeurtenissen in het verleden, doordat je jouw werk eens niet goed hebt kunnen doen of het kan liggen aan overtuigingen die je hebt over hoe jij je werk wilt doen.

Iemand die in de zorg werkt kan bijvoorbeeld denken dat hij/zij altijd goed moet meeleven met cliënten, maar juist in de zorg kunnen mensen dan last krijgen van compassievermoeidheid.

Hypnose kan dan helpen om de overtuigingen die voor stress zorgen te onderzoeken en te veranderen. De verandering kan dan bijvoorbeeld gaan over hoe belangrijk de overtuiging is. Als de overtuiging minder belangrijk wordt kan hij al minder stress oproepen.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je ook helpen met het ontwikkelen van nieuwe overtuigingen die stress tegengaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld door regressietherapie of juist door hypnotische suggesties.

Deze hypnotische suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

Als ik nuchter ben kan ik beter nadenken

Als ik nuchter ben maak ik minder fouten.

Mensen begrijpen dat ik ook een mens ben en geen robot.

Ik mag ook emoties hebben op mijn werk.

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen of stressveroorzakers kan je van jouw hypnotherapeut andere suggesties krijgen die meer op jouw situatie van toepassing zijn.

Beloningssysteem veranderen

Bij opiaten, wat morfine is, is het belangrijk om jezelf te belonen als het je lukt om je aan het afbouwen van morfine te houden. Wanneer je merkt dat je jij je na 1 week goed gehouden hebt aan het afbouwschema van je arts beloon je jezelf bijvoorbeeld met uiteten, naar een film gaan of op die schoenen of kleding die je eigenlijk al heel lang wilt hebben.

Omdat morfine ook invloed heeft op het beloningssysteem als je het neemt voelt het niet nemen van morfine als een soort straf. Om die negatieve gevoelens te elimineren moet je daar dus weer een beloning tegenover zetten.

Wil je meer weten over hoe hypnose behandelingen kan ondersteunen? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://rcm.mums.ac.ir/article_4346.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4037328/

http://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/fulltext/2015/05000/Anesthesiologists_and_Substance_Use_Disorders___An.41.aspx

http://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Fulltext/2014/11000/Anesthesiologists_and_Substance_Use_Disorders.2.aspx

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938414005150

http://www.pnas.org/content/113/24/E3441.short

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Yacinta hakobs
Door

Yacinta hakobs

op 25 Jul 2018

Ik ben al een jaar afgekickt nu met morfine had 30 Mg per dag zetpil eerste geleidelijk per 2 weken afgebouwd heb nog steeds last van alle afkickverschijnselen

Reactie plaatsen