Waardering tonen als je dit lastig vindt
Waardering tonen als je dit lastig vindt
30 juni 2018 
6 min. leestijd

Waardering tonen als je dit lastig vindt

Waardering hebben en tonen is een belangrijke factor voor het hebben van een fijn leven. Uit onderzoek blijkt dat waardering hebben en tonen een unieke bijdrage levert aan je welzijn. Daarbij is waardering ook meer dan dankbaarheid en juist die waardering voor zaken en mensen in je leven kan het verschil maken voor je welzijn.

Waardering hebben

Vind jij dat alles wat je krijgt in het leven logisch is en dat het je toekomt? Dat kan, maar dan heb je niet veel waardering voor wat je hebt.

Als je opgroeit vind je het misschien nog heel logisch dat je van alles van je ouders krijgt. Dat is ook eigenlijk het verschil tussen volwassenheid en onvolwassenheid, de mate van egoïsme die je hebt. Een kind is eigenlijk per definitie egoïstisch en vindt dat hij van alles moet kunnen krijgen.

Juist als je de klik maakt dat je ouders hard werken voor alles dat je hebt gekregen als kind, en dat dit misschien helemaal niet allemaal zo logisch is als je had gedacht maak je de transitie naar volwassenheid.

Je ziet ook vaak dat je na de adolescentie je ouders opeens weer veel meer gaat waarderen, als je ten minste een beetje een normale liefdevolle opvoeding hebt gehad.

Kansen die je krijgt, het is een dankbare mogelijkheid. Vooral als je merkt dat niet iedereen die kansen heeft zal je extra waardering hebben.

Dit is ook een van de redenen waarom ouders het vaak hebben over de hongerige kindertjes in Afrika als hun kroost het eten niet wil hebben. Het is een manier om waardering te stimuleren.

Het trainen van waardering hebben

Heb je op het moment het idee dat je maar weinig hebt in het leven? Ga dan eens na wat je allemaal wél hebt. Kijk gewoon eens in de kasten van je huis. Pak de voorwerpen die je vindt vast en verbaas je over hoeveel tijd dit eigenlijk kost. Had je toch meer dan je dacht.

Luister anders ook even naar het liedje van Nina Simone I got Life.

Daarnaast kun je ook een lijstje maken van zaken waar je dankbaar voor bent en die herhalen tijdens zelfhypnose. Als je niet weet waar je dankbaar voor bent dan kan een hypnotherapeut je helpen met het achterhalen van zaken die je waardeert om je op die manier te helpen om het lijstje te maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Ik waardeer mijn huis.
 • Ik waardeer mijn warme bed die me elke nacht laat slapen.
 • Ik waardeer mijn koffie/thee in de ochtend.
 • Ik waardeer de vogels die fluiten als ik opsta.
 • Ik waardeer de zon en het verfrissende regenbuitje.
 • Ik waardeer de warme douche/mijn warme bad.
 • Ik waardeer mijn kleding.
 • Ik waardeer mijn koelkast die al mijn eten goed houdt.
 • Ik waardeer mijn vrienden en/of familie.
 • Ik waardeer mijn collega’s.

In deze lijst staan vast zaken die jij ook waardeert. Zo kom je al een heel eind om meer waardering te hebben.

Je kunt het ook hebben over een specifieke gebeurtenis van die dag, zoals:

“Ik waardeer dat collega X even echt vroeg hoe het met me ging en naar het échte antwoord wilde luisteren.”

Waardering geven: waarom je het niet doet

Waardering hebben is één ding, waardering geven is weer wat anders. Het kan namelijk best zo zijn dat je hiervoor uit je comfortzone moet komen. Daarbij zijn er erg veel redenen waarom mensen het lastig vinden om waardering te geven aan andere mensen, zoals:

 • De angst voor afwijzing.
 • Bang zijn om goedkoop over te komen.
 • Denken dat je te veel vlijt/slijmt.
 • Je ego zit in de weg.
 • Je maakt je zorgen over hoe er dan over gedacht wordt.
 • Sociale druk (mensen om je heen denken dat het niet hoeft).
 • Je denkt dat het nutteloos is.
 • Je denkt dat het niet hoort.
 • Je denkt dat het niet nodig is.
 • Je vindt het logisch dat mensen je helpen.

Al dit soort angsten en overtuigingen kunnen met hypnose worden weggehaald.

De angst voor afwijzing is een logische angst, maar bedenk je wel dat je dan in ieder geval je best hebt gedaan om de waardering te tonen. In Nederland is het ook een beetje de cultuur om hulpvaardigheid weg te wuiven “Ach, het was niets!” is een opmerking die je kunt horen. Dit kan voelen als afwijzing, maar het is ook een manier van de ontvanger om zijn rol kleiner te maken dan dat hij was als poging om niet arrogant of iets dergelijks over te komen.

Trots is een zonde in de bijbel. Als je ego je in de weg zit om waardering te tonen is dat erg jammer. Door mensen geen waardering te tonen nadat ze je hebben geholpen met iets kun je namelijk ook afstand creëren. Je kunt er zelfs ondankbaar door overkomen. Erg zonde!

Als je bijvoorbeeld denkt dat het niet nodig is, denk dan nog eens. Want het is zeker wel belangrijk om je waardering te tonen aan de mensen om je heen.

Waardering geven is wél belangrijk

Het is belangrijk om waardering te geven aan de mensen om je heen. Het helpt je namelijk met het bouwen van sociale banden, zowel op je werk als in je privéleven. Hierdoor versterk je het gevoel van connectie dat je met de mensen om je heen hebt.

Je wordt ook optimistischer en meer emotioneel gefocust. Dit heeft allerlei voordelen voor je welbevinden. Waardering geven is dus om meerdere redenen erg belangrijk.

De makkelijkste manier om te beginnen met het geven van waardering is door een van je ouders op te bellen en te zeggen dat je van hem/haar houdt.

Je kunt hierbij ook iets vertellen over waar je dankbaar voor bent wat je hebt meegekregen uit de opvoeding.

Als je het lastig vindt om je waardering te geven kan een hypnotiseur je helpen met een geleide visualisatie. Tijdens deze visualisatie wordt je voorstellingsvermogen gestimuleerd waardoor je ook meer gelooft in het kunnen uiten van waardering.

Een visualisatie kan bijvoorbeeld op de volgende manier gaan. In eerste instantie induceert de hypnotiseur hypnose. Dit proces kan al behoorlijk lijken op een visualisatie, maar het is alleen nog een ontspanningsoefening die je helpt om in hypnose te komen.

Vervolgens begint de geleide visualisatie. Die kan op de volgende manier gaan:

“Je hebt een bos bloemen gekocht voor die collega die samen met je heeft overgewerkt om je te helpen met je project. Dit heeft hem/haar een deel van de avond gekost en tijd is kostbaar en dus wil je die blijk van waardering laten zien. Je hebt stiekem aan zijn/haar partner gevraagd welke bloemen hij/zij leuk vindt en hebt het boeket laten samenstellen bij de bloemist. Op je werk aangekomen loop je met het boeket naar je collega toe en tikt hem op de schouder. “Alsjeblieft” zeg je “omdat je mij zo goed geholpen hebt met mijn project. Wil je ook nog koffie?” Het boeket wordt met een grote glimlach aangenomen en natuurlijk wil hij/zij ook nog koffie. Je haalt dit op voor je collega en begint vervolgens met een goed gevoel aan de taken van je dag, wetende dat je ook jouw collega dat goede gevoel hebt gegeven.”

Blijk van waardering

Niets is zo vervelend als een cadeau geven en niet het gevoel krijgen dat dit cadeau gewaardeerd wordt. (Dus als je collega niet van bloemen houdt moet je even wat anders bedenken.) Uit onderzoek blijkt dat mensen die een duur cadeau geven een correlatie verwachten in de dankbaarheid van de ontvanger. Hoe duurder het cadeau, hoe dankbaarder de ontvanger is de redenatie.

Helaas blijkt uit ditzelfde onderzoek dat een duur cadeau niet voor meer waardering bij de ontvanger zorgt.

Juist daarom is het belangrijk om een cadeau te vinden, een blijk van waardering, die ook écht gewaardeerd wordt door de ontvanger. Een vragenrondje bij de familie en vrienden van de persoon die jij een blijk van waardering wilt geven is daarom handig om te doen.

Vind je het lastig om dit te doen, omdat je je dan kwetsbaar/dankbaar opstelt naar die persoon? Dan kan een hypnotiseur je helpen om minder last te hebben van die kwetsbaarheid.

Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose, zoals:

“Het is dankbaar om mijn dankbaarheid te laten zien.”

“Ik word sterker van het tonen van dankbaarheid.”

“Ik krijg meer respect als ik waardering toon voor de behulpzaamheid van anderen.”

“Mensen willen me vaker helpen als ik waardering toon.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties, als deze voor jou niet werken kun je het beste naar een hypnotiseur gaan voor eigen suggesties.

Het laten zien van waardering voor wat je hebt en voor de mensen om je heen is erg belangrijk voor je sociale contacten en de banden die je hebt. Er zijn veel manieren waarop je waardering kunt tonen en als je goed onderzoek doet hoeft dat niet eens duur te zijn, maar is je blijk van waardering voor de ontvanger wel ontzettend waardevol.

Wil je meer weten over mentale technieken die het je makkelijker maken om waardering te tonen en om over je blokkades heen te komen? Kom dan eens naar een evenement van het Hypnose Instituut Nederland. Bekijk onze agenda en schrijf je in.

Bronnen:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886912000888

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022103108002175

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-6494.2004.00305.x

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen